Copy

Verslag werkgeversbijeenkomst
Allemaal Vitaal, zo doe je dat
Vitaliteit en Duurzaamheid: belangrijke onderwerpen, maar hoe voer je ze succesvol in jouw organisatie? Onze werkgeversbijeenkomst van 19 januari stond geheel in het teken van mooie praktijkvoorbeelden. Theo de Rooij vertelde ons over zijn passie voor fietsen en Nadine Siero en Marco Pierik gaven ons inzicht in hoe je vitaliteit kunt bevorderen op de werkvloer. Benieuwd naar hun verhalen? Lees dan snel verder.
Nadine Siero: “Begin klein”
“Iedereen heeft wel weer genoeg gezeten, dus we gaan even allemaal staan.” Zo begint Nadine Siero haar presentatie over vitaliteit binnen Kepro. Na enkele minuten marcheren op de plaats mag iedereen weer gaan zitten. Diergeneesmiddelenfabrikant Kepro is winnaar van de Deventer Ondernemers Vitaliteitschallenge, georganiseerd door MKB ondernemingen in Deventer. “De gedachte was om langere tijd met plezier competitief bezig te zijn met vitaliteit. Dat kunnen we erg aanbevelen. ”
Er vonden vitaliteitschecks en coachingsgesprekken plaats. Daarnaast gaven we workshops over slapen, voeding en stress. Ook binnen de organisatie is het een en ander veranderd. “We hebben statafels aangeschaft waaraan we kunnen vergaderen en wanneer we jarig zijn trakteren we op iets gezonds. Daarnaast zijn we met Slim Reizen Stedendriehoek aan het kijken of we in aanmerking komen voor de subsidieregeling om een goede fietsenstalling te bouwen.”

Tips die Nadine de aanwezige werkgevers wil meegeven:
 • “Keep it simple! Je kan klein beginnen en van daaruit verder bouwen. Stimuleer medewerkers bijvoorbeeld om op de fiets te komen of gezonde traktaties te maken wanneer ze jarig zijn. Ook die kleine dingen maken een verschil!”
   
 • Probeer zo veel mogelijk mensen te bereiken. Want: “Niet iedereen wil met alles meedoen. Maar, ook als je in de pauze gaat wandelen of fietsen ben je actief bezig!”
   
 • Stel doelen en praat daarover. “Ik vond de coachingsgesprekken erg goed. Tijdens deze gesprekken kon je voor jezelf een doel stellen. De coach hielp je bij het realiseren van dat doel.” Gesprekken hoeven niet per definitie met een coach te zijn, je kan jouw doelen ook delen met je collega’s!  
Benieuwd naar de hele presentatie? Klik hier.
 
Marco Pierik : “42% van de werknemers is inactief”

Sportbedrijf Deventer streeft naar een Sportief Deventer, waarin alle inwoners op hun eigen niveau meedoen en het plezier van sport en bewegen kunnen ervaren. Ruim 42% van de Deventer beroepsbevolking is inactief; Marco Pierik vertelt hoe organisaties hiermee aan de slag kunnen.
 • “Wat we moeten blijven onthouden, is dat we ons niet alleen moeten richten op de mensen die níet gezond zijn. Juist de mensen die wél gezond zijn, moeten ook gezond blijven.” Gezonde mensen kunnen hun collega’s stimuleren om te gaan sporen. “Je bereikt de mensen die het nodig hebben juist door gezonde mensen te enthousiasmeren.
   
 • Bewustwording is belangrijk. “We hoeven mensen niet te vertellen wat ze moeten doen, we willen dat ze zelf ‘ja’ zeggen. In Deventer heb ik me sterk gemaakt voor ontbijtsporten. Mensen vinden om 7:00 uur sporten vroeg, totdat ze het een keer hebben gedaan. Dan ervaar je hoe fijn het is om ’s avonds lekker thuis te kunnen zijn. Daarnaast was er ook een netwerkcomponent. Mensen gingen daarna samen ontbijten.”
   
 • Vitaliteit heeft niet alleen met sporten te maken. “Ik hanteer de BRAVO-thema’s. Dat zijn beweging, roken, alcohol, voeding en ontspanning. Door een goede balans aan te brengen in deze thema’s kun je ook veel winst boeken.”
Benieuwd naar de hele presentatie? Klik hier.
Theo de Rooij: “Je lichaam is je kapitaal: zorg er goed voor”
Fietsen speelt een grote rol in het leven van voormalig profwielrenner en ploegleider Theo de Rooij. Hij heeft de oudste wielerclub van Nederland – de Immer Weiter fietsclub in Deventer – nieuw leven in geblazen. Deze fietsclub kan ook op organisatieniveau iets betekenen. Ondernemers kunnen zich aansluiten bij de fietsclub, ambassadeur worden en meedoen aan fietsevenementen. En zo het goede voorbeeld geven. Dit kan werknemers stimuleren om bijvoorbeeld meer te gaan fietsen.
Theo: “Het is het beste om mensen intrinsiek te motiveren, want dat leidt tot beïnvloeding van anderen en dan krijg je een sneeuwbaleffect.” Ook bouwbedrijf Ter Steege Groep heeft zich aangesloten en organiseerde dit jaar ‘Ter Steege in beweging’. Klik hier voor een video met de samenvatting. Door sportief gedrag te stimuleren zag Ter Steege het ziekteverzuim dalen. Naast evenementen voor eigen werknemers, organiseert Ter Steege ook relatiesportevenementen om netwerken en sport bij elkaar te brengen.

Over vitaliteit op de werkvloer zegt Theo: “Mijn lichaam was mijn kapitaal en daar moest ik goed voor zorgen. Als ik het verwaarloosde, kon ik niet goed presteren. Als werknemer en als werkgever ben je het aan elkaar verplicht om goed voor je lichaam te zorgen om zo optimaal mogelijk te kunnen presteren. Je moet verantwoordelijkheid nemen voor je lijf.”

Benieuwd naar de hele presentatie? Klik hier.
Loterij
Naast de drie inspirerende presentaties waren er ook prijzen te winnen. Zo won Remeha B.V. de Fietsclinic onder leiding van Theo de Rooij, mag Tauw de vitaliteitsscan laten uitvoeren en ging Sallcon naar huis met een fitbit.

Gefeliciteerd allemaal!
Wil je weten hoe jouw medewerkers makkelijk vitaler worden, en wat dat jullie organisatie oplevert? Neem contact op met ons team en hoor vrijblijvend op welke manieren wij kunnen helpen.
Share
Tweet
Share
Forward
Slim Reizen Stedendriehoek is een co-creatie van overheden en bedrijfsleven binnen Cleantechregio Stedendriehoek


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Slim en Schoon Reizen · H.W. Iordensweg 17 · Twello, 7391 KA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp