Copy
Nieuwsbrief Fietsersbond afdeling Utrecht - juni 2015
Fietsnieuws uit Utrecht:
Op de fiets naar de Tour
Update verkeerslichten: eerste lichten uitgeschakeld
Tentoonstelling 140 jaar fietscultuur
Bouw fietsbrug Amsterdam-Rijnkanaal gestart
Weinig fiets in plannen Uithof
De fiets in fase 2 van het stationsgebied
Rabobrug wordt Moreelsebrug
 
Fietsnieuws uit Nieuwegein:  
Tourdirecteur Prudhomme opent Nieuwegeinse fietsbrug
Fietsroute Noordstedeweg
Houtense metro-bewegwijzeringssysteem ook naar Nieuwegein

Van de voorzitter

UTRECHT

Op de fiets naar de Tour
Op zaterdag 4 juli staan de wielrenners van de Tour de France bij de Jaarbeurs, klaar voor hun eerste rit. Maar waar sta jij? Met honderdduizenden wielerliefhebbers in de stad zal het nog moeilijk worden om bij je favoriete plekje langs het parcours te komen. Daarom hebben we voor bezoekers uit de regio een speciale Toureditie van de fietsrouteplanner gemaakt. Ook hebben we samen met Le Tour Utrecht voor 28.000 extra (tijdelijke) fietsparkeerplaatsen gezorgd!
 
Vanuit de regio ben je op de fiets het snelst bij het parcours. Wees voorbereid en plan je route met de tourrouteplanner. Hierin zijn het parcours, de extra fietsenstallingen en de publieksvenues opgenomen. Ook houdt de planner rekening met fietsroutes die je zo veel mogelijk om de drukte heen leiden. Eenmaal aangekomen bij de fietsenstalling loop je in een paar minuten naar het parcours waar je de Tour van dichtbij voorbij ziet razen.
 
Ook bij de verschillende evenementen zijn extra fietsenstallingen. Voor de sportieve rijders is het goed om te weten dat er in de Jaarbeurs en op de Vondellaan een bewaakte fietsenstalling is met parkeerplaatsen voor racefietsen. Hier wordt wel een vergoeding voor gevraagd. Lees hier alles over de fietsenstallingen tijdens de Tour.
 
Je kunt ons helpen om mensen op de fiets naar de Tour te krijgen door de tourrouteplanner te delen op sociale media. Op 4 en 5 juli kun je bovendien met een simpele tweet een echte Utrechtse beixo-fiets winnen! Hoe dat moet, lees je in onze flyer.
Update verkeerslichten: eerste lichten uitgeschakeld
Al jarenlang strijden we voor minder vertraging voor fietsers bij verkeerslichten. Veel verkeerslichten kunnen volgens ons beter worden afgesteld of (een deel van de dag) worden uitgeschakeld. Dat grote verbeteringen eenvoudig mogelijk zijn, bewees de gemeente afgelopen najaar bij de Maliebaan. De verkeersregeling werd daar vlot aangepast nadat een politiecontrole een ellenlange fietsfile van voor rood wachtende fietsers had veroorzaakt. Dit voorjaar heeft de gemeente aan inwoners gevraagd meldingen te doen over verkeerslichten. Daar is massaal op gereageerd: er zijn bijna 5.000 meldingen gedaan.
 
Verkeerslichten die volgens inwoners weg kunnen, worden eerst op proef uitgeschakeld en bij gebleken succes verwijderd. Op drie kruispunten zijn de verkeerslichten al uitgezet: Wittevrouwensingel × Kleine Singel, Sint Jacobsstraat × Waterstraat en Maliesingel × Zonstraat. Dat is goed nieuws, want van alle soorten kruispunten zijn kruispunten met verkeerslichten het gevaarlijkst. Voorrangskruispunten zijn veiliger en laten het fietsverkeer veel beter doorstromen.
 
De gemeente gaat op nog zeven andere kruispunten de verkeerslichten uitschakelen (lees hier welke). Maar deze tien kruispunten vormen wat ons betreft pas het begin! We zullen de gemeente aansporen om op korte termijn nog veel meer verkeerslichten uit te zetten.
Tentoonstelling 140 jaar fietscultuur
Wethouder Lot van Hooijdonk opende op 21 mei de tentoonstelling Utrecht Fietsstad. Deze tentoonstelling is een samenwerking van Het Utrechts Archief, de ANWB en Le Tour Utrecht. De historicus Hans de Buiter van de ANWB heeft het historisch onderzoek gedaan en de tentoongestelde fietsen zijn van de vereniging De Oude Fiets.
 
Chantal Keijsper, directeur van het Utrechts Archief, memoreerde dat Utrecht in 1885 op de Maliebaan het eerste fietspad van Nederland kreeg. Dat wil zeggen, het wandelpad op de Maliebaan werd op zondagmiddag opengesteld voor rijwielen. Aan de Maliebaan was kort daarvoor ook de Nederlandsche Vélocipèdisten-Bond opgericht, de latere Algemene Nederlandse Wielrijdersbond. Het eerste échte Nederlandse fietspad ontstond overigens pas in 1896, in het Noord-Brabantse dorp Nuenen.
 
De tentoonstelling Utrecht Fietsstad is nog tot 19 oktober te bekijken in het Utrechts Archief aan de Hamburgerstraat 28. De toegang is gratis. Klik hier voor meer informatie.
Bouw fietsbrug Amsterdam-Rijnkanaal gestart
Op 27 mei is de bouw van de fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Oog in Al van start gegaan. De Fietsersbond heeft altijd gepleit voor de bouw van deze brug. Volgens de huidige planning kunnen inwoners van Leidsche Rijn medio 2016 over de nieuwe brug naar de oude stad fietsen. Vanuit de oude stad ontstaat tevens een prettige fietsroute naar het Groene Hart.
Weinig fiets in plannen Uithof
De Uithof gaat groeien en dus neemt de verkeersdrukte er toe. Daarom heeft de gemeente een plan opgesteld voor de toekomstige infrastructuur van de Uithof en Rijnsweerd. Het uitgangspunt daarbij is dat de verkeersgroei wordt opgevangen door fiets en ov. Daar werden wij natuurlijk vrolijk van. Maar toen we verder bladerden in de plannen, bleek dat er geen concrete maatregelen voor de fiets in voorkwamen. Erger: de ongelijkvloerse kruising Archimedeslaan × A28 dreigt te verdwijnen, wat juist een extra knelpunt voor fietsers oplevert! Daarom schreven we deze brief aan de gemeente met daarin onze ideeën voor een goede fietsbereikbaarheid van de Uithof.
De fiets in fase 2 van het stationsgebied
Ook voor fase 2 van het stationsgebied zijn er plannen in de maak. Wij keken of de fiets niet wordt vergeten en brachten de gemeenteraad van onze bevindingen op de hoogte tijdens de raadsinformatieavond van 3 juni. In onze bijdrage kwamen aan bod: de breedte van fietspaden, kansen voor fietsenstallingen in parkeergarages, de Sijpesteijntunnel en het oponthoud voor fietsers als de Muntbrug open moet voor watertaxi’s. Lees hier onze hele bijdrage.
Rabobrug wordt Moreelsebrug
De nieuwe voetgangers-en-fietsersbrug over de sporen bij het centraal station zal Moreelsebrug gaan heten. Tot nu toe werd de werknaam ‘Rabobrug’ gebruikt, maar na een prijsvraag dit voorjaar is ‘Moreelsebrug’ gekozen als officiële naam. De Moreelsebrug verbindt de Croeselaan ten westen van het station met het Moreelsepark aan de oostzijde van het station. De bouw van de brug is onlangs gestart. Eind 2016 moet hij klaar zijn.

NIEUWEGEIN
 
Tourdirecteur Prudhomme opent Nieuwegeinse fietsbrug
De Tour de France doet weliswaar niet Nieuwegein aan, maar monsieur Prudhomme opent op 30 juni wél de Nieuwe Heemsteedsebrug, de fietsbrug die de oude oost-westverbinding over het Amsterdam-Rijnkanaal tussen Nieuwegein en Houten herstelt. De afgelopen weken is hard gewerkt om de FietsFilevrijroute, waar de brug onderdeel van uitmaakt, van mooi rood asfalt en verlichting te voorzien (foto). Hoewel de gemeente beloofde dat aan de stadskant van Nieuwegein de kruising Structuurbaan × Malapertweg nog voor de opening aangepakt zou worden, is daar tot op heden nog geen activiteit te bespeuren. Dat wordt dus nog even goed uitkijken bij het oversteken... Op 8 juli gaat de brug open voor het ‘gewone fietsvolk’.
Fietsroute Noordstedeweg
Een andere oost-westverbinding in Nieuwegein, die heel wat drukker befietst wordt, is de Noordstedeweg. Ook daar zijn de afgelopen maanden belangrijke verbeteringen doorgevoerd. Onze indruk is dat de kruising met de Herenstraat (onder de gegeven omstandigheden) nu wel zijn optimale vorm heeft gekregen (foto, filmpje).
Houtense metro-bewegwijzeringssysteem ook naar Nieuwegein
Onlangs werd bij onze buurafdeling Houten een nieuw fietsbewegwijzeringssysteem in gebruik genomen. Het systeem is gebaseerd op de bekende metrokaarten met gekleurde lijnen. Op strategische plekken in de gemeente zijn kaarten geplaatst en vele duizenden lantaarnpalen werden door Fietsersbondleden voorzien van stickers met kleur en nummer van de ‘metrolijnen’ (rechts op deze foto een sticker van de groene route). Onze verkeerswethouder Peter Snoeren is gecharmeerd van het systeem en heeft ons gevraagd mee te denken of het ook in Nieuwegein toegepast kan worden. De Houtense buren hebben er alvast voor gezorgd dat de route Houten-Nieuwegein nummer 1 heeft gekregen, dus zij lopen al een beetje op de beslissing vooruit... Hier lees je meer over het Fietsnetsysteem.
 
Van de voorzitter
 
Zomer!
Het is eindelijk zomer en de hele stad is ondergedompeld in de sfeer van de Tour de France. Of je nu meefietst met de toertocht, langs het parcours naar de renners gaat kijken of naar de TV gaat kijken omdat je de stad niet meer in of uit kunt komen, ik wens je daarbij veel plezier. En wat je ook gaat doen op de beide etappedagen, vergeet niet je fietsroute te plannen op http://letourutrecht.fietsersbond.nl/
 
Jacobsstraat
Goed nieuws: de werkzaamheden aan de Jacobsstraat zijn afgerond. Vanaf januari was de weg tussen het Vredenburg en de Monicabrug afgesloten voor fietsers; we kunnen er nu weer in twee richtingen fietsen. In het voorjaar waren we heel boos op de gemeente over de selectieve afsluiting voor fietsers. Wethouder Van Hooijdonk beloofde beterschap en vroeg ons om het overleg met de gemeente snel weer te hervatten. Sindsdien worden we nog vaker dan voorheen gevraagd om onze visie op projecten in te brengen. Maar of er nu ook beter geluisterd wordt naar onze suggesties en opmerkingen, daarover lopen de meningen wat uiteen.
 
Hebben we al kennisgemaakt?
In de afgelopen periode heb ik met veel actieve leden gesproken over hun speerpunten, ideeën en wensen. Als we elkaar nog niet hebben gesproken en je hebt zin in een kop koffie of een biertje, stuur me dan even een mailtje via voorzitter@fietsersbondutrecht.nl. Dan maken we snel een afspraak om elkaar te ontmoeten.
 
Najaarsborrel
In het najaar organiseren we een borrel waarin we de actieve leden in het zonnetje willen zetten. Doel is om elkaar beter te leren kennen en ervaringen uit te wisselen, om met elkaar en van elkaar te leren. De bijeenkomst wordt heel interessant als je veel ervaring hebt en je tips en trucks wilt delen met andere actieve leden en minstens zo interessant als je benieuwd bent naar tips hoe je echt effectief kunt zijn in het beïnvloeden van een voorgenomen reconstructie in jouw buurt. We komen hier na de zomer op terug.
 
Fijne vakantie!
Van harte wens ik je een fijne zomervakantie toe, waarin je je gedachten kunt verzetten, de rust vindt die je zoekt of juist lekker buiten actief kunt zijn.
 
Peter van Bekkum
Copyright © 2015 Fietsersbond afdeling Utrecht, Alle rechten voorbehouden.