Copy

Dynastier og skjulte skatte

Nye ture til Jyllands næse: Djursland

"Djursland er herregårdenes paradis. De ligger så tætte som musereder i en hvedemark!"

Det var Nobel-prismodtageren Henrik Pontoppidan, der formulerede det således i 1887. Og med de fede jorde og kuperede terræn er det ikke sært, Djursland er beriget med mange herregårde. 

De ligger tæt: Rosenholm, Skaføgård, Gl. Estrup, Sostrup, Rugaard, Katholm, Løvenholm og flere endnu.

Og med herregårdene kom også nogle af Danmarks mest berømte slægter, som satte præg på egnen:  Scheel, Arenfeldt, Rosenkrantz, Estrup, La Cour - og flere endnu.

Men Djursland har mere at byde på. Også når vi ser bort fra Djurs Sommerland, Kattegatcentret, Ree Park, Skandinavisk Dyrepark og Fregatten Jylland.

Den katolske kirke i Pindstrup har en lille menighed i dag

Mindesten over en pioner: Ferdinand Mourier-Petersen

Jeg graver et spadestik dybere, og introducerer både en dagstur og en 2-dagestur til Djursland. Der er nemlig rigeligt at tage fat på for at give et signalement af Jyllands næse. 

Lad os tage dem fra en ende af.

Dagsturene ligger i juli måned, og med afgang fra Musikhuset Aarhus sættes kursen mod midten af Djursland og et industri-eventyr. De fleste haveejere ved, hvad Pindstrup er. Det er sphagnum i sække. Nu ser vi byen Pindstrup. Her grundlagde Johannes La Cour Pindstrup Mosebrug, og vi ser et par sidegevinster for byen: Den katolske lilleput-kirke og Pindstrup kirke, der blev bygget i kraft af en enorm, folkelig indsats.

Hele den fascinerende historie om tørv og tørvegravning hører vi i Mosebrugscenteret nogle kilometer længere østpå.

Se mere om dagsturen "Djurslands dynastier"

Frokosten er på Sostrup slot. Det store slot er en vandborg, bygget på en ø, skabt af kampesten og egetræsplanker. Historien er utrolig. Sostrup har været i Scheel-familiens eje, har været årsag til Danmarks største, private konkurs, været kostskole - og kloster. Vi får den spændende historie serveret på en sær-rundvisning.

Endnu et slot dukker op i form af Rugaard. Slægten Arenfeldt overtog krongods på Djursland i 1579 og lagde det hele sammen.  Det blev til det fine slot Rugaard, som blev kendt for hekseprocesserne under Jørgen Arenfeldt. Dem hører vi om foran slottet.

Det var dagsturen, som har fået titlen ”Djurslands dynastier”.

I august har jeg lagt en tur med overnatning i historiske rammer på Sostrup slot. Turen ”Djurslands skjulte skatte” har afgang fra Musikhuset Aarhus, og hvad er der så af ekstra oplevelser i forhold til dagsturen?

Dansk industrihistorie på  den imponerende Motor- og Maskinsamling

Vi hører om hekseprocesser ved det smukke Rugaard slot

Jo, for eksempel Nordeuropas største samling af maskiner og motorer. 

Den findes nemlig på Djursland. En flok frivillige har indsamlet, registreret, istandsat og opstillet mere end 400 maskiner, som faktisk giver et stort bidrag til at belyse historien om industrialiseringen af Danmark.

Vi besøger Dansk Motor- og Maskinsamling og får en guidet rundtur.

Sidst i 1800-tallet blev store områder af Danmark afvandet – det gælder også Djursland, hvor Kolindsund blev drænet. Den dag i dag holdes midten af Djursland afvandet af pumpestationer. Men fremtiden er til diskussion. Hør den fascinerende historie om Kolindsund, når vi møder et af Foreningen Kolindsunds Venners medlemmer.

Hvor tit lægger vi vejen forbi Grenå? Nej, vel? Det er en skam, for byen har en historie, der går langt tilbage, og blandt andet har Grenå huset Danmarks største Dampvæveri. På en times byvandring med guide får vi sat perspektiv på byens udvikling.

På begge ture er alle måltider, entreer og guidede ture indeholdt i prisen. Kun drikkevarer er for egen regning. Og med Gert Lynge Sørensen som rejseleder får I både fortællingerne om dynastier og om de skjulte skatte.

Se mere om 2-dags turen "Djurslands skjulte skatte"

Flere oplevelser i sommer

Chateau de Danemark

Som grever og baroner

Tlf: +45 5350 5098
Mail: vagns@vagns.dk
Adresse: Syrenvej 5, 8240 Risskov

Vil du ændre på, hvordan du modtager mine nyhedsbreve?
Du kan opdatere dine informationer eller afmeld dig.
Email Marketing Powered by Mailchimp