Copy
Lees deze e-mail in je browser


Redactie: Saskia van Eenbergen
 

N i e u w s b r i e f
 
september 2022
Deze uitgave:
Koen Nieuwendijk voor een schilderij van Ben Snijders in zijn galerie in Amsterdam

Zondag 4 september 2022: Meet & Greet met Koen Nieuwendijk

Bezoekers van Museum zijn zeer enthousiast over de tentoonstelling ‘Met Dank aan Jheronimus!’ en de grote variëteit aan schilderijen. Museum Slager organiseert deze expositie samen met Koen Nieuwendijk, eigenaar van Galerie Lieve Hemel uit Amsterdam. Deze galerie is gespecialiseerd in hedendaags realisme en in de expositie ‘Met dank aan Jheronimus’ is een selectie van werken te zien van kunstenaars zoals Theo Voorzaat, Anneke van Brussel, Olav Cleofas van Overbeek, Karel Sirag, C.B. Muller, Alex de Vrede, Peter van Poppel en Erik van der Esch.
Op zondag 4 september is Koen Nieuwendijk, eigenaar van galerie Lieve Hemel Amsterdam, vanaf 13.00 uur in Museum Slager aanwezig voor een Meet & Greet bij de expositie ‘Met Dank aan Jheronimus!’. Koen Nieuwendijk kan zeer interessant vertellen over het belang en het waarom van de expositie: “Zonder kopie van en Bosch te willen zijn, laten de hedendaagse kunstenaars zien hoe zij in onze tumultueuze tijd met tegenslag en vooruitgang omgaan. Van de Zonnekoning en andere werken van Erik van der Esch, de sobere stillevens van Overbeek tot en met de portretten van Anneke van Brussel: in hun werken geven de kunstenaars met durf en begeestering invulling aan hun passie. De werken zijn zeer gevarieerd, boeiend en verrassend, zitten vol symboliek en associaties en blijven inspireren.”
In het gastenboek schreven bezoekers onder andere: “Verrassend museum met een bijzondere expositie van Galerie Lieve Hemel. Ook mooi werk gezien van Wijnand Warendorf en Ben Snijders.” Over Warendorf zegt Koen Nieuwendijk onder meer:
“Warendorf noemt zijn schilderijen realistisch en nuchter. Belangrijk voor hem is zijn vakmanschap, dat tot uiting komt in het gebruik van diverse technieken, zijn ambachtelijke benadering en lange ervaring met olieverf, acryl en alkyd.

Wijnand Warendorf. Sterren van de Zee
De onverwachte keuze van onderwerpen, het kleurgebruik en de compositie zorgen bij elk werk voor een indringende sfeer. De achtergrond van de kunstschilder, de Grafische school, verklaart wellicht zijn behoefte om precisiewerk te leveren.”
De Meet & Greet op zondag 4 september is van 13.00 tot 17.00 uur. Graag vooraf uw bezoek reserveren op de website van Museum Slager.

Piet Slager Concert in Museum Slager dd 23 juli 2022 Foto: Rens Bressers Fotografie

Tweede Piet Slager Concert op zaterdag 3 september 2022

Het eerste Piet Slager Concert op 23 juli jl. was uitverkocht en een groot succes. Nu is er een vervolg en nieuwe kans om het bij te wonen: op zaterdag 3 september aanstaande. Optredende muzikanten zijn Tessa van Buuren (viool), Lucas Hagemans (viool), Vincie Faas (altviool) en Cor Coppoolse (cello). Initiatiefnemer en artistiek leider Lucas Hagemans geeft tijdens de concerten een inkijkje in het culturele leven en de ‘gemeenschapskunst’ in ’s-Hertogenbosch in de periode 1870-1930.
Lucas Hagemans heeft zich verdiept in de muziekcultuur van ’s-Hertogenbosch rond het jaar 1900 en kwam tot verrassende ontdekkingen.
Schilders zoals Piet Slager, Herman Moerkerk en Jan Toorop waren ook bekwaam op de piano, Multi getalenteerde kunstenaars waren eerder regel dan uitzondering. “Nog lang niet alles is uitgezocht, maar duidelijk is dat de familie Slager, de familie Bouman en Alphons Diepenbrock als lichtdragers van cultuur in ’s-Hertogenbosch fungeerden”, aldus Lucas Hagemans.
Het strijkkwartet speelt op 3 september werken van onder andere Alphons Diepenbrock, Beethoven, Hans Rott en Leon C. Bouman. Hun muziek en ook de afsluitende mars ‘Voorwaarts’ van Theo van Wamel leverden bij het eerste concert zeer enthousiaste reacties op. De mars beschrijft de trots en geschiedenis van ‘s-Hertogenbosch, de kunst, de handelsgeest en ook het belang van goede educatie (“kweek ook vooral een goeden geest”).
De Piet Slager Concerten maken deel uit van De Bossche Zomer 2022, het jaarlijkse evenement waarin inwoners, organisaties, bedrijven en instellingen presentaties en ontmoetingen organiseren op verrassende locaties en zo ’s-Hertogenbosch als Cultuurstad van het Zuiden een actueel en divers gezicht geven.
De concerten op de zaterdagen zijn van 16.30 tot 18.30 uur (inloop vanaf 16.00 uur). De entréeprijs is € 10, inclusief pauze consumptie. Museumkaarthouders betalen € 5 toeslag. Graag vooraf reserveren via de website van het museum.
Jacobus Krijger (l) en bestuurslid  Gerard Ubink - met in zijn handen het schilderij met boerderij van Frans Slager en op de standaard het schilderij van Jeannette Slager

Fraaie schenking uit Zeeland

Op woensdag 3 augustus ontving Museum Slager opnieuw twee bijzondere schenkingen: een klein schilderij met boerderij uit ca 1920 van Frans Slager en een vaas met bloemen geschilderd door Jeannette Slager. Beide schilderijen waren in het bezit van de heer Henk Welling, geboren in Didam en afgelopen januari overleden in Goes. Henk Welling had de heer Jacobus Krijger aangewezen als executeur testamentair en hij kwam met familie de twee schilderijen overhandigen. Of Henk Welling een speciale band had met of voorliefde voor kunstenaars Slager is niet bekend. Het enige wat na zijn dood duidelijk was, was dat de schilderijen aan het museum gegeven moesten worden. Het zijn twee fraaie schilderijen. Goed van kwaliteit en ook met mooie lijsten. Gerard Ubink toonde zich namens het bestuur dan ook heel dankbaar voor de schenking. De twee schilderijen zullen te zien zijn in de ruimte voor “schenkingen en aanwinsten”, achter in het museum. Jacobus Krijger en familie waren zeer blij met de ontvangst op en door Museum Slager. Schenkers worden een jaar Vriend van het museum en ontvangen het boek. Bij de rondleiding door het museum bleek dat Jacobus Krijger ook een echter liefhebber van kunst en ook goed bekend is met werken van Zeeuwse kunstenaars, zoals Theo Voorzaat, wiens werk nu ook te zien is in de expositie ‘Met dank aan Jheronimus!’.
Cees Wigmans bij het schilderij ‘P.M. Fiegers’ van P.M. Slager

Gastheer Cees Wigmans over Museum Slager en zijn favoriete schilderijen: “Mensen kunnen hier zichzelf zijn”

