Copy
Nieuwsbrief Afdeling Groningen - Mei 2016

In deze nieuwsbrief
 

1 juni: jubileumavond!
Als u deze Versnelling binnenkrijgt, zijn er op diverse plaatsen in het land jonge mensen aan het brainstormen over innovatieve maatregelen om het fietsparkeren in de grote steden tot een vreugdevolle bezigheid te maken. Straks blijven de zwerffietsen vanzelf overeind staan, of zijn er trucs bedacht om ze naar hun eigenaren terug te laten vliegen. Op 1 juni ’s avonds zullen we de prijswinnaars van  de 'Fiets Battle' in De Holm (8 uur, Folkingestraat 9b) kunnen ontmoeten. Zij zullen hun inzending komen toelichten en het filmpje van de hoofdprijs zal daar zijn première beleven.
Bovendien zal daar als special guest Fietsersbonddirecteur Saskia Kluit ons één van haar enthousiaste presentaties geven. Met wat geluk zien we haar in een tweegesprek met Hugo van Steenhoven, haar voorganger en nu ‘vrije vogel’. Hugo spreekt de dag erna, op het officiële Fietscongres, over ‘fietsen in achterstandswijken' en misschien wil hij voor ons ook wel een tipje van de sluier daarover oplichten. Reserveer dus 1 juni ‘s avonds in uw agenda! I.v.m. het aantal stoelen stellen we aanmelding op prijs:  groningen@fietsersbond.nl
Word fietsdocent(e)!
De scholen van de Groninger gemeenten kiezen graag voor de fietslessen van de Fietsschool van de Fietsersbond.
Er zijn in het nieuwe schooljaar meer fietsdocenten nodig dan er nu beschikbaar zijn. In Friesland is er ook behoefte aan uitbreiding van het aantal docenten. Daarom worden er nu trainingen hier in de regio georganiseerd. Vooraf worden een paar inloopbijeenkomsten gehouden, waar je alles kunt vragen over het fietsdocent worden: dinsdagavond 17 mei in Groningen en woensdagavond 18 mei in Drachten (max 2 uurtjes). Meer vragen? Mail naar fietsschool@fietsersbond.nl of bel 030-2918171.
Kiekoverdediek met festival Over de vloed
Op 3, 4 en 5 juni is het extra leuk om een fietstocht over de waddendijk te maken. Dan is er namelijk het Festival over de Vloed. Op verschillende plaatsen aan en rond de waddendijkroute zijn er dan leuke initiatieven. Ga het ontdekken!
Rondleiders gevraagd voor Tour de Natur op 23 juli
In de laatste Snelbinder stond hij al aangekondigd: de Tour de Natur.  Dit Duitse initiatief, dat al een voor de 26ste keer plaatsvindt, start dit jaar in Groningen op zondag 23 juli. De deelnemers zullen op zaterdag 22 juli aankomen. Wij hebben beloofd hen op die zaterdag, aan het eind van de middag, te laten zien hoe Groningen-stad met de fiets omgaat, door een rondleiding op de fiets. We zoeken een aantal gidsen. Ook als je het een leuk idee vindt, maar nog niet zeker weet of je dan wel kunt, laat het ons weten via groningen@fietsersbond.nl. We zoeken ook mensen die het fietsbeleid van de stad misschien niet zo goed kennen, maar wel een aardig mondje Duits spreken. We maken dan combinaties. Kan heel leuk worden!

Doe de fietsenquête van de provincie

De provincie Groningen wil de voordelen van de fiets zoveel mogelijk benutten en stimuleren. In de nieuwe fietsstrategie wordt ingespeeld op het huidige fietsgedrag, de nieuwste ontwikkelingen (zoals snelle elektrische fietsen) en veranderingen in de maatschappij. Daarbij is het van belang gebruik te maken van de kennis en ervaring van fietsers. Meedenken? Doe de enquête! Het is de bedoeling dat Provinciale Staten de nieuwe fietsstrategie dit najaar vaststelt.
Groningen-Haren en Helperzoom
Onlangs werd de Fietsersbond Groningen uitgenodigd voor overleg over de fietsroute over de Helperzoom. Dat was al eerder gebeurd in het Harense deel, met onze afdeling Haren. De fietsroute Groningen-Haren heeft de status gekregen van Fietsroute-Plus. Dat betekent dat de provincie het ook belangrijk vindt. In het overleg werd benadrukt dat de situatie weer geheel open wordt bekeken. Lees meer.
Groningen-Ten Boer: Midscheeps
Een paar maanden geleden is besloten over de Fietsroute-plus tussen Groningen en Ten Boer. De Stadsweg zal geschikt worden gemaakt voor intensiever fietsverkeer. Ook worden kleine verbeteringen aangebracht aan het fietspad langs de weg Groningen-Delfzijl. Nu moeten de aansluitingen op het gemeentelijke fietspadennet in de stad ook worden aangepakt. Met de gemeente Groningen is overlegd om het traject te optimaliseren. Meer daarover in de volgende Versnelling. De beoogde route via Midscheeps staat op onze website.
19 mei inloopbijeenkomst aansluiting N361 bij Noorderhoogebrug
Voor de aansluiting van de N361 op de Noordelijke ring zijn een aantal varianten bedacht. Op 19 mei is er een inloopbijeenkomst in Noorderhoogebrug. Er zijn ook verschillende alternatieven voor de fietspaden. Zie http://ringgroningen.nl/n361 voor meer informatie.
Fietsvriendelijk bedrijf
Een fietsvriendelijke werkgever zorgt dat zijn personeel met plezier met de fiets naar het werk komt en regelt dus het nodige comfort: goede stalling, omkleedruimtes en douches, maar ook bijvoorbeeld een eerlijke kilometervergoeding voor de fiets, subsidie op de aanschaf.  We weten allemaal dat gezonde en fitte medewerkers met plezier naar hun werk gaan,
Maar wat doet de werkgever eigenlijk terug voor de fietsers? Fietsvriendelijk bedrijf vindt dat onze fietsers best wat vaker mogen worden beloond. Er zijn allerlei mogelijkheden en tips. Als je tevreden bent over je werkgever, kun je hem ook voordragen als fietsvriendelijk bedrijf. Bekijk snel hoe het werkt!