Copy
Lees deze e-mail in je browser


Redactie: Saskia van Eenbergen

N i e u w s b r i e f
 
September 2020
Inhoudsopgave
Fred Schley. Landschappen Maxima Kanaalpark (l) en Park Rosmalen (r)
TERUG IN HET MUSEUM! finissage en rondleidingen met Fred Schley

De verrassende expositie TERUG IN HET MUSEUM! van Fred Schley is tot en met zondag 11 oktober in Museum Slager te zien. Op zondag 4 oktober is er een heuse finissage. Dan is Fred Schley zelf in het museum aanwezig en verzorgt hij vanaf 13.30 rondleidingen.

De expositie TERUG IN HET MUSEUM! laat zien dat Fred Schley, die nationaal en internationaal bekendheid geniet en vele tentoonstellingen had, een nieuwe koers is ingeslagen. Hij heeft het Nederlandse landschap ontdekt en dat zien we in schilderijen van de omgeving van ’s-Hertogenbosch, van onder andere Wamberg, het Bossche Broek, de IJzeren Man en het gebied rond het Maximakanaal. De gele zaal van Museum Slager is gereserveerd voor de portretten van Fred Schley. Voorheen schilderde Fred Schley de portretten vaak in opdracht. Nu heeft hij zelf het initiatief genomen. Te zien zijn portretten van vriend(inn)en én zelfportretten: zeer persoonlijk en vrij geschilderd.

Zelfportretten van Fred Schley

Veel bezoekers zijn verrast over en door de nieuwe werken van Fred Schley. Dit is onder andere te lezen in de reacties in het gastenboek. Ook de combinatie van de schilderijen van Fred Schley met de werken uit de vaste collectie Slagers wordt zeer gewaardeerd.

Rob Smolders, die de ontwikkeling van Fred Schley al lange tijd volgt, was ook verrast en schreef over zijn bevindingen een mooie, uitgebreide blog. Daarin schrijft hij onder andere: “Het avontuur in zijn (Fred Schleys, sve) kunst schuilt niet in het verhalen van verre reizen. Het zit in zijn vermogen kleuren aan te brengen op een stuk doek en daarmee ruimte te scheppen, een bos, beek of bergwand te verbeelden waar eerst alleen maar wit linnen was. Met een paar verfstreken palen te suggereren langs een weg die daardoor het juiste perspectief krijgt.” 

Rob Smolders gaf zijn verhaal de Engelse titel Finding a missing view: “ dat slaat niet alleen op het vinden van plekken waar Schley niet eerder is geweest. Het gaat ook over zijn niet aflatende zoektocht naar nieuwe gezichtspunten, andere manieren van schilderen, andere manieren om de wereld te ervaren. Voor mij is het onbegrijpelijk wat hij met verf allemaal kan zeggen. Nee, juist begrijpelijk, zal de waarnemer zeggen die nog meent dat je kunst die naar de waarneming is ontstaan ‘tenminste kunt begrijpen’. Wie dat denkt raad ik aan nog eens te kijken, beter te kijken. De fascinatie groeit, maar van begrijpen komt het niet. Dat is niet erg. Kunstenaars willen misschien begrepen worden, hun schilderijen kan het niets schelen.”

De (hele) blog van Rob Smolders is hier te lezen    

Wilt u deelnemen aan de rondleidingen van Fred Schley op zondag 4 oktober? Laat het ons dan s.v.p. weten via telefoonnummer 073-6133216 of het mailadres  info@museumslager.com

Peter Berlijn voor het schilderij ‘Koeien aan de Nethe' van Frans Slager, 1941
Peter Berlijn: "Zonder vrijwilligers geen Museum."

Museum Slager is blij met Peter Berlijn als voorzitter. Hij is een open, directe man, strategisch, bewaker van de grote lijn. Goed benaderbaar en ook zelf actief in het leggen en onderhouden van contacten met vrijwilligers, bestuur en staf, Vrienden, gemeente en collega’s van andere culturele instellingen.

Peter Berlijn, voormalig Commodore en F-16 vlieger van de Koninklijke Luchtmacht, is getrouwd en woont in ’s-Hertogenbosch. Hij heeft drie kinderen en zeven kleinkinderen. Hij heeft geen achtergrond in de culturele of museale wereld en zet zich wel met hart en ziel in voor Museum Slager. Waarom? “Die vraag stel ik me ook vaak. Ik heb geen enkele achtergrond in de kunstwereld en ben ook geen museumtijger geweest. Mijn familie ook niet. Mijn moeder sleepte me wel eens mee naar een museum, maar ik was typisch zo’n jongen die buiten wilde spelen. Ik werd in 2016 gevraagd en heb de insteek dat je een goede reden moet hebben om ergens nee tegen te zeggen. Dus als je geen goede reden hebt om nee te zeggen, zeg je ja. En ook nu vind ik het een mooie stap. We zijn een mooi klein museum. Lees het gastenboek met reacties van bezoekers: daar word je warm van! We hebben een goede samenwerking in Den Bosch en ik doe daar graag wat voor.”

De professionalisering van het museum is succesvol. “In 2019 hadden we 13.000 bezoekers. Dat aantal overtrof de stoutste verwachtingen. Laten we proberen dat niveau vast te houden. De omvang van het museum maakt ook dat we niet heel veel meer kunnen hebben. We kunnen niet naar 200 bezoekers per dag. Maar op dit moment – uiteraard vanwege corona - loopt het aantal bezoekers bij ons, evenals bij andere musea, terug. Er moet iets gebeuren om dat weer omhoog te krijgen.”

Ondanks de dip in deze coronaperiode is Peter Berlijn is positief en enthousiast: “Vooral vanwege de nieuwe initiatieven van vrijwilligers, vaste krachten en bestuur. We gaven het museum regelmatig een opfrisbeurt. Ook nu doen we dat, op weg naar de expositie met een nieuwe inrichting van de vaste collectie. De zalen zijn geverfd. Duurzaamheidsmaatregelen getroffen. Er zijn heel veel initiatieven en creatieve gedachten vanuit de vrijwilligers, staf en bestuur. De winkel is flink uitgebreid. De Educatiewerkgroep heeft met nieuwe mensen een hele impuls gekregen.”

De positieve situatie van Museum Slager komt niet uit de lucht vallen. “Onze financiële huishouding is op orde. We zijn gezond. Het gebouw is van ons. Dat is een groot goed. Andere musea moeten huur betalen. Die problemen hebben we niet. We kunnen zalen verhuren en hebben inkomsten uit de winkel. En er is een derde geldstroom. We hebben de appartementen boven het museum opgeknapt en verhuren die. Dat levert structureel inkomsten op, zonder die inkomsten was het een heel ander verhaal.”
 
Peter Berlijn ontvangt het schilderij 'De Bef' van de familie van Henri Wertebroek, november 2019
Daarnaast is de professionele aanpak en planning van exposities belangrijk. Hierin is de samenwerking met de gemeente stimulerend, vindt Peter Berlijn. “Met de Bossche Culturele Basis-procedure worden subsidies voor vier jaar toegekend op basis van meerjarenbeleidsplannen. Voormalig coördinator Kim de Vries maakte het programma 2017-2020. Nu heeft hoofdcoördinator Hans Oomen een prima nieuw beleidsplan 2021-2024 gemaakt, dat voortbouwt op het eerdere en nieuwe accenten legt. Qua bezoekers zien we dat een deel uit Den Bosch en omgeving komt. Een ander groot deel komt uit heel Nederland of zijn buitenlandse toeristen. Dit vertalen we in ons beleid en de planning van exposities. Jaarlijks tonen we naast de vaste collectie vier wissel-tentoonstellingen. Onze lijn is: laten we er dan twee doen die van lokaal belang zijn en proberen om er daarnaast twee te organiseren met nationale allure. Exposities die vooral ook mensen buiten den Bosch aanspreken. In 2019 hebben we dit prima kunnen doen met exposities van Eveline van de Griend, Frank Willekens, Jean Thomassen en de tentoonstelling in het kader van de bevrijding van Den Bosch. Die samenstelling was prima en moeten we ook in de toekomst proberen vast te houden.”

Verbeterpunten heeft Peter Berlijn ook. “Interne communicatie is belangrijk en vanwege corona nog belangrijker. Dat is geen kritiek op wat mensen nu doen, maar daar waar veel vrijwilligers werken, moeten zij goed op de hoogte kunnen zijn van wat hier gebeurt. Zeker in deze coronatijd komt niet iedereen hier elke dag. Interne communicatie is een uitdaging en kan altijd beter, maar ook een pakkie-an van ons allen.” Tweede verbeterpunt is het doorzetten van de lijn om nieuwe doelgroepen te bereiken. “Daarvoor zijn nieuwe initiatieven rond exposities van belang. Daarom geven we aan de nieuwe plannen van de Educatiewerkgroep en anderen veel ruimte.”

Peter Berlijn hoopt ook op nog nauwere, betere samenwerking met andere culturele instellingen. “Enige tijd geleden is het initiatief genomen om te komen tot een museumkwartier, waarin onder andere het Jeroen Bosch Art Centre, het Zwanenbroedershuis, St Jans Museum de Bouwloods, het Groot Tuighuis en Museum Slager actief samenwerken. De gemeente wil dit ook graag, ook om een vervolg te geven aan het Jeroen Boschjaar. In het voormalige huis van Jeroen Bosch op de markt komt een speciaal loket. Vanwege corona heeft dit initiatief helaas een paar maanden stilgelegen. Maar ik hoop van harte dat er weer vaart en energie in komt. En dat is ook voor ons museum een uitdaging, want zo kunnen we onze meerwaarde voor de stad ’s-Hertogenbosch nog beter laten zien.”
Orthense poort Cordes (l schilderij) - Orthense poort nu (r foto)
De Bossche Markt met stadhuis Piet Slager (l schilderij) en nu (r foto)
De IJzeren Man. Schilderij Tom Slager (l -  schilderij) - de IJzeren Man nu (r foto)
Herinneringen aan en van Tom Slager

In de afgelopen periode bezocht ik plekken die te zien zijn op schilderijen in Museum Slager. Op één van mijn fietstochten was ik op de Heiweg in Vught. Terwijl ik daar probeerde de beelden te vinden van Frans Slagers schilderij “Heiweg in Vught”, kwam een man naar me toe. Ik vertelde hem wat ik aan het doen was en pakte het grote boek “Slager, Acht Bossche kunstenaars en een museum” erbij, met op pag. 82 een afdruk van het schilderij van Frans Slager. De man, Broekman, reageerde zeer enthousiast.

De heer Broekman en zijn gezin wonen op de Heiweg, in het huis waarin Frans Slager heeft gewoond en later ook Tom. Zijn overburen hebben Tom nog goed gekend. Ze praten regelmatig over hem. En hij vertelt dat Tom in de betonnen vloer van een schuurtje zijn naam heeft gegraveerd. Dat het atelier uit die tijd er nog staat.

Ik mag het fotograferen.
Het voormalige atelier van Tom Slager en de inscriptie van Tom en Joop (1989) in de betonnen vloer van een schuurtje
Tom Slager (1918-1994), de jongste schilderende telg van de familie Slager, werd geboren in Indonesië en verhuisde in 1929 met zijn ouders naar de Middenweg in Vught, vlakbij het huis waar zijn oom Frans en tante Marie wonen. Hij kan aanvankelijk moeilijk wennen aan het strakkere Nederlandse leven, maar al snel vindt hij zijn weg in schilderen, de opleiding Kunsttechniek en Ambacht en (veel) sporten.

In WOII slaagt hij in Den Haag voor het eindexamen teken- en nijverheidsakten én is hij onder gedoken. “De oorlogsjaren heb ik grotendeels in de bossen rondom Vught, de IJzeren Man, de Loonse en Drunense Duinen en het Brabants coulisselandschap doorgebracht.”

Met oom Frans heeft hij een bijzondere relatie. “Wat prettig dat oom Frans mijn werk waardeert en vindt dat ik mijn eigen karakter heb. Dat is één van de weinige mensen waar ik iets van aanneem en wiens oordeel mij zeer veel waard is. Oom Frans draagt ertoe bij dat ik zin in schilderen krijg en meer van al die ingewikkelde gevoelens begrijp,” schrijft hij op jonge leeftijd in een brief aan zijn ouders. Zijn werk wordt gewaardeerd. Hij heeft exposities, onder andere in 1948 in de Openbare Leeszaal, Choorstraat (nu Museum Slager) in Den Bosch.

In datzelfde jaar trouwt hij met Joop van der Linden en daarna begint het echte reizen. Eerst in Europa en in de jaren 80 naar Californië, Petaluma. Als Tom en Joop in Vught zijn, wonen ze in het huis aan de Heiweg, het vroegere huis van Frans en Marie. Tom Slager overlijdt in 1994 in Californië.. Joop Slager – van der Linden overleed 28 januari 2006 op 85-jarige leeftijd.

Schilderijen van Tom zijn te zien in verschillende zalen van Museum Slager. Een kleine expositie van zijn tekening is nog tot medio oktober te zien in de vitrines in de salon.
Tekening van Tom Slager
Afscheid Ank Nijveldt
 
Onlangs heeft Museum Slager afscheid genomen van Ank Nijveldt. Marie Antoinette Aarts, als bestuurslid vertegenwoordigster van de vrijwilligers, was één van de degenen die grote dank uitsprak voor Anks enthousiaste inzet. Ank was gastvrouw en actief in de werkgroep Vrienden van Museum Slager.
Mirjam Korrel, vanaf 1 juni als gastvrouw werkzaam in Museum Slager “een museum dat klein maar fijn kunst en cultuur faciliteert”
 
Mirjam Korrel (foto) is één van de nieuwe medewerkers van Museum Slager. Ze meldde zich in mei na een oproep in de nieuwsbrief van het museum. Mirjam was in maart verhuisd van Utrecht naar ’s-Hertogenbosch. In Utrecht is ze actief in het UMU, Universiteitsmuseum Utrecht, als medewerkster collectiebeheer en –behoud.

