Copy
Nieuwbrief 9   december 2016
Bekijk de nieuwsbrief online

 

Opleidingen Stichting Kinderleven under construction 


Er gaat wat veranderen bij de opleidingen van Stichting Kinderleven. In plaats van de JGZ en de GGZ opleidingen starten er in 2017 basistrainingen en masterclasses. 
 
Wil je het ééngespreksmodel van Kinderleven onder de knie krijgen? Of wil je binnen je werk als bijvoorbeeld maatschappelijk werker, psycholoog, pedagoog, jeugd-en jongerenwerker, babycoach, osteopaat, fysiotherapeut kinder- of jeugdarts, jeugdverpleegkundige of anderszins je meer verdiepen in het thema ‘hechting’, dan kun je onze basisopleiding volgen van vier halve dagen. Deze trainingen starten in het voor- en najaar  van 2017. De training in het voorjaar is vol, voor het najaar  zijn er nog voldoende plekken. Voor de mensen die zich hebben ingeschreven voor de voorjaarstraining veranderd er niets. Inschrijvingen voor de andere trainingen ontvangen bericht.
 
Wil je zelf voorlichting of een training gaan geven aan je collega’s of anderen, vanuit het gedachtengoed van Kinderleven en/of je trainen in het Vijfstappenmodel?
Dan kun je, nadat je de basisopleiding hebt gevolgd, je inschrijven voor een Kinderleven masterclass Training en/of een masterclass Vijfstappenmodel. Iedere masterclass bestaat uit 2 hele dagen, gevolgd door een verplicht coachingstraject. Dit vormt de bagage waardoor je voldoende toegerust bent om zelf te trainen, lezingen te houden of het vijfstappenmodel toe te passen. Bij gebleken deskundigheid volgt een certificatie.
Wil je je opgeven voor de basistraining en/of de masterclass(es)? Wil je meer informatie over locatie, kosten, inhoud?  Vraag informatie over ‘Opleidingen Stichting Kinderleven’ aan bij info@stichtingkinderleven.nl of bel: 043-3101650. Wij zorgen dat je vragen op de goede plaats terecht komen.
 
Kijk op onze website voor het laatste nieuws en inschrijfmogelijkheden. 


Spraakmakende artikelen en nieuws op Facebook


Steeds meer mensen volgen de Facebookpagina van Stichting Kinderleven. Afgelopen week stonden er twee interessante artikelen: Recht op rouw van  Lieve van Weddigen (een pleidooi  voor het normaliseren van het aanpassingsproces na het krijgen van een kind) en de week ervoor: Dit is waarom je baby niet neergelegd wil worden. Beide posts hadden bijna 2000 views. Dus, kijk eens wat vaker naar ons nieuws. Heb je een interessant artikel, training of congres? Geef het aan ons door. 


 
 

Julia Romberg, vertaalster "Erste Hilfe bei Bindungsproblemen"
 

Het boek van Paulien Kuipers, Eerste hulp bij hechting, is in Nederland aan zijn derde druk toe. Uit de wandelgangen bleek dat er ook in Duitsland belangstelling voor het thema ‘Hechting’ is. Christl Kiener van KienerVerlag toonde belangstelling om het boek uit te geven maar het vinden van een vertaler was moeilijker. Het gaat immers niet alleen om een perfect Duitse vertaling maar tevens om het gevoel van het boek. Een post op facebook in augustus 2016 leverde een paar reacties op waarbij er één uitsprong: Julia Romberg.
De Duitse titel van het boek wordt: Erste Hilfe bei Bindungsproblemen, Heilsame Worte für Eltern und ihr junges Kind. Het is een warme, gevoelige en eerlijke vertaling geworden die het thema in het Duits op een goede manier verwoordt. 

Download hier het interview waarin Julia vertelt hoe ze het vertalen, zwanger van een tweeling, ervaren heeft.


 

Landelijke ontwikkelingen


Het ministerie van VWS heeft hechting als speerpunt gekozen. Daarmee wordt de relatievorming van ouders en hun jonge kind bijzonder serieus genomen. Er is een landelijk platform hechitng i.o en verder organiseert de Bernard van Leerstichting samen met het ministerie een werkconferentie rond het thema hechting om alle reeds bestaande projecten in kaart te brengen. Hiervoor zijn veel verschillende mensen uit het werkveld en de politiek uitgenodigd. Het veld waarin hechting bewerkt kan worden is heel breed.De GGZ staat aan de ene kant van het spectrum: men wil zo vroeg mogelijk aan ‘vroegdiagnostiek’ doen, om die ouders en kinderen te helpen die zonder hulp veel ernstige problemen met elkaar zullen gaan tegenkomen in de toekomst. Aan de andere kant van het spectrum is de invalshoek: 'vroeg-preventie'. Hoe kunnen we ouders en kind zodanig op weg helpen dat ze elkaar terug vinden als ze elkaar even kwijt zijn geraakt, bijvoorbeeld door een moeilijke bevalling of andere ingrijpende gebeurtenissen. Deze ouders beleven de baby nog niet als ‘hun eigen kind’, of ze begrijpen hun baby nog onvoldoende om er goed op af te stemmen. Uit onderzoek van bijvoorbeeld de Universiteit Leiden weten we dat een zorgvuldige afstemming van ouders op het kind en hun positieve aandacht, bijdraagt aan een gezonde ontwikkeling van hun kind, wat de kansen van het kind vergroot.
Aan de zijde van 'vroeg-preventie' staat de jeugdgezondheidszorg, de huisarts, de kinderopvang en de basispsycholoog. Ook Stichting Kinderleven positioneert zich aan deze kant van het spectrum, door met lichte interventies ouders en kind weer samen op het goede spoor te zetten. En door veel voorlichting en trainingen door het hele land te geven over het belang van een positieve band tussen ouders en kind. De 'vroeg-preventie' en de 'vroegdiagnostiek' vormen samen een goede mix om de jongste kinderen in onze samenleving meer kansen te bieden!


 

Kerstcasus

Een kerstcasus over veiligheid in de ouder – kind relatie. Maar ook een beetje over de onverwachte paden van de therapie waarbij Maria een rol speelt.

In de blog worden praktijkvoorbeelden beschreven. Sommige daarvan zijn eerder gepubliceerd in dagblad de Limburger. De praktijkvoorbeelden zijn altijd zodanig bewerkt dat er meerdere praktijkgevallen in verweven zijn. De casus is daarom voor ouders en kind onherkenbaar geworden.
Facebook Kinderleven
Facebook Kinderleven
stichtingkinderleven.nl
stichtingkinderleven.nl
sperma en zaad
sperma en zaad
Stichting Kinderleven | St. Servaasklooster 36 | 6211 TE Maastricht
tel: 043 3101650  email: info@stichtingkinderleven.nl
Copyright © 2015 Stichting Kinderleven, All rights reserved


afmelden

  

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
stichting Kinderleven · St Servaasklooster 36 · Maastricht, Limburg 6211TE · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp