Copy
Lees deze e-mail in je browser


Redactie: Saskia van Eenbergen

N i e u w s b r i e f
 
Januari 2020
Inhoudsopgave
Expositie Bespiegelingen van Jelmer Wijma


Jelmer Wijma. Peperstraat

Van 21 januari tot en met 19 april 2020 is in Museum Slager de expositie “Bespiegelingen” van Jelmer Wijma te zien. Op de zondagen 16 februari, 15 maart en 19 april zal Jelmer Wijma gedurende de openingstijden zelf aanwezig zijn voor een Meet & Greet.
Jelmer Wijma haalt hij zijn onderwerpen rechtstreeks uit het dagelijkse leven. Natuur, straattaferelen, theepotjes, gebouwen, portretten, deurtjes en vele andere voorwerpen zijn te zien. Zijn werk lijkt superrealistisch. Bij nader inzien zijn het ware zoekplaatjes. De voorkant van een auto? Kijk dan naar de figuren in de bumper. En wat ligt er op het dashboard? Jelmer Wijma speelt met “dichtbij en veraf”. Neem de tijd voor een schilderij en je wordt verrast en ontdekt vele lagen, vergankelijkheid, slijtage, sporen én kwinkslagen.
De expositie in Museum Slager toont werken uit de periode 2010-2020. Jelmer Wijma maakte ook nieuwe werken, waaronder het schilderij ‘Artisjokken’, waarvan het maakproces in een film van Ivo van Dijk in het museum te zien zal zijn.
Jelmer Wijma, wiens werk wel vergeleken wordt met dat van Tjalf Sparnaay,  tekent en schildert vanaf zijn lagere schooltijd. Hij ontwikkelde zich in Sneek, waar hij lange tijd docent was. Vanaf zijn verhuizing naar Vught in 2010 richt hij zich geheel op de kunst. Hij had eerder exposities in onder meer ‘De Speeldoos’ en de Lambertuskerk in Vught. Ook produceerde hij de kleine bundel “Deuren” met korte gedichten bij zijn schilderingen van deur(fragment)en uit Weimar, Rome, Schotland en andere Europese landen.


Jelmer Wijma. Marktstraat
 
Dinsdag 18 februari: lezing van kunsthistorica Birgitte Mommers “BREITNER VS ISRAELS, Vrienden en Rivalen”

Op dinsdag 18 februari geeft Birgitte Mommers in Museum Slager van 9.30 – 11.30 uur een lezing over de bekende Nederlandse schilders George Hendrik Breitner en Isaac Israels. Aanleiding voor de lezing is de tentoonstelling “BREITNER VS ISRAELS, Vrienden en Rivalen”, die van 1 februari tot en met 10 mei te zien is in het Kunstmuseum in Den Haag.
Kunsthistorica Birgitte Mommers van Art en Leisure verzorgt in Museum Slager regelmatig lezingen over tentoonstellingen die elders te zien zijn. In deze lezing vertelt zij over de verschillen en overeenkomsten in stijl en werkwijze van Israels en Breitner. Aan het eind van de 19e eeuw behoren zijn deze twee Amsterdamse impressionisten tot de belangrijkste figuren in de Nederlandse schilderkunst. De tentoonstelling in Den Haag laat de wisselwerking tussen beiden zien en het effect op hun kunstenaarschap.
 
Dat Breitner en Israëls met elkaar in contact kwamen, was onontkoombaar: beiden genoten hun opleiding in Den Haag en legden zich daarna toe op militaire thema’s. Ze bewogen zich in dezelfde kunstkringen. Al snel stak bij Breitner jaloezie de kop op toen hij merkte hoe de 8 jaar jongere Israëls, zoon van de vermaarde schilder Jozef Israëls, succesvol zijn entree maakte in de Haagse kunstwereld. Israëls wilde zijn eigen pad volgen en vertrok naar Amsterdam, waar kort daarna ook Breitner arriveerde. Hier ontwikkelde de oudere kunstenaar zich tot een getalenteerde en gewilde schilder van het leven in de stad. Israëls daarentegen bleef zoekend, maar de invloed van Breitner is evident in zijn stijl. In zijn brieven bekende hij heimelijk dat het werk van zijn collega-schilder hem zowel inspireerde als intimideerde. De wisselwerking stuwde beide schilders tot grote hoogte.
 
Aanmelden voor de lezing kan: hier!
 

Links: George Hendrik Breitner. Meisje in rode kimono (Geesje Kwak). Kunstmuseum Den Haag. Ca. 1893; Rechts: Isaac Israels. Twee meiden op de Lijnbaansgracht in Amsterdam. 1894 Groninger Museum
Nu ook te zien in Museum Slager: onbekende tekeningen van Tom Slager


Aldus Ria Simons in een tekst uit  2017. Eén jaar voor de 100e geboortedag van Tom Slager.
Ria Simons is als vrijwilliger werkzaam voor Museum Slager met als taak archiefbeheer. Zij heeft het momenteel druk met het op orde brengen van het archief met alle werken van de acht Slager-kunstenaars ter voorbereiding van de nieuwe expositie van de vaste collectie die vanaf 25 oktober 2020 te zien zal zijn. Tijdens haar werkzaamheden stuitte zij op tekeningen van Tom Slager die tot dusver niet bekend waren en nog niet eerder in het museum getoond zijn.

De tekeningen zijn van zeer goede kwaliteit en nu te zien in zaal 14 van Museum Slager. Evenals zijn schilderijen, laten de tekeningen Tom Slagers passie zien voor landschappen, natuur, reizen en auto’s.
Tom (1918 Indonesië -1994 Californië) is de jongste van de acht kunstenaars uit de familie Slager en de ‘zwerver’. Hij trekt er veel op uit en reist door Europa en later ook Amerika, vooral Californië. In zijn periodes in ‘s –Hertogenbosch zet hij zich actief in voor de start en ontwikkeling van Museum Slager. Tom wordt wel een impressionist genoemd, maar geeft zelf de voorkeur aan neo-impressionisme: “om iets nieuws toe te voegen, niet op het herhalen van kunstopvattingen.”
2019: een topjaar voor Museum Slager

2019 was voor Museum Slager een bijzonder geslaagd jaar. We begonnen met de expositie van Friso Wiegersma (“rustig en verstild”), gevolgd door “The Reincarnation of Jheronymus Bosch” van Eveline van de Griend (“het móest Den Bosch zijn!”) en de grote collectie stillevens van Frank en Gudule Willekens (“intiem en aangenaam in dit historische Bossche Stadsmuseum”) om in de tweede helft van het jaar ruimte te geven aan ‘Geniaal of knettergek?’ van Jean Thomassen (“prachtig absurd realisme en zeer druk bezocht”) om af te sluiten met de warme ontmoetingen in en rond de expositie Royal WELSH Art, ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding van ’s-Hertogenbosch.
Deze exposities, de verruimde openingstijden en mogelijk nog andere factoren hebben er toe geleid dat in 2019 het aantal bezoekers het streefdoel van 10.000 ver heeft overtroffen. Meer dan 13.000 mensen bezochten ons museum, afkomstig uit heel Nederland én België. In het gastenboek kwamen tevreden reacties.
Indrukwekkend optreden Jan de Wit bij Royal WELSH Art …
De expositie Royal WELSH Art, georganiseerd in het kader van de herdenking van 75 jaar bevrijding, was van begin tot eind een warme ontmoeting tussen Wales en ’s-Hertogenbosch. Bijzonder waren ook de laatste weken van de tentoonstelling met op 28 december een indrukwekkende lezing van Jan de Wit over de relaties tussen ’s-Hertogenbosch en Wales.

Jan de Wit houdt zijn lezing in de Bossche Zaal met kranten en andere memorabilia Royal WELSH Art. 
Foto: Henk van Esch


Jan de Wit, kabinetschef van de gemeente ’s-Hertogenbosch en één van de grote krachten achter de activiteiten rond de herdenking, benadrukte in zijn verhaal het bijzondere karakter van de strijd in en om ’s-Hertogenbosch. Met zijn verhaal gaf hij een mooie inkleuring en verduidelijking aan de memorabilia, kranten, andere herinneringen én actuele schilderijen die in de expositie Royal WELSH Art te zien waren.
Jan verdiept zich al lange tijd in de relatie Wales – ’s-Hertogenbosch. Hij kent veel historische feiten en schreef voor de website ’75 jaar bevrijding’ een historische beschouwing. Nu waren het vooral de persoonlijke verhalen die zijn lezing indrukwekkend maakten. Zoals het verhaal over Generaal Ross, de generaal die dé leider was van de bevrijding van ’s-Hertogenbosch. Na de oorlog was hij een tijd onvindbaar. Jan de Wit hoorde uiteindelijk dat de generaal in 1951 gestorven was. Hij zocht en kreeg contact met de zoons van de generaal en hoorde het persoonlijke verhaal. Ross had het na WOII zwaar met het verlies van de vele gesneuvelde soldaten. Hij leed aan PTSS en zijn huwelijk ging eraan kapot. Zijn zoons waren en zijn zeer blij met de aandacht en waardering voor hun vader en hebben ’s-Hertogenbosch verschillende keren bezocht. En Jan de Wit vertelde ook over de Duitse generaal Neumann, die op een gegeven moment besloot geen verder verzet meer te plegen. “Ik ga de binnenstad niet verdedigen…”. Mede daaraan is het te danken dat de schade in het centrum van ’s-Hertogenbosch, in vergelijking met andere steden, relatief beperkt is gebleven.
Peter Berlijn (voorzitter Museum Slager, midden) bedankt Jan de Wit voor zijn lezing, met rechts in de hoek Kim de Vries, die de expositie Royal WELSH Art in Museum Slager organiseerde  (r). Foto: Henk van Esch
 
Jan de Wit sprak aan het einde van zijn lezing de hoop uit dat we in de toekomst “op een ander level” de bevrijding kunnen en zullen herdenken. Er zijn nog maar weinig mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Naar ’s-Hertogenbosch komen wordt voor de oud-strijders uit Wales, gezien hun leeftijd, te pijnlijk: “We moeten het verhaal voortzetten met nieuwe mensen en in nieuwe vormen”. En hopelijk schrijft Jan de Wit een boek over zijn persoonlijke ervaringen!
 
… en van het Binnediezekoor

Enkele weken voor de lezing van Jan de Wit was er tijdens de Meet&Greet met galeriehoudster Jan Pennell uit Wales en kunstenaar Fred Schley uit Rosmalen een mooi optreden van het Binnendiezekoor. Dit koor had eerder opgetreden in Wales tijdens het Remembrance festival in Cardiff en bij het ’s-Hertogenbosch Welsh Monument in Pontpridd. Het Binnendiezekoor, onder leiding van Ien Bouwmans (van Zangschool Innervoice), was uitgenodigd in Wales, omdat (ex)militairen en anderen zeer positieve herinneringen hebben aan bezoeken aan den Bosch, de schippers en het varen over de Binnendieze.
Vooruitblik 2020
2020, net begonnen, belooft opnieuw een sprankelend jaar te worden met mooie exposities, gevarieerde activiteiten en de herinrichting van de vaste collectie van de acht schilders uit de familie Slager.
  • Na de expositie van Jelmer Wijma organiseren we van 26 april tot en met 30 mei in samenwerking met het Liliane Fonds en Colourful People de Expo Verkoop ‘Het genereuze gebaar’’. Werken van bekende kunstenaars zijn dan te zien én te koop, waarbij 50% van de opbrengst ten goede komt aan projecten in India.
  • Van 7 juni tot en met 26 juli zijn de bronzen beelden van Joris Gaymans te zien én de laatste aanwinsten van Museum Slager.
  • Vervolgens geven we vanaf 1 augustus ruimte aan een voorstelling in het kader van de Boulevard.
  • Op 17 augustus start de expositie van Fred Schley, kunstenaar uit Rosmalen, van wie enkele landschappen in Wales ook in 2019 te zien waren. Fred Schley schildert naast landschappen ook prachtige portretten.
  • De inhoud van de expositie van 17 augustus tot en met 19 oktober is nog een verrassing.
  • In het najaar van 2020 is vanaf 25 oktober de vaste collectie van de acht kunstenaars uit de familie Slager te zien, in een hernieuwde inrichting en met recente aanwinsten en tot nu toe nog niet getoonde tekeningen en schilderijen.
VRIEND worden van Museum Slager: voor meer informatie en aanmelden: klik hier
 
Deze nieuwsbrief wordt meerdere keren per jaar verstuurd naar abonnees, vrienden en vrijwilligers van Museum Slager. Om u goed op de hoogte te houden van activiteiten in het museum worden soms ook nieuwsflitsen verstuurd.

We zijn benieuwd wat u van de nieuwsbrief vindt! Reacties en suggesties stuurt u naar info@museumslager.com.
Vriend worden van Museum Slager? Meer informatie en mogelijkheid om u aan te melden vindt u hier

Copyright © 2020 Museum Slager, Alle rechten voorbehouden.


Inschrijven     Uitschrijven    Voorkeuren

Email Marketing Powered by Mailchimp