Copy
Lees deze e-mail in je browser


Redactie: Saskia van Eenbergen

N i e u w s b r i e f
 
Juni 2020
Inhoudsopgave
Tot en met 5 juli: 'Bespiegelingen' van en met Jelmer Wijma

Op 4 juni opende Museum Slager zijn deuren weer voor bezoekers. En het is nieuw, anders, mooi en met verrassend veel aanmeldingen! “Ik ben blij en trots dat we weer open zijn!” zegt Hans Oomen, hoofdcoördinator van Museum Slager. “We hebben flink wat reserveringen. Bezoekers houden zich goed aan het éénrichtingsverkeer en de andere richtlijnen. De sfeer is bijzonder goed.”
Sommige bezoekers lopen meteen door naar de expositie ‘Bespiegelingen’ van Jelmer Wijma. Anderen, vaak mensen die het museum voor de eerste keer bezoeken, nemen de tijd voor de vaste collectie van de acht kunstenaars van de familie Slager en schuiven daarna door naar de twee zalen waar Jelmer Wijma hen zelf ontvangt. Hij geeft toelichting en informatie te geven en bezoekers stellen dat zeer op prijs. Ook de combinatie – confrontatie, ontmoeting – van de expositie van Jelmer Wijma met de vaste collectie van de kunstenaars van de familie Slager wordt gewaardeerd. “Mooi contrast in de exposities. Portretten in stemmige kleurstellingen en dan opeens…de expositie van Jelmer Wijma. Wow! Veel kleur, schilderijen met een verhaal en zeer herkenbaar. Heb genoten!”, schreef een bezoeker in het gastenboek op zondag 11 juni jl.
De expositie van Jelmer Wijma is nog te zien tot en met 5 juli. Bezoeken kan op donderdagen van 11.00 tot 16.00 uur en op zondagen van 13.00 tot 17.00 uur. Vooraf reserveren is verplicht. Nu reserveren? Dat kan hier. Als digitaal aanmelden niet lukt, kan het ook telefonisch via nummer 073-6133216.  
Museum Slager in juli meer dagen open

Vanaf 1 juli gaat Museum Slager in ieder geval drie dagen per week open: op dinsdag en donderdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur. We streven ernaar zo snel mogelijk weer zes dagen per week open te zijn. Actuele informatie over de openingstijden plaatsen we op facebook en op onze website: www.museumslager.com.
Kinderspeurtocht
 
In en rond de expositie van Jelmer Wijma een kinderspeurtocht georganiseerd. Dit is een gevarieerde speurtocht, die kinderen vraagt heel goed naar de schilderijen te kijken én hun fantasie te gebruiken. Verschillende kinderen hebben hieraan meegedaan en hadden een hoge score. Museum Slager, dat al een aantal jaren deelneemt aan acties als Museumkids en Museuminspecteur, organiseert ook rond en in de komende tentoonstellingen kinderspeurtochten.
Vanaf 12 juli: ‘TERUG IN HET MUSEUM!’ - expositie van Fred Schley 

Van 14 juli tot en met 11 oktober 2020 is in Museum Slager de expositie “TERUG IN HET MUSEUM!” van Fred Schley te zien. Fred Schley (Den Bosch, 1957) geniet nationaal en internationaal bekendheid als realistisch en verfijnd schilder van landschappen en portretten.
De titel “TERUG IN HET MUSEUM!” verwijst naar Corona, waardoor musea een hele poos gesloten waren, én naar eerdere exposities die Fred Schley in Museum Slager had. In 2008 en 2013 had hij hier solo-exposities en werken met landschappen uit Wales waren ook te zien in de tentoonstelling “Royal Welsh Art” in 2019.
De expositie “TERUG IN HET MUSEUM!” omvat vooral nieuwe werken van Fred Schley. Van jongs af aan schilderde hij landschappen uit Engeland en Schotland, geïnspireerd door zijn vele reizen in het Verenigd Koninkrijk. Nu heeft hij het Nederlandse landschap ontdekt. Het resultaat zien we in schilderijen met natuur en landschap in de omgeving van ’s-Hertogenbosch – onder andere Wamberg, het Bossche Broek, de IJzeren Man en het gebied rond het Maximakanaal - en bloemenvelden en polders in andere delen van Nederland.


“Mijn ogen gingen open voor het Nederlandse landschap. Een landschap dat je niet in andere landen ziet. Heel bijzonder en heel specifiek. Nederlanders zijn open, transparant, schoon en direct en die schoonheid zit ook in het landschap.”

De gele zaal van Museum Slager is gereserveerd voor de portretten van Fred Schley. Ook in dit genre is sprake van een nieuwe ontwikkeling. Te zien zijn portretten van voormalig burgemeester Ton Rombouts portretten van vrienden, vriendinnen die Fred Schley zeer nabij zijn. En de derde – nieuwe - categorie vormen de zelfportretten: zeer persoonlijk en vrij geschilderd.
Fred Schley volgde in Tilburg de Academie voor Beeldende Vorming, specialiseerde zich in hedendaags realisme. Fred Schley’s werk is vanaf 1983 veelvuldig geëxposeerd, in Nederland én in het Verenigd Koninkrijk. In 2019 werd een portret van hem geselecteerd voor de tentoonstelling ‘Lang Leve Rembrandt’ in het Rijksmuseum.


Fred Schley. Zelfportret

Suze Slager – Velsen: “licht en vrij, met een frisse techniek en gezonden levenskijk”


Regenboogje. 1928                                                                                    Suze Slager - Velsen

Op weg naar de nieuwe inrichting van de vaste collectie belichten we in elke nieuwsbrief één van de acht kunstenaars uit de familie Slager. In deze nieuwsbrief is de beurt aan Suze (Suzanne Adriana) Slager - Velsen (1183 – 1964), echtgenote van Piet Slager jr.
Ria Simons, verantwoordelijk voor het archiefbeheer van Museum Slager, dook in oude documenten en vond een verhaal over Suze Slager – Velsen, dat Herman Moerkerk (kunstschilder, illustrator en ontwerper) schreef ter gelegenheid van haar 50e verjaardag en dat op 3 november 1933 gepubliceerd werd in ‘Ons Zuiden, Brabantsche Illustratie’.
“Zij schildert met een stevigen toets, op eigen manier die nauwelijks in ’t begin den invloed van haar leermeesters verried. Zij kon zich daarvan vrij maken, omdat haar talent door een oorspronkelijken kijk op de gevallen werd ondersteund. Er is niets in haar werk dat naar een knusse zelfingenomenheid wijst! Alles is bewust, vast maar licht en vrij geschilderd met een frissche techniek en een gezonden levenskijk.”
Het volledige verhaal van Herman Moerkerk over Suze Slager - Velsen is hier te lezen.


Landhuis Mariënhof met rhododendrons te Helvoirt. Suze Slager – Velsen. 1925
Maarten van den Oord: nieuwe secretaris bestuur

Maarten van den Oord (1951) is de nieuwe secretaris van het bestuur van Museum Slager. Hij is geboren in Zeelst bij Eindhoven, studeerde rechten in Leiden en was een aantal jaren werkzaam in Amersfoort. In 1994 keerde hij terug naar Brabant, ’s-Hertogenbosch, waar hij tot 2014 werkzaam was als notaris. Daarnaast was en is hij actief in organisaties, zoals het bestuur van de St. Jan, de Stichting Oktober 1944 en het Straatpastoraat.
Maarten van den Oord is ook voorzitter van het Mastboomhuis in Oud-Gastel. Na de ontmoetingen van Museum Slager en het Mastboomhuis polste Gérard Ubink zijn belangstelling voor het bestuur van Museum Slager. Zijn antwoord was positief: hij wil graag nóg meer actief zijn in het culturele veld en heeft bewondering voor het museum.
Doordat de moeder van Maarten van den Oord en Hein Bergé (verre) verwanten zijn kwam hij al jong in contact met Hein en Suze en met Museum Slager. Belangrijker waren de bezoeken aan het museum, vlakbij zijn werk en zijn woonhuis. “Het is heel bijzonder en fijn dat een museum zoals Museum Slager bestaat. Klein. Particulier. Zo’n familie centraal stellen, die de kunst in de genen heeft. Dat is heel bijzonder en waardevol.”
Maarten van den Oord is, evenals zijn voorganger Ernest de Kuyper, van beroep notaris. De kwaliteiten van een notaris – juridische kennis, integriteit en ondernemend kunnen denken en handelen – komen ook in een bestuur van een klein museum zeer van pas. Uitdagingen zijn er volop: “Het bestaansrecht van Museum Slager is inmiddels bewezen doordat een goede mix is gevonden tussen het exposeren van de vaste collectie van de familie Slager en nieuwe tentoonstellingen. Je moet steeds nieuwe mensen weten te bereiken. Daarvoor is een absolute voorwaarde dat je de expositie van de vaste collectie regelmatig kunt vernieuwen of aanvullen, met nieuwe aanwinsten of vondsten uit het archief. Én voorwaarde is dat je nieuwe bijzondere tentoonstellingen van actuele kunstenaars kunt organiseren. Daarbij is het wel van belang een aantal uitgangspunten te bewaken, zoals dat het moet gaan om figuratieve en/of realistische kunst.”



“Ik probeer dat met mijn inzet te bevorderen, in samenspel met de andere bestuursleden, de medewerkers en de vrijwilligers. Vrijwilligers dragen het museum. Goede contacten onderhouden en ook het aantrekken van nieuwe, jongere vrijwilligers vraagt permanente aandacht. En vervolgens gaat het er ook om slim en uitgekiend te organiseren. Een voorbeeld daarvan is de educatiewerkgroep, die nieuwe programma’s voor jongeren ontwikkelt. Ook is het belangrijk om in de stad goed samen te werken met culturele instellingen, musea, gemeente en organisaties. Museum Slager heeft dan wel geen directe relatie met Jeroen Bosch, maar we kunnen door samenwerking met bijvoorbeeld het Jheronymus Bosch Art Center wel de promotie van dit deel van de stad proberen te versterken.”
Maarten van den Oord, groot kunstliefhebber, bezoekt musea en veilingen in het hele land. Hij heeft een voorkeur voor het begin van de 19e eeuw en kunstenaars zoals J.A. (Josephus Augustinus) Knip (1777 –1847) en Petrus van Schendel (1806-1870). Zijn favoriete schilderij in Museum Slager refereert ook aan die periode: “Oud-strijders van Waterloo” een schilderij van P.M. Slager, gemaakt ter herdenking van de 60ste verjaardag van de slag bij Waterloo in 1815.
Juni 2020, schilders aan het werk
Complimenten voor de vernieuwingen en verbeteringen

In de tijd dat het museum vanwege Corona gesloten was, is er flink gewerkt. Een nieuwe audiotour is gereed. De buitenkant van het museum is geverfd. De ramen zijn vernieuwd en UV-proof gemaakt. Én Margjen Hertzberger gaf verschillende museumzalen een nieuwe kleur. De veranderingen zijn verbeteringen en leveren veel complimenten op. Van bezoekers. Maar ook intern. Op de foto bedankt bestuurslid Pia Lindeman museummedewerkster Margjen Hertzberger voor haar grote inzet en schilderwerk.
Bestuurslid Pia Lindeman bedankt Margjen Hertzberger
Vrijwilliger worden bij Museum Slager
In de vorige nieuwsbrief hebben we versterking gevraagd. Dit omdat we ernaar streven weer zes dagen per week open te zijn. Daarvoor zijn, gezien de Coronarichtlijnen, meer vrijwilligers nodig. Verschillende nieuwe medewerkers hebben zich inmiddels aangemeld. Extra handen en hulp blijft echter zeer welkom. Dus: wil je zelf tijdelijk inspringen of ken je andere mensen die dat zouden willen doen, laat het ons dan s.v.p. weten door een berichtje te sturen aan info@museumslager.com. Na ontvangst nemen we direct contact op!
Nu ook in de winkel van Museum Slager te koop: unieke mondmaskers met een schilderij van de skyline van de Bossche markt van  kunstenaresse Marion Quaadvliet. Uitwasbaar. Twee lagen, katoen en polyester. Niet medisch. á €7,50
Vriend worden van Museum Slager.

Juist in deze periode hebben cultuurinstellingen en musea, zoals Museum Slager, steun nodig. Mensen die ons museum een warm hart toedragen kunnen donateur worden. Donateurs zijn de vrienden van Museum Slager. Dankzij de bijdragen van onze vrienden kunnen wij de collectie uitbreiden, onderhouden en activiteiten en tentoonstellingen organiseren. Meer informatie over de verschillende vrienden en over deelname staat hier.

Zomertip: wandeltocht ‘De Familie Slager in ’s-Hertogenbosch’

Lopen langs de plaatsen waar de kunstenaars uit de Slager familie hebben zitten schilderen aan hun stadsgezichten en andere schilderijen. Sinds eind 2019 is de wandelgids ‘De Familie Slager in ’s Hertogenbosch’ verkrijgbaar. De schilderijen laten de stad zien zoals die toen was en de wandelaar loopt door de hedendaagse werkelijkheid, schrijven Maarten Sterneberg en Marie José van der Linden op de website van De Paadjesmakers. Marleen van Riet-Keysen, Jef van Riet en Ria Simons, allen vrijwilliger van Museum Slager, leverden informatie en teksten. De wandeltocht van 4 km leidt onder andere langs Sint-Jacobskerkhof, Parade, Waterstraat, Markt en Sint-Jan, de Zusters van Orthenpoort (zie foto’s) en uiteraard Museum Slager. De wandelgids is verkrijgbaar bij boekhandels, musea en hotels én in de winkel van Museum Slager. Kosten (slechts) €2.00

Deze nieuwsbrief wordt meerdere keren per jaar verstuurd naar abonnees, vrienden en vrijwilligers van Museum Slager. Om u goed op de hoogte te houden van activiteiten in het museum worden soms ook nieuwsflitsen verstuurd.

We zijn benieuwd wat u van de nieuwsbrief vindt! Reacties en suggesties stuurt u naar info@museumslager.com.
Vriend worden van Museum Slager? Meer informatie en mogelijkheid om u aan te melden vindt u hier

Copyright © 2020 Museum Slager, Alle rechten voorbehouden.


Inschrijven     Uitschrijven    Voorkeuren

Email Marketing Powered by Mailchimp