Copy
Nieuwsbrief februari 2015
       
Innovatie sluit langdurige restauratieperiode van de Elleboogkerk in Amersfoort af.
       
       
Het plaatsen van een wel heel bijzonder rozetraam voltooide in september 2014 de wederopbouw van de Elleboogkerk in Amersfoort, het voormalige Armando Museum. Het raam, gemaakt door Glasatelier Hagemeier uit Tilburg, is een authentiek kunstwerk met respect voor wat er op die plek ooit was en is tegelijk iets nieuws.

    22 oktober 2007, een strak blauwe lucht boven Amersfoort, heldere rode dakpannen en, bijna niet waarneembaar, een sliertje rook dat even later uitgroeit tot een hels inferno dat het Armando Museum vernietigt. Ziedend spuiten de vlammen door de dakconstructie en in enkele uren is het gebouw aan de Lange Gracht – in de volksmond de Elleboogkerk – getransformeerd tot een geblakerde ruïne.
       
       
“Jaren later kom ik er binnen,” vertelt Stef Hagemeier, glazenier en eigenaar van het bedrijf. “Het regende er even hard als op straat! Het groen stond op de muren en een legertje ambachtslieden was bezig de plannen uit te voeren die in de loop der jaren werden gemaakt en die moesten leiden tot herstel van deze ruimte.”     In de periode van herstel moesten honderden vragen beantwoord worden. Een van de vragen was: Op welke wijze is het interessant om herinnerd te worden aan de brand van 22 oktober 2007?
   
       
Er was heel wat tijd nodig om het goede antwoord daarop te geven. Uiteindelijk is gekozen om het rozetraam in de topgevel de functie te geven van herdenkingsraam. De architect, Cor Bouwstra en Stef hebben tal van mogelijkheden onderzocht. Het centrale rozetraam onder de nok met Christus Koning die Maria kroont in de hemel; leek daarvoor de geschikste plek.     Maria en Christus waren zwaar gehavend en niet meer te herkennen. Het geschilderd glas was door het vuur uit het lood gesmolten en gedeelten waren omlaag gevallen en verwoest. Moesten de restanten worden afgevoerd met de gedachte: “Jammer, maar zo gaat het?” Of was het mogelijk ze te gebruiken als ingrediënt voor het nieuwe raam?
   
       
Na een aantal pogingen kwam de ontwerpopdracht naar Stef: “Om me te oriënteren struinde ik het internet af en kwam ik terecht bij de website van het Eemland archief. Daar trof ik een integrale opname van het rozetraam aan. Binnen ons atelier beschikken we over software om foto’s om te zetten naar een freesprogramma dat met een CNC machine 3D de foto’s kan weergeven.     Als proef scanden we een deel van de historische foto van het glas in loodraam en de machine herschiep lijn na lijn het historisch beeld.
Ongelofelijk! Christus werd herboren. Het was ronduit een emotionele ervaring om een glasraam uit 1880, dat verloren ging in 2007, terug te zien komen in alle gedetailleerdheid.”
       
       
Het gefreesde reliëf werd de mal waarover later in de oven het glas vloeide. Toen na afkoeling de glasplaat uit werd genomen, zag die er indrukwekkend uit. Om het contrast te vergroten werd de hele plaat bedekt met een ceramische verf die handmatig werd weggepoetst zodat in diepere delen het zwart bleef met als eindresultaat een expressief Christusbeeld.     Stralend van helderheid maar tevens beroet. Het zoetsappige neogotisch tafereel had een transformatie ondergaan. Het had zijn kerkelijke sfeer verloren en toonde in zijn nieuwe staat tevens wat de brand had aangericht.
       
       
Na dit uittesten werd het definitieve schetsontwerp gemaakt. Dat kreeg unaniem de goedkeuring van de monumentencommissie. Binnen het atelier van Stef zorgden diverse vaklui voor de realisatie. Hagemeier zelf maakte de definitieve mallen en smolt het glas, bracht het op kleur en gaf aan welke restanten van het glas in loodraam gehandhaafd moesten blijven. Nadjie haalde de restanten glas in lood uit elkaar. Door de brand was de kit zo verhard dat dit een uiterst secuur werkje was. Grote slierten weggelopen lood moesten worden verwijderd.     Door het spannings-verschil van vuur en water bij het blussen had het glas in lood tientallen microbarsten. Lia lijmde die met eindeloos geduld en zette de restanten van het glasraam met veel kundigheid in elkaar. Karin voorzag het loodprofiel van de waterdichte kit om zo stevigheid te geven aan de glasscherven. Emmanuel boog de messing omranding en Werner en Sven bouwden de steiger op en plaatsten het gesmolten glas en de restanten van het glas in lood.
       
       
Samen geven deze twee lagen de dramatische gebeurtenis weer van de kroning in de hemel en van de brand op aarde.
Nu in 2014 herinnert niets in de Elleboogkerk aan de catastrofe uit 2007; de muren zijn hersteld en op hen steunt een spectaculaire kapconstructie. Een zee van licht valt binnen door de nieuwe glasramen.
    Rust, respect, evenwicht, er lijkt nooit een inferno geweest.
Maar dan worden de ogen getriggerd door een cirkel in de topgevel: het is herkenbaar maar nooit gezien! Flarden neogotisch gebrandschilderd glas worden gecomplementeerd door een zwarte tekening die het verhaal vertelt van een gat dat op innovatieve wijze gedicht werd.
       
       
Wenst U meer informatie over dit project of over (glas)-in-lood in het algemeen neem dan gerust contact met ons op.
       

  Glasatelier Hagemeier BV Tilburg - Innovators in glass

Hoefstraat 199 5014 NL Tilburg tel.: 013 5360818 contact: info@glasatelierhagemeier.nl
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Glasatelier Hagemeier B.V. · Hoefstraat 199 · Tilburg, 5014 NL · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp