Copy
Moerdijk Portnews november 2020 
In deze nieuwsbrief:

BELANGSTELLING IN DIVERS MOERDIJK

Er is veel te vertellen, en er wórdt veel verteld over de haven van Moerdijk. Zo is er enorm veel belangstelling voor Logistiek Park Moerdijk. Zowel vanuit bedrijven om te vestigen, als de media die erover schrijven en de omgeving die nieuwsgierig is naar de plannen. In deze Portnews leest u er meer over.
 
Op logistiek vlak gebeurt er meer. Hoe bevorderen wij de modal shift en werken we samen met andere partijen in de haven? Deze week verscheen hier een interview over met commercieel manager logistiek Annette van Ketel, samen met Lineas en A2B-online. Ook is er kort nieuws van uitbreidingen in Moerdijk en een bijzonder project cargo lijndienst op West Afrika. Ik ben verheugd om u voor te stellen aan onze nieuwe collega die per 1 december start in het commerciële team.
 
We praten u digitaal ook over andere onderwerpen bij. Zoals de recente publicatie van de Havenmonitor 2020: een overzicht van de economische betekenis van de Nederlandse zeehavens, waaronder Moerdijk. Er was een eerste Industrietafel Energietransitie en binnenkort een tweede editie. En wellicht zag u het al voorbij komen; een interview met manager veiligheid en havenmeester Tim Steffens over de aanpak van veiligheid op het haven- en industrieterrein. Zo loopt er een pilot met politie waarbij kentekens worden geregistreerd middels een ANPR koppeling. Binnenkort hopen we de eerste resultaten met u te mogen delen.

Veel leesplezier.
 
Ferdinand van den Oever
Directeur Havenbedrijf Moerdijk
 

REUSACHTIGE DC’S, GEEN E-COMMERCE

Na ruim tien jaar is de kogel door de kerk. Er mag een Logistiek Park Moerdijk gebouwd gaan worden. Gaan de heipalen voor het Logistiek Park Moerdijk meteen de grond in? Ferdinand van den Oever ligt een tipje van de sluier op in een interview in Nieuwsblad Transport. Aan de belangstelling ontbreekt het in elk geval  bepaald niet. "In het oorspronkelijke bestemmingsplan wordt uitgegaan van aanleg in vier fases, uitgesmeerd over een periode van vijftien jaar, maar de interesse is dermate groot, dat we al drie van die vier fases snel zouden kunnen realiseren."

Lees het interview op NT.nl

SAMENWERKINGEN IN EEN GROEIEND MOERDIJK

De haven van Moerdijk, ook wel de logistieke hotspot tussen Rotterdam en Antwerpen, draait op volle toeren door. De vierde zeehaven van Nederland rijgt de duurzame shortsea- en spoorverbindingen aan elkaar. Annette van Ketel, commercieel manager logistiek, vertelt dat alle modaliteiten in Moerdijk – shortsea, binnenvaart en spoor – groeien. ‘Klanten die nog twijfelen om over te stappen van wegvervoer naar shortsea, binnenvaart of spoor, kunnen bij ons aankloppen over de modal shift. Wij helpen bedrijven graag.’

Lees het artikel met A2B en Lineas

INTRODUCTIE NIEUWE COLLEGA: JAYAND BALADIEN

“In december start ik bij Port of Moerdijk in de functie van commercieel manager. De afgelopen jaren heb ik vooral functies uitgeoefend in de maakindustrie. Van consultant, projectleider, supply chain manager tot logistiek directeur. Nu wil ik graag mijn weg vervolgen door mijn kennis en competenties in te zetten om ons havengebied verder te ontwikkelen in de energietransitie. Onder het motto verbinden, verbeteren en verduurzamen wil ik het bedrijfsleven ondersteunen in het aangaan van de uitdagingen om de "next step" te maken.”
 
Jay volgt Manon Baartmans op die de organisatie gaat verlaten om te gaan genieten van een sabbatical. Over haar vertrek later meer. De komende periode zal zij Jay bij zoveel mogelijk klanten persoonlijk introduceren.

BOZ VERHEUGD OVER CIJFERS NIEUWE HAVENMONITOR

De Brancheorganisatie Zeehavens is verheugd met de cijfers over 2019 die recent zijn gepubliceerd in de Havenmonitor. In de monitor worden havens beoordeeld vanuit hun functie als (logistiek) knooppunt en als vestigingsplaats van bedrijven en industrie. De haven van Moerdijk laat stijging zien voor alle drie de gemeten indicatoren in 2019 ten opzichte van 2018: werkgelegenheid, toegevoegde waarde en bedrijfsvestigingen.

Lees het hele artikel

WERKEN AAN DE VEILIGSTE ZEEHAVEN VAN DE BENELUX

“We willen niet alleen de duurzaamste zeehaven zijn, maar ook de veiligste. Ik ben ervan overtuigd dat we dat kunnen waarmaken”, aldus havenmeester Tim Steffens over veiligheid op Haven- en industrieterrein Moerdijk. Zeehavens zijn bijzondere plekken. Aan de ene kant zijn ze goed voor de economie en tegelijkertijd haal je er ook risico’s mee in huis. Vanuit alle uithoeken van de wereld komen schepen aan. Ook worden er op het terrein gevaarlijke stoffen verwerkt. Het is goed om te weten wat Moerdijk anno 2020 aan veiligheid doet.

Lees het hele interview

SPOORBEVEILIGING EN VRI'S KRUISING BIJNA IN WERKING

De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de kruising Zuidelijke Randweg – Orionweg. Grootste verbeteringen zijn de installatie van een nieuwe verkeersregelinstallatie en de beveiliging van de spooroverwegen. Dit weekend worden de werkzaamheden afgerond. Er is een controle op locatie om te kijken of het systeem werkt zoals het is bedoeld. Als de testen geslaagd zijn, wordt alles in gebruik genomen. De wegafsluitingen zijn vanaf maandag 30 november opgeheven. Het project vormt een belangrijke mijlpaal in het verbeteren van de veiligheid en doorstroming van het (goederen)vervoer op het haven- en industrieterrein.

EERSTE INDUSTRIETAFEL ENERGIETRANSITIE

Vorige maand was de eerste Industrietafel Energietransitie; op weg naar circulaire economie. De gezamenlijke zoektocht van bedrijven op het haven- en industrieterrein is het uitwisselen van kennis en ervaring met verregaande energie-integratie en het vinden van nieuwe synergiën. Shell Moerdijk beet de spits af en gaf inzicht in hun ambities op het gebied van de energietransitie.
 
Belangrijk punt voor hen daarin is elektrificatie. De uitdagingen waren herkenbaar voor de andere partners en dus is afgesproken om samen op te trekken in een clusterplan elektrificatie Moerdijk. Op 7 december komt de industrietafel opnieuw bij elkaar. Dan gaat Attero in op hun ambities en specifiek op het vraagstuk CO2 afvang. Wilt u aansluiten? Neem contact op met Annemiek Govaart, adviseur milieu & duurzaamheid

SCHAVEMAKER BREIDT ACTIVITEITEN MOERDIJK UIT

Al jaren is Schavemaker actief in Moerdijk met de directe treinverbinding tussen Wroclaw (Polen) en Moerdijk (CCT). Gezien de trends en vragen uit de markt zijn zij opzoek gegaan naar een passend pand in Moerdijk. Per 1 december nemen zij intrek in een multifunctioneel pand van ruim 7.500 m2 aan de Fazantweg 6, voor bulk-opslag, cross-dock en palletstelling opslag. Schavemaker ontwerpt geïntegreerde logistieke oplossingen en maakt gebruik van de modaliteiten in Moerdijk. Dit alles onder de nieuwe naam Schavemaker Logistics Solutions B.V.

Meer weten?

PROJECT CARGO LIJNDIENST MOERDIJK – WEST-AFRIKA

Een bijzondere lijndienst vanuit de Van der Vlist Terminal Moerdijk locatie Middenweg. Zij hebben de eerste lijndienstboot van Universal Africa Line (UAL) op West Afrika. Op het schip zijn ca. 5.000 ton stalen buizen geladen, aangevuld met diverse andere breakbulk en containerlading. Het materiaal gaat direct naar Mozambique. De volgende afvaart zal een maand later plaatsvinden, vanaf de Apollokade. De totale partij zal verdeeld worden over zo’n 10 afvaarten. Uniek dat er een directe lijndienst met project cargo vanaf Moerdijk naar Afrika gaat.

Bekijk meer foto's op Facebook!

IN DE MEDIA EN
KORT NIEUWS

Nieuws van externe bronnen:
Contact
Havenbedrijf Moerdijk
Plaza 3
4782 SL Moerdijk
+31 168 38 88 88
info@portofmoerdijk.nl
www.portofmoerdijk.nl
Volg Port of Moerdijk ook op Linkedin
Uitschrijven    Lidmaatschap aanpassen