Copy
Online versie
NIEUWSBRIEF / 15 DECEMBER 2016

Inhoudstafel

 1. Verwachte subsidieoproep 'Europese Platformen 2017'
 2. Malta's EU-voorzitterschap: Vertrouwensherstel in de Europese Unie
 3. Europese Culturele Hoofdsteden 2021 bekend
 4. European Border Breakers Award uitreiking
 5. Nieuwe oproep EFFE Label 2017-2018
 6. Good Practice: BIG BANG Festival
 7. Kerstwensen en sluiting Culture Desk tijdens eindejaarsperiode

 

Verwachte subsidieoproep 'Europese Platformen 2017'


Het Uitvoerend Agentschap EACEA zal de geplande subsidieoproep 'Europese Platformen' wellicht pas midden januari 2017 publiceren op zijn website. De deadline voor de indiening van de aanvraagdossiers wordt in de eerste helft van april 2017 verwacht. 

Via de Creative Europe Culture nieuwsbief houden wij je op de hoogte van de officiële publicatie in het nieuwe jaar.
 
Het framework van deze oproep blijft hetzelfde als bij de vorige oproepen, maar er zal voorrang worden gegeven aan platformen binnen sectoren die nog niet eerder via deze maatregel zijn gesubsideerd. Wat de nieuwe aanvraag voor reeds gesubsidieerde platformen betreft, zal extra  aandacht worden gevraagd voor vernieuwing, merknaamstrategie (branding) en duurzaamheid van de activiteiten en samenwerking.

De deadline van de subsidieoproepen 'Kleinschalige Samenwerkingsprojecten' en 'Grootschalige Samenwerkingsprojecten' is ondertussen verstreken (23 november 2016). Ook de subsidieaanvraag voor de Europese Netwerken is afgelopen (25 november 2016). De selectieresulaten van deze oproepen worden waarschijnlijk eind april - begin mei 2017 bekendgemaakt.
 

Malta's EU-voorzitterschap: Vertrouwensherstel in de unie

1 januari - 30 juni 2017


Op 1 januari 2017 draagt Slovakije de fakkel over aan Malta voor het EU-voorzitterschap. Malta krijgt deze positie voor de eerste keer sinds haar toetreding.
 
Malta's parlementssecretaris belast met het EU-voorzitterschap, Ian Borg, zegt dat de EU flexibel moet zijn om aan de verschillende behoeften van de lidstaten tegemoet te komen en het vertrouwen in het Europese project moet herstellen. Onder de hoofdprioriteiten van Malta's voorzitterschap zullen migratie, de interne markt, veiligheid, sociale integratie, Europa's buurlanden en maritieme aangelegenheden vallen.
 

Europese Culturele Hoofdsteden 2021 bekend


De namen van de Europese Culturele Hoofdsteden voor 2021 zijn door de Europese Commissie bekendgemaakt. Naast Timișoara (Roemenië) en Elefsina (Griekenland) zal ook Novi Sad (Servië) deze titel dragen.
 
Servië is het eerste land met een Europese Culturele Hoofstad, dat geen EU-lidstaat is. Op basis van het Europees Besluit van 16 april 2014 kunnen ook potentiële lidstaten die de toedredingsprocedure gestart zijn, in aanmerking komen voor een Europese Culturele Hoofdstad.

De Actie 'Europese Culturele Hoofdsteden' is onderdeel van het Creative Europe  Cultuur-subprogramma.

In de komende jaren, zullen de volgende steden de titel van 'Europese Culturele Hoofdstad' dragen:
 • 2017 – Aarhus (Denemarken) en Pafos (Cyprus)
 • 2018 – Leeuwarden (Nederland) en Valetta (Malta)
 • 2019 – Plovdiv (Bulgarije) en Matera (Italië)
 • 2020 - Rijeka (Kroatië) en Galway (Ierland)
   

European Border Breakers Award uitreiking

11 januari 2017, Groningen


De European Border Breakers Awards (EBBA) zijn de jaarlijkse prijzen die worden uitgereikt aan 10 veelbelovende Europese muziekbands die het jaar ervoor succesvol buiten de eigen landsgrenzen debuteerden. 

Op woensdag 11 januari 2017 worden de eerstvolgende EBBA's weer uitgereikt in Groningen tijdens de openingsavond van het Europese muziekfestival, Eurosonic Noorderslag (11 t/m 14 januari 2017). Tien Europese muziekbands ontvangen dan een prijs voor hun grensoverschrijdend werk. De show wordt rechtstreeks uitgezonden door publieke televisiestations in heel Europa.

Om alvast in de stemming te komen, kan je de EBBA Charts bekijken en beluisteren. De European Border Breakers Charts tonen de meest succesvolle nieuwe tracks van opkomende en grensoverschrijdende artiesten in Europa. De rangschikking is gebaseerd op airplay buiten de thuislanden van de artiesten, op de meest invloedrijke Europese publieke radiostations.
 

Nieuwe oproep EFFE Label 2017-2018

deadline 17 januari 2017


De Europese Commissie selecteerde de European Festivals Association voor het organiseren van een EU Festival Award en een Europees Festival Label (EFFE Label). Dit label wordt uitgereikt aan festivals die staan voor artistieke kwaliteit en die een bijzondere impact hebben op lokaal, nationaal en internationaal niveau.

De piloot-editie 2015-2016 van de EFFE Award en het EFFE Label was een succesvolle eerste stap in het vierjarig project. 761 festivals uit 31 landen ontvingen het EFFE Label en 12 vooruitstrevende Europese festivals kregen een EFFE Award.

Tot 17 januari 2017 kunnen organisaties zich kandidaat stellen voor het EFFE Label 2017-2018 via de link op de EFFE Website.
 

Good Practice: BIG BANG Festival


BIG BANG is een bruisend muziekfestival voor een jong publiek. Met steun van het Cultuurprogramma en Creative Europe (Grootschalig Samenwerkingsproject), wordt het sinds 2010 door Zonzo Compagnie (BE) geleid in samenwerking met culturele partners uit 9 Europese steden.

Het festival bouwt voort op de verworvenheden van het kindermuziekfestival OORSMEER, dat in 1995 werd opgericht en al snel een weg vond naar andere steden in Europa.

Met BIG BANG begint OORSMEER in 2010 aan een nieuw hoofdstuk. Zonzo Compagnie, de Belgische organisatie achter OORSMEER, verzamelt 6 enthousiaste Europese partnerlanden rond zich en doopt het festival om tot het internationale BIG BANG – Europees muziekfestival voor een jong en avontuurlijk publiek. Met de steun van de Europese Unie wordt de structurele samenwerking tussen verschillende cultuurhuizen uit verschillende regio’s in Europa een feit.

BIG BANG is aanwezig in: Gent (Vooruit), Brussel (Bozar), Antwerpen (De Singel), Lissabon (Centro Cultural de Belém), Stavanger (Stavanger Konserthus), Lille (Opéra de Lille), Athene (Onassis Cultural Centre), Hamburg (KinderKinder) en Sevilla (Instituto de la cultura y las artes del ayuntamiento de Sevilla).

In 2015 krijgt BIG BANG festival het EFFE label en wordt bekroond de prestigieuze EFFE award 2015-2016.

Meer info lees je op de EC Culture website.
 

Kerstwensen en sluiting Culture Desk tijdens de eindejaarsperiode


Van 16 december 2016 t/m 8 januari 2017 is Creative Europe Culture Desk Vlaanderen gesloten.
                                                             * * * * *
Van harte danken wij jou voor jouw interesse in Creative Europe en jouw vertrouwen in onze dienstverlening in 2016.

Vanaf 9 januari 2017 staan Gudrun Heymans en het hele Creative Europe Desk team graag terug tot jouw dienst voor advies en begeleiding in de realisatie van jouw Europees samenwerkingsproject met steun van het Creative Europe programma.

Meer nieuws en aankondiging van evenementen vind je ook op onze website www.creativeeurope.be

Fijne kerstdagen & een onbegrensd gelukkig en creatief nieuw jaar gewenst!
 
www.creativeeurope.be

Wilt u deze berichten niet meer ontvangen? Klik hier


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Creative Europe Culture Desk Vlaanderen · Departement CJM · Arenbergstraat 9 · Brussels 1000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp