Copy
Online versie
NIEUWSBRIEF / 15 APRIL 2016

Inhoudstafel

 1. Resultaten Europese Samenwerkingsprojecten 2016
 2. Twee Belgische winnaars EU Prijs voor Cultureel Erfgoed 2016
 3. Christope Van Gerrewey winnaar European Union Literature Prize 2016
 4. Netwerkreceptie in het kader van European Culture Forum
 5. 'Ottomans en Europeans' slotconferentie BOZAR, 20 april 2016, Brussel (BE)
 6. Creating Europe: the Arts as Architect? slotconferentie Netwerk, 21 april 2016, Aalst (BE)
 7. Dag van de Filmprogrammator, 24 april 2016, Turnhout (BE)
 8. Europe Day, Ancienne Belgique, 10 mei 2016, Brussel (BE)
 9. Infosessie Europese subsidieprogramma's, 20 mei 2016, Antwerpen (BE)
 10. Forum on European Culture: Re:Creating Europe, 1 t/m 3 juni 2016, Amsterdam (NL)
 11. Publieke consultatie: Omgaan met EU fondsen
 12. Dienstverlening Creatief Europa Desk Vlaanderen

Resultaten subsidieaanvraag Europese Samenwerkingsprojecten 2016


Het Uitvoerend Agentschap Onderwijs, Audiovisuele Media enCultuur (EACEA) zal volgende week de selectie van de subsidieaanvragen voor 'Grootschalige en Kleinschalige Europese Samenwerkingsprojecten 2016' (oproep 5 oktober 2015) bekendmaken op de website van EACEA

De bekendmakingsprocedure is volop aan de gang. Volgens de procedure worden de deelnemers eerst persoonlijk verwittigd, waarna
 een overzicht van de Belgische resultaten ook zal geraadpleegd kunnen worden op onze webpagina Creative Europe – Cultuur - selectieresultaten.

Het Creative Europe Culture Desk Vlaanderen-team feliciteert alle deelnemers voor hun engagement in Europese samenwerkingsinitiatieven. Niet-geselecteerde projectvoorstellen kunnen aan de hand van de verkregen evaluatie een heroriëntering van het projectvoorstel overwegen en een nieuwe subsidieaanvraag indienen in een volgende ronde. De jaarlijkse deadline voor de oproep Europese Samenwerkingsprojecten is de eerste woensdag van oktober, tot en met 2019.
Creative Europe Culture Desk Vlaanderen staat graag tot uw dienst in de voorbereiding van uw Europees succes.

Twee Belgische winnaars EU Prijs voor Cultureel Erfgoed / Europa Nostra Awards 2016

De winnaars van de Europese Unie prijs voor Cultureel Erfgoed / Europa Nostra Awards zijn deze week bekendgemaakt. Deze prijs is het hoogste eerbetoon op het gebied van erfgoed.

28 laureaten uit 16 landen zijn erkend voor hun uitmuntende verwezenlijkingen in conservatie, onderzoek, toegewijde dienstverlening, opleiding, scholing en bewustmaking. Twee Belgische projecten werden geselecteerd uit 187 kandidaten. In de categorie conservatie won het project dat de Leuvense brouwerij De Hoorn omvormde tot een creatieve hub. In de categorie opleiding, scholing en bewustmaking werd het project ‘De Groote oorlog door Kinderogen’ van erfgoedcel CO7 geselecteerd. Deze twee projecten kunnen ook de publieksprijs winnen. Stemmen voor deze publieksprijs kan nog tot 8 mei 2016 via de website van Europa Nostra.

Christophe Van Gerrewey winnaar European Union Literature Prize 2016

Christophe Van Gerrewey is één van de twaalf winnaars van de European Union Literature Prize 2016. Hij studeerde architectuur aan de Universiteit Gent en literatuur aan de KULeuven. Met zijn roman Op de Hoogte wint hij nu deze prestigieuze literatuurprijs.

De andere winnaars zijn Tanja Stupar-Trifunovic (BA); Antonis Georgiou (CY), Bjorn Rasmussen (DK), Paavo Matsin (EE), Selja Ahava (FI), Nenad Joldeski (MK), Benedict Wells (DE), Gast Groeber (LU), Claudiu M. Florian (RO), Jasmin B. Frelih (SI), Jesus Carrasco (ES).

Netwerkreceptie in het kader van European Culture Forum

Op 19 april organiseren Creative Europe Desk Vlaanderen, Creative Europe Desk Wallonië-Brussels en Creative Europe Desk UK een netwerkreceptie voor de kunsten- en culturele en erfgoedorganisaties en beleidsmakers van Europa in het kader van het European Culture Forum.

Het doel van dit event is dat Europese creatieve en culturele organisaties elkaar beter zouden leren kennen, ideeën uitwisselen en dat toekomstige samenwerkingen worden gestimuleerd.

De receptie vindt plaats van 18u30 tot 20u30 in Bar du Marche (Rue Alphonse Dewitte 12 Place Flagey, Brussel).

Deelname aan de receptie op 19 april is gratis maar er zijn nog slechts een tiental plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan door te mailen naar Gudrun Heymans.

Het European Culture Forum vindt plaats op 19 & 20 April 2016.

'Ottomans en Europeans' slotconferentie BOZAR, 20 april 2016, Brussel (BE)

Als afsluiter van het EU-project 'Ottomans and Europeans, Reflecting on Five Centuries of Cultural Relations' wordt een conferentie georganiseerd op 20 april 2016 in BOZAR.

Ottomanen en Europeanen hebben al eeuwen een relatie die zowel fascinatie als angst voedt. Dit inspireert en stimuleert verschillende artiesten om een cross-culturele dialoog aan te gaan. Tegenwoordig gaan de EU-Turkije relaties meer over migratiestatistieken dan een mogelijke gezamenlijke toekomst. Vanuit dat perspectief vraagt het project zich af hoe kunsten ons kunnen helpen om collectieve uitdagingen zoals herinnering, diversiteit of territorialiteit te ontcijferen.

Het programma en meer info kan je vinden op de website van BOZAR.

Creating Europe: the Arts as Architect? slotconferentie Netwerk, 21 april 2016, Aalst (BE)

'Creating Europe: the Arts as Architect?' is een publiek evenement op 21 april 2016 in het kader van het Creative Europe project 'Understanding Territoriality: Identity, Place and Possession'.

In het kader van het Creative Europe project Understanding Territoriality organiseert Netwerk een evenement waar het publiek kan kennismaken met vier activiteiten. Deze activiteiten zijn ontwikkeld tijdens het project: de solotentoonstelling Philip Metten, het residentietraject en de solotentoonstelling van Christian Nyampeta, het publiekswerkingsprogramma i.s.m. Babbelonië Aalst & Vormingplus, en het online uitgezonden discussieplatform UTalk met Wouter Davidts, Beatrijs Eemans, Giorgio de Finis, Philip Metten enChristian Nyampeta.

Het evenement gaat door op 21 april 2016 in Netwerk / Centrum voor Hedendaagse Kunst te Aalst

Dag van de Filmprogrammator, 24 april 2016, Turnhout (BE)

Op maandag 25 april organiseren VAF en Media Desk Vlaanderen tijdens het wereldfilmfestival MOOOV een inspiratiedag voor filmprogrammatoren: gastsprekers vertellen vanuit hun eigen praktijk over een meer diverse publiekswerking in de cinema.

Er worden inspirerende projecten gepresenteerd, er is ruimte om eigen ervaringen uit te wisselen en er worden nieuwe films vertoond.

MOOOV heeft zich de voorbije jaren ook toegelegd op de distributie van wereldfilms. Op 25 april worden er enkele vertoond. Na het filmfestival zijn de films beschikbaar voor vertoningen in culturele centra.

 
INSCHRIJVEN

Inschrijven voor deze dag kan via een mailbericht naar Marc Boonen vóór 24 april 2016.

Het volledige programma vindt je op onze website .

Europe Day, Ancienne Belgique, 10 mei 2016, Brussel (BE)

Ancienne Belgique organiseert voor de tweede keer 'Europe Day' in het kader van hun Europese project Liveurope.

Het idee achter dit gratis evenement is om de immense diversiteit van Europees talent en creativiteit te laten zien aan het grote publiek. Reserveren is niet nodig maar kom zeker op tijd want de plaatsen zijn beperkt.

