Copy
Geniet van uw hond!
Klik hier om de nieuwsbrief online te lezen

HondPlus nieuwsbrief februari 2017

FEBRUARI IS MAAND VAN HET GEBIT
Het is belangrijk dat u het gebit van uw hond gezond houdt. Door regelmatig te poetsen houdt u niet alleen het gebit gezond maar ontdekt u ook eerder als er iets in de bek niet goed is. Als tandplak niet wordt verwijderd, wordt het tandsteen en die kunt u niet zelf verwijderen. Een slechte adem, tandvleesontsteking, met als mogelijk gevolg verlies van tanden en kiezen of zelfs ontstekingen elders in het lichaam zijn mogelijke gevolgen. Leer uw hond dat het leuk is om aan zijn bek te komen. U kunt zijn tanden poetsen met een gaasje, een vinger tandenborstel of een tandenborstel voor honden.
 
Hoe kunt u aan uw hond leren dat u zijn gebit mag verzorgen?
 • Neem een brokje in de hand en houd dit bij de neus van de hond
 • Terwijl de neus aan het brokje plakt, schuift u de neus in uw handpalm en beloon
 • Herhalen totdat de neus rustig in uw hand blijft liggen, belonen
 • Als de neus rustig in uw hand blijft liggen, gaat u met de duim in de bek over het tandvlees wrijven en benoemen, zeg daarbij TANDJES KIJKEN, belonen
 • Leg de neus in uw ene hand en met de andere hand opent u rustig de bek zonder daarbij de oogjes te blokkeren, belonen
 • Pak rustig de bek in de hand, open de bek en wrijf over de tanden en tandvlees
 • Doe een gaasje om uw vingers en wrijf er mee over de tanden
 • Doe een gaasje om uw vingers met hondentandpasta en wrijf er mee over de tanden
 • Neem een tandenborstel met hondentandpasta en laat de hond eraan likken
 • Probeer een klein stukje met de borstel te poetsen, wat de hond toelaat, belonen
 • Poets een kant van het gebit, boven en beneden, belonen
 • Poets beide kanten van het gebit, beven en beneden, belonen
 • Vergeet niet de achterste kiezen
 • Bouw de oefening op in kleine stapjes.
 • Probeer ook eens de binnen kant van het gebit te poetsen
 • Herhaal deze handeling dagelijks, dan wordt het een gewoonte
THEORIELES HONDENTAAL
21 februari is er een theorie les over Hondentaal. In deze les krijgt u inzicht in het gedrag van uw hond. We starten om 19u00. Binnen lopen vanaf 18u45 op de locatie aan de Vijfhuizenberg 44 in Roosendaal. Wilt u hierbij zijn stuur dan even een mailtje naar info@hondplus.nl
PARVO

Tijdens een interessante lezing eerder dit jaar bij HondPlus heeft dierenarts Marieke Lindeman ook aandacht besteed aan de ziektes waar tegen onze honden worden gevaccineerd.

Eén daarvan is Parvo.

Parvo is een besmettelijke infectie ziekte die veroorzaakt wordt door het canine parvo virus (CPV).
Het is een virus dat erg moeilijk te bestrijden is. Het kan zowel binnen als buiten de gastheer overleven. Verontreinigde grond en ontlasting is een perfecte plek voor het virus om te overleven. Schoonmaakmiddelen en desinfecterende middelen helpen nauwelijks.

Het virus verspreidt zich van hond tot hond, maar ook indirect via de mens. Directe verspreiding vindt plaats via besmette ontlasting, via haren of de poten van de geïnfecteerde hond. Denk aan de plaatsen waar honden vaak bij elkaar komen. Indirecte besmetting vindt plaats via bijvoorbeeld onze schoenen en kleding.

Het virus vermeerdert zich, na opname via bek of neus, snel en tast bijna alle delen van het lichaam aan. Ongeveer 10% van onze honden overlijdt snel na besmetting, 91 % van onze pups overleeft het virus niet. Het is belangrijk om zo snel mogelijk te achterhalen of uw hond besmet is.

Een aantal symptomen zijn braken, speekselen, koorts, sloomheid, diarree en diarree met daarbij bloedverlies in de ontlasting. Twijfel bij deze verschijnselen niet en ga direct naar de dierenarts. Deze zal een aantal onderzoeken doen om CPV uit te sluiten of te bevestigen.

Parvo komt gelukkig vanwege de vaccinatieprogramma’s bijna niet meer voor, maar alertheid blijft gewenst.
WIE IS DE MOOISTE?
In de week van carnaval, 25 t/m 27 februari, vindt iedereen het leuk om zich te verkleden. Vaak zien we ook dat onze honden leuk worden uitgedost. Tijdens de week van carnaval gaan de lessen gewoon door.

HondPlus vindt het leuk als u op de lessen verkleed verschijnt. En maak een foto samen met uw hond in carnavals kledij en plaats die op onze facebookpagina. De leukste foto maakt kans op het winnen van een workshop! Doet u mee?
TOONHOOGTE VAN SPREKEN
Er is onderzoek gedaan naar het effect van toonhoogte in onze spreektaal tegen honden. Dat we in een andere taal spreken tegen honden dan tegen mensen was al eerder onderzocht. We spreken in eenvoudige direct gerichte bewoordingen. 

Het is nu ook duidelijk dat als we op een hogere spreektoon tegen een puppy praten, de puppy niet alleen sneller reageert naar de bron van het geluid, maar ook eerder geneigd is om naar de bron van het geluid, het baasje, te komen.

Op volwassen honden heeft dit weinig tot geen effect.

Voor onze trotse eigenaars van puppy’s, maar ook voor de trainers, is dit interessant nieuws.

Naast het eerder geplaatste stuk over het positieve effect van het gebruik van gebarentaal ten opzichte van spreektaal, draagt ook dit onderzoek bij aan een steeds betere communicatie met onze honden.
SOCIALISATIE OP LOCATIE TIJDENS MODELSPOOR FAIR in Landerije Tuin & Dier
Op 4 en 5 maart is er een Modelspoor-Fair in de Landerije Tuin en Dier aan de Rucphensebaan 77 in Roosendaal. Tijdens deze 2 dagen is HondPlus ook aanwezig. Op zaterdag hebben we om 13u00 de socialisatie op locatie training. Deze training is voor alle honden van alle leeftijden en is kosteloos. Heeft u een probleem met een bepaald gedrag van uw hond en wilt u hier meer van weten dan kunt u, na onze socialisatie training, vanaf 14u30, bij ons terecht.
Copyright © 2017 HondPlus, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp