Copy
Lees deze e-mail in je browser


Redactie: Saskia van Eenbergen

N i e u w s b r i e f
 
September 2019
Inhoudsopgave
 
Expositie Jean Thomassen zeer druk bezocht


De expositie “Jean Thomassen: Geniaal of knettergek?” is een groot succes. Het is de drukst bezochte tentoonstelling van 2019. Een topdag was zaterdag 14 september, Open Monumentendag, met meer dan 630 bezoekers. Ook Jean Thomassen is enthousiast. Op zaterdag 14e was hij in het museum voor een rondleiding en signeerde hij boeken, waaronder zijn autobiografie ‘1900 of gisteren’.


In de media krijgt de tentoonstelling veel aandacht. In de rubriek ‘Top of flop’ van het Brabants Dagblad scoorde de tentoonstelling drie maal positief. Meer lezen? Zie “ik heb alles aan Ine Veen te danken” in de Telegraaf, “de Jeroen Bosch van deze tijd wordt geëerd met boek en tentoonstelling” in het Noord Hollands Dagblad, het Nederlands Dagblad en “moeilijk te doorgronden” in het Brabants Dagblad.
24 september: Birgitte Mommers vertelt over “Leven in de Gouden Eeuw”

Heeft u altijd al willen weten wat Vermeers “Melkmeisje” aan het bereiden is? Bent u benieuwd hoe de mensen in de 17e eeuw hun ‘Prinsjesdag’ vierden of hun huishouden runden? Kom dan naar de lezing van Birgitte Mommers o p 25 september 9.30 – 11.30 uur.
Traditioneel is er in de geschiedenis en kunstgeschiedenis veel aandacht voor de Gouden Eeuw, een belangrijke periode in de Nederlandse geschiedenis. De nadruk ligt dan vaak op de grote gebeurtenissen: de belangrijke machthebbers die zich lieten portretteren, de veld- en zeeslagen die uitgevochten werden, en de ontdekkingen. Maar hoe zag het dagelijks leven van de 17e-eeuwer eruit? Birgitte Mommers van Art & Leisure geeft een inkijkje met haar lezing ‘Leven in de Gouden Eeuw: een andere kijk op topstukken uit de 17e eeuw”. Schilderijen en andere (kunst-)voorwerpen bieden een mooi inzicht in de manier van leven van die tijd, zowel van de rijke bovenlaag, als van de ‘gewone mensen’ en de lagere klassen. Ze bieden inzichten mode en stijl, maar ook in het gezinsleven, eetgewoontes of vrijetijdsbesteding.
Entree €10,- incl. koffie/thee (vrijwilligers en vrienden € 7,50. Wel graag aanmelden. Dat kan hier


Johannes Vermeer, het Melkmeisje, ca. 1660. Amsterdam, Rijksmuseum.
Niet vergeten: stem op ‘Leukste uitje van Nederland’: Museum Slager !

In 2020 organiseert de ANWB voor de tiende keer de verkiezing voor het Leukste uitje van Nederland. Ook Museum Slager is genomineerd! Stemmen kan tot en met 3 november via de speciale website.
In 2019 werd De Efteling eerste in de landelijke verkiezing. Voor Brabant gingen de prijzen naar Museum Klok & Peel in Asten, het Boerenbondmuseum in Gemert en Klimbos Brabantse Wal.
Nieuwe gastvrouwen/heren zijn zeer welkom!
 
Het aantal vrijwilligers is in 2019 gegroeid. Omdat het aantal bezoekers van Museum Slager ook zeer sterk toeneemt zijn nieuwe vrijwilligers nog steeds van harte welkom. Vrijwilligers die gastvrouw of gastheer willen zijn, presentaties en rondleidingen willen verzorgen en/of die willen helpen bij het op- en afbouwen van de exposities. Ook mensen die Museum Slager een warm hart toe dragen, zich niet wekelijks kunnen of willen inzetten, maar wel graag hun handen af en toe uit de mouwen willen steken nodigen we van harte uit! Heb je belangstelling, ken je iemand die mogelijk belangstelling heeft of wil je meer informatie? Neem dan s.v.p. contact op met Hans Oomen, hoofdcoördinator Museum Slager, telefoon 073-6133216 of via email hoofdcoordinator@museumslager.com
Gedreven en verwant. Vooruitblik op de expositie over de bevrijding van ’s-Hertogenbosch met Fred Schley

Den Bosch herdenkt en viert in het najaar de bevrijding en het einde van WOII 75 jaar geleden. In het programma van Den Bosch heeft Museum Slager een belangrijke plek met vanaf 25 oktober een speciale expositie. Fred Schley (1957), bekend van zijn landschapsschilderijen en portretten, levert daaraan een bijzondere bijdrage. Fred Schley, geboren Bosschenaar en wonend in Rosmalen, maakt vaak reizen in Groot Brittannië – Schotland, Londen en ook Wales – en wordt er veelvuldig gevraagd voor tentoonstellingen. Voor Jan de Wit, organisator van het herdenkingsprogramma in Den Bosch, was dit aanleiding om Schley te vragen een speciaal bezoek aan Wales te brengen. Hij heeft dit gedaan en vanaf 25 oktober zijn de resultaten in Museum Slager te zien. Prachtige schilderijen van Welsh landscapes.

De 53rd Welsh Division die de Duitse bezetters in Den Bosch de beslissende nederlaag toebracht, heeft hem zeer geïnspireerd. Fred Schley: “Ik heb me niet op hun geschiedenis geconcentreerd, maar op de grond waar ze vandaag kwamen. De Welsh zijn erg betrokken bij hun eigen omgeving. Veel meer dan wij. Ze zijn als het ware vergroeid met het landschap, dat prachtig is en idyllisch, ondanks de vele regen. De mensen van de 53e divisie kwamen allemaal uit het kleine dorpje Brecon in Zuid Wales aan de voet van het gebergte Brecon Beacons.” Schley heeft er verschillende schilderijen gemaakt en zich ingespannen het typische landschap te pakken. “Een boerderij ver weg in het groen. De bergen erachter. De hagen die overal langs de weg staan. De smalle wegen die waarschijnlijk sinds die tijd niet verbreed zijn. Overal dotjes van schapen. Heel groen. Verschrikkelijk mooi. Als je daar bent, ben je zo ver afgesneden van de dagelijkse dingen waar wij ons hier mee bezighouden. Het is echt een heel ander soort leven. En dan denk je: díe mensen, die gewoon ergens op een boerderij zaten en woonden, dat die ons hebben bevrijd. Het is écht heel bijzonder.”

Fred Schley exposeerde eerder in Museum Slager, in 2008 en 2013, en zal in 2020 opnieuw een solo-expositie verzorgen. Hij draagt het museum een warm hart toe. “Het ligt heel mooi, midden in de stad, vlakbij mijn geboorteplek. De familie Slager heeft  een aantal verdomd goede schilders voortgebracht. Piet Slager, maar ook de anderen en ook de aangetrouwde familie. Het is heel bijzonder dat uit deze familie, een kring van een paar mensen,  zoveel kwaliteit is voortgekomen. En de schilderijen van de familie laten iets zien van en over Den Bosch en omstreken.” Fred Schley kwam al jong in het gebouw, toen de bibliotheek er nog in gehuisvest was. “Ik kwam er voor het eerst in mijn lagere schooltijd. Toen ik mijn eerste boek leende bij de bieb. Ik herinner me hoe ik daar binnenliep. In het zaaltje waar nu de piano staat haalde ik mijn eerste boeken. Na de kunstacademie heb ik een poos in oost Nederland gewoond en gewerkt. Toen ik terugkwam heb ik snel het museum bezocht zoals het nu is. Ik ben daarvan heel gecharmeerd. Dat ouderwetse. De sfeer. Later exposeerde ik er, leerde de familie door de schilderijen beter kennen. Het inspireert me. Ik schilder nu ook voor het eerst Nederlandse landschappen, Den Bosch en omgeving. De verwantschap groeit!”
Van Judith Leyster tot Corry Slager: Penseelprinsessen – lezing op woensdag 2 oktober 20.00 uur door Else van Helmond
 

Op 2 oktober aanstaande geeft Else van Helmond om 20:00 uur in Museum Slager, Den Bosch, de lezing ‘Penseelprinsessen, vrouwelijke schilders door de eeuwen heen’. Met beelden en tekst vertelt zij over het werk en leven van vrouwelijke schilders in de afgelopen eeuwen, over hun kracht en moeizame strijd om zich in de door mannen bepaalde kunstwereld  staande te houden en te schilderen.
Vrouwelijke meesters waren er altijd al. Sommigen waren zelfs heel succesvol in hun tijd. Maar de vermelding van hun namen en werk verscheen vaak niet in de door mannen geschreven canons over de schilderkunst. Ook nu is het nog zo dat
in Nederlandse musea slechts 13% van de werken die er hangen afkomstig zijn van vrouwelijke schilders. In de laatste decennia is er meer belangstelling voor deze vrouwelijke schilders en hun werk. Else van Helmond verzorgt een lezing met beelden en vertelt over werk en leven van diverse vrouwelijke schilders zoals o.a. Judith Leyster, Michaelina Wautier, Thérèse Schwartz en anderen.
Else van Helmond was docent, organiseerde diverse kunstreizen en was in de periode 2003 – 2010 bestuurslid van Museum Slager.
Aanmelden voor deze lezing kan hier: https://www.museumslager.com/activiteiten/activiteit/lezing-van-else-van-helmond-penseel-prinsessen-door-de-eeuwen-heen/ 
Uitlokdag scholieren 2019

Op dinsdag 17 september vond de jaarlijkse Uitlokdag voor middelbare scholieren plaats. Dit jaar was het extra druk met maar liefst vier groepen van in totaal meer dan honderd scholieren die Museum Slager bezochten. Op de foto de derde groep bij het doornemen van de gemaakte opdrachten aan het eind van hun bezoek.
Deze nieuwsbrief wordt meerdere keren per jaar verstuurd naar abonnees, vrienden en vrijwilligers van Museum Slager. Om u goed op de hoogte te houden van activiteiten in het museum worden soms ook nieuwsflitsen verstuurd.

We zijn benieuwd wat u van de nieuwsbrief vindt! Reacties en suggesties stuurt u naar info@museumslager.com.

Copyright © 2019 Museum Slager, Alle rechten voorbehouden.


Uitschrijven    Voorkeuren

Email Marketing Powered by Mailchimp