Copy
Lees deze e-mail in je browser


Redactie: Saskia van Eenbergen
 

N i e u w s b r i e f
 
augustus 2022
Deze uitgave:
Beeldend kunstenares Nelleke de Laat tijdens de opening van 'Met Dank aan Jheronimus!'

Enthousiaste reacties op expositie ‘Met Dank aan Jheronimus!’ – en Meet & Greets op de zondagen 7 augustus, 4 september en 2 oktober 2022.

Bezoekers van Museum Slager reageren enthousiast op de expositie ‘Met Dank aan Jheronimus!’. Ook bij de opening op 17 juli jl. spraken Pia Lindeman, bestuurslid van het museum, en Nelleke de Laat, beeldend kunstenares, hun verrassing uit over het grote aantal gevarieerde werken dat in de tentoonstelling te zien is. Nelleke de Laat, die vanaf haar 12e jaar haar eigen kleding ontwerpt, had speciaal voor de gelegenheid een nieuw ontwerp gemaakt: zo trots als een pauw.
Koen Nieuwendijk, medeorganisator van de tentoonstelling en eigenaar van Galerie Lieve Hemel Amsterdam, vertelde bij de opening hoe hij sinds de eerste tentoonstelling in ’s-Hertogenbosch in de jaren zestig in de ban is geraakt van Jeroen Bosch en zich in zijn werk voor zijn galerie nog steeds door hem laat inspireren. “Zonder kopie van Jeroen Bosch te willen zijn, laten de hedendaagse kunstenaars zien hoe zij in onze tumultueuze tijd met tegenslag en vooruitgang omgaan. De werken zijn zeer gevarieerd, boeiend en verrassend, zitten vol symboliek en associaties en blijven inspireren. Ze spelen met licht en in hun werken geven de kunstenaars met durf en begeestering invulling aan hun passie, zonder de lijn uit het verleden naar het heden los te laten.”
Koen Nieuwendijk is aanwezig in Museum Slager voor Meet & Greets op de zondagen 7 augustus, 4 september en 2 oktober 2022. Hij kan boeiend en uitdagend over de kunstenaars en hun werken vertellen.
Koen Nieuwendijk over Alex de Vreede: “Ik ben niet de enige die zich door de ongewone schilderijen van Alex de Vrede van zijn apropos liet afbrengen, (…) ook de Vrede zelf heeft zich jarenlang licht verbijsterd afgevraagd wat hem in hemelsnaam bezielde niet alleen naar het penseel, maar minstens even enthousiast naar de figuurzaag te grijpen. (…)
 
Alex de Vreede, Bouwmania.

De essentiële kwaliteit schuilt wel degelijk in vertrouwde zaken als compositie, spel van licht en in belangrijke mate in de thematiek achter de geschilderde voorwerpen.”
Over Ben Snijders: “Het staat buiten kijf dat Ben Snijders als geen ander in staat is stillevens te componeren, die ook andere componenten van de schilderkunst in zich bergen.
Ben Snijders. Golbarg

Een daarvan is de bijzondere manier waarop hij de kleur blauw gebruikt. In harmonisch samenspel met de compositorische opbouw van de voorwerpen, waaronder veel flesjes, maar bovendien geschilderd op een manier dat de abstracte hoedanigheid van het schilderij minstens zo belangrijk wordt.
Eigenlijk onstuimiger dan men ooit aantreft in een stilleven. Nog verder gaat het schilderij, waarin het abstracte blauw weer tot een beeld wordt gearticuleerd: op een blauwe achtergrond ziet men een blauwe ansicht, waarop een indrukwekkende blauwe golf de stilte van het stilleven accentueert.”
Over ‘Zonnekoning’ van Erik van der Esch: “Hoewel titel en afbeelding overduidelijk zijn gedateerd, is de problematiek van alle tijden. Wat regeerders ook betogen, het komt toch niet zoveel voor dat zij zich kunnen of willen inleven in de omstandigheden waarin hun burgers zich bevinden. (…) Of dit als een kritisch schilderij beschouwd moet worden, vraagt u zich af?
Ik denk dat Erik van der Esch over meer compassie beschikt dan actievoerders zich kunnen voorstellen. Door deze picturale stellingname vervormt Van der Esch de werkelijkheid tot een theatrale groteskheid.

Erik van der Esch. Zonnekoning
Zodoende maakt hij het voor- en tegenstanders mogelijk om afstand te nemen en eventueel impliciete agressie en vooringenomenheid, hoe begrijpelijk ook, in te tomen. (…) Erik van der Esch laat zien dat hij, ondanks hun veelvuldig falen, van mensen houdt.”
Het enthousiasme van galeriehouder Koen Nieuwendijk en de kunstenaars is wederzijds. Zo zei Erik van der Esch: “Galerie de Lieve Hemel slaagt er al meer dan 50 jaar in het beste te verzamelen wat de realistische beeldende kunst voortbrengt in Nederland en dan vooral de meer poëtische, magische kant ervan. Het is verbazend hoeveel variatie de galerie hierin presenteert. Ik ben er trots op dat ik er vanaf 2015 bij mag hangen.”
De Meets & Greets op de zondagen 7 augustus, 4 september en 2 oktober 2022 zijn van 13.00 tot 17.00 uur. Graag vooraf uw bezoek reserveren op de website van Museum Slager.
Lezing Birgitte Mommers over Jeroen Bosch: woensdag 3 augustus

Op woensdag 3 augustus 2022 van 9.30-11.30 uur verzorgt Birgitte Mommers van Art en Leisure een lezing over de werken, persoon en tijd van Jheronimus Bosch. Birgitte Mommers sluit met de lezing aan op de expositie ‘Met dank aan Jheronimus”.  De lezing van Birgitte Mommers is gratis voor Vrienden van Museum Slager. Museumkaarthouders betalen € 5 euro en de toegangsprijs voor alle anderen is € 9,- p.p. Graag vooraf aanmelden. Dat kan via de website van Museum Slager.

Zomer-kinderdagen op 2 en 9 augustus 2022

In de zomervakantie organiseert Museum Slager weer met veel plezier de speciale kinderdagen. Op de eerste kinderdag op 26 juli jl. maakte DTV opnames en had een interview met Fanny Le Blanc van de educatiewerkgroep van Museum Slager: zie hier.

De eerstvolgende kinderdagen vinden plaats op de dinsdagen 2 en 9 augustus. Er zijn twee creatieve, speelse en leerzame speurtochten voor de leeftijd van 5 t/m 8 jaar en van 9 t/m 12 jaar. Voor oudere kinderen is er het dobbelspel.
 

Eén van de museumzalen wordt ingericht als kinderatelier, waar kinderen een Slager-kleurplaat kunnen maken en creatief aan de slag met verschillende knutselopdrachten. Op de zomer-kinderdagen zijn kinderen van harte welkom om met hun ouders, opa’s, oma’s, ooms en tantes een leuke en leerzame middag in het museum te beleven. Er is voor iedereen gratis koffie/thee en ranja. Ook krijgen kinderen aan het eind van het museumbezoek nog een leuke verrassing.

Voor deze speciale kinderdagen is aanmelden niet verplicht, maar wel gewenst. Dat kan via de website: zie hier kinderdag 2 augustus en kinderdag 9 augustus.

Tweede Piet Slager concert op zaterdag 3 september ‘22

Het eerste Piet Slager concert dat op 23 juli jl. plaatsvond was een groot succes. De zaal was volgeboekt. Het repertoire van het strijkkwartet, bestaande uit Tessa van Buuren (1e viool), Lucas Hagemans (2e viool), Vincie Faas (altviool) en Cor Coppoolse (cello), werd zeer enthousiast ontvangen. Evenals de korte praatjes en toelichting van initiatiefnemer Lucas Hagemans
Lucas Hagemans is amateurmusicus. Hij speelde onder andere in het Nederlands Studenten Orkest en het Philips Symphonie Orkest  en legde zich later toe op kamermuziek. De andere drie musici zijn beroepsmuzikanten Tessa van Buuren, Cor Coppoolse (beiden muziekleraar bij Huis73) en Vincie Faas (tevens muziektherapeut).
In de Piet Slager concerten speelt het strijkkwartet werken van onder andere Diepenbrock, Beethoven, Bruckner, Hans Rott, Leon C. Bouman en Theo van Wamel. Vooral de werken van Hans Rott en de afsluitende mars ‘Voorwaarts’ van Theo van Wamel, een lofzang op de stad en de mensen in Den Bosch, leverden bij het publiek zeer enthousiaste reacties op.
Met de concerten wil Lucas Hagemans een inkijkje geven in het culturele leven in ’s-Hertogenbosch rond het jaar 1900. Multigetalenteerde kunstenaars waren toen meer regel dan uitzondering. Piet Slager, Jan Toorop en Herman Moerkerk waren niet alleen beeldend kunstenaar, maar speelden ook zeer verdienstelijk piano. De kunstenaars en musici vormden stevige netwerken, lokaal, nationaal en internationaal. “Zij fungeerden als lichtdragers van de cultuur van ‘s-Hertogenbosch”, aldus Lucas Hagemans.
Het tweede Piet Slager concert is op zaterdag 3 september van 16.30 tot 18.30 uur (inloop vanaf 16.00 uur). De entréeprijs is € 10, inclusief pauze consumptie. Museumkaarthouders betalen € 5 toeslag. Graag vooraf reserveren op de website van Museum Slager, zie hier
Jeroen Bosch Ziekenhuis schenkt Museum Slager schilderij Tom Slager

Op donderdag 14 juli hebben medewerkers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ)- Ank Bardoul, coördinerend medewerker/verpleegkundige dagbehandeling, en Hélène van der Zandt, unithoofd dagbehandeling/JBZ Dichtbij - het schilderij ‘Lorgues Provence’ van Tom Slager aan Museum Slager overhandigd. Tom Slager heeft het schilderij n 1987 zelf geschonken aan het Willem Alexander Ziekenhuis, een van de voormalige locaties van het JBZ. Het werk is een mooi, licht, mediterraan landschaps- en stadsgezicht, wat nu weer terugkomt tussen de andere werken van Slager.
“Tom Slager gaf vaker uit dank en/of waardering een schilderij aan medische instellingen”, zo was te lezen  in de vorige nieuwsbrief van Museum Slager.  Aks en Jelle Croles-Tolsma, voormalig psycholoog en oncoloog verbonden aan het JBZ vertellen: “Tom vond het belangrijk dat patiënten die in een moeilijke situatie verkeren rust konden vinden bij een schilderij.”
Van hun kant vonden de medewerkers van het ziekenhuis het cadeau dat Tom Slager gaf heel bijzonder. Ze kregen wel vaker cadeautjes en cadeaus van (ex)patiënten en/of familieleden. Maar een schilderij? Dat was nog niet voorgekomen. En zo kreeg ‘Lorgues Provence’ een prominente plek in de werkkamer van het toenmalige unithoofd.
Toen het Willem Alexander Ziekenhuis fuseerde met het Groot Zieken Gasthuis verhuisde het schilderij met het unithoofd mee naar de nieuwe organisatie en nieuwe werkkamer.
Daar was het nog lange tijd te zien. Maar toen na vele fusies het JBZ werd gevormd en een geheel nieuw ziekenhuis werd gebouwd, moest er verhuisd worden. Het schilderij werd met andere spullen goed en zorgvuldig ingepakt. Op een of andere manier is het daarna een hele poos uit beeld verdwenen, totdat het een half jaar geleden werd herontdekt. Door de zorgvuldige verpakking zag het er nog steeds goed uit. “Het was een grote verrassing,’ vond Ank Bardoul en al snel vatte zij het idee op om het schilderij te brengen naar de plek waar het naar haar mening nu thuishoort: bij de familie in Museum Slager.   
De kunstcommissie en raad van bestuur van het JBZ konden zich goed vinden in dit voorstel. In het JBZ zijn veel kunstwerken te zien. Een prettige omgeving en het ervaren van kunst kunnen een genezende werking hebben, zo luidt de visie van de kunstcommissie van het JBZ. Het ziekenhuis heeft dan ook een lange traditie van samenwerking met culturele instellingen en het organiseren van concerten en exposities. Zo organiseerde de kunstcommissie van het JBZ samen met Museum Slager in het voorjaar van 2013 de expositie ‘Op bezoek bij de familie Slager’ in de expositieruimte op de boulevard van het ziekenhuis. Nu past ook de overdracht van het schilderij van Tom Slager in die traditie en krijgt ‘Lorgues Provence’ een passende, nieuwe plek.
Pia Lindeman, bestuurslid van Museum Slager, en Hans Oomen, hoofdcoördinator, toonden zich evenals Ank Bardoul en Hélène van de Zandt zeer blij met de schenking. “Lorgues in de Provence was een van de favoriete plekken van Tom Slager en zijn vrouw Joop in Frankrijk. Tijdens hun reizen kwamen ze er vaak. En het is een fraai, licht schilderij dat zindert in de zomerzon, écht een aanwinst voor onze collectie.” Ank Bardoul: “Het schilderij van Tom Slager is terug bij de familie. De cirkel is nu rond!”
(v.l.n.r) Pia Lindeman (bestuurslid Museum Slager), Agnes Bomers en Paetrick Netten (secretaris en voorzitter Kunstcommissie JBZ),  Ank Bardoul en Hélène van der Zandt (coördinerend medewerker en unithoofd dagbehandeling JBZ Dichtbij) .
Nieuwe vondsten Wim Kievits in archief Museum Slager
Vanaf begin 2022 werkt Wim Kievits in en aan het archief van Museum Slager. We berichtten daar eerder over. Wim neemt zeer zorgvuldig alle documenten, brieven, tekeningen en andere materialen door, en zorgt ervoor dat ze goed (digitaal) worden geregistreerd; voor de toekomst worden de stukken logisch geordend zodat ze goed vindbaar en toegankelijk zijn.
Met zijn werk heeft Wim Kievits al veel fraaie vondsten gedaan. Zie onder meer de tekening van Piet Slager hierboven, waarop zijn vrouw en dochtertje Suze zijn afgebeeld. De tekening is onmiskenbaar voorwerk voor het latere schilderij ‘Prentjes kijken’ dat in Museum Slager te zien is.
Ook vond Wim Kievits in het archief een brief die Piet Slager jaren later aan zijn Suze schreef. In deze brief drie tekeningetjes, voorlopers van het latere schilderij van zijn moeder. Piet schreef:
Lieve Suze, Tot gisteren was ik nog bezig met het portret van mijn  moeder, het heeft me nog meer moeite gegeven dan in het begin, en wel haar een goede rustige stoel te vinden waar ze in zat. Eerst had ik een z.g. Voltaire-stoel. Bij ’t eerste hinderde me de leuning van de stoel die als een kist of koffer op haar rug zat. ’t Tweede, daarbij was de stoel van een vorstelijk rood fluweel en witte rand en dat was veel te pompeus voor mijn moeder. ’t Derde is zoals ik me het portret van mijn moeder voorstelde voordat ik begon.
Ook dit schilderij is in Museum Slager te zien. Zelfs twee keer. Eén keer als afzonderlijk portret en één keer op de achtergrond in het werk ‘Dochter Suze bij de portretten van grootmoeder en grootvader’. 
Uit het gastenboek:

