Copy
Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO
Katso selaimessa
Ajankohtaista korkeakoulutuksen kansainvälistymisestä
kesäkuu 2015
 
Tervetuloa lukemaan CIMOn 3–4 kertaa lukukaudessa ilmestyvää uutis- ja ajankohtaiskoostetta korkeakoulutuksen sidosryhmille. Kerromme koosteessa ajankohtaisia asioita sekä CIMOsta että korkeakoulutuksen kansainvälisestä koulutusyhteistyöstä laajemmin.

Otamme mielellämme vastaan palautetta luettavuudesta – ja uutiskirjeestä yleensäkin – osoitteeseen kk-uutiskirje@cimo.fi.

Ihanaa juhannusta ja rentouttavaa kesälomakautta!
Toimitus
Ohjelmauutisia

Korkeakoulutuksen Erasmus+ globaalin liikkuvuuden tuki vuoden 2015 hakukierroksella jaettu
Vuodesta 2015 alkaen Erasmus+ -ohjelma on tukenut eurooppalaisen liikkuvuuden lisäksi myös ns. globaalia liikkuvuutta eli korkeakoulujen vaihtoyhteistyötä Euroopan ulkopuolisten maiden kanssa. Ohjelma rahoittaa sekä Suomeen saapuvaa että Suomesta lähtevää opiskelija-, opettaja- ja henkilökuntaliikkuvuutta korkeakoulujen välillä. Lue koko uutinen
Kansainvälisen harjoittelun hakuaikoja yhdistettiin - kolmesta tuli yksi
CIMO on aikaisempina vuosina järjestänyt keväisin kolme eri hakukierrosta, jolloin korkeakouluopiskelijat ja vastavalmistuneet ovat voineet hakea ulkomaille työharjoitteluun, mutta nyt tilanne on muuttunut. Teknisen alan opiskelijoille suunnatun IAESTE-ohjelman viimeinen CIMOn hallinnoima haku oli vuonna 2014 ja maaohjelmien ja organisaatio-ohjelmien haut järjestettiin tällä kertaa samanaikaisesti helmikuussa 2015, joten kolmesta tuli yksi. Lue koko uutinen
Nordplus Korkeakoulutus -ohjelma tukee jo lähes 200 verkostoa
Nordplus-ohjelmakomitea on myöntänyt noin 4,2 miljoonaa euroa korkeakoulujen väliseen yhteistyöhön lukuvuodeksi 2015–2016. Tuella rahoitetaan opiskelija- ja opettajaliikkuvuutta, intensiivikursseja, kehittämishankkeita, yhteisiä opinto-ohjelmia ja verkostojen muodostamista ja kehittämistä Pohjoismaissa ja Baltiassa. Kyseessä on toiseksi viimeinen hakukierros tällä ohjelmakaudella. Lue koko uutinen
Erasmus+ -maisteriopiskelijoille uusi lainajärjestelmä ja tukea entisiltä Erasmus-opiskelijoilta
Ensimmäiset lainat maisterintutkintonsa ulkomailla suorittaville ovat nyt haettavissa Erasmus+ ‑lainatakausjärjestelmän kautta. Euroopan investointirahasto ja espanjalainen MicroBank allekirjoittavat sopimuksen, jonka perusteella voidaan myöntää lainoja jopa 30 miljoonan euron arvosta. Lainat takaa Euroopan komissio Erasmus+ -ohjelman puitteissa.
Lue koko tiedote

Tilaisuuksia ja koulutuksia

Kontaktiseminaari Länsi-Balkanilla 3.-5.11.2015
Länsi-Balkanin maiden kanssa tehtävään korkeakouluyhteistyöhön on avautunut uusia mahdollisuuksia Erasmus+ -ohjelman globaalin liikkuvuuden ja kapasiteetinvahvistamishankkeiden kautta. CIMO järjestää yhteistyössä Baltian maiden ja Pohjoismaiden kanssa korkeakoulujen kontaktiseminaarin Serbiaan ja Kosovoon viikolla 45, 3.-5.11.2015. Mukaan kutsutaan korkeakouluja viidestä Länsi-Balkanin maasta: Albaniasta, Bosnia-Hertzegovinasta, Kosovosta, Montenegrosta ja Serbiasta.
Lue lisää


Nordic Erasmus+ International Dimension Seminar 19.-20.11.2015
CIMO järjestää yhteistyössä muiden Pohjoismaiden kanssa Erasmus+ -seminaarin Kööpenhaminassa 19.-20.11.2015. Seminaarin ohjelmassa painopiste on Erasmus+ -ohjelman globaalissa ulottuvuudessa: globaalissa liikkuvuudessa, Erasmus Mundus -yhteisissä maisteriohjelmissa ja kapasiteetinvahvistamishankkeissa. Tilaisuudessa käsitellään myös Nordic Master -ohjelmaa.
Lue lisää CIMOn tapahtumakalenterista


Korkeakoulujen kansainvälistyminen ja CIMO tutuksi - ”tulokaskoulutus” 25.9.2015 Helsingissä
CIMO järjestää perjantaina 25.9. tulokaskoulutuksen korkeakoulujen kansainvälisten asioiden parissa hiljattain aloittaneille kollegoille. Tavoitteena on auttaa hahmottamaan oma työ osana kansainvälistä koulutusyhteistyötä ja tarjota tilaisuus verkostoitumiseen muiden tulokkaiden kanssa. Osallistujat tutustuvat alan kansalliseen ja kansainväliseen yhteistyöhön, sen keskeisiin teemoihin ja toimijoihin sekä CIMOn palvelutarjontaan ja kollegoihin. Lisäksi osallistujat pääsevät kuulemaan ja jututtamaan alalla pidempään toimineita konkareita.

Tilaisuuden tarkempi ohjelma julkaistaan loppukesällä CIMOn verkkopalvelussa. Ilmoittautuminen tilaisuuteen viimeistään 11.9.2015 osoitteessa: https://www.webropolsurveys.com/S/34EF1C5211FE7C29.par

 

JPO-ohjelma 50 vuotta

Juhlavuoden kunniaksi UM tarjoaa verkkosivuillaan kolme tarinaa jo 50 vuotta toteutetusta JPO-ohjelmasta. CIMOn verkkosivuilta löytyy tietoa siitä miten YK:n apulaisasiantuntijaksi (JPO = YK:n apulaisasiantuntija eli Junior Professional Officer) haetaan: YK:n apulaisasiantuntijat (JPO)


JPO-ohjelma 50 vuotta, osa 1:
Vallankumouksia ja vähän idealismiakin

Suomalaisia asiantuntijoita on lähtenyt YK:lle töihin jo 50 vuoden ajan. 1960- ja 1970-luvuilla apulaisasiantuntijoiden tehtävät olivat usein käytännönläheisiä ja teknisiä, esimerkiksi metsänhoitoon, maidon- ja ruoantuotantoon liittyviä. Vuonna 1972 Santiago de Chileen matkasi nuori metsänhoitaja Tatu Ollikainen. Lähtiessään hän ei tiennyt, että joutuisi keskelle vallankumouksen kuohuja.
Lue koko juttu


JPO-ohjelma 50 vuotta, osa 2:
Vatsatauteja, vuoristovaelluksia ja YK-kokemusta

Nykyisin UNAIDSin johtajana työskentelevä Joel Rehnström lähti vuonna 1987 Suomen lähettämänä apulaisasiantuntijana (JPO) ulkomaailmalta pitkälti suljettuun Bhutaniin. Kyseessä oli alku pitkälle YK-uralle ja itsensä kehittämiselle. Rehnström oli samalla yksi ensimmäisiä suomalaisia JPO:ita UNICEFilla.
Lue koko juttu

