Copy
Lees deze e-mail in je browser


Redactie: Saskia van Eenbergen

N i e u w s b r i e f
 
Maart 2020
Inhoudsopgave
Museum Slager Nieuws

Op dit moment is het niet mogelijk Museum Slager te bezoeken. Dat is jammer, maar gezondheid en veiligheid gaan boven alles. Daarom zijn ook wij thuis en houden wij ons graag en goed aan de landelijke richtlijnen in deze tijd van het Coronavirus.
Wij houden wel graag contact en zullen over de ontwikkelingen en mogelijke veranderingen in de programmering van 2020 tijdig nieuwsberichten uitbrengen. Op dit moment is duidelijk dat de expositie “Bespiegelingen” van Jelmer Wijma zal worden gecontinueerd, zodra het museum weer open kan. De verkoopexpositie “Het Genereuze Gebaar” zal naar voorjaar 2021 verschuiven. De lezingen van Birgitte Mommers, die gepland stonden voor 14 april en 12 mei, vervallen.

Hebt u vragen aan of suggesties voor het museum: die horen wij graag! Op dit moment is het handigste om digitaal contact met ons op te nemen: via email kan dat hier en ook onze website biedt mogelijkheden: dat kan hier.
Nu thuis te zien: film over Jelmer Wijma


   Jelmer Wijma. Beeld uit de film “Kunst van de Straat”

De expositie “Bespiegelingen” van Jelmer Wijma trekt veel bezoekers. Ook zijn Meet & Greets zijn populair. De expositie zou tot en met zondag 19 april te bezoeken zijn. Die datum verandert. Als het museum weer open kan, zal de expositie worden gecontinueerd. Wij zullen u daarover zo spoedig mogelijk berichten.
In de tussentijd kunt u ook thuis van zijn werk en werken genieten. Zo is in het museum een film te zien, gemaakt door Ivo van Dijk, over het werken van Jelmer Wijma. Deze film met als titel ‘Kunst van de Straat” duurt ruim 8 minuten en gaat over het voorbereiden van de expositie in Museum Slager en in het bijzonder het maken van het schilderij “Artisjokken”. Deze film is nu ook thuis te zien – en dat kan hier.
 

Jelmer Wijma. Artisjokken                                  Jelmer Wijma. Tulpen. 2008. Collectie JW
 
Frank van Driel genomineerd voor International Color Award

In 2021 staat in Museum Slager een expositie van Frank van Driel (1966, Leiden) gepland. Frank van Driel fotografeerde vanaf zijn 11e en was tot 2007 portret en reclamefotograaf. Inmiddels werkt hij als autonoom kunstenaar. Hij is een meester in het maken van daglicht stillevens zonder invasieve beeldbewerking. Tevens is hij geïnspireerd door mensen, tradities, circulariteit en de kunst van het kijken wat zich uit in zijn overige werk. Heden, verleden en toekomst zijn een verbindende factor in zijn werk.
Ook dit jaar werden twee van zijn werken genomineerd voor de 13e editie van de prestigieuze International Color Awards. Meer informatie over de nominatie voor en de deelnemers aan de International Color Awards is hier in te zien.
Frank van Driel exposeert vanaf 2009 in galleries in het binnen en buitenland, op internationale beurzen zoals de Affordable Art Fair, Hong Kong, Londen en Amsterdam, KunstRai en PAN Amsterdam. Zijn werk wordt internationaal gewaardeerd en in 2021 dus voor het eerst te zien, 500 meter van zijn atelier, in Museum Slager!
Voor wie nu al meer van zijn werk wil zien: de website van Frank van Driel biedt een fraai overzicht van zijn werk.
 

Frank van Driel. Zelfportret
  

Frank van Driel. Perpendicular. Eén van zijn genomineerde werken.
Corry Slager (1883-1927): “het knappe zusje” & “een warm coloriet”


Op weg naar de nieuwe inrichting van de vaste collectie belichten we in elke nieuwsbrief één van de acht kunstenaars uit de familie Slager. In de vorige nieuwsbrieven waren dat Tom Slager en Marie Slager – van Gilse. Nu is de beurt aan Corry van Dam–Slager deze kunstenares is deze aandacht ten volle waard, gezien de hoge kwaliteit van haar werk dat alom zeer gewaardeerd wordt. Corry’s werk is in Museum Slager te zien en ook is zij zelf is met haar zus Jeannette te zien op verschillende schilderijen van haar vader en broers.
 
Corry Slager, de aquarellist van de familie Slager, heeft 12 jaar in Nederland en 9 jaar als Mevrouw van Dam-Slager in het toenmalige Nederlands Oost-Indië gewerkt.
Cornelie Josephine Wilhelmina Slager wordt geboren op 7 mei 1883 in de St. Jorisstraatin ’s-Hertogenbosch. Zij is het achtste kind van Petrus Marinus Slager en Catharina Uijttenboogaart.
100 jaar na haar geboortedag brengen Hein en Suze Bergé een brochure uit om haar te gedenken en te eren: “Het hoge huis (aan de St. Jorisstraat) geeft aan de achterzijde ’s zomers een stralend uitzicht op een der grootste hovenierstuinen binnen de wallen van onze stad - Mortel no. 15 – waar bloemen worden gekweekt. In deze windstille ommuurde tuin zet Corry Slager haar eerste stapjes tussen de pioenen, de riddersporen, margrieten en rozen – en de meisjes blijven daar komen als het gezin in 1886 verhuist naar Waterstraat 33.”


Corry Slager. Hovenierstuin aan de Mortel 15 in Den Bosch. 1913. Museum Slager

De zusjes Corry en Jeannette, trekken in hun kinderjaren veel met elkaar op. Hoe verschillend ook – of wellicht daarom: ze zijn onafscheidelijk. Jeannette donker, fel en fors en Corry blond, lang en zachtzinnig. Zo zijn ze ook afgebeeld op verschillende schilderijen van Piet Slager. 
Petrus Marinus Slager met zijn gave om talent te signaleren merkt dat het haar ernst is met de kunst en wordt haar leermeester. Ook bij Piet en Frans gaat zij in de leer. Schilderen met olieverf of acryl is geen probleem, maar haar voorkeur gaat uit naar aquarelleren. Tijdens haar lessen en alleen aan het werk in haar atelier ontwikkelt zij een eigen stijl en vooral: een eigen kwaliteit. Een kwaliteit die snel erkend wordt. Haar schilderijen zijn van meet af aan populair. Op haar 24e exposeert ze 6 schilderijen in de grote etalage bij de Woninginrichting Brabantia aan de Visstraat en verkoopt er meteen 5. Op een expositie bij de Haagsche Kunstkring in 1914 koopt Koningin-Moeder Emma, Beschermvrouwe van Kunst en Wetenschap het werk van Corry “Riddersporen”. Dit is een grote eer voor de dan 31jarige aquarelliste.
Op 13 september 1916 trouwt Corry met Louis van Dam. Snel daarna vertrekken ze naar Indië waar Louis van Dam een nieuwe functie bij de Staatsspoorwegen krijgt. In de begintijd wonen zij in Batavia tegenover haar broers Hein en Jos, die al eerder naar Indië vertrokken. Later verhuizen ze naar Soerabaja.
De omgeving en bloemen inspireren Corry en al snel heeft zij ook in Indië exposities. Haar werk wordt ook daar zeer gewaardeerd: Het Indische weekblad De Taak schrijft in 1918: “Een grote aanwinst voor het schilderen in Indië is het werk van Mevr. C. van Dam – Slager Van een goede Nederlandse schilder familie vertoont deze schilderes ras kwaliteiten: kleurgevoel, kleurkracht, een brede prettige penseelvoering en veel goede smaak.” En enkele maanden later: “Deze schilderes toont ons wat kwaliteiten van school en goede traditie vermogen.”


Corry Slager. Indische vruchten onder een pajong. Ca 1925. Museum Slager

In Sidoardjo wordt op 6 november 1918 dochter Else geboren. De geboorte is bijzonder belangrijk voor Corry en Louis en verrijkt hun leven. Hierna verhuizen ze naar oud-Tjandi.
Corry’s schilderijen zijn door het land en de mensen geïnspireerd en krijgen veel lof. Maar in haar brieven “blijkt steeds het verlangen naar haar geboorteland en familie”, zo schrijven Suze en Hein Bergé.
Corry verdraagt het klimaat slecht, en omdat de gezondheid van Corry achteruitgaat verhuizen ze naar Salatiga ten zuiden van Semarang, een hoger en koeler gebied.
Corry zal niet meer schilderen: na een langdurig ziekbed neemt zij, 44 jaar oud, op 18 januari 1927 afscheid van het leven.
Herman Moerkerk, kunstenaar, werkzaam bij drukkerij 'De Spaarnestad' en medewerker van de 'Katholieke Illustratie' schreef na haar overlijden: “Met Corry van Dam-Slager is een fijne gevoelvolle kunstenares van ons heengegaan, doch de piëteit waarmede haar werk hier op een tentoonstelling in het Centraal Noord-Brabants Museum is verzorgd, is een bewijs, dat haar persoonlijkheid evenals haar kunstvolle arbeid in hartelijke herinnering bewaard worden. “


Corry Slager in haar atelier en met haar dochtertje Else op “Ruimzicht”, Semarang, november 1924
 
Foto/Tekst: archief Museum Slager
Uit het gastenboek ….. 
…. dat hopelijk snel weer verder kan worden vervolgd.
 
WIJ WENSEN U EEN GOEDE TIJD EN GOEDE GEZONDHEID!

Museum Slager
Deze nieuwsbrief wordt meerdere keren per jaar verstuurd naar abonnees, vrienden en vrijwilligers van Museum Slager. Om u goed op de hoogte te houden van activiteiten in het museum worden soms ook nieuwsflitsen verstuurd.

We zijn benieuwd wat u van de nieuwsbrief vindt! Reacties en suggesties stuurt u naar info@museumslager.com.
Vriend worden van Museum Slager? Meer informatie en mogelijkheid om u aan te melden vindt u hier

Copyright © 2020 Museum Slager, Alle rechten voorbehouden.


Inschrijven     Uitschrijven    Voorkeuren

Email Marketing Powered by Mailchimp