Copy

Nieuwsbrief maart 2016
In deze nieuwsbrief
Meer medewerkers op de fiets
Geef je op voor de werkgeversbijeenkomst op 16 juni
De (high speed) e-bike is een slim alternatief voor de auto. Ook voor medewerkers die meer dan 20 kilometer van hun werk wonen. Maar hoe krijg je ze zover? En waarom is dit voor jou als werkgever interessant? Je hoort het tijdens de werkgeversbijeenkomst op 16 juni. De sprekers en locatie zijn we nu voor je aan het regelen, dus meer info volgt. De bijeenkomst duurt van 15.00 uur tot 17.30 uur.
 
Geef je alvast op via onze website.
Binnenkort komen wij met nieuwe fietsacties!
Houd de website in de gaten. www.slimreizenstedendriehoek.nl
Zo voorkom je overvolle parkeerplaatsen
Verslag werkgeversbijeenkomst 10 maart
Autodelen en fietspromotie waren de thema’s van onze werkgeversbijeenkomst van 10 maart 2016. Zo maakte Parkmanagement Overbetuwe duidelijk welke voordelen goed parkmanagement organisaties kan opleveren. Met inspirerende en creatieve ideeën is het bedrijf overvolle parkeerplaatsen tegengegaan. Zo waren er in de gemeente Overbetuwe per dag 300 bedrijven die hun postbus gingen leegmaken: allemaal individuele vervoerbewegingen. Nu verzorgt de bedrijvenparkservice de verspreiding van die post met een elektrische auto. Een mooi voorbeeld van een slimme mobiliteitsoplossing!
Friesland Lease vertelde ons over de vele voordelen van leasefietsen. Rob Plooy, projectmanager flexibele mobiliteit bij Syntus, zei over de bijeenkomst: “Het was een erg nuttige bijeenkomst. En gezien de grote opkomst ook wel erg actueel”
 
Gemist? Lees dan snel het verslag!
De fiets promoten was nog nooit zo leuk: Giro-beleving
Op een actuele, unieke, sportieve manier de fiets promoten onder je collega’s? Ga voor de Giro-beleving! Giro Gelderland verzorgt dit evenement graag voor jouw organisatie. Je stelt zelf het programma samen en kiest daarvoor bijvoorbeeld uit de volgende onderdelen:
 • Fiets virtueel de tijdrit van 9,8 km in Apeldoorn, tegelijk met 8 personen. Je ziet het parcours op een scherm.
 • Liever buiten fietsen? Doe dan mee met de fietsclinic en fiets een deel van het parcours.
 • Probeer een high speed e-bike uit. Of pak eens een e-bike om mee van huis naar werk te rijden: jouw organisatie krijgt hiervoor een of twee weken twee e-bikes te leen. Dit programmaonderdeel wordt verzorgd door Slim Reizen Stedendriehoek.
Je kunt deze Giro-beleving nog tot en met 1 juli 2016 in jouw organisatie inplannen (inschrijving: uiterlijk 8 mei). De eerste 40 organisaties die zich aanmelden, profiteren van een zeer lage prijs. Dus meld je organisatie snel aan! En na de Giro pak je dan toch dagelijks de fiets om naar je werk te gaan?!
 
Meer weten of je organisatie opgeven voor een programma?
Ga naar de website van Giro Gelderland.
Onze regio weer iets beter bereikbaar in 2015
Hoe heeft Slim Reizen Stedendriehoek de bereikbaarheid van onze regio verbeterd in 2015?
 • Werkgevers kregen subsidie voor nieuwe voorzieningen als die voor minder verkeer in de spits zorgen. Zo legde Koninklijke Talens onder andere een nieuwe overdekte fietsenstalling met stroomvoorziening voor e-bikes aan.
 • Ruim 2.000 werknemers verruilden hun auto voor een fiets dankzij een aanschafsubsidie in 2014 en 2015.
 • Een nieuw transferium in Apeldoorn, langs de A50 bij Agrifirm, biedt ruimte aan circa 100 auto’s en 50 fietsen.
 • Sinds december 2014 is er een snellere busverbinding tussen Apeldoorn-centrum en Apeldoorn Zuid: Lijn 14 Apeldoorn Zuid Businessline. De buslijn verwelkomde zo’n 100.000 reizigers in 2015.
 • Betere verkeersdoorstroming in regio dankzij slimme oplossingen met ITS (Intelligente TransportSystemen).
Voor het totaaloverzicht van projecten in 2015, zie de poster op onze website. Ook de komende jaren blijft Slim Reizen Stedendriehoek werken aan slimme mobiliteitsmaatregelen.

Mogen wij u helpen met uw ideeën? Het Team Slim Reizen denkt graag met u mee!
En zo gaan wij de bereikbaarheid de komende jaren verbeteren
Deel 2: Deventer beter bereikbaar

Slim en vlot van deur tot deur. Dat is het motto van Beter Benutten, waar ook onze regio aan meedoet. Hoe we onze regio beter bereikbaar gaan maken, hebben we vastgelegd in diverse plannen voor de periode 2015-2017. In deze nieuwsbrief lees je hoe we de bereikbaarheid van Deventer willen verbeteren.

In de volgende delen van Deventer kom je het vaakst stil te staan met de auto: de binnenstad, Kloosterlanden/Hanzepark en Deventer Noord. Om vlotter verkeer te bevorderen, willen we onder andere de volgende maatregelen uitvoeren:
 • We stimuleren dat meer mensen de fiets pakken naar de binnenstad door diverse fietsenstallingen uit te breiden en te verbeteren. Ook stimuleren we werknemers en bezoekers van de binnenstad om met de fiets te komen.
 • Er is veel autoverkeer tussen Deventer Noord en het bedrijventerrein Kloosterlanden. Daarom vragen we bedrijven en reizigers wat zij goede vervoersalternatieven vinden. Om vervolgens bijvoorbeeld medewerkers te stimuleren de auto te verruilen voor de fiets.
 • De Wilhelminabrug is duidelijk het grootste knelpunt. We gaan onderzoeken wie waarom over de Wilhelminabrug rijdt: hoe vaak reist men, waarom via deze route, welk type maatregelen zouden aanspreken, enzovoort. Vervolgens kunnen we doel(groep)gericht maatregelen opstellen op het autoverkeer op de brug te verminderen.
 • Autoverkeer naar Deventer pakt al snel de eerste afrit van de A1 (23 Deventer). Terwijl de route vanaf de volgende afslag Deventer-Oost (24) ook prima kan. We willen informatie verzamelen en vrijgeven over hoe druk het is op de vervolgroutes na deze en andere snelwegafritten. De automobilist kan dan advies krijgen welke afrit het rustigst is.
Een totaaloverzicht van alle plannen voor Deventer en alle plannen vanuit Beter Benutten Vervolg vind je op onze website.
Regio Stedendriehoek neemt sinds 2014 deel aan het nationale Beter Benutten programma. Daarin werken Rijk, regio en bedrijfsleven samen aan een betere bereikbaarheid van de drukste regio’s in ons land.
Nieuwe logistiek makelaar voor bedrijven in regio Stedendriehoek
Freek Boele is in de regio Stedendriehoek (Apeldoorn-Deventer-Zutphen) aan de slag gegaan als logistiek makelaar. Hij helpt bedrijven met slimme logistiek en mobiliteit. Of zoals hij het zegt: “Ik kan u helpen uw dienstverlening te verbeteren in termen van efficiëntie, betrouwbaarheid en kosten.” Boele heeft ruime ervaring met logistiek binnen bedrijven, onder meer vanuit Lean and Green en EVO. Hij werkt nauw samen met logistieke makelaars in de regio’s Zwolle-Kampen en Twente.
 
In het programma Beter Benutten nemen rijk, regio en bedrijfsleven innovatieve maatregelen om de bereikbaarheid te verbeteren. Naast het woon-werkverkeer kan ook goederenvervoer bijdragen aan minder vertraging in de spits. Boele, met een achtergrond in (duurzame) logistiek en stedelijke distributie, gaat hier vorm aan geven. “Goederenvervoer vereist een specifieke aanpak”, vertelt hij. “De dynamiek bij bedrijven is volstrekt anders dan die van particulieren. U hebt te maken met afspraken en contracten, opdrachtgevers, klanten en meer rollen en belangen van beslissers, planners, chauffeurs en overheid. Complex en boeiend.”
 
Slimme logistiek
De aanstelling van Boele is een logisch vervolg op het eerder uitgevoerd onderzoek naar logistiek en mobiliteit in de regio. Hierin zijn vervoersbewegingen in kaart gebracht. Boele gaat bedrijven actief benaderen. “Ik ga op zoek naar kansrijke projecten die voordelen opleveren voor bedrijven in termen van kosten, service en duurzaamheid en die bovendien voor spitsmijdingen zorgen.” Daarbij valt te denken aan bundeling van stromen, slimme stadsdistributie, meer vervoer over water en samenwerking in de keten. Ziet u kansen voor slimme logistiek in uw bedrijf? Neem dan in ieder geval contact op met Boele.
 
Samenwerken
De logistiek makelaar werkt nauw samen met vertegenwoordigers van de betrokken gemeenten, de provincie Gelderland, de provincie Overijssel, verladersorganisatie EVO en vervoerdersorganisatie TLN. En uiteraard met het team van Slim Reizen Stedendriehoek. “Ik hoop samen met alle partijen veel mooie initiatieven te initiëren”, aldus Boele.
 
Meer weten?
Wilt u meer weten of heeft u zelf een goed voorstel? Kijk op www.slimreizenstedendriehoek.nl of neem contact op met Freek Boele, 06-19437335 of freek.boele@slimreizenstedendriehoek.nl.
Share
Tweet
Share
Forward
Slim Reizen Stedendriehoek is een co-creatie van overheden en bedrijfsleven onder regie van regio Stedendriehoek