Mirjam is vanaf juni gastvrouw en ook actief in de werkgroep Vrienden van Museum Slager, waar ze nauw samenwerkt met onder andere Willy Rensen. Mirjam is vaak in het museum te vinden en zeer enthousiast: “Leuk vind ik dat ik een plek heb gevonden waar heel veel mogelijk is. In een leuk team en met betrokken collega’s. Ik vind het bijzonder, dat er zoveel mensen zijn die zich vrijwillig voor dit gezamenlijk doel inzetten. En ieder met een eigen inbreng. Hier ontmoet ik ook collega’s die veel over stadsgeschiedenis weten, over ‘s-Hertogenbosch en omgeving en die vaak ook bij de Kring Vrienden of andere organisaties actief zijn.”

“En het museum?  Het is een mooi museum met mooie kunst. Heel bijzonder vind ik ook het ontstaan, hoe mensen zich daarvoor in hebben gezet, ook dat is weer een stuk geschiedenis van ’s-Hertogenbosch. De verhalen van en over Suze en Hein Bergé. Ik ben blij dat ik er een stukje aan kan bijdragen. Aan Museum Slager dat klein maar fijn kunst en cultuur faciliteert.”
Ook nu: gevarieerd kinderatelier in Museum Slager

Museum Slager neemt deel aan Museumkids. Daarnaast hebben we in de gele zaal van het museum, waar de portretten van Fred Schley hangen, een kinderatelier ingericht. Kinderen kunnen daar hun eigen portret tekenen of schilderen. Ook de kleurplaten van Museumkids zijn in dit atelier te vinden en te gebruiken. En dan is er ook nog de speciale kinderspeurtocht. Deze speurtocht omvat zowel de schilderijen van de kunstenaars Slager als die van Fred Schley – en vraagt kinderen creatief te zijn én hun fantasie te gebruiken.Museum Slager: Wij zijn open. Het is veilig. En wij zien uit naar uw bezoek!

Sinds 1 juni is Museum Slager weer open. Wij houden ons aan de coronarichtlijnen van de Museumvereniging en van het RIVM. Dit betekent onder andere dat in het museum een vaste looproute voor bezoekers is gemaakt (eenrichtingsverkeer) en dat per uur maximaal 24 bezoekers tegelijk in het museum aanwezig kunnen zijn (entrée 2 personen per 5 minuten).

Reserveren stellen we op prijs, maar is niet verplicht. Reserveren helpt ons als museum de maximum toegestane capaciteit van 24 bezoekers per uur goed te benutten. Voor u als bezoekers heeft reserveren het voordeel dat u geen wachttijd heeft op het moment dat het maximaal aantal bezoekers is bereikt.

Bij het reserveren en/of bij binnenkomst in het museum vragen wij u aan te geven dat u geen gezondheidsklachten heeft, zoals een neusverkoudheid of loopneus, keelpijn, lichte hoest, temperatuur-verhoging/koorts (boven 38 graden C) en/of benauwdheid. Als u die klachten heeft, kunt u het museum helaas niet bezoeken.

Vanaf 25 oktober: STAP IN DE WERELD VAN DE FAMILIE SLAGER

Vanaf 25 oktober is het hele museum Slager opnieuw ingericht met als titel: STAP IN DE WERELD VAN DE FAMILIE SLAGER. De geheel nieuwe inrichting  toont bekende en onbekende werken van de acht kunstenaars Slager. Schilderijen en tekeningen van stads- en dorpstaferelen, portretten, natuur en stillevens. Werken van vier mannen en vier vrouwen, van grondlegger Petrus Marinus, geboren in 1841, tot en met zijn kleinkind Tom, overleden in 1994. De werken zijn van hoge kwaliteit, soms statig, vaak intiem. Zij bieden een fraai inkijkje in hun levens en een beeld van anderhalve eeuw ontwikkeling in de schilderkunst van academisch en classicisme tot en met (neo)-impressionisme. Meer nieuws over de herinrichting en STAP IN DE WERELD VAN DE FAMILIE SLAGER volgt in de nieuwsbrief van oktober.

Deze nieuwsbrief wordt meerdere keren per jaar verstuurd naar abonnees, vrienden en vrijwilligers van Museum Slager. Om u goed op de hoogte te houden van activiteiten in het museum worden soms ook nieuwsflitsen verstuurd.

We zijn benieuwd wat u van de nieuwsbrief vindt! Reacties en suggesties stuurt u naar info@museumslager.com.
Vriend worden van Museum Slager? Meer informatie en mogelijkheid om u aan te melden vindt u hier

Copyright © 2020 Museum Slager, Alle rechten voorbehouden.


Inschrijven     Uitschrijven    Voorkeuren

Email Marketing Powered by Mailchimp