JPO-ohjelma 50 vuotta, osa 3:
Työ pakolaisten parissa opetti katsomaan yli kansallisten rajojen

Maahanmuuttoviraston johtaja Jaana Vuorio pääsi 1990-luvulla Suomen lähettämänä apulaisasiantuntijana (JPO) YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:llä tutustumaan pakolaisten todellisuuteen Keniassa ja Intiassa. Mieleen jäivät erityisesti pakolaisten kotiinpaluut.
Lue koko juttu
Hakuja

Apulaisasiantuntijat EU:n edustustoissa (JPD)
CIMOn kautta voi hakea apulaisasiantuntijaksi EU:n edustustoihin (JPD) korkeintaan 18 kk:n ajaksi. Korkean tason harjoittelupaikat on tarkoitettu ylemmän korkeakoulutukinnon suorittaneille suomalaisille, joilla on oman alansa työkokemusta korkeintaan 4 vuotta ja riittävä kielitaito. Hakuaika päättyy 30.6.2015 klo. 16.15.
Lisätiedot ja hakulomake:
http://www.cimo.fi/jpd


Pohjoismaiden ja Venäjän välinen koulutus- ja tutkimusyhteistyöhaku
Lue liisää SIU:n verkkosivuilta
Maailmalta

Jerevanin Bologna- ministerikokouksen tulokset

Bologna-maiden opetusministerit ovat jälleen sitoutuneet seuraaviin kehitysaskeleisiin yhteisen eurooppalaisen korkeakoulutusalueen edistämiseksi Jerevanin ministerikokouksessa toukokuussa 2015. Jerevanin kommunikea sekä muut kokouksessa käsitellyt asiat löytyvät ministerikokouksen sihteeristön sivuilta: http://www.ehea.info/ . Lisätietoja Bolognan prosessista löytyy OKM:n verkkosivuilta osoitteessa  http://www.minedu.fi/OPM/Koulutus/artikkelit/bologna/

 
Julkaisuja

ECTS Users’ Guide
Komissio on julkaissut uudistetun ECTS Users’ Guide -oppaan, jonka sähköinen versio on luettavissa osoitteessa http://ec.europa.eu/education/library/publications/2015/ects-users-guide_en.pdf. Uusi opas lanseerattiin Bologna-maiden Jerevanin ministerikokouksessa toukokuussa 2015. Komission toimeenpanovirasto on postittanut  kaikille suomalaisille korkeakouluille omat kappaleet (yksi kv-toimistoon ja yksi rehtorille). CIMOsta voi tarvittaessa tilata pieniä määriä lisäkappaleita.
Lisätietoja: Outi Jäppinen (http://puhelinluettelo.cimo.fi/puhlu/fi/web/?name=j%E4ppinen&group=0&type=name&resultmode=2 ).
Opetus- ja kulttuuriministeriö

Kiinan ja Suomen koulutusyhteistyö laajenee
Kiinan varaopetusministeri Hao Ping ja Suomen opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen allekirjoittivat 12.6. laajan opetusta, koulutusta, oppimisympäristöjen tutkimusta ja kehittämistä sekä koulutusvientiin ja koulutusteknologioiden kehittämiseen liittyviä kaupallisia toimia tukevan yhteistyöasiakirjan. Korkealaatuinen koulutus on Suomen ja Kiinan yhteinen tavoite.
Lue opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote 12.6.2015
Tapahtumat Cimo.fi-verkkopalvelun tapahtumakalenterissa

Hakuajat CIMOn ohjelmissa Cimo.fi-verkkopalvelun hakuaikakalenterissa
Uutiskirje lähetään CIMOn Campo- ja Cimeoni-sähköpostilistojen jäsenille.
Jos et ole listojen jäsen, voit tilata uutiskirjeen täältä.
Uutisvinkit ja palaute: kk-uutiskirje@cimo.fi
Uutiskirjearkisto
Kuvat: Tatu Ollikainen, Greg Headley ja Jaana Vuorio
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube