Copy
Lähikalahanke etenee. Hatsinan projekti valmistui. Fosforit-tehtaan päästöt kurissa.
PUHDAS ITÄMERI -UUTISET 3/2015

Hyvä Puhdas Itämeri –uutiskirjeen lukija,


Tänä vuonna on otettu niin pienempiä askeleita kuin jättiharppauksiakin puhtaamman Itämeren puolesta.
 
Säätiömme on tehnyt 10 vuotta työtä meren ravinnekuorman pienentämiseksi. Kuluvana vuonna olemme myös käynnistäneet hankkeita, joissa ravinteet, erityisesti fosfori, myös hyödynnetään maksimaalisesti. Kansainvälisten hankkeittemme rinnalle julkistimme maaliskuussa kotimaisen Lähikalahankkeen, missä tavoitteena on kierrättää merkittävä määrä ravinteita Saaristomerestä maalle särkikaloihin kohdennetulla kalastuksella. Julkistuksen jälkeen toiminta on edennyt rivakasti, ja ensimmäiset hankkeessa kalastetut lähikalapihvit tarjoiltiin joulukuussa Turun koululaisille, jotka iloksemme antoivat pihveistä runsaasti myönteistä palautetta. Paikallisen pilotoinnin jälkeen hankkeessa edetään valtakunnalliseen toteutukseen. Kalastus on merkittävää ravinteiden kierrättämisessä mereltä maalle, ja hankkeesta hyötyy niin meri, eettistä ja terveellistä lähiruokaa etsivä kuluttaja kuin paikallinen kalastuselinkeinokin.
 
Elokuun hieno uutinen oli EU-rahoituksen saaminen NutriTrade-hankkeelle, jonka tarkoituksena on synnyttää Euroopan ensimmäinen merellinen ravinnepäästökauppa. Tämä on myös ensimmäinen säätiön johtama EU-rahoitteinen hanke. Tavoite on tuoda yhteen tehokkaat ravinteiden vähentämistoimet ja vapaaehtoiset rahoittajat, jotka haluavat kompensoida ravinnepäästöjä ja neutraloida ravinnejalanjälkensä. Pilottisuunnitelma sisältää useita uudenlaisia ravinteiden vähentämiskeinoja, kuten simpukanviljely, peltojen kipsikäsittely (jonka laaja-alainen pilotti käynnistyy ensi vuonna Helsingin yliopiston johdolla), ja särkikalojen kalastus. Saimme kaksi rautaista projektiammattilaista joukkoomme, kun projektipäällikkö Anna Saarentaus ja taloushallinnon koordinaattori Anni Kujala aloittivat kolmivuotisen urakkansa marraskuun alussa.
 
Olemme vuodesta 2012 lähtien tehneet tiivistä yhteistyötä lannoitteita valmistavan venäläisen EuroChemin kanssa Luoteis-Venäjällä Kingiseppissä sijaitsevan Fosforit-lannoitetehtaan fosforivalumien puhdistamiseksi. Tehtaalle keväällä 2012 rakennettua puhdistusjärjestelmää arvioinut, yhdessä valitsemamme brittiläinen konsulttiyritys Atkins julkaisi lokakuussa 2015 loppuraporttinsa, jossa puhdistuksen todettiin toimivan hyvin ja Laukaanjoen fosforikuormituksen pienentyneen merkittävästi. Raportista kävi ilmi, että vuonna 2011 paljastunut fosforivuoto oli massiivinen - yli kaksinkertainen verrattuna alkuperäiseen arvioon. Kyseessä oli suurin yksittäinen Suomenlahden kuormittaja, jonka päästöt saatiin leikattua murto-osaan hyvän yhteistyön tuloksena.
 
Joulu tuli säätiölle tänä vuonna hieman etuajassa, kun saimme päätökseen - yli 4 000 yksityislahjoittajan avulla - kesällä 2013 käynnistyneen Horisontti-kampanjan. Kun ensi vuoden alussa teokseen asennetaan viimeisetkin nimikoidut välkkeet, saa taideteos viimein Itämeren keskisyvyydestä muistuttavan 54 metrin mittansa. Horisontti-lahjoituksilla hankittiin kemikaalisäiliö Luoteis-Venäjällä sijaitsevalle Hatsinan jätevedenpuhdistamolle. Hatsinassa käynnistettiin kemiallinen fosforinpoisto marraskuussa, ja sen myötä Suomenlahteen päätyvä vuotuinen fosforikuorma pienenee 25-30 tonnilla.
Horisontin loppukiriä oli vauhdittamassa marraskuussa aloittanut varainhankintajohtajamme Minna Korpela, joka tulee tutuksi teille seuraavan vuoden kuluessa. Minnan tehtävänä on toteuttaa säätiön varainhankintaa niin, että varmistamme työllemme pitkäaikaisen rahoituksen.
 
