Copy
Ljeto 2017
View this email in your browser

Bilten Zelene akcije

Dobro došli/e!

U ljetnom broju biltena saznat ćete o našim brojnim aktivnostima - od kampanje za ambicioznu Niskougljičnu strategiju RH i aktivnosti za poboljšanje sustava gospodarenja otpadom do akcija protiv pogodovanja privatnim interesima i edukativnih aktivnosti za građanke i građane. U biltenu možete čitati i o mnogim zanimljivostima iz mreže Friends of the Earth i šire.

Website
Website
Tumblr
Tumblr
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
YouTube
YouTube

Glavne vijesti

Potrebna snažna politička volja za provedbu Niskougljične strategije!

U ponedjeljak, 10. srpnja 2017. godine, u Novinarskom domu smo održali panel raspravu o Strategiji niskougljičnog razvoja RH do 2030. s pogledom na 2050. godinu kao doprinos javnoj raspravi. Strategija niskougljičnog razvoja RH je prvi dokument takve širine koji zadaje jasan pravac tranzicije u niskougljično društvo i najavljuje kraj fosilne ere, no postavlja se pitanje političke volje i hitnosti provedbe. Pariški sporazum o klimatskim promjenama, kao podloga ovoj Strategiji, u Hrvatskoj je stupio na snagu 23. lipnja ove godine.

Pod teretom spalionice - nikad do cilja!

Zelena akcija je 6. srpnja 2017. godine performansom ispred zgrade Gradske uprave Grada Zagreba zatražila hitno donošenje Plana gospodarenja otpadom koji neće sadržavati skupu i štetnu spalionicu otpada. Tražimo kvalitetne mjere za uspostavu dobrog sustava odvajanja, recikliranja, kompostiranja i pravedne naplate po količini proizvedenog otpada. U sklopu performansa aktivisti_kinje su lik i djelo gradonačelnika Bandića prikazali u obliku puža koji za sobom vuče spalionicu i jako se sporo kreće prema cilju od 50% odvojeno prikupljenog otpada kojeg Zagreb mora dostići do 2020. godine. Više na poveznici.

Ostale vijesti iz Hrvatske

“Škola održivosti” na Šolti

Ovog se tjedna u našem edukacijskom centru “Solarna akademija” na otoku Šolti održava kamp “Škola održivosti”. Više od 25 mladih iz cijele Hrvatske sudjeluju u radionicama gdje uče više o popularnoj edukaciji, koja nas uči o odnosima moći i opresiji u društvu, te o raznim problemima održivosti društva kao što je odnos Globalnog Juga i Sjevera (zemlje u razvoju i razvijene zemlje), konzumerizam, otpad, klimatske promjene, itd. Kamp se održava u sklopu projekta “School of sustainability”.
Plastične vrećice su problem za koji postoji rješenje!

U sklopu međunarodnog Dana bez plastičnih vrećica, 3. srpnja 2017. Godine, smo performansom ispred Importanne centra u Zagrebu ukazali_e na velike okolišne probleme koji nastaju zbog prekomjerne proizvodnje i potrošnje plastičnih vrećica. Akcijom smo ponudili održivu alternativu u obliku platnenih vrećica koje se mogu višekratno koristiti i nemaju negativan utjecaj na okoliš.

Istog smo dana organizirali i ‘šetnju’ Zagrebom s velikom platnenom vrećicom te smo na taj način animirali građane_ke da ne koriste plastične vrećice. Time smo najavili i online akciju kojom smo pozvali sve građane_ke da nam šalju fotografije uspješno obavljenih kupovina u kojima su umjesto štetnih plastičnih koristili platnene vrećice.
Odluka Vlade RH je povratak gospodarenja otpadom u prošlost!

Zelena akcija je zajedno s udrugama i građanskim inicijativama iz koalicije 'Zero Waste Hrvatska' krajem svibnja upozorila kako je Odluka o implementaciji Plana gospodarenja otpadom RH prepuna nelogičnosti i štetnih odredbi. Plan nas vraća na zastarjeli koncept regionalnih centara za velike količine smeća na štetnim lokacijama i sa štetnim tehnologijama spaljivanja.

Zeleni telefon Zelene akcije pomaže inicijativi za spas potoka Črnomerec

Zeleni telefon je u periodu od 01. 04. - 30. 06. 2017. primio ukupno 258 prijava građana_ki. Od toga je u travnju bilo 111, u svibnju 85 i u lipnju 62 prijave građana_ki.

Najzanimljivija prijava, a čiji postupak rješavanja još uvijek traje, je plan zatvaranja/kanaliziranja dijela potoka Črnomerec. Građani_ke su nas obavijestili_e o dva zasebna plana betoniranja i zatvaranja potoka. Jedan projekt odnosi se na zatvaranje potoka u Zaprešičkoj ulici koja bi u tom slučaju iz zelene pješačke zone bila prenamijenjena u prometnicu. Drugi je slučaj proširenja ulice Črnomerec od Ilice odnosno od kućnog broja 1 do broja 37. S obzirom da se radi o dva zasebna projekta, a koji su vrlo slični jer se u oba slučaja planira zatvaranje potoka Črnomerec, građanima_kama smo pomogli da osnuju inicijative za očuvanje potoka Črnomerec. Također smo im pomogli da se te dvije inicijative spoje u jednu, a dali smo im i podršku u pisanju komentara na oba idejna projekta kao i kod obavještavanja medija.
Hrvatska ipak nije kriminalizirala solidarnost!

Nakon više od godinu dana upozoravanja od strane Centra za mirovne studije (CMS), Hrvatski je sabor uvažio argumente građana_ki i civilnog društva te je ozakonio solidarnost i pomaganje  ljudima u nezakonitom boravku. Naime, Sabor je 30. lipnja 2017. godine izglasao amandman na novi prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima kojim je uvažena iznimka kako se pomaganje iz humanitarnih razloga osobama u nezakonitom boravku neće kažnjavati. Pročitajte priopćenje CMS-a. Zelena akcija je od 2015. godine članica Inicijative “Dobrodošli!”.

Održan tranzicijski seminar u sklopu "Škole održivosti"

Od 27. do 29. lipnja 2017. godine održali smo tranzicijski seminar na Mrežnici u sklopu projekta "School of sustainability" (Škola održivosti) na kojem smo mogli_e čuti o uspjesima navedenog projekta te na kojem smo raspravljali_e o temama poput promjene sustava, komunikacijskih strategija, interkulturalnosti, itd. Pogledajte fotogaleriju.

Veliki INTERREG prekogranični projekt "Pametne škole"

Zelena akcija je zajedno s Brodskim ekološkim društvom BED, Brodsko-posavskom županijom, Tuzlanskim kantonom, a pod vodstvom Centra za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, u svibnju 2017. godine potpisala suradnju u prekograničnom projektu naziva "Inovativnim umom do pametnih škola“, INTERREG-IPA CBC Cro-BiH 2016. Prvi sastanak projektnog tima održan je 12. lipnja 2017. godine u Tuzli. Jedna od prvih aktivnosti koja se realizira u okviru projekta je objava tendera: „Izvođenje građevinsko-zanatskih radova na realizaciji mjera energetske efikasnosti na objektu Mješovite srednje škole “Musa Ćazim Ćatić” u Kladnju“.

Vijesti iz svijeta

Irska je zabranila fracking!

Irska je postala treća zemlja u Europi koja je zabranila fracking (frakiranje), kontroverznu metodu vađenja plina iz škriljevca. Zakon je potpisan od strane irskog predsjednika 6. srpnja 2017. godine. Bitka protiv frackinga u Irskoj je dugo trajala, od moratorija koji je prvi uveden do ove izravne zabrane gotovo pet godina kasnije. Kako bi se to postiglo, okolišne udruge uključujući Friends of the Earth radile su s brojnim organizacijama, inicijativama i pojedincima_kama od lokalnih do nacionalnih razina. Čestitamo!

Žene iz nigerijskog naroda Ogoni podnose tužbu protiv Shella

Žene muškaraca koje je 1990. godine objesila Nigerijska vojna vlada pokrenule su građansku parnicu protiv Shella, optužujući ovu kompaniju za suučesništvo u pogubljenjima njihovih muževa. Muž Ester Kiobel, koja je pokrenula tužbu s još tri žene, pogubljen je zajedno s piscem i aktivistom Ken Saro-Wiwom i sedmero drugih muškaraca, koji su postali kolektivno poznati kao ‘Ogoni devet’. Ubijeni su nakon mirnog ustanak 300.000 ljudi iz naroda Ogoni protiv Shellova naftnog zagađenja u Ogonilandu.

Zaštita okoliša u Rusiji

Aktivizam u cjelini, a posebice borba za zaštitu okoliša, danas je pod prijetnjom u Rusiji. Takozvani "Zakon o stranim agentima" učinkovito je ušutkao nekoliko nevladinih organizacija ili ih je izravno prisilio da prestanu djelovati. Nastavak rada na zaštiti okoliša doista je veliki izazov u toj zemlji. Poslušajte što Vitaly Servetnik, supredsjedatelj Friends of the Earth u Rusiji, kaže o ovom problemu.

Američkih gradonačelnici_e: prebacivanje na 100% obnovljive energije do 2035.

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump prošlog mjeseca najavio povlačenje SAD-a iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama (proces koji će trajati 4 godine), mnogobrojni gradonačelnici_e i savezne države obvezale su se na poštivanje obveza iz tog sporazuma. Naime, gradonačelnici_e iz više d 250 gradova diljem SAD-a podržali_e su simboličnu rezoluciju u kojoj stoji kako će do 2035. godine američki gradovi u potpunosti koristiti obnovljive izvore energije poput sunca i vjetra.

Tražimo zaštitu za čelnike kolumbijskih poljoprivrednih sindikata!

Potpišite peticiju u sklopu projekta #MakeFruitFair protiv ubojstava sindikalaca na plantažama tropskog voća u Kolumbiji.

U svibnju smo zajedno s Centrom za mirovne studije održali radionicu o radu s izbjeglicama - pogledajte video

Dođite u Biciklopopravljaonu svakog četvrtka od 17:00 do 20:00 sati (Zelena akcija, Frankopanska 1)

SuperSunča: Vlada RH mora izabrati snažnu tranziciju u niskougljično društvo

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije su 21. lipnja 2017. godine akcijom na Markovu trgu zatražili_e od Vlade Republike Hrvatske da izabere ambiciozniji smjer u niskougljičnom razvoju bez projekata na fosilna goriva poput termoelektrane Plomin 2. Akcija je organizirana zbog stupanja na snagu Pariškog sporazuma u Hrvatskoj te povodom otvaranja javnog savjetovanja (završeno 16. srpnja) o Strategiji niskougljičnog razvoja RH. Na akciji je gostovala superjunakinja po imenu SuperSunča koja je “doputovala” iz budućnosti kako bi nas usmjerila na pravi put. Pročitajte više o akciji.

Građani_ke upozorili_e na pogodovanje Grada Zagreba privatnom interesu!

20. lipnja 2017. godine je Zelena akcija održala prosvjedni performans u Masarykovoj ulici u Zagrebu kojim je poručeno kako je nedopustivo da se drveće siječe zbog privatnog interesa. Zatražili_e smo da se posječeno stablo u toj ulici zasadi na istom mjestu, a buduća terasa prilagodi činjenici da tamo rastu stabla. Performansu su se priključili građani i građanke koji_e su izrazili_e svoje nezadovoljstvo bespravnom sječom stabla prošle godine za potrebe terase slastičarnice “Zagreb”. Postavili_e su simbolično (umjetno) stablo na mjestu posječenog da bi pokazali kako je ono izgledalo te koliko je stablo koje je “nadomjestilo” ono posječeno neadekvatna i neprihvatljiva zamjena.

SEENET mreža: Bez novih brana, zaštitite rijeke!

U našoj “Solarna akademija” na Šolti se od 8. do 13. srpnja 2017. godine okupilo preko 30 aktivistkinja i aktivista iz 24 organizacije u regiji. Cilj je bio razgovarati o novim hidroelektranama na Balkanu i u Europi, rijekama i očuvanju bioraznolikosti, utjecaju klimatskih promjena na rijeke i o dobivanju električne energije iz energije vode. Ujedno je održana godišnja skupština mreže okolišnih organizacija SEENET. Okupljeni_e su poručili_e kako treba obustaviti planiranje izgradnje novih hidroelektrana u zaštićenim područjima.

CETA – neoliberalni konsenzus HDZ-a i SDP-a!

Hrvatski je sabor 30. lipnja 2017. godine po hitnom postupku ratificirao Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum (CETA) između Kanade i EU (103 glasa za, 2 protiv i 3 suzdržana). Time je Hrvatska postala treća država članica EU koja je ratificirala ovaj kontroverzni sporazum. Zelena akcija najoštrije osuđuje ratifikaciju CETA-e zbog netransparentnosti čitavog procesa i potpunog odsustva bilo kakve javne rasprave vrijedne spomena o ovoj prevažnoj temi. Cijelo priopćenje.

HEP mora zatvoriti Plomin 1!

Nakon velikog požara u termoelektrani (TE) Plomin koji se dogodio 29. svibnja 2017. godine, Zelena akcija je zatražila da se odustane od bilo kakvih pokušaja ponovnog pokretanja rada Plomina 1, objavu svih podataka o onečišćenju nastalom kao posljedica požara te saniranje eventualne štete koju su građani_ke pretrpjeli_e. Plomin 1 je u funkciji 47 godina i već je odavno trebao otići u dekomisiju. Nadamo se da je ovaj incident dovoljno upozorenje kako je krajnji čas da se napravi ozbiljan zaokret u energetskoj politici Hrvatske, trajno zatvori Plomin 1 i žurno krene prema razvoju obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti.

Biciklopopravljaona Zelene akcije izbjeglicama donira bicikle - uključite se!

Biciklopopravljaona Zelene akcije je od početka ove godine izbjeglicama donirala 38 bicikala. Bicikli koje smo mi donirali izbjeglicama jesu bicikli koje su građani i građanke donirali_e Zelenoj akciji, a vrijedni volonteri i volonterke biciklopopravljaone su ih doveli_e u vozno stanje i potrudili se da dođu u prave ruke. Donacije bicikala i dijelova primamo i dalje. Ukoliko želite donirati, možete to učiniti u našim prostorijama u Frankopanskoj 1 (Zagreb) svakog četvrtka od 17:00 do 20:00. Čitajte više na našem blogu.

"5 do 12"  ZA SPAS Plitvičkih Jezera

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Općine Rakovica, Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Općine Saborsko, Udruga branitelja Domovinskog rata općine Plitvička Jezera i Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Općine Plitvička Jezera prosvjeduju protiv daljnje devastacije Plitvičkih jezera. Prosvjed pod nazivom "5 do 12 ZA SPAS Plitvičkih jezera" započeo je 21. lipnja 2017. godine, a koordinaciji udruga Plitvičkog kraja u prosvjednom šatoru su se pridružili brojne udruge i pojedinci_ke. Zelena akcija podržava svih 6 zahtjeva branitelja: moratorij na gradnju u Plitvica Selu, izmjenu Prostornog plana, procesuiranje odgovornih za prekomjernu izgradnju, reviziju građevinskih dozvola i rušenje objekata u Plitvica Selu.
Održana tribina “Jesu li (male) hidroelektrane obnovljivi izvor energije?”

U ponedjeljak, 26. lipnja 2017. godine, u prostorijama Zelene akcije održana je javna tribina "Jesu li (male) hidroelektrane obnovljivi izvor energije?". Tribina je organizirana u sklopu projekta „Lokalna partnerstva za transparentno upravljanje prirodnim resursima“, financiranog od strane EU. Također, na tribini su bile predstavljene i publikacije "Priroda nije na prodaju!" te "Zaštita i održivo upravljanje rijekama i hidroelektrane" koje je izradila Zelena akcija u sklopu projekta "The Right to Nature" uz financiranje fondacije MAVA. Pročitajte izvještaj s tribine.

ERASMUS+: Jačanje okolišnog pokreta u Africi i Europi

Naša aktivistkinja Dora Sivka je tijekom svibnja boravila u Mozambiku gdje je bila na razmjeni mladih kao dio ERASMUS+ projekta kojeg zajedno provode Young Friends of the Earth Europe, novoosnovani Young Friends of the Earth Afrika i Friends of the Earth International. Cilj projekta jest jačanje okolišnog pokreta kroz uključivanje mladih iz Europe i Afrike kao i tematiziranje okolišnih problema i problema vezanih uz rod, rasu i klasu. Poslušajte o Dorinom iskustvu u intervjuu za Real World Radio.
Poziv na pravdu u Hondurasu!

Nizozemska banka FMO koja je dala 15 milijuna dolara i finska banka FinnFund koja je dala 5 milijuna dolara za izgradnju destruktivne brane Agua Zarca na rijeci Gualcarque u Hondurasu najavile su svoje povlačenje iz ovog projekta. Time je Središnja američka banka za ekonomsku integraciju (CABEI) jedina banka koja i dalje podržava projekt. U zaštiti svojih teritorija i prava, zajednice naroda Lenca pretrpjele su beskonačno nasilje, represiju, fizičke napade i smrti. Podsjetimo, zbog protivljenja ovom projektu prošle je godine ubijena Berta Cáceres. Pročitajte više.

Dodjela nagrade za najzagađeniju zemlju Europe

Kolegice i kolege iz Centra za životnu sredinu i BiH su na Svjetski dan zaštite okoliša, 5. lipnja 2017. godine, održali_e zanimljivu akciju kojom su uručili_e nagrade ministricama zbog činjenice da je Bosna i Hercegovina najzagađenija zemlja Europe. Naime, prema posljednjim objavljenim analizama Svjetske zdravstvene organizacije, Bosna i Hercegovina je zauzela prvo mjesto na listi najzagađenijih europskih zemalja, po najvećem broju smrtnih slučajeva uzrokovanih zagađenjem zraka, dok su ostale zemlje Balkana i Istočne Europe tik iza Bosne i Hercegovine.

“Granice smo mi” - prvi klimatski kamp u Češkoj

Krajem lipnja u Češkoj je održan prvi klimatski kamp u svrhu otpora prema eksploataciji ugljena. Više od stotinu ljudi blokiralo je rudnik ugljena Bilina kraj grada Most, gdje je češka vlada prije dvije godine omogućila nastavak rudarstva do 2050. godine. Osim toga, tvrtka Češki ugljen je isti dan zbog straha od prosvjeda prekinula rad u rudnicima Vršany i CSA. U jednom trenutku, sva tri rudnika u okolici Mosta nisu bila u funkciji što je velik uspjeh aktivistkinja i aktivista. Kamp i blokadu je organizirala inicijativa “Limity jsme my” (Granice smo mi).

Zabrana plastike na Šri Lanci!

Odlične vijesti stižu s drugog kraja svijeta. Ranije ovog mjeseca vlada te zemlje odobrila je prijedlog za zabranu uporabe, prodaje i proizvodnje polietilena od 20 mikrona ili manje, stiropora i (plastičnih) vrećica za kupnju. Više o tome.

Žalba za spas zaštićene bugarske klisure

Vlada Bugarske ima dva dobra alternativna puta za štetnu autocestu koja bi uništila klisuru Krešna, najvažnije prirodno područje u zemlji – ali čini se da ipak ne odustaju od svoje ideje. To je područje dom za 92 zaštićene vrste i dio je mreže EU Natura 2000 zaštićenih područja. Kolege i kolegice iz Friends of the Earth Bugarska zato su uložile žalbu Europskoj komisiji.

Pogledajte mali ljetni vodič za aktiviste_kinje na portalu H-Alter
Podržite Zelenu akciju donacijom! Kako bismo ostvarili naše ciljeve, potrebna nam je i Vaša podrška. Jer, kako će izgledati naš svijet, ovisi o svakome od nas.
Zeleni telefon - prijavite probleme u okolišu na 072/123-456
Copyright © 2017 Zelena akcija/FoE Croatia, All rights reserved.
Primate ovaj e-mail jer ste prijavljeni na našim mailing listama ili ste se registrirali putem naše internetske stranice.

Adresa:
Zelena akcija
Frankopanska 1
10 000 Zagreb

E-mail kontakt
Posjetite našu internetsku stranicu.
Podržite rad Zelene akcije donacijom.

unsubscribe from this list    update subscription preferences
(c) Foto: Naslovna fotografija: Zelena akcija(ZA) | Niskougljična strategija: ZA | SuperSunča: ZA | Spalionica: ZA | Grad Zagreb: ZA | Šolta: ZA | Plastične vrećice: ZA | CETA: ZA | Otpad: wikipedia | HEP: ZA | Zeleni telefon: inicijativa za potok Črnomerec | Biciklopopravljaona: ZA | Solidarnost: ZA | Plitvice: Facebook | Tranzicijski seminar: ZA | Tribina hidroelektrane: ZA | Interreg: CRP | ERASMUS+: FoE Mozambik | Honduras: ZA | Irska: Brenda Fitzsimons | Ogoni: Amnesty International | Najzagađenija zemlja: CZZS | Rusija: wiki/Baksy | Češka: limity jsme my | SAD: FoEI | Šri Lanka: ZA | Bugarska: Bankwatch | Kolumbija: Make Fruit Fair

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Zelena akcija/FoE Croatia · Frankopanska 1 · Zagreb 10000 · Croatia

Email Marketing Powered by Mailchimp