Copy
Lees deze e-mail in je browser


Redactie: Saskia van Eenbergen

N i e u w s b r i e f
 
Augustus 2019
Inhoudsopgave
Nu te zien: expositie Jean Thomassen 'Geniaal of knettergek'


    Opening door Pia Lindeman. Foto Super Formosa Photography

Op zondag 11 augustus openden Henk van der Meijden en de Haagse stadsdichter Victor Meijer samen met bestuurslid Pia Lindeman in Museum Slager de tentoonstelling ‘Jean Thomassen: Geniaal of kettergek?’. Dat gebeurde in een zeer druk bezochte openingsbijeenkomst.
Tijdens het Jeroen Boschjaar (2016) was in Museum Slager één schilderij van Jean Thomassen te zien: ‘Last Judgment Day’. Enthousiasme daarover was voor het bestuur van het museum aanleiding om ter gelegenheid van de 70e verjaardag van Jean Thomassen deze overzichtstentoonstelling te willen organiseren. Dat het gelukt is, is uniek te noemen. De schilderijen van Jean Thomassen worden snel verkocht, zijn in privébezit en eigenaren zijn niet snel genegen om hun werken voor een expositie beschikbaar te stellen. Pia Lindeman was zeer trots dat het nu is gelukt en dat zelfs Belgische eigenaren werken van Jean Thomassen beschikbaar hebben gesteld.Henk van der Meijden. Foto Super Formosa Photography

 
Kunstcritici en journalisten zijn het roerend oneens over de absurdistisch realistische schilderijen van Thomassen: zijn de schilderijen prachtig of lelijk? Henk van der Meijden, die de ontwikkeling van Jean Thomassen vanaf het begin heeft gevolgd, was er in zijn openingswoord duidelijk over: “Een schilderij van Jean Thomassen is zoveel meer dan een mooi vaasje. Het kan schokken, het grijpt je soms bij de keel. Deze schilderijen vragen je aandacht. Je kunt ze niet in 30 seconden zien of beoordelen. Ze bevatten veel verwijzingen en citaten. Als schilder is hij een vakman, hij schildert prachtig. Neem er de tijd voor, dan ontdek je zoveel geheimen. Niet voor niets worden zijn schilderijen vergeleken met die van Jeroen Bosch.”


Victor Meijer met op de achtergrond Jean Thomassen. Foto Super Formosa Photography

Op veel schilderijen zien we Ine Veen, de muze van Jean Thomassen. De Haagse stadsdichter Victor Meijer bracht haar in een gedicht een hommage: “Ine, zou zijn muze worden, en met de hand vol penselen, nam Jean de eerste horde, door haar in gedachten, met zijn penseel te strelen. Jean Thomassen is niet alleen schilder, maar ook schrijver. Hij heeft inmiddels een groot oeuvre op zijn naam staan. Het volledige gedicht van Victor Meijer is als boekenlegger opgenomen bij zijn recent verschenen autobiografie “1900 en gisteren”.
Jean Thomassen en Rembrandt


In november neemt Museum Slager deel aan de Nationale Kunstweek. Thema van deze kunstweek is dit jaar: Rembrandt. in veel werken van Jean Thomassen zijn citaten van of referenties aan Rembrandt te zien! Zoals hier in het schilderij over Amsterdam – met rechts onderin: de Nachtwacht!
Uit het gastenboek 

De tentoonstelling ‘Stil even!’ van Jaap en Gudule Willekens is succesvol afgesloten. Het verzamelaarsechtpaar Frank en Gudule Willekens en Museum Slager kregen veel enthousiaste reacties. We lieten in de nieuwsbrief eerder al een aantal reacties zien die bezoekers in het Gastenboek hebben opgeschreven. Hier opnieuw een bijzondere bijdrage van Diny en Martien

 
Verkiezing Leukste Uitje van Nederland 2020: Stemmen op Museum Slager is mogelijk!
 
In 2020 organiseert de ANWB voor de tiende keer de verkiezing voor het Leukste uitje van Nederland. Ook Museum Slager is genomineerd! Wilt u deelnemen? Stemmen kan tot en met 3 november via de speciale website.
In 2019 werd De Efteling eerste in de landelijke verkiezing. Voor Brabant gingen de prijzen naar Museum Klok & Peel in Asten, het Boerenbondmuseum in Gemert en Klimbos Brabantse Wal.
Bestuur bedankt vrienden en vrijwilligers met optreden Pythagoras Kwartet 

Op zaterdag 13 juli jl. vond in Museum Slager een druk bezocht en bijzonder optreden plaats van het Pythagoras Kwartet. Het optreden was een initiatief van het bestuur van Museum Slager, georganiseerd voor de vrienden en vrijwilligers van het museum als dank voor de grote en enthousiaste inzet. Speciaal voor deze gelegenheid bracht het Pythagoras Kwartet werken van Dimitri Sjostakovitsj (strijkkwartet nr. 8) en Johannes Brahms ( strijkkwartet nr. 2).
 
 
Het Pythagoras Kwartet is een strijkkwartet dat in 1999 is opgericht vanuit de liefde voor muziek maar ook met wiskundige inspiratie, vandaar de naam Pythagoras. Het kwartet, bestaande uit Frederik Bas, Lucas Hagemans, Hein Otto Folkerts en Werner Marinelli, kreeg les van beroemde vakmensen zoals Theo Olof en Gertjan Leuverink.
Naar aanleiding van het optreden van het kwartet zal bekeken worden of in januari 2020 opnieuw een concert in Museum Slager kan plaatsvinden. De musici waren zeer enthousiast over de akoestiek in de grote zaal van ons museum.
 
Museum Slager in Goede Doelengids Den Bosch

“Uw donatie of schenking heeft lokaal de meeste impact”, aldus de Stichting Goede Doelen. Om die oproep kracht bij te zetten presenteerden de lokale afdeling van de stichting en de Rotaryclub ’s-Hertogenbosch-West op 1 juli jl. de eerste 'Lokale Goede Doelengids 's-Hertogenbosch'. De bijeenkomst werd zeer druk bezocht en de lancering kreeg ook veel aandacht in de pers. In de eerste ‘Lokale Goede Doelengids ’s-Hertogenbosch’ zijn 62 organisaties opgenomen uit de sectoren natuur & milieu (5), buurt & wijk (7), sociaal & maatschappelijk (23) en kunst & cultuur (27). De goede doelen voldoen aan strenge criteria van betrouwbaarheid, doelmatigheid, lokale betrokkenheid, continuïteit en (sociale) duurzaamheid. Ook Museum Slager is in deze – ook voor Nederland eerste – Goede Doelengids opgenomen.
Vooruitblik
Zondag 1 september

 
Op zondag 1 september neemt Museum Slager deel aan het Kunstfestival Artibosch. Op deze zondag is het museum al vanaf 12.00 uur geopend! Meer informatie over Artibosch en het Kunstfestival vindt u hier.

 
Zaterdag 14 september
Op zaterdag 14 september neemt Museum Slager deel aan de Open Monumentendag. Ook op die dag zijn er afwijkende openingstijden. Het museum is deze dag open van 10.00 tot 17.00 uur de toegang is deze gratis. Tevens is het boek over de familie Slager die dag te koop voor 25 i.p.v. 29,95 euro.
Dinsdag 17 september


De Uitlokdag wordt jaarlijks georganiseerd om alle brugklassers kennis te laten maken met de culturele instellingen die de stad rijk is. Ook Museum Slager participeert in deze editie van de Uitlokdag en organiseert voor de brugklassers een speciaal programma.
Vriend worden van het museum?
 
Bezoekers die ons museum een warm hart toedragen kunnen vriend worden voor (minimaal) € 30 euro per jaar. Dankzij de bijdragen van onze vrienden kunnen wij de collectie uitbreiden, onderhouden en activiteiten en tentoonstellingen organiseren. Als vriend van het museum krijgt u bovendien:
  • Gratis toegang voor twee personen tot het museum (jaarkaart)
  • Persoonlijke uitnodigingen voor openingen van exposities
  • Nieuwsbrieven die u op de hoogte houden van alle museumactiviteiten
  • Uitnodiging voor de jaarlijkse bijeenkomst met het bestuur van Museum Slager
  • 10% korting op artikelen uit de museumwinkel en deelname aan lezingen en cursussen
Meer weten of wilt u vriend worden? Dat kan hier
Deze nieuwsbrief wordt meerdere keren per jaar verstuurd naar abonnees, vrienden en vrijwilligers van Museum Slager. Om u goed op de hoogte te houden van activiteiten in het museum worden soms ook nieuwsflitsen verstuurd.

We zijn benieuwd wat u van de nieuwsbrief vindt! Reacties en suggesties stuurt u naar info@museumslager.com.

Copyright © 2019 Museum Slager, Alle rechten voorbehouden.


Uitschrijven    Voorkeuren

Email Marketing Powered by Mailchimp