Bezoekers van ver …
…en van heel dichtbij:
Ton Putman (als echte Rotterdammer) en Nanny Melssen zetten zich graag in voor Museum Slager
 
In Museum Slager zijn meer dan 60 vrijwilligers actief. Zij zijn gastvrouw of gastheer, verzorgen rondleidingen, organiseren de activiteiten voor en met kinderen of scholen of helpen bij andere activiteiten van het museum. Deze 60 mensen zijn allemaal heel verschillend en vormen samen toch een team dat het museum draagt en in staat stelt zich steeds verder te ontwikkelen.
 
 Ton Putman en Nanny Melssen zijn in november 2021 actief geworden als gastvrouw en gastheer voor en in Museum Slager. Soms werken ze samen, meestal op andere dagen. Op de donderdag dat we het gesprek hebben is alleen Ton aanwezig. Maar dat is geen probleem, verzekert Ton, hij spreekt vanzelfsprekend ook namens Nanny.
  
Ook al werken Ton en Nanny nog niet zo lang als gastheer en gastvrouw, hun gezichten en personen zijn in het museum al goed bekend. En het bevalt hun prima. “Het is een mooi museum. De werken die er hangen zijn mooi. De vaste collectie, maar ook de wisselexposities van Frank van Driel en nu ‘Met Dank aan Jheronimus!’ De onderlinge sfeer die we tot op heden ervaren vinden we heel prettig. En met de entourage en sfeer die er is, ga je je snel thuis voelen, met de mensen die je hier tegen komt, de collega’s en ook de bezoekers. Dat je voor elkaar klaar staat. Als gastheer of gastvrouw ben je van alles tegelijk: gasten ontvangen, suppoost zijn,  helpen met opruimen etc. Je bent een beetje een familie. Dat klinkt misschien wat klef, maar bijvoorbeeld zo’n uitje als we onlangs hebben gehad (zie verderop in de nieuwsbrief, sve) dat is toch wel heel bijzonder.”
De brede en gevarieerde achtergronden van Ton en Nanny komen hen goed uit bij het werken in Museum Slager. Ton is geboren en opgegroeid in Rotterdam. Hij is opgeleid als chemicus en heeft tot 2016 op vele verschillende plekken in Zuid Holland gewerkt, lokaal en regionaal. Hij behoorde tot de eerste lichting milieumedewerkers, ontwikkelde zich als beleids-medewerker, deed onderzoek en verstrekte adviezen over de ontwikkeling van detailhandel, bedrijventerreinen en kantoor-complexen.
Nanny Melssen en Ton Putman - selfie in de entrée van Museum Slager

Ton leerde Nanny rond de eeuwwisseling kennen. Nanny woonde in Meijel, in de Peel, en werkte in het Catharinaziekenhuis in Eindhoven.
Beiden waren gescheiden. Ze kregen een mooie relatie. Ze gingen samenwonen in Rotterdam. De eerste jaren werkte ze nog in Eindhoven, later werkte ze in het Havenziekenhuis/Maasstadziekenhuis tot haar pensioen in het voorjaar van 2021. Bij haar verhuizing naar Rotterdam had Nanny gezegd na mijn pensioen wil ik graag terug naar mijn roots. Het werd Rosmalen en eind 2021 verhuisden ze.
 
Ook Rosmalen bevalt goed, fijn huis, veel groen en de stad ’s-Hertogenbosch vlakbij. Dochter van Nanny woont om de hoek in Rosmalen en de zoons van Ton in Oegstgeest en Utrecht. Eenmaal verhuisd, besloten ze uit te kijken naar vrijwilligerswerk: “Je wilt toch zinnig bezig zijn en ook nieuwe mensen leren kennen”. Dat vonden ze in Museum Slager. Vreemd was dat niet, want in hun Rotterdamse periode hebben ze samen al vele musea bezocht. Rotterdamse musea zoals  Boymans, de Kunsthal, het Depot en ook vele andere musea In Eindhoven, Amsterdam, Utrecht, Den Haag etc. Ze hebben ook geprobeerd de kleinkinderen te enthousiasmeren voor musea, maar die houden niet van musea met alleen schilderijen. Dus dan wordt het vaak het Openlucht Museum, Zuiderzee Museum of Spoorwegmuseum. Voor kinderen is het belangrijk actief bezig te kunnen zijn in een museum.
 
Ton en Nanny werken graag voor Museum Slager en voor een nog grotere bekendheid en zichtbaarheid in de stad en in de media. Ze nemen actief deel aan de zomeractiviteiten van het museum zoals de Piet Slager Concerten, lezingen en de kinderdagen. Die brengen hen ook op nieuwe ideeën: “Het museum sluit met de huidige expositie goed aan bij Bosch Parade en bij Jeroen Bosch. Zou het ook een idee zijn om te kijken of iets samen met Jazz in Duketown kan worden georganiseerd?”
 
Het kleine tuintje achter het museum is nog een uitdaging. Want ja, ook de plek midden in ’s-Hertogenbosch is een reden om hier graag te werken. Ton Putman: “Elke keer als ik hier naar toe ga valt me op: de St. Jan is zo’n mooi gebouw! Ik ben niet gelovig, maar de hele omgeving vind ik mooi. Ik ga hier altijd fluitend naar toe!”
Jaarlijks uitje medewerkers Museum Slager naar o.a. Meerhout (B)

Op 15 juli jl. kon voor het eerst sinds corona het jaarlijkse uitje van medewerkers van Museum Slager weer plaatsvinden. Helaas konden vanwege vakantie of persoonlijke verplichtingen niet alle medewerkers deelnemen. Maar wie er was heeft zeer genoten van de tocht! Eerst naar Meerhout in België, om het huis en de omgeving van Frans en Marie Slager te zien. Daarna naar de abdij van Postel voor een lunch en rondleiding. Met dank aan de commissie Lief en Leed voor de organisatie!.
Zie ook de volledige agenda op de website van Museum Slager
Wilt u ons team versterken of een andere dienst aan het museum kunnen verlenen, schroom dan niet om een mailtje te sturen naar  info@museumslager.com of te bellen naar 073-6133216.

WIJ WENSEN U EEN MOOIE ZOMER 2022!
Deze nieuwsbrief wordt meerdere keren per jaar verstuurd naar abonnees, vrienden en vrijwilligers van Museum Slager. Om u goed op de hoogte te houden van activiteiten in het museum worden soms ook nieuwsflitsen verstuurd.

We zijn benieuwd wat u van de nieuwsbrief vindt! Reacties en suggesties stuurt u naar info@museumslager.com.
Vriend worden van Museum Slager? Meer informatie en mogelijkheid om u aan te melden vindt u hier

Copyright © 2022 Museum Slager, Alle rechten voorbehouden.


Inschrijven     Uitschrijven    Voorkeuren

Email Marketing Powered by Mailchimp