Copy
Lees deze e-mail in je browser

Redactie: Saskia van Eenbergen

N i e u w s b r i e f
 
Mei 2019
13 mei: Lezing Frank Willikens over zijn expositie 'Een goed bewaard geheim, 30 jaar vrolijk verzameld. Stil even' 


Van Spaendonck

Vanaf 14 april is in Museum Slager de expositie 'Een goed bewaard geheim, 30 jaar vrolijk verzameld. Stil even' te zien. Deze expositie toont een groot deel van de omvangrijke, unieke en eigenzinnige collectie stillevens van Frank en Gudule Willekens-Koloos. Mét een echte originele van Spaendonck, van wie schilderijen nu ook in het Noord-Brabants Museum te zien zijn.
Maandagavond 13 mei om 20.00 uur verzorgt Frank Willekens een lezing over het hoe wat en waarom van de expositie en de verzameling die hij met zijn vrouw Gudule in 30 jaar tijd heeft opgebouwd. Frank Willekens: “Onze schilderijenverzameling is het gevolg van een ontdekkingsreis in de kunstwereld.” Nadat het echtpaar in 1989 een bloemenschilderij van Jan-Hein Kever kocht,  gingen ze meer en meer verzamelen. “Aanvankelijk ligt het accent op schilders van de Larense en Haagse School. Onze belangstelling verlegt zich in de loop van de tijd, geboeid door de werken van Gerard en Cornelis van Spaendonck, in de richting van het bloemstilleven. Na 2000 raken we verder onder de indruk van de brede omvang van het Nederlandse Stilleven. Er worden fruit-, vanitas-, keuken-, banket-tabak en bedriegertjes stillevens aangekocht. Het post- moderne realisme en hyperrealisme worden niet overgeslagen. Vanaf de 17e eeuw, naar de Romantiek, van de nieuwe schilderkunst: het impressionisme, gevolgd door het kubisme, luminisme en Hollandse expressionisme belanden we bij de modernen als Cobra en later bij het postmodernisme, bij de magisch realisten, de neo- en hyperrealisten om maar iets te noemen. Onze zoektocht is nog niet beëindigd! “
Aanmelden voor de lezing van Frank Willekens kan op de website van Museum Slager of hier.
Maandag 13 mei 20.00 – 22.00 uur; Museum Slager, Choorstraat 8, 5211 KZ ’s-Hertogenbosch.
Entree €12,50 incl. consumpties

Frank en Gudule Willekens
 Op Hemelvaartsdag is Museum Slager geopend! Op 1e en 2e Pinksterdag is het museum gesloten. Deze informatie staat al op de website vermeld. Maar volledigheidshalve en om verwarring te voorkomen melden we dit ook in deze Nieuwsbrief.
Vrijwilliger bij Museum Slager: goede kwaliteit in een huiselijke sfeer! 

Margjen Hertzberger (l) en Will Tiebosch

Het aantal vrijwilligers is gegroeid. Omdat Museum Slager in de lift zit én langer open is, zijn meer nieuwe vrijwilligers nog steeds van harte welkom. Vrijwilligers die gastvrouw of gastheer willen zijn, presentaties en rondleidingen willen verzorgen en/of die willen helpen bij het op- en afbouwen van de exposities.
Wat maakt het vrijwilligerswerk bij het museum zo aantrekkelijk? Op een drukke zaterdagmiddag vraag ik het aan Will Tiebosch, al lange tijd vrijwilliger, en Margjen Hertzberger, medewerkster van het museum. Ze noemen beiden een flink aantal redenen, zoals: veel contact met mensen en samenwerken in een mooi team; een diversiteit aan activiteiten; de mogelijkheden om je te ontwikkelen naar gelang jouw wensen; je steekt er zelf veel van op, leert veel, zowel van de vaste collectie als door de verschillende tentoonstellingen; voldoening om je in te kunnen zetten voor behoud én verdere ontwikkeling van een mooi klein museum. Kortom:  “We staan borg voor goede kwaliteit in een huiselijke sfeer.”
Ook mensen die Museum Slager een warm hart toe dragen, zich niet wekelijks kunnen of willen inzetten, maar wel graag hun handen af en toe uit de mouwen willen steken nodigen we van harte uit! Heb je belangstelling, ken je iemand die mogelijk belangstelling heeft of wil je meer informatie? Neem dan s.v.p. contact op met Hans Oomen, hoofdcoördinator Museum Slager, telefoon 073-6133216 of via email hoofdcoordinator@museumslager.com. Jef van Riet verzorgt de rondleiding en geeft bezoekers van Museum Slager informatie  over de expositie 'Stil even!'
Uit het Gastenboek


