Copy

Inhoudsopgave: Van timemanagement naar aandachtmanagement - Top 10 Duurzame inzetbaarheid werknemers: senioren en junioren - Technology vision tot 2020: meer aandacht voor mensen  - Agenda

View this email in your browser

Odin kennisnieuws

Alweer de laatste nieuwsbrief van dit jaar. We mogen bijna gaan genieten van de kerstrust, waarin we ook achterstallig werk kunnen wegwerken om het nieuwe jaar met een schone lei te kunnen beginnen. Gaan wij ook doen. We hebben nog wat eindejaarnieuws voor u op een rij gezet. Geniet van de feestdagen en alvast een heel goede jaarwisseling toegewenst.
Tot 2017! 

Ans van Wijk en Annemiek Tubbing

Van timemanagement naar aandachtmanagement

Sinds de invoering van de smartphone is onze aandachtsspanne afgenomen van 12 naar 8 seconden, één seconde minder dan die van een goudvis. Zo begint het interview met Elke Geraerts, neuropsycholoog en schrijver van 2 boeken (Mentaal Kapitaal en Het Nieuwe Mentaal), die beide pleiten voor het inrichten van ons werk naar ons brein. Wij kunnen niet altijd de aandacht opbrengen die nodig is om onze taken goed te doen. Teveel afleiding (onder andere door de smartphone) en ook het tijdstip van de dag is bepalend voor de vraag welk werk we - gelet op ons focusniveau - het beste zouden kunnen doen. Eind van de middag bijvoorbeeld is zo'n moment dat je beter geen werk kunt doen waarvoor veel concentratie is vereist, maar wel geschikt voor een creatieve sessie of brainstorm. In plaats van timemanagement, zouden we aan aandachtmanagement moeten doen. Haar pleidooi doet denken aan het boek van Theo Compernolle 'Ontketen uw brein' waarin we in onze nieuwsbrieven van 2015 (nrs 3, 4 en 5) ook aandacht hebben besteed. Het interview met Elke Geraerts kunt u hier lezen.

Top 10 Duurzame inzetbaarheid werknemers: senioren en junioren

In de vorige 2 nieuwsbrieven (nummers 7 en 8) zijn wij begonnen met de serie op welke manieren oudere werknemers tot hun pensioen duurzaam ingezet kunnen worden, waardoor zowel werknemer als werkgever plezier aan  elkaar blijven beleven. De eerste tip was demotie en de tweede flexibilisering.
Ter afsluiting van het jaar geen tip, maar wel een reactie die wij naar aanleiding van de vorige nieuwsbrief ontvingen. Een van onze lezers vroeg zich af wat wij onder 'ouderen' en 'jongeren' verstaan. Plakken wij - door dat onderscheid te maken - geen negatief etiket op de 'oudere' werknemer? Heeft 'jong' alleen de toekomst? Want ook aan 'jong zijn' kleven nadelen die invloed hebben op  het werkproces, zoals het krijgen van kinderen en het hebben van minder ervaring. Daar zit wat in en daarom is het wellicht beter om te spreken over 'senioren' en 'junioren', waarbij andere criteria dan leeftijd een rol spelen. Je kunt daarbij  denken aan de mate waarin iemand ervaring heeft in een bepaalde functie. Ook de 'ouderen' kunnen junioren zijn als ze net een nieuwe uitdaging hebben aangenomen en andersom. Wij vinden het een goed idee om deze nieuwe termen te gebruiken.

Heeft u er ook ideeën over of andere tips in het kader van het duurzaam inzetten van senioren en junioren? Laat het ons weten door een email te sturen (info@odinkennismanagement.nl). Wij zullen die dan in geanonimiseerde vorm opnemen in onze top 10 en zo kan iedere lezer van deze nieuwsbrief daarmee zijn voordeel doen en eventueel reageren.

Technology vision tot 2020: meer aandacht voor de mensen

In de afgelopen jaren heeft met name de technologie/ict veel aandacht gekregen in menig bedrijfsvisie. De komende jaren worden volgens Accenture  (een wereldwijd adviesbureau op het gebied van onder andere technologie) de mensen (weer) belangrijker. Weliswaar in een omgeving die steeds verder digitaliseert, maar ict voert niet meer de boventoon. Een van de vijf trends die Accenture daarbij signaleert is een toename van de zgn. liquid work force. We zien die ontwikkeling natuurlijk al terug in Nederland: het aantal zzp-ers (zelfstandigen zonder personeel) groeit en in de USA  zal het percentage werknemers dat zelfstandig werkt in 2020 naar verwachting 43% bedragen. De verdere flexibilisering van arbeidsrelaties  zal blijven doorgaan. Vakbonden doen er goed aan om zich ook aan te passen. Wel is het volgens ons goed dat de aandacht voor de mens binnen de ict omgeving weer toeneemt. Het optuigen van een digitale omgeving zonder dat mensen er gebruik van maken is een desinvestering. Meer informatie over de Technology visie voor de komende jaren vindt u hier.

Agenda

Het grootste kennisfestival van Nederland vindt voor de tweede keer plaats op 15 juni 2017 in Deventer. Programma en aanmelding.

Als u een activiteit wilt aanmelden stuurt u ons dan een bericht.

Share
Tweet
Forward
+1
Read Later
Pin
Copyright © 2016 Odin Kennismanagement, Alle rechten voorbehouden.

Ons email-adres:
info@odinkennismanagement.nl

Onze telefoonnummers:
06-24405506 of 06-30894846

Actualiseren van voorkeuren of uitschrijven:
update your preferences or unsubscribe from this list
|


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Odin Kennismanagement · Aardbolhof 8 · Maarn, Utrecht 3951 EB · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp