Copy

Verpakkingen verminderen

Iedereen heeft ermee te maken: verpakkingen. Er gaat geen dag voorbij zonder het opendoen van een doosje, het gebruiken van een zakje, openen van een blikje of het weggooien van ‘single use’ materiaal. Je kan er gewoon niet omheen! We worden steeds meer een ‘wegwerpmaatschappij’. Met Eltsenien Grutsk & Grien schenken we hier aandacht aan en inspireren we inwoners om daar iets aan te gaan doen. Lees meer op onze website en ga ook in de aanval!

In Joure (gemeente De Fryske Marren) zijn sinds een groot aantal jaren diverse inwoners die zich hard maken voor een schone omgeving. Door regelmatig zwerfafval te rapen en het organiseren van  acties omtrent het verminderen van afval. Daarnaast is de groep, onder de naam, 'Ho! Net yn ‘e Kliko!', actief met een afvalcampagne gericht op huishoudens.
De afgelopen tijd hebben zij zich toegelegd op het informeren van ondernemers in Joure om mee te doen aan de campagne van Zero Waste Nederland. Zij bezoeken bedrijven, zoals slagerijen, bloemenwinkels,  bakkerszaken, groentewinkels en supermarkten om te vragen of ze willen meewerken aan het verpakkingsarm winkelen in Joure. Met andere woorden klanten stimuleren om een eigen bakje, zakje of doosje mee te nemen tijdens het shoppen. Winkeliers die meedoen krijgen gratis een sticker met daarop de tekst 'Neem gerust je eigen verpakking mee'.
Inmiddels zijn er zeven winkels die meedoen! Ook AGF speciaalzaak De Cranberry is van de partij. Zij verkopen producten die zoveel mogelijk milieubewust of biologisch geteeld worden. Waarbij milieubewust staat voor respect voor de natuur maar ook respect voor de mensen achter het product. Kortom (h)eerlijke producten voor een eerlijke prijs.

Hun belangrijkste motivatie om aan deze lokale 'Zero Waste actie' mee te doen: "Wij willen onze kinderen niet achterlaten met de rotzooi!" De ondernemer heeft zelfs een jaarplan gemaakt om in 2022 het gebruik van verpakkingen drastisch te verminderen.
Er zijn ook al dergelijke initiatieven in onder andere Middelburg, Zutphen en Amersfoort. Wil jij dit ook gaan doen in je eigen woonplaats? Neem dan contact op met Grutsk en Grien en we helpen je graag verder. 
Twee tips van inwoners uit de regio die verpakkingen links laten liggen:

Sjoerd Ypma uit Elahuizen:

“In de supermarkt kopen we altijd losse groente en fruit. We nemen onze eigen katoenen netjes mee. Maar we halen het liefste groente van de dorpstuin, helemaal verpakkingsvrij. Voor andere dingen kopen we zoveel mogelijk grootverpakkingen. Dat is meestal ook nog goedkoper per kilo.”

Janet Pasveer uit Joure:

"Sinds een jaar koop ik shampoo en zeep in vaste vorm. Met z'n tweeën doen we zo'n 3 maanden met twee zeepjes, 1 voor haren wassen en 1 voor de rest. De zepen zijn handgemaakt en worden verpakt in papier met een mooie wikkel. Natuurlijk zitten in deze zeepjes geen microplastics en ruiken ze heerlijk!"

Mail ons jouw verpakkingentip!
Volg jij Grutsk en Grien al op social media?
Doe het meteen en mis geen enkele weekendtip meer!
Twitter
Facebook
YouTube
Instagram
Grootverpakking, navulverpakking, stuksverpakking.... In de supermarkt moet je veel keuzes maken! Welke neem jij om verpakkingen in huis te verminderen? 
In samenwerking met:
 

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
Copyright © 2021 Netwerk Duurzame Dorpen / Grutsk & Grien, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp