Copy
VBW Buurtbericht augustus 2021
Bekijk deze e-mail in uw browser

BUURTBERICHT 

Beste buurtgenoot,

We hopen van harte dat het goed met u gaat en dat u de Coronacrisis tot nu toe zonder schade bent doorgekomen.

De monumentale bomen aan de Weesperzijde zijn helaas niet aan een besmetting ontkomen. Lees hieronder het bericht van Harald Schole. 

Het Geheugen van Oost besteedt met een foto expositie en een podcast aandacht aan de acties van buurtbewoners in de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw voor het behoud en herstel van hun en onze buurt. 

Wij willen u hierover graag informeren met dit buurtbericht.

Het bestuur.

BUURT IN AKSIE!

In de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw kwamen bewoners van de Weesperzijdestrook en Oosterparkbuurt in actie tegen plannen van het gemeentebestuur voor schaalvergroting en ruim baan voor de auto: een nieuwe vierbaansbrug over de Amstel, kantoorkolossen in de Tweede Oosterparkstraat en een groot hotel aan de Amstel. Ondertussen werden woningen in de buurt verwaarloosd en leefden de bewoners in weinig comfortabele omstandigheden. De buurt pikte het niet en kwam in actie.

Het Geheugen van Oost heeft met hulp van actievoerders van toen een foto-expositie samengesteld over deze roerige tijd in onze buurt. 

De foto-expositie is op 10 en 11 september 2021 te bekijken in
Poppentheater Koos Kneus, Iepenplein 40, 1091 RA Amsterdam

Geef aan welke dag u wilt komen door vooraf een e-mail te sturen aan
geheugenvanoost@amsterdammuseum.nl Kijk voor meer informatie op de website van het Geheugen van Oost.

Podcast
Er is in samenwerking met Geluiden uit Oost ook een vierdelige podcast gemaakt met interviews met betrokkenen. Klik HIER om die te beluisteren.    AvS 

De haveloze, verkrotte panden van 't Streekje (hoek Weesperzijde - Eerste Oosterparkstraat) in de jaren '70. Geheime plannen voor de sloop en de bouw van een hotelreus werden tegengehouden door acties van buurtbewoners.
Acties voor een veilige Wibautstraat

De Weesperzijde weent

Elke week zie ik boomverzorgers over het wandelpad langs de Amstel lopen. Ze kijken naar het bladerdak, kloppen op de bast en nemen soms monsters. De iepen van Amsterdam zijn geliefd. Een aantal weken geleden nam een kennis die verder op de Weesperzijde woont contact met me op. Vanuit haar verdieping zag ze dat van twee iepen de bladeren geel kleurden en ze het blad kwijt raakten. We stelden de gemeente direct op de hoogte. De boomverzorgers constateerden iepenziekte, en niet alleen bij de twee duidelijk zieke iepen, zodat acht monumentale bomen direct gekapt moesten worden.

De iepenspintkever verspreidt een schimmel in de houtvaten en de boom reageert door de houtvaten af te sluiten om verdere aantasting te voorkomen. Het is dan eigenlijk al te laat. Door het afsluiten van de houtvaten droogt de boom in korte tijd uit en sterft. Een droge zomer maand versnelt het proces. Via het wortelgestel wordt de volgende iep aangetast en er volgt een domino effect.

Betrokken bewoners hebben een brandbrief naar het dagelijks bestuur van het Stadsdeel gestuurd. Er volgde een uitgebreid antwoord. Bekijk HIER als PDF. Op de vraag wanneer het verplichte herplanten van de monumentale bomen plaatsvindt blijft het antwoord helaas uit. Een medewerker die verantwoordelijk is voor het kappen veronderstelde dat het gelijk loopt met de herinrichting. Ongelooflijk! Het traject van de herinrichting met ontwerp en inspraak is tot nader order voor het noordelijk deel van de Weesperzijde opgeschoven. Dat kan nog wel jaren duren.

AT5 heeft aan het kappen aandacht besteed en bewoners, recreanten en wandelaars verwachten dat het stadsdeel snel actie onderneemt voor het planten van nieuwe schimmelbestendige iepen.   HS 

Zijn uw buren nog geen lid?

Samen staan we sterker. Voldoende draagvlak is belangrijk om samen met u onze mooie buurt leefbaar te houden. Kent u buren die nog geen lid zijn, vraag ze dan ook lid te worden via deze E-mail LINK naar uw eigen e-mailprogramma. U kunt zelf de tekst aanpassen of aanvullen. 

U kunt ook dit BUURTBERICHT doorsturen via deze DOORSTUUR LINK 

Partners en gezinsleden die op hetzelfde adres wonen, kunnen gratis partnerlid worden.

Aanmelden als lid?


Op de hoogte blijven en meepraten over uw buurt? Word dan lid van de Vereniging Buurtbehoud Weesperzijdestrook
Ga naar de website of meld u direct aan via deze knop:
AANMELDEN
Copyright © 2021 Vereniging Buurtbehoud Weesperzijdestrook, All rights reserved.
Wilt u de e-mail nieuwsbrief niet meer ontvangen of uw gegevens aanpassen? Klik dan hier:
pas uw gegevens aan 

Wilt u zich afmelden als lid van de vereniging?
Klik dan hier:
afmelden als lid van de vereniging

Email Marketing Powered by Mailchimp