Copy
Nieuwsbrief Fietsersbond afdeling Utrecht - september 2016
Fietsnieuws uit Utrecht:
Heropening Tolsteeg- en Maliesingel
Fietsverlichtingsactie 8 en 15 oktober – wie helpt mee?
Herinrichting Westelijke Stadsboulevard
Dafne Schippersbrug wordt geplaatst
Wie helpt mee om 'Fietsen alle jaren' ook in Utrecht op te zetten

Van de voorzitter

UTRECHT

Heropening Tolsteeg- en Maliesingel
Dit weekend worden de Tolsteeg- en Maliesingel weer opengesteld. Het asfalt is een meter smaller dan het was, de klinkers in de fietsstroken zijn vervangen door asfalt en de fietsstroken zijn een stuk breder geworden. Voor auto's is de maximumsnelheid verlaagd naar 30 km/u.
 
De weg ziet er prachtig uit. In de zomer reden er vrijwel geen auto's, omdat het vakantie was en doorgaand verkeer niet mogelijk was. Een klein fietsparadijs. Maar de combinatie van een smallere wegbreedte en bredere fietsstroken leidt er toe dat voor de auto een strook in het midden overblijft die net breed genoeg is voor één auto. En inmiddels is de zomer voorbij en zijn de werkzaamheden afgerond. Het autoverkeer neemt per week toe. Om tegemoetkomende auto's ruimte te geven, rijden auto's in beide richtingen met één wiel op de fietsstrook. Als de weg net zo druk wordt als-ie was, inclusief vrachtwagens, dan gaat het niet passen.
 
We hebben vóór de reconstructie bij de gemeente onze zorgen over de veiligheid geuit. De gemeente probeerde ons gerust te stellen en was overtuigd dat het in de nieuwe situatie nooit meer zo druk zou worden als het was. We hopen dat de ambtenaren gelijk krijgen. Maar we zijn er niet gerust op. Meld ons je ervaringen via voorzitter@fietsersbond.nl 

Fietsverlichtingsactie 8 en 15 oktober – wie helpt mee?
Nu de avonden eerder donker worden, is het belangrijk dat je fietsverlichting het goed doet. Daarom organiseren wij weer onze jaarlijkse fietsverlichtingsactie. Op zaterdag 8 en 15 oktober zullen vrijwilligers van onze afdeling op de Stadhuisbrug fietsverlichting van het aanwezige publiek gratis repareren. De actie begint om 11 uur en om 15 uur worden de laatste volgnummers uitgedeeld.
 
Je bent van harte uitgenodigd om met je kapotte fietsverlichting langs te komen. Maar we zoeken ook nog reparateurs om deze actie mogelijk te maken. Als reparateur herstel je zelfstandig fietsverlichtingen. Enig inzicht in stroomkringen en minimaal één rechterhand zijn dus vereist. Kom je er desondanks niet uit, dan kun je altijd terugvallen op een ervaren collega.
 
De fietsverlichtingsactie wordt altijd zeer gewaardeerd door het publiek en de sfeer is over het algemeen uitstekend te noemen. Zin om te komen helpen of liever eerst meer informatie? Stuur een reply op deze nieuwsbrief, en we nemen contact met je op.

Herinrichting Westelijke Stadsboulevard voor betere leefbaarheid, veiligheid, oversteekbaarheid en meer groen
Maandagavond 19 september was er een inloopavond over (o.a.)  de herinrichting van de Westelijke Stadsboulevard, met informatie over het plan met de vijf compartimenten (van 24 Oktoberplein tot de Marnixbrug).
De verkeersdruk van auto’s in dit deel van de stad is sinds 2012 flink toegenomen. Vooral de Majellaknoop en de Josephlaan met het kruispunt met de Amsterdamsestraatweg zijn bottlenecks. Doel van het plan is de West-Boulevard voor bestemmingsverkeer te reserveren en het doorgaand autoverkeer te verplaatsen naar de snelwegen en de Zuilense Ring. Dit betekent in principe overal één autorijstrook per richting en meer ruimte voor openbaar vervoer, fietsers, voetgangers en groen. De ’t Goylaan is onlangs ingericht als stadsboulevard. De ervaringen daar worden meegenomen als leerpunten.

Veranderingen die in het oog springen:
  • De hele route krijgt een inrichting als de Joseph Haydnlaan –Lessinglaan (zover mogelijk);
  • Station Zuilen wordt een verblijfsgebied;
  • Fietsers krijgen een tweerichtingenfietspad. Helaas niet overal, dat is jammer omdat overbodige fietsoversteken vermeden moeten worden;
  • De bewonersgroep Fris Alternatief stelt voor om de Thomas à Kempisweg af te sluiten (voor auto’s) en alle auto- en busverkeer via het Thomas à Kempisplantsoen te geleiden.
Meer informatie vind je hier.
Dafne Schippersbrug wordt geplaatst
Er wordt hard gewerkt aan de Dafne Schippersbrug (fietsbrug over het Amsterdam Rijnkanaal) en dat wordt steeds beter zichtbaar. Vanaf 26 september worden gedurende 2 weken de brugdelen ingevaren en op hun plek geplaatst. Hier kun je via een live stream de voortgang van de werkzaamheden volgen. Naar verwachting is de brug eind 2016 gereed.
Wie helpt mee om ‘Fietsen alle jaren’ ook in Utrecht op te zetten?
De Fietsersbond is op zoek naar een of meer leden die het leuk vinden om ook in de stad Utrecht een begin te maken met ‘Fietsen Alle Jaren’. Dit is een initiatief van de Fietsersbond, bedoeld om ouderen die zelf niet (meer) kunnen fietsen het gevoel terug te geven van ‘de wind door je haren’. Samen met een andere passagier gaan ze in een riksja op stap, bijvoorbeeld langs plaatsen waar zij vroeger gewoond en gewerkt hebben. Kijk maar eens op www.fietsenallejaren.nl.
 
In Denemarken, waar het idee vandaan komt, zijn de riksja’s binnen een paar jaar een enorm succes geworden. Inmiddels zijn er ook in Nederland verschillende dorpen en steden waar zo’n riksja rijdt en wij vinden dat fietsstad Utrecht niet kan achterblijven. Wie wil daar de schouders onder zetten? Het gaat allereerst om het zoeken naar een of meer instellingen die dit willen dragen en om het vinden van financiering. Je krijgt hierbij ondersteuning en begeleiding vanuit de landelijke Fietsersbond.
 
Heb je belangstelling, stuur dan een email naar info@fietsenallejaren.nl. Vergeet niet je telefoonnummer te vermelden, dan kun je snel een telefoontje verwachten. En wie weet zien we binnenkort de eerste riksja in de straten verschijnen!

Van de voorzitter
 
Mijn fietstelweek
In heel Nederland deden dit jaar 42.519 mensen mee met onze Fietstelweek. Dat zijn er minder dan vorig jaar, toen dat er 51.000 waren. Gelukkig zijn er dit jaar wel veel meer gereden kilometers geregistreerd dan vorig jaar. Ik ben er trots op dat in Utrecht 2.683 mensen deelnamen aan de FTW. Utrechters tellen dus bovengemiddeld graag mee!
 
Met mijn gemiddelde van 7 km per dag stond ik een groot deel van de week rond plek 1.300, halverwege de ranglijst. Op donderdag kon ik weer 'ns op de fiets naar mijn werk in Amersfoort en stond ik na thuiskomst op plek 400. Op zaterdag heb in Delft mijn nieuwe tweedehands ligfiets opgehaald. Het was een heerlijk zwoele avond. Mede dankzij omzwervingen door Rotterdam (even langs bij vrienden) en een omleiding via een totaal onverlicht dijkweggetje bij Moordrecht was ik bij thuiskomst 75 km rijker. Ik eindigde als 253e.
                                     
Fijn dat je weer hebt meegedaan met de Fietstelweek, dank je wel! Zodra de telgegevens beschikbaar zijn, zullen we in de nieuwsbrief wat resultaten laten zien. En we gaan de cijfers natuurlijk gebruiken om de gemeente te helpen om fietsers nog beter te laten doorstromen. Heb je vragen of opmerkingen, mail me dan even: voorzitter@fietsersbondutrecht.nl
 
Peter van Bekkum
Copyright © 2016 Fietsersbond afdeling Utrecht, Alle rechten voorbehouden.