PROGRAMMA
18.30:
introductie door Jonathan Hill, speechschrijver van de Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker
18.40: Interview met Puggy over hun Europese identiteit gevolgd door een akoestische sessie (Gratis maar wel met registratie)
19.30: Drie concerten: Last train (FR), Memoria de Peixe (PT) en Indian Askin (NL)
 

Infosessie Europese subsidieprogramma's, 20 mei 2016, Antwerpen (BE)

De Europese programmaperiode 2014-2020 is op volle snelheid gekomen. Ondermeer de programma’s Europa voor de Burger, Creatief Europa en Erasmus+ bieden verschillende mogelijkheden voor sociale en (socio-) culturele organisaties om deel te nemen. Ook voor lokale overheden en overheidsorganisaties liggen er kansen.
 
Tijdens deze infosessie krijg je tekst en uitleg over de programma’s en de geplande oproepen. Zo ben je zeker op tijd op de hoogte van de mogelijkheden voor jouw organisatie om deel te nemen.

De infosessie gaat door in de Artesis Plantijn Hogeschool in Antwerpen op 3 mei 2016. Inschrijven kan via deze website.

Forum on European Culture: Re:Creating Europe, 1 t/m 3 juni 2016, Amsterdam (NL)

Op 1, 2 en 3 juni vindt Re:Creating Europe, de eerste editie van het 'Forum on European Culture', plaats in Amsterdam.

Het Forum, een nieuw initiatief van De Balie en DutchCulture, focust op de kracht, invloed en waarde van kunst en cultuur voor Europa. Op verschillende toplocaties in Amsterdam komen kunstenaars en denkers uit heel Europa en daarbuiten samen voor een internationaal programma met voorstellingen, debatten, exposities, en werksessies.

Deelnemers aan het Forum zijn onder meer:
Tom Holland, György Konrád, Benjamin Barber, Chantal Mouffe, Rem Koolhaas, Luc Tuymans, Larry Siedentop, Ulrich Seidl, Laurent Binet, Slavenka Drakulic, Rudiger Safranski, Arnon Grunberg, Stefan Hertmans, Philipp Blom, Ivo van Hove en Johan Simons. 

De eerste programma's zijn nu bekend, kaarten zijn te koop via www.cultureforum.eu.

Publieke consultatie: Omgaan met EU fondsen

Deze publieke consultatie van de Europese Commissie is gericht aan alle actoren die  werken met EU-programma’s. Het doel is de vereenvoudiging van de regelgeving en de verlaging van de administratieve last te realiseren.

De consultatie loopt tot 27 mei 2016 via een online bevraging. De vragen polsen naar het inzetten van partnerorganisaties om EU fondsen te beheren, financiële garanties, financieringsbeslissingen en vele andere aspecten van de EU-programma’s. De consultatie is vooral gericht op burgers en organisaties die EU-fondsen hebben ontvangen en samengewerkt hebben met de vertrouwde entiteiten en partners waarmee de Commissie deze programma’s implementeert. 

Meer informatie via:
http://ec.europa.eu/budget/consultations/index_en.cfm

 

Dienstverlening Creatief Europa Desk Vlaanderen

Van 18 tot 22 april 2016  is de Creative Europe Culture Desk Vlaanderen beperkt bereikbaar, vanwege deelname aan het European Culture Forum en andere externe missies. Vanaf maandag 25 april 2016 zal de dienstverlening terug normaal verlopen.

Creative Europe Culture Desk Vlaanderen staat graag tot uw dienst voor inlichtingen over hetCreative Europe programma (2014-2020) en voor begeleiding van uw subsidieaanvraag op weg naar uw succesvolle internationale samenwerking met steun van Europa.

Voor informatie in verband met het subprogramma Cultuur, kunt u Gudrun Heymans bereiken per e-mail, telefonisch (02 553 06 59) of op afspraak voor een meer gedetailleerde bespreking van uw projectvoorstel.
www.creativeeurope.be

Wilt u deze berichten niet meer ontvangen? Klik hier


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Creative Europe Culture Desk Vlaanderen · Departement CJSM · Arenbergstraat 9 · Brussels 1000 · Belgium

Email Marketing Powered by MailChimp