Cees Wigmans is gastheer bij Museum Slager. Hij is Hagenees van geboorte en nog steeds trots dat hij in de residentie is opgegroeid. Cees heeft een technische achtergrond en werkte jaren in de machinebouw, vooral van brandweerapparaten. In dienst van bedrijven en later als zelfstandig ondernemer. Hij woont ruim 40 jaar in Berlicum. Opdrachten van onder andere Binnenlandse Zaken brachten hem over de hele wereld. En daarnaast is hij geïnteresseerd in kunsten en cultuur. Hij tekent en schildert van jongs af aan voor zijn werk of voor zichzelf. En bovendien: “Een leraar van onze school nam ons 2-3 keer per jaar mee naar het Schoolmuseum in Den Haag. En dat was fantastisch.”
Cees Wigmans deed altijd al vrijwilligerswerk. Na zijn pensioen is dat nog belangrijker geworden. In zijn woonplaats Berlicum is hij actief in de kerk en bezoekt mensen die eenzaam zijn, ernstig ziek zijn of hulp nodig hebben. In ’s-Hertogenbosch is hij vrijwilliger bij de Blauwe Engelen en Arti Bosch, de kunstmarkt die dit jaar op 4 september plaatsvindt en ook een rondleiding in Museum Slager organiseert.
Voor Museum Slager is Cees Wigmans al ruim 20 jaar actief. Hij reageerde op een bericht in de Bossche Omroep, had een sollicitatiegesprek met Hein Bergé en zo begon het. Met Hein Bergé was het prima samenwerken. Door trubbels in de periode na zijn overlijden stopte Cees een aantal jaren. “Maar toen ontmoette ik Thea van den Dungen die zei dat het hier zo gezellig was geworden. En ben ik weer terug gekomen!”
Museum Slager is in de afgelopen jaren sterk veranderd en verbeterd, vindt Cees Wigmans. “Het is veel professioneler geworden. Eerst was er alleen werk van de kunstenaars Slager te zien. Nu zijn er de wisseltentoonstellingen. Er is nu een entrée in de Choorstraat en ook vanuit St. Jans Kerkhof kun je het museum binnenkomen. De muren zijn geverfd en het hele museum ziet er veel frisser en netter uit. En, niet in de laatste plaats, er is altijd iets voor de vrijwilligers. In juli hadden we het jaarlijkse vrijwilligersuitje. Dat was goed georganiseerd en je ontmoet dan veel meer mensen dan wanneer je hier aan het werk bent. Met kerst is er een vrijwilligersborrel. Heel regelmatig wordt er iets georganiseerd en dat is goed.”
“Museum Slager is een klein museum en dat is anders dan grote musea. Mensen kunnen hier echt zichzelf zijn. En ze komen niet voor de koffie, ze komen voor het museum. En juist als je zo nu en dan een praatje maakt en vraagt wat ze er van vinden, dan komen ze terug, dan hebben ze meer gehoord dan alleen gekeken. En dan is er als afsluiting, in de laatste ruime,  koffie en koek. Dat is niet gezapig dat is de room op de taart!”
Voor Cees Wigmans zijn er in Museum Slager twee favoriete schilderijen. Op de eerste plaats: ‘Kruithuis in de Sneeuw ‘van Piet Slager. Met veel plezier vertelt Cees: “Er was een groep jongeren hier. We kwamen bij dit schilderij en ik vroeg: ‘welke kleur sneeuw zien jullie?’ De brutaalste jongen met een petje op antwoordde meteen: ‘wit, suffie!’. Ik vroeg toen aan een serieus uitziend meisje: ‘En wat vind jij ervan? Wat zie jij?’ Die antwoordde: ‘Grijs’. En zo ontspon zich een stevige discussie, steeds meer jongeren namen daaraan deel. Dat is toch prachtig, zo’n relatief klein schilderijtje waarover 14-15 jongeren in discussie gaan en de kleuren zoeken. ‘Kruithuis in de sneeuw’ is zonder meer mijn favoriet.”
Op de tweede plaats staat het portret van P.M. Fiegers, geschilderd door P.M. Slager in 1875. Dit schilderij hangt vlakbij de ‘Oud-strijders van Waterloo’. “Als bezoekers naar informatie vragen, zeg ik steeds: kijk, die oud-strijders kregen 60 jaar na hun strijd allemaal een lintje en een geldelijke vergoeding. Dat zie je op het grote schilderij. En toen was er één Bosschenaar, die P.M. apart heeft geschilderd en die ik de brutale man noem. Die had gehoord van de onderscheidingen en die zei: jullie zijn mij vergeten. En ja hoor, hij heeft het geld gekregen, terwijl hij nooit iets had gedaan. Ik vind het een subliem schilderij van P.M. Slager. Subliem, geschilderd. En hoe hij naar je kijkt. Is dat brutaal of niet brutaal?”
Vooruitblik: vanaf 16 oktober 2022 de nieuwe expositie van Ans Markus: ‘Verbonden Vrijheid’.
 
Vanaf zondag 16 oktober 2022 tot en met 12 maart 2023 is in Museum Slager de expositie ‘Verbonden Vrijheid’ van Ans Markus te zien. De expositie toont vele werken, nieuwe en bekende, uit het grote en veelzijdige oeuvre dat Ans Markus als kunstenaar heeft opgebouwd en met als rode draad: diepe intermenselijke betrokkenheid. Het is de eerste tentoonstelling van Ans Markus na 5 jaar.
 
Ans Markus is autodidact. Op haar 11e begon ze met tekenen. Op haar 21e werd ze onverwacht moeder en er volgden met haar toenmalige man pittige jaren. Ze tekende en schilderde intussen door, scheidde op haar 30e, verhuisde op haar 40e naar Amsterdam. Ze had vele exposities en haar werk kreeg steeds meer aanzien. Ans Markus ontwikkelde zich verder met haar dochter Sigrid als haar trouwe muze. In de jaren 90 schilderde ze veel portretten van bekende Nederlanders. Vanaf eind jaren 90 verzorgt ze schilderworkshops in haar expo-atelier op het Prinseneiland. Ans Markus heeft inmiddels vele tentoonstellingen in binnen- en buitenland gehad en er staan elf boeken op haar naam. In deze periode is ook de waardering vanuit de Museumwereld sterk toegenomen.
 
De werken van Ans Markus worden al vanaf de jaren 80 door een breed publiek gewaardeerd. In 2009 werd zij uitgeroepen tot Kunstenaar van het Jaar. Haar persoon en werken zijn altijd gekenmerkt gebleven door ambachtelijkheid, ernst en discipline en een teruggetrokken leven in de wereld van haar atelier. De expositie in Museum Slager bevat werken uit de verschillende periodes en cyclussen, zoals ‘Hommages aan moderne klassieken’, ‘Handen van mijn Moeder’, ‘Medea’, ‘Godshuizen’, uiteraard de schilderijen met de ‘Windsels’ waar het 40 jaar geleden mee begon en speciaal voor ’s-Hertogenbosch een olieverfschilderij van de St. Jan. In ‘Verborgen verdriet’ zien we portretten van onder andere dakloze mannen, geschilderd nadat ze enkele jaren aan dak- en thuislozen les had gegeven bij het Leger des Heils in Amsterdam. Ook is een collectie te zien van de bronzen beelden die Ans Markus in de laatste jaren heeft gemaakt. In de afgelopen maanden, tijdens de oorlog in Oekraïne, ontwierp ze iets totaal anders: vredesduiven in perspex. Ook deze broches alsmede haar laatste boek “Wat als..” zijn aanwezig in Museum Slager.    
De laatste exposities van Ans Markus waren overzichtstentoonstellingen in Museum de Fundatie in Zwolle en in Museum Jan in Amstelveen. In augustus 2020, tijdens de Corona-epidemie, overviel haar de ziekte kanker. Na enkele operaties en zes chemobehandelingen is zij weer te vinden in haar geliefde atelier op het Prinseneiland. ‘Wat als… ‘gaat over haar ziekteproces en herstel.
Cover boek: ‘Wat als…?’

Ans Markus ziet uit naar de nieuwe expositie: “’Verbonden Vrijheid’ is de goede titel. Die past bij deze tijd, omdat we weer verbinding zoeken. Vanwege corona, maar ook vanwege andere ontwikkelingen in de wereld.”
Kinderdagen zomer 2022 waren succes! Meer in het najaar van ‘22
Ook in de zomervakantie van dit jaar namen veel kinderen en opa’s, oma’s, vaders, moeders en andere familieleden deel aan de Kinderdagen van Museum Slager. Dank voor jullie bezoek en deelname! In de volgende nieuwsbrief volgt meer informatie over het kinderprogramma in het najaar van 2022, over de ‘kleurschijven’ en andere attributen. Nu al meer weten of op zoek naar informatie over het aanbod voor scholen? Kijk dan s.v.p. op de website van Museum Slager of neem contact op met de educatiegroep: educatie@museumslager.com
Deze nieuwsbrief wordt meerdere keren per jaar verstuurd naar abonnees, vrienden en vrijwilligers van Museum Slager. Om u goed op de hoogte te houden van activiteiten in het museum worden soms ook nieuwsflitsen verstuurd.

We zijn benieuwd wat u van de nieuwsbrief vindt! Reacties en suggesties stuurt u naar info@museumslager.com.
Vriend worden van Museum Slager? Meer informatie en mogelijkheid om u aan te melden vindt u hier

Copyright © 2022 Museum Slager, Alle rechten voorbehouden.


Inschrijven     Uitschrijven    Voorkeuren

Email Marketing Powered by Mailchimp