Copy
Nieuws over streek-en hoeveproducten uit Oost-Vlaanderen

Bekijk deze email in je browser

Beste Lekker Oost-Vlaams fan,

Wijnbouw in Oost-Vlaanderen? Oost-Vlaamse wijn? Jawel. Kom je er zelf van vergewissen op onze (eerste) Oost-Vlaamse Wijntoer op zondag 30 augustus. Noteer het alvast in je agenda.

 

De Lekker Oost-Vlaamse producten zullen ook prominent aanwezig zijn op de Jaarbeurs Gent van 12 tot 20 september. We verwelkomen je graag in onze gloednieuwe stand. We bezorgen je gratis ingangstickets op aanvraag.

Ook blikken we in deze nieuwsbrief terug op een heel geslaagde Oost-Vlaamse week op de Expo te Milaan.
 

Het team Lekker Oost-Vlaams wenst je veel leesplezier, jullie tips zijn steeds zeer welkom!

Wat staat er op de agenda?
Eerste Oost-Vlaamse Wijntoer
Lekker Oost-Vlaams op jaarbeurs
Was je erbij?
Oost-Vlaamse week in Milaan
Twee projecten afgewerkt
Smaakbeleving als hefboom voor marktinnovatie
Hoeve- en streekproducten in Vlaamse Ardennen, sterk potentieel
Achter de schermen
Gentse Feesten in ons Lekker Oost-Vlaams Groot Vleeshuis
Wist je dat?
Groenste brouwer, Buffalo, nieuw Vlaams streekproduct

Wat staat er op de agenda?

Eerste Oost-Vlaamse Wijntoer op zondag 30 augustus

Wijnbouw in Oost-Vlaanderen. Voor velen onbekend, maar niet lang meer. De wijnteelt in onze provincie is aan een opmars bezig. Tijdens onze Wijntoer kan je per fiets of met de wagen meerdere wijnbouwers bezoeken. Ze ontvangen je graag tussen 10 en 18 uur.
Doen mee: Wijndomein de 3 Fonteinen (Zottegem), Wijn Driesse (Sint-Lievens-Esse), Wijngaard Kampenberg (Vlierzele), Wijndomein Waes (Zwijnaarde), Domein De Roscam (Merelbeke) en Vlaamse Wijnacademie (Afsnee).
Meer info op website Lekker Oost-Vlaams.

Lekker Oost-Vlaams op Jaarbeurs Gent van 12 tot 20 september

 

Onze gloednieuwe stand Lekker Oost-Vlaams in hal 2 van Flanders Expo straalt de ‘Lekker Oost-Vlaams’-sfeer uit: authenticiteit en gezelligheid.
Nieuw is ook dat producenten per drie dagen kunnen deelnemen. Je kan dus meerdere keren terugkomen naar de beurs om steeds andere producten te ontdekken. Je kan rechtstreeks bij de producent proeven en kopen.

We hopen jullie te mogen verwelkomen op onze stand en kijken uit naar jullie reactie. Bezorg ons een mailtje met het gewenste aantal ingangskaarten en wij bezorgen je een code waarmee je de kaarten kan opvragen.


Meer info over de beurs zelf op de website van de Jaarbeurs Gent.

Was je erbij?

Oost-Vlaamse week op Expo Milaan


Van 28 juni tot en met 1 juli gaf een Oost-Vlaamse delegatie een extra Oost-Vlaamse toets aan het Belgisch Paviljoen op de Expo te  Milaan (Italië).  Met meer dan 100 personen van diverse instellingen werd een boeiend programma afgewerkt. Dit alles onder de koepel “A taste of East Flanders”.  De provincie Oost-Vlaanderen, EROV, Pom, UGent, Voka, Haven en stad Gent werkten succesvol  samen.

Zo werden meerdere seminaries ingericht  rond het thema van de Expo: ‘Voedsel voor de planeet, energie voor het leven’.  Er waren culturele optredens met Oost-Vlaamse artiesten. Op de chocoladehoek demonstreerden de zaakvoerders van De Klok (Serskamp) en Chocolaterie Van Hoorebeke (Gent) hun vakmanschap.
Er werden streekbieren voorgesteld zoals Pater Lieven van brouwerij Van Den Bossche (Sint-Lievens-Esse), Oudenaards bruin en Bijloke bier. Er was ook peperkoek van Vondelmolen (Lebbeke), speculoos van Vitaline (Dendermonde)  en koekjes van Bicobel (Lokeren).
Op de Vip-receptie op dinsdagavond kregen de genodigden ook nog witloof (witloofbedrijf D’Hauwers), Gandaham en geitenkaas van Le Larry. De kriekenjenever van stokerij Van Damme (Balegem) en advocaat van De Klok werden op het einde zeer gesmaakt.

De 34ste Wereldtentoonstelling vindt plaats van 1 mei tot en met 31 oktober 2015 in Milaan onder het motto 'Voedsel voor de planeet, energie voor het leven!' Meer info vind je op www.expo2015.org. Het Belgisch paviljoen is een must voor elke bezoeker.

Twee projecten met succes beëindigd

Op 30 juni werkten we twee projecten af. Tijdens de slotsessies in UGent en in Balegem stelden we de resultaten voor.

Smaakbeleving als hefboom voor marktinnovatie


In dit project focusten we op de introductie van streekproducten in grootkeukens van woonzorgcentra. Per regio werkten we menu’s uit die door de bewoners geproefd, gekeurd en zeer gesmaakt werden. De afgenomen enquêtes gaven aan dat menu’s met streekproducten een extra meerwaarde bieden en bij de bewoners vaak herinneringen oproepen. Ook de grootkeukenkoks waren enthousiast en tonen zich bereid om streekproducten in hun menu’s op te nemen.

Dit project krijgt een internationaal vervolg, waarbij we zullen samenwerken met Nederland (Zeeland), Frankrijk (Nord-Pas de Calais) en Engeland (Kent). Wordt vervolgd?

Hoeve- en streekproducten in de Vlaamse Ardennen, sterk potentieel


Dit project resulteerde in de samenwerking van 17 producenten in de coöperatie Vlapas. Ze zal op verschillende evenementen (bv. Houtem Jaarmarkt) als groep de streekproducten van de Vlaamse Ardennen promoten. Ook zullen de bedrijven onderling samenwerken om een distributie op punt te zetten naar verschillende afnemers (horeca, winkels, grootkeukens).

Achter de schermen

Gentse feesten in ons Lekker Oost-Vlaams Groot Vleeshuis

 

Iedereen welkom in het Groot Vleeshuis, Promotiecentrum voor Oost-Vlaamse streekproducten aan de Groentenmarkt te Gent, tijdens de Gentse Feesten van 17 tot 26 juli. Het buitenterras, het terras onder de hammen, de geklimatiseerde zaal en de winkel zijn dagelijks open van 13 tot 24 uur en tijdens het weekend en op 21 juli zelfs van 11 tot 1 uur. We bieden er de Oost-Vlaamse streekproducten op een kwaliteitsvolle manier aan. Een moment van rust in het feestgedruis!

 

Wist je dat?

Brouwerij Huyghe (gekend van bier Delirium Tremens) in Melle de groenste brouwer van België wenst te worden.
Een nieuwe stap is gezet met de ondertekening van een driejarig contract met Seanergy die elektriciteit levert geproduceerd  door het windmolenpark 46 km zee-inwaarts. Deze groene energievoorziening is een aanvulling op de 20% die de brouwerij reeds ophaalt uit zijn zonnepanelen.

Buffalobier in trek is bij de Buffalo’s (AAGent supporters).
Bij brouwerij Van Den Bossche te Sint-Lievens-Esse brouwt men al sinds 1907 het Buffalo bier. Aan het ontstaan ervan ligt het circus Buffalo Bill. Dit Amerikaanse circus stelde zijn tenten op het dorpsplein op. De brouwersgasten woonden de middagvertoning bij. Hierdoor werd er tijdens het brouwproces niet genoeg geroerd en brandde het bier lichtjes aan. Men liet het bier gisten en na afloop kreeg men een bier dat zwaarder was met een niet onaangename licht verbrande smaak. Het bier werd verkocht onder de naam Buffalo”. 
De huidige voetbalgekte rond AA Gent heeft ook gevolgen voor brouwerij Van den Bossche . Brouwer Bruno Van den Bossche kan de vraag naar het Buffalobier amper bijhouden.

Oudenaards bruin Vlaamse erkenning krijgt  als streekproduct.

De geschiedenis van het brouwen in Oudenaarde gaat terug tot in de verre middeleeuwen. Reeds in 1357 werd in de stad een ambacht van brouwers opgericht. Ooit telde de stad en omgeving 17 brouwerijen. Belangrijk hierbij  is o.a. de uitstekende kwaliteit van het Oudenaards water, rijk aan ijzer en calcium.
Het Oudenaards bruin onderscheidt zich van het Oudenaards oud bruin qua smaak: de traditionele zure smaak is volledig weggevallen.
De erkenning van Oudenaards bruin door VLAM gaat naar drie brouwerijen uit Oudenaarde :
  • brouwerij Roman : de oudste en grootste Oudenaardse brouwerij met Adriaen Brouwer bruin bier
  • brouwerij Cnudde : hier is de vierde generatie brouwers aan de slag
  • brouwerij Smisje : de jongste brouwerij met ook Oudenaards bruin in het gamma

Meer info over Vlaamse erkenningen : www.streekproduct.be


 
Like ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Bezoek onze website
Lekker Oost-Vlaams is een initiatief van de Economische Raad voor Oost-Vlaanderen en de Provincie Oost-Vlaanderen, i.s.m. Toerisme Oost-Vlaanderen.
Copyright © 2015 EROV, Alle rechten voorbehouden

Ons mailingadres is:
EROV vzw
Woodrow Wilsonplein 2
Ghent 9000
Belgium

Add us to your address book


Schrijf je uit van deze lijst    Pas je preferenties aan