Lopuksi pari sanaa Itämeren tilasta. Suomen ympäristökeskus kertoi joulukuun alussa julkaistussa Suomenlahden tila-arviossa, että ulkoisen kuormituksen laskun vaikutukset näkyvät erityisesti Suomenlahden itäosissa. Samassa hengenvedossa kuitenkin todettiin, että mereen tulevien ravinteiden määrää tulee edelleen vähentää, koska muun muassa Itämeren pääaltaalta tulevat virtaukset tuovat ravinnepitoisia vesiä myös meidän merialueellemme. Onneksi Kaliningradin kaupungin puhdistamo valmistuu nyt kansainvälisellä rahoituksella. Me itse kannamme kortemme kokoon muun muassa jatkamalla BEST-hankkeen valmistelua, jolla parannetaan teollisten ja kunnallisten jätevesien käsittelyä erityisesti Puolassa ja Baltiassa, sekä jatkamalla mereen päätyvien ravinteiden tehokasta vähentämistä myös kaikilla muilla hankkeillamme niin Itämeren pääaltaan kuin Suomenlahden ja Saaristomerenkin alueilla.
 
Tähän ajankohtaisena muistutuksena lisäisin, että Pariisin ilmastokokouksessa saavutetut ilahduttavat edistysaskeleet ovat elintärkeitä myös Itämerelle. Coalition Clean Balticin teettämä tuore arvio kertoo, että jo kahden asteen nousu maapallon lämpötilassa merkitsisi sinilevämäärien merkittävää kasvua Itämeressä ja neljän asteen nousu tarkoittaisi suoranaista sinilevämäärän räjähtämistä ja sen myötä suuria muutoksia Itämeren ravintoverkon kaikilla tasoilla. Vaikutukset Itämeren biodiversiteettiin olisivat dramaattisia.
Työmme Itämeren puolesta jatkuu ensi vuonna. Valmistelussa on nykyisten rinnalle myös uudenlaisia avauksia ravinnekuorman tehokkaaksi leikkaamiseksi ja ravinteiden paremmaksi hyödyntämiseksi. Tänäkin vuonna saadut rohkaisevat tulokset kertovat, että Itämeri voidaan vielä pelastaa, pala palalta.
 
Rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta!
 
Annamari Arrakoski-Engardt
Asiamies
John Nurmisen Säätiö
 

Kaksi uutta työntekijää aloittanut NutriTrade-hankkeessa

MMM Anna Saarentaus on nimitetty projektipäälliköksi ja Anni Kujala taloushallinnon koordinaattoriksi säätiön tänä vuonna käynnistämään NutriTrade-hankkeeseen 2.11.2015 alkaen. Molemmat EU-osarahoitteisen NutriTrade-hankkeen työtehtävät jatkuvat elokuuhun 2018 saakka.
Lue lisää

Lähikala ui turkulaisten lautasille


Arkea tarjoilee 11.12. ensimmäisen kerran Turun kouluravintoloissaan, päiväkodeissa sekä henkilöstöravintoloissaan lähinnä lahnasta valmistettuja lähikalapihvejä. Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin sairaaloiden henkilöstöravintoloissa lähikalapihvejä nautitaan tammikuussa.

Hatsina tehostaa ravinteidenpoistoa


John Nurmisen Säätiön Hatsinan vesilaitokselle vuonna 2015 toimittama kemiallisen fosforinpoiston laitteisto vihitään tänään käyttöön Hatsinan jätevedenpuhdistamolla, jossa käynnistetään jätevesien tehostettu fosforinpoisto. Tehostetun ravinteidenpoiston jälkeen vesilaitokselta lähtevien jätevesien sisältämä fosforimäärä pienenee Itämeren suojelukomissio Helcomin suosittamalle tasolle (0,5 mg P/l).

Fosforit-lannoitetehtaan päästöt kurissa


Brittiläisen konsulttiyhtiö Atkinsin asiantuntijaryhmä on saanut päätöksen arvioinnin, jossa tutkittiin Luoteis-Venäjällä sijaitsevan Fosforit-lannoitetehtaan lähialueen pintaveden keräys- ja puhdistusjärjestelmää. Arviointi vahvistaa, että järjestelmä toimii hyvin ja Itämereen laskevan Laukaanjoen fosforipitoisuudet ovat matalat.
Lähetä John Nurmisen Säätiön joulutervehdys ja voita Maailma piirtyy kartalle -uutuuskirja!
Osallistu!

RAHASTORAPORTTI 2/2015 

Voit tutustua rahastoraporttiimme täällä.
LUE KAIKKI PUHDAS ITÄMERI UUTISET

SEURAA PUHDAS ITÄMERI -HANKKEITA

Facebook
Twitter
Puhdasitämeri.fi
Copyright © 2015 John Nurmisen Säätiö, All rights reserved.


Peruuta uutiskirjeen tilaus    Muuta tilausasetuksia

Email Marketing Powered by Mailchimp