Copy
Nieuwsbrief Fietsersbond afdeling Utrecht - september 2015
In deze nieuwsbrief:

Gemeente Utrecht stelt zich kandidaat voor Fietsstad 2016
Fietsverlichtingsactie 10 en 24 oktober – wie helpt mee?
Fietstelweek 2015 een succes!
Werkzaamheden Leidseweg
Van de voorzitter – Waar kan ik melden dat het meldpunt niet werkt?

(Geen nieuws uit Nieuwegein dit keer)
Gemeente Utrecht stelt zich kandidaat voor Fietsstad 2016
Elke twee jaar kan een gemeente in Nederland de titel Fietsstad van het jaar winnen. De gemeente Utrecht wil deze prijs in de wacht slepen en heeft zich aangemeld voor de titel van 2016 met dit bidbook. Goed dat de gemeente haar nek uitsteekt voor de fiets!

Als afdeling mochten wij de inschrijving van de gemeente Utrecht beoordelen. We hebben een gematigd positief oordeel gegeven over Utrecht Fietsstad 2016. We zien dat de gemeente serieuze initiatieven neemt op fietsgebied en dat op straat steeds meer zichtbaar wordt dat Utrecht een fietsstad is. Daarvoor alle lof.
 
De stad is er echter nog niet: niet alle veranderingen zijn verbeteringen, zoals te zien is aan de beperkte opstelruimte voor de fiets bij verschillende heringerichte kruispunten. Ook kan de gemeente meer doen om de overlast van wegwerkzaamheden voor fietsers te beperken en te zorgen voor veilige omleidingsroutes. Daarnaast zijn er nog steeds veel te weinig fietsparkeerplekken in het centrum.
 
Kortom, we willen de gemeente graag steunen in haar ambitie om de fiets op nummer 1 te zetten, maar benadrukken wel dat er nog meer dan genoeg werk aan de winkel is!
Fietsverlichtingsactie 10 en 24 oktober – wie helpt mee?
Nu de avonden donkerder worden, is het weer tijd voor de jaarlijkse fietsverlichtingsactie. Op zaterdag 10 en 24 oktober zullen vrijwilligers van onze afdeling op de Stadhuisbrug fietsverlichting van het aanwezige publiek gratis repareren. De actie begint om 11 uur en om 15 uur worden de laatste volgnummers uitgedeeld.
 
Je bent van harte uitgenodigd om met je kapotte fietsverlichting langs te komen. Maar we zoeken ook nog reparateurs om deze actie mogelijk te maken. Als reparateur herstel je zelfstandig fietsverlichtingen. Enig inzicht in stroomkringen en minimaal één rechterhand zijn dus vereist. Kom je er desondanks niet uit, dan kun je altijd terugvallen op een ervaren collega.
 
De fietsverlichtingsactie wordt altijd zeer gewaardeerd door het publiek en de sfeer is over het algemeen uitstekend te noemen. Zin om te komen helpen of liever eerst meer informatie? Stuur een reply op deze nieuwsbrief, en we nemen contact met je op.
Fietstelweek 2015 een succes!
In de vorige nieuwsbrief deden we een oproep om mee te doen aan de Fietstelweek. In totaal hebben landelijk 56.000 fietsers meegedaan die samen meer dan 2 miljoen kilometer aflegden. In de provincie Utrecht waren dit ruim 6.700 deelnemers die meer dan 300.000 kilometer hebben gefietst. Buiten de deelnemersaantallen en het totaal aantal gereden kilometers is ook de gemiddelde snelheid geregistreerd. Dit was in de provincie Utrecht 17,4 km/uur ten opzichte van 17,9 km/uur landelijk. Welke conclusie hieruit te trekken valt, is niet eenvoudig te zeggen. De komende weken worden de onderzoeksdata nader geanalyseerd.

We willen alle deelnemers bedanken voor hun bijdrage en enthousiasme. Ondanks de weersomstandigheden is een mooie prestatie geleverd. Op 25 september hebben de 20 winnaars van een fiets per e-mail bericht gekregen. GEFELICITEERD en nog veel fietsplezier! De website van de Fietstelweek blijft online; hier wordt ook informatie op geplaatst over het vervolg.
Werkzaamheden Leidseweg
De gemeente is op 7 september gestart met de herinrichting van de Leidseweg, tussen Westplein en J.P. Coenbrug (foto van de werkzaamheden). De klinkertjes worden vervangen door twee stroken rood asfalt, met in het midden een strook klinkers. Ook de parkeerplaatsen en stoep worden opnieuw gestraat. Voor de vele fietsers betekent het een stevige verbetering van het comfort en veiligheid (met name bij vorst) op een van de belangrijkste en drukste routes tussen Leidsche Rijn en het centrum van Utrecht. We zijn blij dat de gemeente kiest voor asfalt op alle hoofdfietsroutes en zo laat zien dat de fiets op nummer 1 staat.
 
Sinds 21 september is ook het stuk vanaf de Muntkade tot de Mozartbrug in Oog in Al afgesloten. Om het Merwedekanaal over te steken is een pontonbrug neergelegd. De komende herfst en winter zullen fietsers telkens wisselende stukjes via omleidingsroutes moeten omrijden. Op 31 januari 2016 is de herinrichting afgerond.
 
Van de voorzitter – Waar kan ik melden dat het meldpunt niet werkt?

De Fietsersbond heeft een meldpunt waarop je op een kaart kunt aangeven dat fietsers op een bepaalde plek een probleem hebben. Een te smalle fietsstrook, te lang wachten bij een verkeerslicht, slecht wegdek et cetera. De Fietsersbond stuurt elke melding automatisch per e-mail door naar de verantwoordelijke wegbeheerder.
 
Op landelijk niveau ziet de Fietsersbond bij wegbeheerders een toenemende belangstelling voor meldingen van gevaarlijke situaties en fietsknelpunten. Sociale media hebben een gunstige invloed: door meldingen op te pakken werkt een gemeente aan een gunstig imago en het kan veel gedoe schelen.
 
De gemeente Utrecht lijkt niet enthousiast over meldingen vanuit ons meldpunt. Begin 2014 heeft ze ons gevraagd om meldingen te doen via www.utrecht.nl/meldingopenbareruimte. Daarnaast bleek onlangs dat het mailadres waar onze meldingen automatisch naartoe werden gestuurd, door de gemeente is opgeheven: een buurvrouw van mij kreeg een foutmelding als reactie op haar melding. Een tijd lang zijn onze meldingen dus helemaal niet bij de gemeente aangekomen.
 
We hebben de gemeente gevraagd hoe we onze meldingen bij de gemeente kunnen indienen. De routing van de meldingen is aangepast en ons meldpunt werkt weer zoals het bedoeld is. Nu maar 'ns navragen hoeveel actie de gemeente heeft ondernomen op onze meldingen.
 
Peter van Bekkum
Copyright © 2015 Fietsersbond afdeling Utrecht, Alle rechten voorbehouden.