Copy

Kom, kom, skynd dig til Kongenshus

Ny dagstur i juli med Grathe Hede og Grønhøj kro

Er der en sammenhæng mellem Blicher, Aakjær, H.C. Andersen, Morten Korch, Svend, Knud og Valdemar?

Nej, vel.

Og dog. På en ny dagstur til Kongenshus Mindepark hænger det hele pludselig sammen – og så hører der oven i købet frokost og kaffe med i oplevelsen. Turen har 2 afgange i juli.

Jeg skriver ”ny”, for ideen om at lave dagsture er modnet i takt med, at vi begynder at skimte enden af nedlukning. Og helt ærligt: Trænger vi ikke til at komme ud og opleve noget igen? Gerne sammen med andre. En bustur er en fortræffelig måde til et hurtigt, om end kortvarigt, fællesskab.

Frokosten er på Kgl. Privilegeret Grønhøj kro

Gregers Laigaard er 5. generation på den hyggelige Grønhøj kro.

Med start fra Musikhuset Aarhus ruller vi til egnen sydvest for Viborg. Midt i 1700-tallet hentede regeringen 1000 tyskere fra Rhin-egnen til Danmark. De skulle opdyrke heden, blandt andet i Midtjylland. Det blev en barsk tilværelse for dem. Mange vendte tilbage til Tyskland – eller tog til Rusland, hvor de håbede på bedre kår! 

Frokosten serveres på Kgl. Privilegeret Grønhøj Kro – og det er klassisk, dansk mad, vi styrker os med. Værtsparret er 5. generation på stedet, og krofatter Gregers fortæller om kroens historie, ja, mere end det, han griber gerne guitaren og giver en sang. Måske bliver det en fællessang.

Bagved kroen har han åbnet to museer. I det ene opbygges en kopi af et tyskerhus, som det så ud i 1800-tallet. I det andet museum kan vi føle os tilbage i en tid, mange husker: Morten Korchs Danmark.  Grønhøj kro er et spændende besøg, og vi giver os god tid her

Se mere om denne dagstur

H.C. Andersen står bag verselinjerne ”Skynd dig, kom, om føje år; heden som en kornmark står”. Men i Kongenshus Mindepark kan vi stadig opleve heden, som den lå hen over landet for et par hundrede år siden. Vi tager en skøn gåtur gennem mindedalen, hvor bautasten for hvert herred i Jylland fortæller om dén egns pionerer i at opdyrke heden. 

Kaffen er på Kongenshus kro, inden dagens sidste stop. Og hvordan var det nu lige med Svend, Knud og Valdemar? Den ene slog den anden ihjel, hvorpå den tredje slog den første ihjel. Året var 1157.

Mange forbinder måske navnene med teaterstykket Svend, Knud og Valdemar, som blev en legendarisk TV-produktion fra Riddersalen med Jytte Abildstrøm, Jesper Klein, Bodil Udsen og Gotha Andersen i rollerne.

Monumentet ved Grathe Hede er fuldstændig renoveret i 2020

Rejseleder Gert Lynge Sørensen står bag "Det begyndte på Kongenshus"

Deres udgave var i virkeligheden en udgave af et teaterstykke, der blev skrevet i 1887 – så sig ikke, slaget ved Grathe Hede er blevet glemt i århundrederne. Vi genopfrisker det ved monumentet for slaget, som står ikke langt fra byen Thorning. Det er totalt renoveret, og vi er dermed blandt de første til at inspicere.

Rejseleder på dagsturene er Gert Lynge Sørensen, der har skrevet bogen ”Det begyndte på Kongenshus” om hedens natur og opdyrkning.

Lyst til at tage med på tur? Læs mere her

Flere oplevelser i sommer

Sjælland for jyder

Vestjyllaj for Tjøvvenhavnere
Tlf: +45 5350 5098
Mail: vagns@vagns.dk
Adresse: Syrenvej 5, 8240 Risskov

Vil du ændre på, hvordan du modtager mine nyhedsbreve?
Du kan opdatere dine informationer eller afmeld dig.
Email Marketing Powered by Mailchimp