Copy
ELO-säätiön uutiskirje
Lue uutiskirje selaimessasi

Suomelle kansallisruoka!

Juhannuksen ajankohtainen puheenaihe: Mikä voisi olla Suomen kansallisruoka? Tänään lähtee liikkeelle kansanäänestys, jossa jokainen pääsee ehdottamaan omaa suosikkiaan. Saaduista ehdokkaista raati valitsee kaksitoista finalistia, joista yksi nimetään tammikuussa 2017 Suomen kansallisruoaksi. Tästä 100-vuotias Suomi saa herkullisen syntymäpäivälahjan. Varmista, että oma ehdokkaasi pääsee esiin. Hanketta vetävät ELO-säätiö ja Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry. 

Tutkimus: Yhdessä halutaan syödä useammin! 

Syödään yhdessä -hankkeelle on todella tilausta. Sen osoittaa tutkimus, joka julkaistiin 6.6.2016 (Taloustutkimus, n=2015). Suomalaiset haluaisivat viettää enemmän aikaa yhdessä ruoan ääressä. Perheaterioiden lisäksi halutaan rentoa syömistä ystävien ja lähipiirin kanssa. Myös ravintolassa haluttaisiin syödä nykyistä enemmän. Tutkimus osoittaa, että kaipaamme yhteisöllisyyttä, mutta keinoja sen toteuttamiseen ei tahdo löytyä. Kyläilykultuurin uusia muotoja etsitään. Myös kansainvälisissä vertailututkimuksissa näkyy, että meillä käytetään muita maita vähemmän aikaa yhteisiin aterioihin. Lue lisää.


Lähtölaukaus 6.6.2016


Syödään yhdessä -hankkeen perustajakumppanit Finlayson, Fiskars, Alko, Atria, Fazer, Valio, Paulig, MTK ja ELO-säätiö kattoivat pöydät Teurastamolle ja kutsuivat kaikki mukaan luomaan ilmiötä. Mukana olivat ne kymmenet toimijat, jotka jo mukana. Raamit ja kalenteripohjat ovat valmiina. Sisältöjä ja tekijöitä tarvitaan lisää. Katso tilaisuuden kuvat. Tavoitteena on syksyyn 2016 mennessä saada ainakin 100 kumppania mukaan. 


Syödään yhdessä -hanke on osa Suomi100 –juhlavuoden ohjelmaa.

Mitä sinun organisaatiosi haluaa tehdä, jotta Suomessa syötäisiin enemmän yhdessä ja saataisiin tästä parempi paikka olla ja elää? Mitkä ovat teidän keinonne  lisätä yhdessä syömistä?  Lähde mukaan luomaan uutta yhteisöllisyyden aikakautta Suomeen, Tehdään siitä yhdessä totta!

Kaupalliset toimijat maksavat materiaalista ja viestinnästä kumppanimaksun. Se mahdollistaa myös laajan 3. sektorin väen mukanaolon. Lisätietoja ja yhteystiedot täältä. Päivitämme ilmiön etenemistä myös Syödään yhdessä -Facebookiin.

Ilmoittaudu ELO-Gaalaan 28.10.


Tänä vuonna gaalaa vietetään Suomi-teemalla. Gaalan kokit ja menun kokoaa Finnjävelin keittiömestari, Vuoden Kokki 2015, Ismo Sipeläinen. Juhlapaikkana toimii Restaurant Pörssi. Tänä vuonna vähän rennommissa tunnelmissa, hullutellenkin. Varmista paikkasi suositussa gaalassa.
        

Kokki ja Tarjoilija 2017

Suomen parhaat ravintolat ja niiden kokit ja tarjoiliijat ovat suomalaisen ruokamatkailun lähettiläitä! Kilpailutoiminta lisää intoa ja osaamista tulla vielä paremmaksi ja menestyä myös kansainvälisesti. Vuoden Kokki - ja Tarjoilija -kisan semifinaalit käydään tammikuussa 2017 Matkamessuilla. Viidettä kertaa järjestettävän Vuoden Tarjoilija 2017 -kilpailun johtaja on Vuoden Tarjoilija 2016, Taneli Lehtonen. 

Vuoden Kokki -kisa on yli 20-vuotias konkari. Kilpailujohtajana jatkaa viime vuodelta tuttu Heikki Liekola, joka on Vuoden Kokki 2014. Lisää tietoa kisoista elokuussa, jolloin ennakkotehtävät julkaistaan ja haku alkaa!  
 

Kansallisruokaraati

Kaikki suomalaiset pääsevät ehdottamaan kansallisruokaa. Ehdokkaista raati valitsee 12 ruokaa kansallisiksi ruoka-aarteiksi, joista yksi nimetään äänestyksen perusteella kansallisruoksi.

Raatiin kuuluvat Ravitsemusneuvottelu-kunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen, Maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtaja Maija Silvennoinen, Satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula, Marttojen toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä, Finnjävel-ravintoloitsija Henri Alén, ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä, historioitsija ja kirjailija Lasse Lehtinen, Svenska Litteratursälskapetin arkistonhoitaja Yrsa Lindqvist, Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Kim Palhus, Mondo-lehden päätoimittaja Kati Kelola sekä MTK:n ruokakulttuuri-asiamies Anni-Mari Syväniemi ja ELO-säätiön johtaja Seija Kurunmäki. 
 

Villiruoan ammattilaispäivä

Osana suosittua Slow Food festivaalia Fiskarsin Ruukissa (1.-2.10.2016) järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös ammattilaispäivä, joka on  30.9.2016. 


Hyvää kesää kaikille yhteistyökumppaneille!

 

ELO-säätiö lyhyesti 

ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö kokoaa suomalaisen ruokakulttuurin tekijät, näkijät ja resurssit saman pöydän ääreen. Kannustamme yhteistyöhön, jolla lisäämme ruokakulttuurimme arvostusta kotimaassa ja teemme siitä myös kansainvälisesti kiinnostavaa.

Innostamme suomalaiset syömään yhdessä Suomi 100 -juhlavuonna ja entistä enemmän siitä eteenpäin. Olemme myös juomakulttuurin asialla. Vahvistamme suomalaista villiruokaosaamista ja yhdistämme kouluruokatoimijoita viestimään kouluruokailumme ainutlaatuisuudesta. Nostamme esiin suomalaisten ravintola-ammattilaisten osaamista organisoimalla vuosittain kokki- ja tarjoilijakilpailut ja vastaamalla Suomen osallistumisesta Bocuse d’Or -kokkien maailmanmestaruuskilpailuun.

Syksyllä 2015 ELO-säätiö perusti Syödään yhdessä -rahaston. Rahastoon kerätyt ja lahjoitetut varat suunnataan yhdessäsyömisen kulttuurin kukoistukseen. Rahastoa saa tukea lahjoituksella tilille FI70 5723 0220 2291 03 viitteellä "Syödään yhdessä -rahasto".

 

Seuraa ja osallistu keskusteluun twitterissä ja Instagramissa:

#ruokakulttuuri #juomakulttuuri #finnishfood #vuodenkokki/@vuodenkokki #vuodenkokki2017 #vuodentarjoilija/@vuodentarjoilija #vuodentarjoilija2017 #bocusefi/@eerovottonen #villiyrttiviikko #kouluruokailu #suomi100 #goodnewsonschoolmeals #kouluruokailu #kouluruokapäivä #syödäänyhdessä/@syödäänyhdessä #suomisyöjajuo/@suomisyöjajuo #kansallisruoka

 
ELO-säätiö
ELO-säätiö
#finnishfood
#finnishfood
#ruokakulttuuri
#ruokakulttuuri

ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö

Seija Kurunmäki
+358 400 460894, seija.kurunmaki@elo-saatio.fi

Sini Garam
+358 50 587 0929, sini.garam@elo-saatio.fi

Moila Ant-Wuorinen
+358 50 370 4742, moila.ant-wuorinen@elo-saatio.fi

Copyright © 2016 ELO-säätiö, kaikki oikeudet pidätetään.


Tilaa uutiskirje    Poistu postituslistalta    Päivitä tilausasetuksesi   

Email Marketing Powered by MailChimp