Copy
Nieuwsbrief Afdeling Groningen - April 2015

In deze nieuwsbrief

       en meer...

Hartelijk welkom

in deze nieuwe digitale nieuwsbrief van Afdeling Groningen, die u hopelijk met plezier zult lezen. U treft een mix aan van wetenswaardigheden in fietsland, ontwikkelingen in ons gebied en wat vrolijke bijgerechten. Wij hopen dat het geheel u goed zal smaken. Geef ons vooral uw mening over het resultaat.

Misschien goed om bij deze gelegenheid nog eens te vermelden, dat ‘Groningen’ in de titel niet staat voor alleen de Stad, maar voor de hele provincie Groningen met óók de Kop van Drenthe. In Noordenveld en Tynaarlo timmert een stel hele actieve leden flink aan de weg.
In de nieuwsbrief leest u ook over komende activiteiten. De eerste is op woensdagavond 13 mei: Dick de Waard van de RUG onderzoekt fietsgedrag en vertelt ons over ‘app’ende en telefonerende fietsers. Kijk, luister en huiver!

Anneloes Groenewolt, voorzitter
 

13 mei: Dick de Waard (RUG) over o.m. appen op de fiets

Voor de thema-avond  van 13 mei (aanvang 20.00 uur) is Dick de Waard, hoofddocent aan de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de RUG, uitgenodigd. Dick vertelt aan de hand van een presentatie over het fietsonderzoek (en dan vooral het gedragsonderzoek), dat hij en zijn collega’s van Verkeerspsychologie uitvoeren. Denk hierbij concreet aan zeer actuele zaken als de effecten van bellen/appen op de fiets, over hoe ouderen fietsmobiel te houden en over alcoholgebruik en fietsen op stapavonden. 
 
Locatie is weer Activiteitencentrum De Holm, Folkingestraat 9B. De ingang is in het steegje. Graag aanmelden op groningen@fietsersbond.nl, onderwerp: thema-avond 13 mei.

De overige thema-avonden dit jaar zijn op 23 september en 25 november.
Fietsstrategie Groningen Fietsstad       
Als de nieuwe Fietsstrategie 2015-2025 ‘Wij zijn Fietsstad Groningen’, zoals die aan de gemeenteraad is voorgelegd, wordt bekeken valt de foto op de omslag direct op: een aantal wachtende fietsers voor een rood verkeerslicht met daaronder een bord voorrang verlenen. Is dit de toekomst voor de fietsende Groninger: wachten en voorrang moeten verlenen aan andere bestuurders?!
 
Na bestudering van de inhoud van de fietsstrategie blijkt het gelukkig mee te vallen.
Lees verder >

Bedenk een naam voor de nieuwe digitale nieuwsbrief!

De Snelbinder verschijnt voortaan nog eens per jaar. De oude digitale nieuwsbrief Omwenteling is niet meer. Maar hoe moet nu onze nieuwe digitale nieuwsbrief heten? 
Mail uw ideeën naar groningen@fietsersbond.nl. De winnaar/winnares wordt in de volgende nieuwsbrief bekend gemaakt en verwerft eeuwige roem!

Starende ogen succesvol tegen fietsdiefstal

And the winner is...

In de laatste Snelbinder stond, dat er in plaats van drie nog één papieren krant per jaar zal uitkomen. In het hierdoor ontstane hiaat moet worden voorzien door een nieuwe digitale nieuwsbrief, waarvan dit de eerste editie is. In verband hiermee kregen de leden het verzoek hun mailadres op te geven. Als stimulans werd een ‘raadselachtig fietsgadget’ beschikbaar gesteld voor een van de aanmelders. Ruim 100 lezers gaven gehoor aan deze oproep. Via loting is bepaald, dat lid R.C. Jansen uit Roden winnaar is geworden van een 'Magic heatpad', die bijv. tijdens een winterse fietstocht goed van pas kan komen. Hartelijk gelukgewenst daarmee!

Fietstunnel onder het Hoofdstation komt er

De  Fietsersbond is verheugd dat de gemeente Groningen onlangs een (principe-)besluit heeft genomen voor het realiseren van een fietstunnel onder het Hoofdstation en een nieuwe fietsenstalling voor 5.000 fietsen aan de zuidzijde. Verder zijn er nog (nader uit te werken) plannen voor een fietsenstalling voor circa 2.200 fietsen op de oostflank van het nieuwe perronplein aan de noordzijde.
Lees verder >
 

Nieuwsbrief Fietsberaad

Altijd goed voor actueel nieuws en innovatieve oplossingen voor het fietsverkeer: de Nieuwsbrief Fietsberaad. Je kunt je er ook rechtstreeks op abonneren. 

Dat wordt wennen.....

Op de omslag van de Snelbinder stond de afgelopen ca. 20 jaar steeds een tekening van de hand van Nico Visscher. De ruim 80-jarige cartoonist, aan wie een tentoonstelling in het Stripmuseum werd gewijd, leverde gedurende meer dan drie decennia elke dag een actuele cartoon aan het toenmalige Nieuwsblad van het Noorden. Als dank voor zijn bewezen diensten ontvangt hij elk jaar een fles wijn van de afdeling Groningen. Toen Snelbinder-eindredacteur Màrria met Nico hiertoe een afspraak wilde maken, ontving ze een niet verwachte reactie….. 
Een uitgebreid artikel over Nico Visscher is te vinden op onze website

Fiets 30 augustus mee naar het bevende noorden

 De jaarlijkse fietstocht vindt dit jaar plaats op zondag 30 augustus 2015. Deze keer zetten we koers richting het bevende noorden: Oostum, Ezinge en Den Ham over mooie fietspaden. Totale afstand ca.35 km. Lees meer, ook over aanmelding, op onze website.

Enquête over restaurantbezoek

Annemiek Vos is als studente hotel- en eventmanagement bezig met haar afstudeerscriptie. Daarvoor is ze op zoek naar manieren om een enquête over restaurantbezoek, m.n. aan restaurant Meerwold, in Groningen te verspreiden onder vooral bewoners van deze stad. Ze kwam daarbij ook uit bij de Fietserbond. Mocht je Annemiek willen helpen door de enquête in te vullen, klik dan hier

Deelnemers aan en sleutelaars voor Maxima Fietstour gezocht

Zin om een mooie fietstocht te maken en tegelijkertijd een goed doel te dienen? Doe dan op 6 juni a.s. mee aan de Maxima Fietstour, een tocht van, langs en naar Maxima Kledingbanken in de provincie Groningen, o.a. in Sappemeer, Veendam en Winschoten. Er zijn routes van 25 tot 100 km. Deelnemers kunnen zich laten sponsoren. De opbrengsten hiervan komen ten goede aan de kledingbanken.
 
Er kan onderweg natuurlijk een band lek gaan of een kleine reparatie nodig zijn. Daarom is de organisatie op zoek naar fietsreparateurs. Maar ook als je geen twee rechterhanden hebt, is je inbreng van harte welkom! Lees HIER meer over deelname aan de tocht en over hoe je aan te melden voor ondersteuning.

Cor van der Klaauw revisited

Op de thema-avond in maart hield Cor van der Klaauw, o.a. senior beleidsmedewerker verkeer en vervoer van de provincie Groningen en docent Mobiliteit aan de NHL Hogeschool in Leeuwarden, een inspirerend verhaal over de toekomst van de fiets, zoals hij die ziet. Zijn presentatie is te vinden via deze link.

Fietswijsparcours: even een E-bike uitproberen?

Woon je in Groningen in de provincie en wil je eigenlijk wel eens een e-bike uitproberen? Dan kan dat op verschillende plaatsen, maar je moet wel in de gaten houden waar en wanneer.  Lees meer.
 

De beste elektrische fietsen van 2015

Ook dit jaar heeft TestKees van de Fietsersbond in samenwerking met de Telegraaf elektrische fietsen getest in drie prijsklassen. Lees meer.

Reitdiepveer in de vaart!

Op 18 april is, met een feestelijke vlootschouw, het nieuwe Reitdiepveer (voor wandelaars en fietsers) officieel overgedragen aan de stichting Reitdiepveer. Je kunt hierdoor van Aduarderzijl naar Winsum fietsen zonder terug te hoeven rijden naar Garnwerd. Tijdens de overtocht wordt verteld over het gebied rondom. Op  www.reitdiepveer.nl/prijzen-en-vaartijden kun je zien wanneer je er terecht kunt. Het veer is al  opgenomen in de FB-routeplanner.

Laatste nieuws Helperzoom

De leden in Haren en Groningen zijn de afgelopen tijden druk geweest met de Helperzoom. Het foute, geplande kruispunt met de Helperbrink en de toerit naar de Helperzoomtunnel heeft heel wat los gemaakt. Ons beroep bij de rechtbank dient op 29 mei. Ondertussen is er in de politiek aardig wat aandacht voor de fietsroute Haren-Groningen gekomen. Het lijkt erop dat er inderdaad geld komt om hem geschikt te maken als fietsroute-plus. Hoe, daar willen wij ons nog wel mee bemoeien! Ondertussen heeft een flink aantal leden meegeholpen bij onze fietstellingen langs de Helperzoom.

Column  -  Belevenissen met een vouwfiets-"Hulp"
"Zal ik even helpen," zeggen medereizigers op het perron. "O, die voortas is best zwaar". De voortas van een Brompton bevat een  complete metalen bagagedrager, en als er dan ook nog wat papieren in zitten is het een gewichtige zaak. Zodra er een koolstofconstructie op de markt komt koop ik die.
Op het perron ga ik altijd staan wachten in de buurt van een reiziger met alleen een rugzakje. Op mijn vraag "Sterke jongeman zou u ...?" reageert de aangesprokene meestal direct glimlachend met "Zal ik even ...", en zo kom ik makkelijk de trein in en uit. Op het perron zoek ik de lift en dan lukt het verder meestal prima. Behalve in Zwolle waar het één minuut duurt eer de lift komt, dan één minuut voor de lift om boven te komen. Net zo naar beneden. De overstaptijd is vijf minuten dus dat gaat dan af en toe mis. De trap is veel sneller maar daarvoor is hulp onmisbaar.
Op station Amsterdam Sloterdijk was de lift eens stuk. Ik durf de trap niet af met in iedere hand iets zwaars; en ik durf ook de fiets geen halve minuut alleen boven te laten staan terwijl ik de voortas omlaag zeul met de andere hand aan de leuning.
Gelukkig stond er in de stationshal een groepje Marokkaans aandoende jongemannen patat te eten. Toen ik in hun richting liep met mijn gewone "Is er hier een sterke jongeman die ...?" kwamen er direct drie vrolijk jongens mijn kant op en droegen alles naar de trein beneden. Ik heb ze even vrolijk uitvoerig bedankt.
Iets voor in een nota over integratie: oudere dames met vouwfietsen.

Wietske Jonker-ter Veld

Fietspad Groningen-Hoogezand wordt veiliger

Lees het artikel van RTV Noord

Wie biedt onze archiefkast onderdak?

 Voor het bewaren van het archief beschikt de afdeling over een kast. Die staat momenteel nog in het Der Aa-theater, maar moet daar weg. nu de thema-avonden daar niet meer plaatsvinden. We zijn dan ook op zoek naar een plek voor de kast. Heeft u geschikte ruimte in schuur of garage, bij voorkeur in de stad Groningen? Mail dan naar groningen@fietsersbond.nl. Bij voorbaat dank!

De deelfiets is nog niet zo'n raar idee!

Cycling without age

In de Fietsflits van maart 2015 las ik een aardig artikeltje over ouderen en dementerenden, die door hun fitte medemens worden uitgenodigd mee uit fietsen te gaan. Bijvoorbeeld langs plekken die de ouderen kennen van vroeger. Het idee komt uit Kopenhagen en de bedenker Ole Kassow vertelt op www.cyclingwithoutage.org over zijn ervaringen en hoe sommige ouderen geweldig kunnen opknappen als ze op de fiets mee naar buiten zijn geweest. 

Bij de landelijke Fietsersbond deed ik navraag en men bleek overspoeld te worden met reacties van fietsers die geïnteresseerd zijn in het project. Men is bezig dit verder vorm te geven, zodat het ook in ons land van start kan gaan. Toch zie ik ook hier in Groningen af en toe jong en oud samen op een soort zitfiets peddelen, maar nog nooit heb ik iemand er over gesproken. Als iemand hier iets meer van weet of er vrijwilligers zijn, die het leuk vinden aan een eventueel initiatief mee te doen, meld je dan via hanwijnen48@gmail.com.

Hanneke Wijnen

Idiote verkeerssituaties in de stad


Hoor en zie Han Vriens over de psychologie van alle-richtingen-groen in Groningen