Bezoekers van Museum Slager schrijven vaak en veel over hun ervaringen en beleving in het Gastenboek. Hier een aantal voorbeelden uit de maand maart 2019. Bezoekers uit Utrecht, Veldhoven, Amsterdam en andere gemeenten schreven over de tentoonstelling ‘The Reincarnation of Hieronymus Bosch’ van Eveline van de Griend ….
“Wat een prachtige expositie van Eveline van de Griend! Door de toelichting maakten haar werken nog meer indruk. Museum Slager hebben we nu al verschillende keren bezocht en men slaagt er steeds opnieuw in ons te verrassen. Chapeau!”
 “Ingrijpende schilderijen, prachtige composities! Bovendien zijn de schilderijen niet ingelijst, wat een bijzonder mooi effect heeft. Ben benieuwd naar toekomstige schilderijen!”
….. en over de vaste collectie.
“Bedankt voor de bijzonder enthousiaste en bevlogen rondleiding. Bijzondere familie, die “Slagers”! We komen terug!”
“Zoveel talent in één familie, heel bijzonder!”
“Veel en groot talent in een klein museum! (…) Een museum om van te houden en te behouden!”
Bezoekers over de tentoonstelling "Stil even!"geïnterviewd door het Brabants Dagblad 

Bezoekers over de tentoonstelling “Stil even!” geïnterviewd door het Brabants Dagblad

De expositie ‘Een goed bewaard geheim, 30 jaar vrolijk verzameld. Stil even!’ loopt goed en trekt veel bezoekers. In het weekend van 14 april peilde Chris Korsten van het Brabants Dagblad voor zijn rubriek ‘Top of flop?’ de mening van de bezoekers van de tentoonstelling van Frank en Gudule Willekens. Altijd spannend wat het resultaat is! Het werd drie keer een ‘top’ gepubliceerd in de editie van donderdag 18 april:

  

Vanaf 13 augustus: unike expositie Jean Thomassen 'Geniaal of knettergek?' 
                                                                                                 

28x Rembrandt

Van 13 augustus tot en met 6 oktober is in Museum Slager een unieke expositie te zien van de werken van Jean Thomassen. In 2016, het jaar van Jeroen Bosch, trok het drieluik Last Judgement Day van Jean Thomassen zeer veel aandacht. Zoveel dat het bestuur van Museum Slager  besloot om een grote overzichtstentoonstelling te organiseren. Dat is een unieke gebeurtenis, want sinds eerdere museumtentoonstellingen in Museum het Markiezenhof (1995) en het Westfries Museum in Hoorn (2000 en 2001) was dat niet meer mogelijk. Een kleine groep verzamelaars bezit bijna al zijn werk en een groot gedeelte is in het buitenland. Museum Slager wist de belangrijkste stukken naar Den Bosch te halen en het is waarschijnlijk de enige en laatste keer dat men deze werken tezamen kan bewonderen.
Thomassen werd geboren in Den Haag (1949). Hij had een eenzame jeugd, kreeg als kind kanker en lag een half jaar in een ziekenhuis. Buitenspelen was lange tijd taboe. In 1959 nam zijn moeder hem mee naar het Haagse Mauritshuis en hij scheen door de bliksem getroffen bij het zien van de werken van 17de  -eeuwse fijnschilders. Dat wilde hij ook kunnen, zo schilderen, maar dan wel zijn eigen wereld. Na zijn schooltijd bleek niemand geïnteresseerd in realistische kunst en diende alles abstract te zijn. De bekende, voormalige ballerina, filmster en actrice herkende in 1973 als eerste zijn unieke talent. Zij stelde Jean Thomassen in de gelegenheid zich maar eens te gaan bewijzen. Aan haar vooruitziende blik is het te danken dat hij nu de voornaamste exponent is van het absurde realisme, met kunstwerken die met vele internationale prijzen werden bekroond. In Nederland zijn ze zelden te zien. Vanaf augustus dus wel. In Museum Slager!

Medusa Van Veen 
 
Deze nieuwsbrief wordt ongeveer drie keer per jaar verstuurd naar abonnees, vrienden en vrijwilligers van Museum Slager. Om u goed op de hoogte te houden van activiteiten in het museum worden soms ook nieuwsflitsen verstuurd.

We zijn benieuwd wat u van de nieuwsbrief vindt! Reacties en suggesties stuurt u naar info@museumslager.com.

Copyright © 2019 Museum Slager, Alle rechten voorbehouden.


Uitschrijven    Voorkeuren

Email Marketing Powered by Mailchimp