Copy
View this email in your browser

Privacy op de werkvloer

Voor werknemers is privacy op de werkvloer net zo belangrijk als toegang tot informatie, technologische ondersteuning en collega’s.

Dit is onderzocht bij 10.000 kantoormedewerkers van grote bedrijven uit 14 landen.
Het is gebleken dat het in Nederland zeer goed gesteld is met de privacy op de werkvloer. De werknemer in Nederland is een mobiele nomade die een rustige werkplek uit kan zoeken wanneer daar behoefte aan is of de werkzaamheden dit vereisen.


Productiviteit en betrokkenheid
Wanneer men meer privacy op de werkvloer ervaart, is men productiever en meer betrokken bij het bedrijf. Van alle ondervraagden die een hoge mate van privacy ervaren blijkt:

  • 98% kan zich goed concentreren
  • 94% voelt zich relaxt en op zijn/haar gemak
  • 94% kan in teamverband werken zonder gestoord of onderbroken te worden
  • 86% heeft een keuze wat betreft werkplek
  • 94% is tevreden over het geluidsniveau op de werkvloer

Vormen van privacy
Er zijn 2 vormen van privacy op de werkvloer te onderscheiden: ‘informational privacy’ en 'stimulation privacy’. Informational privacy betreft de mogelijkheid om persoonlijke informatie af te schermen en bij stimulation privacy betreft het de mogelijkheden om storende omgevingsinvloeden te voorkomen of te beperken. In Aziatische landen is er vooral sprake van een gebrek aan informational privacy, terwijl de Westerse wereld meer hinder ondervindt van stimulation privacy.
 
Werkplek kiezen
Ook al blijkt uit het onderzoek dat mensen met een eigen kantoorruimte duidelijk een hoger welzijn ervaren (een score van 7,1 op 10) dan medewerkers die geen eigen werkplek hebben (een score van 5,8 op 10), wil dit niet zeggen dat we massaal weer terug moeten naar de individuele, afgesloten kantoorruimtes. Afhankelijk van het soort werk kan men kiezen uit een werkplek met meer privacy of een kantoortuin. De onderzoeksresultaten laten zien dat het met de keuze van een werkplek over het algemeen slecht gesteld is. 80% van de werknemers wereldwijd werkt nog altijd op een desktopcomputer, waardoor ze gebonden zijn aan één vaste werkplek en niet de mogelijkheid hebben om een rustigere werkplek op te zoeken wanneer hier behoefte aan zou zijn.

Nederland is wat dat betreft een positieve uitzondering. Een groot deel van de werknemers werkt met mobiele apparatuur, zoals een laptop, tablet of smartphone, al dan niet gecombineerd met een desktop.
Nederlandse kantoormedewerkers zijn niet alleen mobieler, ze hebben ook meer keuze als het gaat om de werkplek. De Nederlandse kantoren bestaan over het algemeen uit een gebalanceerde mix van private ruimtes (36%), een open kantooromgeving (28%) en een combinatie van beide (36%).


Acceptabel geluidsniveau op de werkplek
In vergelijking tot kantoren in andere onderzochte landen zijn er in ons land vaker een bedrijfsrestaurant of kantine en ruimtes om bezoekers te ontvangen. Deze ruimtes zorgen er onder andere voor dat het geluidsoverlast in de eigenlijke kantooromgeving wordt beperkt. De Nederlandse kantoormedewerkers zijn dan ook meer dan gemiddeld tevreden over het geluidsniveau op de werkplek.

Wilt u ook uw kantoorruimtes zo functioneel mogelijk inrichten? Alternativ helpt u graag.

Vraag een offerte aan
Copyright © 2016 Alternativ BV, All rights reserved.


Uitschrijven nieuwsbrief    Aanpassen inschrijving

Email Marketing Powered by Mailchimp