Copy
Lees deze e-mail in je browser


Redactie: Saskia van Eenbergen

N i e u w s b r i e f
 
januari 2021
Inhoudsopgave
Warme wintergroet

Wij hopen dat u het nieuwe jaar 2021 goed hebt kunnen beginnen en dat u in goede gezondheid bent. Natuurlijk ontvingen wij u het liefst in ons museum,  juist in deze koude winterperiode, om u deel te laten nemen aan de expositie STAP IN DE WERELD VAN DE FAMILIE SLAGER! De tentoonstelling kreeg warme, enthousiaste reacties van bezoekers.
Maar we moeten nog even wachten. En intussen zitten we niet stil. In de vorige lockdown periode hebben we de muren van ons museum een nieuwe kleur gegeven, de laatste hand gelegd aan de voorbereiding van de huidige expositie én duurzaamheidsmaatregelen getroffen. Nu is de zolder leeg en gereed gemaakt om werkruimte te worden van onze Educatiewerkgroep.
Daarnaast  hebben we de programmering voor 2021 (weer) aangepast. Daarover en over nog veel meer hebben we een gesprek met Pia Lindeman, bestuurslid van Museum Slager en verantwoordelijk voor de tentoonstellingen en het personeelsbeleid.
Ook is in de afgelopen periode het depot helemaal opgeknapt en zijn alle werken gearchiveerd. Een enthousiast team, bestaande uit Adrie Broekman, Marian Winsemius en Willem Doorten, legt nu de laatste hand aan het depot en de archivering. Zij vertellen erover.
Nu winkels, horeca, culturele instellingen dicht zijn, zijn we extra veel buiten. We maken wandelingen in het groen of in de stad. Een aanrader is de “Familie Slager-wandeling” die de Paadjesmakers een paar jaar geleden hebben uitgegeven.

Achter de schermen: enthousiast team brengt archief en depot op orde

In het team collectiebeheer van Museum Slager heeft Ria Simons zich in de afgelopen periode vooral gericht op de selectie en inrichting van de expositie STAP IN DE WERELD VAN DE FAMILIE SLAGER. Adrie Broekman, Marian Winsemius en Willem Doorten zijn verantwoordelijk voor beheer, onderhoud, archivering en beschrijving van de kunstwerken. Minstens één dag per week zijn zij in het museum aan het werk, ook tijdens de huidige tweede lockdown-periode. “Onze werkzaamheden verliepen en verlopen in fases. In 2018 en 2019 hebben we een nulmeting gedaan. Alle werken waarover Museum Slager beschikt, zijn in beeld gebracht. Dat zijn er in totaal meer dan 1500.
 
Een blik in depot 1 en 2

In de afgelopen weken hebben we prioriteit gegeven aan de archivering en beschrijving van de kunstwerken. Van alle werken zijn en worden foto’s gemaakt en de gegevens ingevoerd in  Adlib Museum, het meest gebruikte collectiemanagement programma voor musea. Ook hebben we veel opgeruimd. De zolder leeggemaakt, zodat de werkgroep Educatie die voortaan als werkruimte kan gebruiken. En de werken die op zolder waren opgeslagen hebben we nieuw ingedeeld, de grotere in de depots 1 en 2 en de kleinere in kasten.”
 
Adrie Broekman

Adrie, Marian en Willem zijn zeer enthousiast over de samenwerking die zij hebben opgebouwd. Adrie werkt vanaf 1989 bij het depot van het Noordbrabants Museum en werd in 2015 gevraagd voor Museum Slager.
Van en over de collectie en het depot was toen nog weinig beschreven. Adrie is daarmee begonnen. “Ik vind het leuk om de kennis te delen. In ons team is een leuke sfeer ontstaan. En Museum Slager is niet verkokerd. De afstanden zijn kort. We hebben contacten met het bestuur, met andere vrijwilligers en natuurlijk ook bezoekers.” Nu de archivering op de rails staat, kan Adrie zich richten op wat hij het liefste doet: restauratiewerkzaamheden.
Marian Winsemius

Marian is kunstenares en werkte eerder als officemanager in de hulpverlening. Ze was gastvrouw bij Museum Slager en werd in 2019 gevraagd of ze ook depot- en archiefwerkzaamheden zou willen doen. Marian begon met de nulmeting.
Marian heeft zelf een voorkeur voor moderne kunst. Maar ze houdt van de fijne sfeer in Museum Slager. “En ik vind het fijn dat ik nu werk kan doen dat een directe relatie heeft met mijn werk als kunstenares en mijn oorspronkelijke studie. En ja…ik vind hier ook schilderijen waarover ik heel enthousiast ben. Vooral kleine schilderijtjes, zoals ‘Kleine Tom op vakantie in Den Bosch’ van Cordes en de landschapjes van Tom Slager”.

Tijdens hun werkzaamheden ontdekken ze regelmatig nieuwe verrassingen. “Werken die we kwijt waren, hebben we weer gevonden. Tekeningen van Piet en Frans Slager, die een plaats kregen in de tentoonstelling STAP IN DE WERELD VAN DE FAMILIE SLAGER. Soms kwamen we schilderijen tegen, waarover we zeer enthousiast waren. Vaak waren het voorlopers van bekende schilderijen. En we hebben een 20 tal schilderijen van Tom Slager gevonden, waar geen foto’s van waren en die niet in Adlib stonden. Hele vrolijke mooie schilderijen. Mogelijk zijn die nog bruikbaar bij de latere expositie van Joris Gaymans en Tom Slager.”
Adrie Broekman, Ria Simons, Willem Doorten (van l naar r)                                              
Pia Lindeman over de ontwikkelingen in en rond Museum Slager

Pia Lindeman-Verhaar is als bestuurslid van Museum Slager  verantwoordelijk voor de tentoonstellingen en het personeelsbeleid. Ze is een ondernemend bestuurslid met een brede achtergrond.
Pia Lindeman-Verhaar

Pia groeide op in Rijswijk en Den Haag, volgde de rechtenstudie in Leiden, begon haar loopbaan als inspectrice kinderpolitie in Rotterdam en werkte vervolgens voor de rechtbank in ’s-Hertogenbosch. Hier was ze 32 jaar werkzaam als kantonrechter. Voor haar werk en inzet, juridische kennis en empathisch vermogen, ontving ze veel waardering en verschillende onderscheidingen.
Pia is getrouwd met advocaat Henri Lindeman en heeft twee zonen. Schoondochter Lugina Han, een talentvolle kunstenaar, was één van de redenen waarom Pia na haar pensioen galerie Tiglio startte, eerst in Wijk bij Duurstede en later in de Verwersstraat in Den Bosch.
Toen rond 2014 duidelijk werd dat ze met de galerie zou stoppen, vroeg Gerard Ubink, huisvriend van Henri en Pia, haar voor het bestuur van Museum Slager. In die vraag kwamen voor Pia verschillende lijntjes bij elkaar. “Ik wilde stoppen met de galerie en ook dicht bij de kunst blijven. Ik vond het heel interessant te zien hoe Museum Slager tot stand is gekomen en zich heeft ontwikkeld. Van huis uit ben ik klassiek opgevoed. We gingen vaak naar de opera, naar exposities, in het gemeentemuseum, alles in en rond den Haag. Het klassieke, het realisme en ook de sfeer en de uitstraling vond en vind ik in de werken van de familie Slager terug. Die schilderijen zeggen mij heel veel. En ik ben ook collega van Hein Bergé geweest. We hebben zelfs samen zittingen gedaan. Ik had Hein en zijn kompaan Jan van der Eerden, met wie hij voor de Dieze gevochten heeft, echt hoog zitten. Al die lijntjes maakten dat ik deelname aan het bestuur van Museum Slager een leuke uitdaging vond.”
Pia Lindeman bij de opening van de expositie van Jean Thomassen
Terugkijkend is Pia Lindeman trots op wat is bereikt. “We zijn met de tentoonstellingscommissie gegroeid. In de keuze van de kunstenaars en de aard van de werken. Conform het testament en de nalatenschap van Hein en Suze, moeten we in de keuze van onze wisselexposities zorgen voor een link met het museum en de werken van de familie Slager. Maar die link kan op allerlei manieren worden gemaakt. We kijken altijd naar de kwaliteit en kiezen voor realistische en niet voor abstracte kunst. Maar we zijn wel gedurfder geworden. De expositie van Eveline van de Griendt in 2018 was heel indringend. Heel andere werken waren te zien van Jelmer Wijma. Hem kende ik al vanuit mijn galerie. De kwaliteit van zijn werk is goed, uitermate knap. En datzelfde geldt voor de werken van Fred Schley. Ik ben getroffen door de landschappen die hier hingen, vooral de Engelse. En ik was heel blij met de expositie van Jean Thomassen. Met exposities en kunstwerken moet je mensen uitdagen om te kijken en dingen te zien en als je dan naar het werk van Jean Thomassen kijkt en dat na het Jeroen Boschjaar dat we hadden gehad, vonden wij zijn expositie een prachtig vervolg. En bovendien is hij een heel bijzonder, aimabel mens, zo bescheiden als kunstenaar.”
Pia Lindeman bedankt Margjen Hertzberger voor het verven van de museumzalen

Nu is Pia Lindeman bijzonder trots op de expositie STAP IN DE WERELD VAN DE FAMILIE SLAGER in een geheel nieuw ingericht en geschilderd museum: “Ik vind dat de schilderijen van de acht kunstenaars uit de familie Slager zoveel mooier uitkomen nu de wanden geschilderd zijn. Je kijkt ook anders. Je ziet het beter. Je blijft langer kijken. Het pakt je meer. Ria Simons, onze collectiebeheerder, heeft hele goede werken van de Slagers gekozen en de zalen prima ingericht. En dat met de nieuwe kleuren die Margjen Hertzberger heeft aangebracht. Echt fantastisch.”
Pia Lindeman, oktober 2020, bij het schilderij Scheldeoever van Frans Slager, geschonken door mevr. van Grinsven


“We zijn een bescheiden museum met aansprekende mooie kunst. Een pareltje vlakbij de St. Jan. Met kunst die is ingebed in de geschiedenis van den Bosch en omgeving. Goede kunst, die niet alleen Bosschenaren maar iedereen kan aanspreken.” Pia hoopt van harte dat het museum op niet al te lange termijn weer open kan. De expositie STAP IN DE WERELD VAN DE FAMILIE SLAGER wordt in ieder geval tot de maand mei verlengd, zodat meer mensen hem kunnen bezoeken.
Voor de periode na STAP IN DE WERELD VAN DE FAMILIE SLAGER zijn verschillende exposities in voorbereiding. De volgorde moet nog worden vastgesteld en hangt ook af van de corona-ontwikkelingen. Het gaat dan om de verkoopexpositie HET GENEREUZE GEBAAR, geïnitieerd door Jan Nelissen, gepland. “Dat wordt iets bijzonders. Veel hele goede kunstenaars doen mee. Ik vind het mooi dat Museum Slager dit organiseert en de opbrengst onder andere ten goede komt aan Colourful Children met projecten van vrouwen en kinderen in het zuiden van India.” Ook een expositie van de fraaie foto’s van Frank van Driel staat gepland. En dan heeft de tentoonstellingscommissie ook nog een expositie van de bijzondere beelden van Joris Gaymans in voorbereiding in combinatie met werken van de jongste telg uit de Slager-familie, Tom Slager. Voor die expositie kan Museum Slager mogelijk een flink aantal onbekende werken van Tom Slager ontvangen. Gemaakt in Californië, nu nog in bezit van de familie van Zinnicq Bergmann, die ze graag aan Museum Slager wil overdragen. “Ook dat wordt nog een hele onderneming!”

Winterwandeling: wandel met de familie Slager in ’s-Hertogenbosch
Lopen langs de plaatsen waar de kunstenaars uit de Slager familie hun stadsgezichten en andere schilderijen hebben gemaakt. Dat kan sinds eind 2019. Toen werd de wandelgids ‘De Familie Slager in ’s-Hertogenbosch’ gepubliceerd. Marleen van Riet-Keysen, Jef van Riet en Ria Simons, allen vrijwilliger van Museum Slager, leverden informatie en teksten. De wandeltocht van 4 km leidt onder andere langs Sint-Jacobskerkhof, Parade, Waterstraat, Markt en Sint-Jan, de Zusters van Orthenpoort en uiteraard Museum Slager.
De wandelgids is verkrijgbaar bij boekhandels, musea en hotels én in de winkel van Museum Slager. En is daarom helaas nu niet te koop. Mocht u toch graag een exemplaar hebben en de wandeling willen maken: laat het ons dan s.v.p. weten via secretariaat@museumslager.com. Dan bezorgen we de gids bij u thuis! Kosten (slechts) €2.00 (exclusief verzendkosten).
Deze nieuwsbrief wordt meerdere keren per jaar verstuurd naar abonnees, vrienden en vrijwilligers van Museum Slager. Om u goed op de hoogte te houden van activiteiten in het museum worden soms ook nieuwsflitsen verstuurd.

We zijn benieuwd wat u van de nieuwsbrief vindt! Reacties en suggesties stuurt u naar info@museumslager.com.
Vriend worden van Museum Slager? Meer informatie en mogelijkheid om u aan te melden vindt u hier

Copyright © 2021 Winkel Museum Slager, Alle rechten voorbehouden.


Inschrijven     Uitschrijven    Voorkeuren

Email Marketing Powered by Mailchimp