Copy
View this email in your browser

Goede voornemens

Hoe houdt u uw werknemers gezond?
Het is lunchtijd, maar die ene opdracht is nog net niet af of dat ene telefoontje moet eerst nog even gepleegd worden. Wat we al snel doen is dan de meegebrachte lunch achter het bureau opeten of even snel rennen naar het bedrijfsrestaurant om de lunch te halen en vervolgens weer snel terug rennen naar het bureau om te lunchen.

 

Dit scenario is in vele bedrijven de gewoonste zaak van de wereld en is bijna deel geworden van menig bedrijfscultuur. Het nuttigen van de lunch achter het bureau lijkt efficiënt en onschuldig, maar is dat zeker niet. Als werkgever is het belangrijk om ervoor te zorgen dat medewerkers hun lunchpauze goed gebruiken. Waarom?
 1. Rust. Het is belangrijk dat er rust genomen wordt om te eten en er gebruik gemaakt wordt van de pauze. Indien er aan één stuk wordt doorgewerkt zonder (eet) pauze, verlaagt dit de arbeidsproductiviteit. Een korte pauze zorgt ervoor dat de aandacht goed bij het werk blijft en de arbeidsproductiviteit op een goed niveau blijft.
 2. Beweging. Het is belangrijk om genoeg beweging te krijgen om gezond te blijven. Dus even naar de kantine lopen of een rondje gaan wandelen zorgt voor een extra beweegmoment.
 3. Sociale contacten. Tijdens het werk zijn de gesprekken vaak werk gerelateerd. Tijdens de lunch praat je over andere dingen, waardoor collega’s elkaar beter leren kennen. En dat komt de werksfeer weer ten goede.
 4. Teambuilding.
 5. Hygiëne. Eten achter je bureau is niet hygiënisch. Er wordt vaak gezegd dat er op een toetsenbord meer bacteriën zitten dan op een toiletbril. Heerlijk dat broodje achter je pc…
Hoe zorg je er als organisatie nu voor dat werknemers (meer) gebruik gaan maken van de lunchpauzes?
 • Richt een aparte lunchruimte in. Dit kan ook een algemene ontspanningsruimte zijn waar werknemers bijvoorbeeld een potje kunnen tafelvoetballen.
 • Bied flexibele lunchtijden aan.
 • Bied een gevarieerd en gezond assortiment aan. De creativiteit op dit gebied zal ook de creativiteit en de concentratie tijdens het werk na de lunch bevorderen.
 • Bied lunchpakketjes to go aan, voor tijdens een wandeling of voor de medewerker die op pad moet.
Vraag een offerte aan

Wat ook de (team)prestaties verbetert

De lunch is niet het enige moment dat medewerkers elkaar tegen kunnen komen.

Creëer meer ontmoetingsplekken.
 • Richt de ruimte van het koffiezetapparaat zo in dat men daar een praatje kan maken. En zorg eens dat er ’s middags kannen water met citroen of verse munt staan voor een powerboost of bijvoorbeeld een powershake. Zo haal je meer uit je koffiecorner en creëer je een tweede ontspanningsruimte voor werknemers.
 • Zet in de ontspanningsruimte eens een tafelvoetbal- of tafeltennistafel.
 • Creëer interactieve ruimtes. Bedek stukken muur met verschillende materialen, zodat deze door medewerkers als ‘brainstormmuur’ gebruikt kunnen worden. Erg efficiënt, sta-vergaderingen duren korter en zijn gezonder.
 
Bent u geïnteresseerd hoe u uw werknemers kunt helpen hun goede voornemens vol te houden? Neem dan contact met ons op.
Vraag een offerte aan
Copyright © 2017 Alternativ BV, All rights reserved.


Uitschrijven nieuwsbrief    Aanpassen inschrijving

Email Marketing Powered by Mailchimp