Nieuwsbrief #10  november 2016
Bekijk deze e-mail in uw browser

Ledennieuwsbrief 2016 - nr. 10

Ledenraadsvergadering 11 november

Vrijdag 11 november vond de Ledenraadsvergadering van Erfgoed Gelderland plaats, waarbij twee nieuwe leden werden verwelkomd: Historische Kring Midden Betuwe en Museum Geelvink in Zutphen. Op de agenda stonden de goedkeuring van de begroting voor 2017, een update over de initiatieven en activiteiten binnen de coöperatie en een toelichting op de regelingen van de Provincie Gelderland voor de erfgoedsector. Na afloop van de vergadering gingen de deelnemers in groepen in gesprek over de meerwaarde en aandachts- en verbeterpunten van de coöperatie. De bijeenkomst werd afgesloten met een gezellige lunch. Van zowel de vergadering als de uitkomst van de groepsgesprekken ontvangen de leden per e-mail een verslag.

Uitnodiging symposium: Open-up! Vanuit het unieke verhaal

Hoe kun je meer publiek en nieuwe doelgroepen bereiken? Wat is de rode draad van het verhaal? Hoe speel je in op nieuwe maatschappelijke en technologische ontwikkelingen? Zoek je ook antwoord op deze vragen? Kom dan naar Open-up! Het symposium van Erfgoed Gelderland waar we aan de slag gaan met content strategie, storytelling en vernieuwing. We dagen je uit om je organisatie, verhaal en collecties open te stellen! Op 9 december in CODA Apeldoorn, vanaf 12.30 uur, gratis toegankelijk. Meer informatie en aanmelden.

Studiedag Ieders Museum 30 november

Op de inspiratiedag over Ieders Museum (Gelderse Museumdag nieuwe stijl) op vrijdag 30 september 2016 gaf Marleen Hartjes van het Van Abbemuseum een inspirerende lezing over hun programma Special Guests. Vanwege de enthousiaste reacties op deze lezing en de vraag om verdieping van dit onderwerp, organiseert Erfgoed Gelderland samen met het Van Abbe Museum op woensdag 30 november een studiedag over Special Guests. Deze vindt plaats in het Van Abbe Museum. Ook als u destijds de lezing niet gehoord heeft, kunt u de studiedag volgen. Lees meer.

Interview: Hoe bewaar je kunstwerken en oude objecten?

Op 2 december vindt de cursus Beheer en Behoud plaats, een samenwerking tussen Erfgoed Gelderland en CultuurCollege. Collectiebeheerders van musea, kerken, bedrijven, gemeenten en privécollecties leren in deze cursus hoe ze de levensduur van objecten en kunstwerken kunnen verlengen. Lisanne Onderwater van Collegestof, het kennisplatform van CultuurCollege, ging in gesprek met collega’s Ingrid Gerritsen en Kelly Witteveen over beheer en behoud en deze cursus. Lees hier het interview.

Terugblik Gelderse Landdag

Maar liefst 300 historisch geïnteresseerden hebben zich zaterdag 29 oktober in het fraaie oude stadhuis van Zutphen vermaakt met verschillende aspecten van de Gelderse geschiedenis. Tijdens de plenaire opening luisterde een bomvolle Burgerzaal naar het openingslied 'Stad aan het water' van dagvoorzitter Marlies Claasen en de lezing over het Gelderse gevoel van Dolly Verhoeven. De commissaris van de Koning in Gelderland Clemens Cornielje kreeg het eerste exemplaar van het boek ‘Gelderland grensland’ uitgereikt. Daarna konden de bezoekers deelnemen aan het uitgebreide keuzeprogramma. In goede sfeer werd volop van de gelegenheid gebruik gemaakt om kennis en ervaringen uit te wisselen en te netwerken. De dag werd afgesloten met een borrel en een spannende pubquiz onder leiding van de Ridders van Gelre,  In het beeldverslag ziet u een sfeerimpressie van de dag.

Praktische en interactieve handleiding vrijwilligersbeleid

Eind oktober is een praktische en interactieve handleiding uitgekomen voor het maken van vrijwilligersbeleid. Deze handleiding is nu ook te downloaden via onze website: In de vaste collectie van het museum: de vrijwilliger. Deze toolkit is ontwikkeld als vervolg op een landelijk onderzoek naar vrijwilligers in musea. Hieruit blijkt dat de uitdaging voor musea is om jongere vrijwilligers te werven en de museumvaardigheden van de vrijwilligers op peil te houden. De handleiding helpt daarbij. Omdat deze interactief is en er veel verwijzingen naar relevante websites in staan, is deze handleiding alleen digitaal beschikbaar. Meer informatie.

Meer nieuws van Erfgoed Gelderland leest u op onze website!
 

Copyright © 2016 Erfgoed Gelderland, All rights reserved.


 uw gegevens aanpassen of uitschrijven
Website
Twitter
E-mail
Facebook