Copy

Inhoudsopgave: Verleiden en innoveren gaan hand in hand (interview met Daan Roosegaarde, kunstenaar en innovator) - Is robotisering dé oplossing voor kennisopbouw in de advocatuur? - Verdwijnt kennis van de zzp-er met de VAR? - Erkenning doet kennis stromen! -  Agenda

View this email in your browser

Odin kennisnieuws

Die lange maand januari is voorbij. De kop van 2016 is eraf. De dagen lengen, maar de kou is nog niet uit de lucht. We hebben een paar leuke en interessante berichten voor u verzameld op weg naar het voorjaar. Annemiek Tubbing blogt ook op Linkedin over het laten stromen van kennis. Zie haar laatste blog over Rupsje Nooitgenoeg.

Veel leesplezier!  Ans van Wijk en Annemiek Tubbing

Foto: Project Waterlicht in Amsterdam laat zien hoe hoog het water staat in een Nederland zonder dijken

Verleiden en innoveren gaan hand in hand

Dat zegt Daan Roosegaarde, kunstenaar en innovator, in een interview in het blad Milieu van de Vereniging voor Milieuprofessionals. Zijn creaties bevinden zich op het raakvlak van kunst en wetenschap. Een vreemde combinatie wellicht, maar met zijn aanpak heeft hij al vele praktische oplossingen bedacht om Nederland mooier en duurzamer te maken. Recent is hij uitgeroepen tot Kunstenaar van het jaar 2016. Lees meer.
 

Is robotisering dé oplossing voor kennisopbouw in de advocatuur?

Dat vraagt de Deken van de Haagse Orde van Advocaten, David de Knijff, zich af in een recente nieuwsbrief van de orde. Veel juridische vakkennis is opgeslagen in allerlei digitale systemen en dat helpt. Er zijn zelfs al computers die met 70% betrouwbaarheid de uitkomst van een civiele procedure kunnen voorspellen. Maar welke vraag stel je aan de computer? Want daarmee, aldus De Knijff, begint immers iedere zaak. Dat vereist door kennis en ervaring gevormd oordeelsvermogen. En om die kennis in het hoofd van de advocaat van vlees en bloed gaat het. Odin kan helpen bij het laten stromen van die kennis en werkt daartoe samen met advocaten, bijvoorbeeld met Minou Woestenenk  Zij richt zich op maatwerk rond vragen over handhaving en vergunningverlening op het werkgebied van vastgoed, bouw en milieu. 
 

Verdwijnt kennis van de zzp-er met de VAR?

Als een zzp-er (zelfstandige zonder personeel) over een VAR (Verklaring arbeidsrelatie) beschikt, waaruit blijkt dat zijn inkomsten worden aangemerkt als winst uit onderneming, hoeft de opdrachtgever zich geen zorgen te maken dat hij door de belastingdienst wordt aangemerkt als werkgever met alle administratieve lasten die daarbij horen. Per 1 mei 2016 wordt de VAR vervangen door een overeenkomst van opdracht. Dat is geen arbeidsovereenkomst. De belastingdienst heeft een aantal voorbeeldovereenkomsten op de website gepubliceerd. Als opdrachtgever en zzp-er een dergelijke overeenkomst sluiten én de werkelijkheid komt overeen met hetgeen op papier staat, is de opdrachtgever gevrijwaard van zijn (fiscale) verplichtingen als werkgever. Toch maken velen zich ongerust over de nieuwe regeling. Welke keuze u ook maakt:  betrek het kennisaspect bij uw overwegingen! In het hoofd van de zzp-er kan kennis zitten die cruciaal is voor uw organisatie. Als de zzp-er het veld moet ruimen, gaat die kennis ook verloren. 

Erkenning doet kennis stromen!
Nummer 7 van de TOP 10 dat kennisstromen hindert, is te weinig (zichtbare) erkenning of ondersteuning door het management. De eerste 6 vindt u in de nieuwsbrieven van vorig jaar (http://www.odinkennismanagement.nl/nieuws). Medewerkers willen iets terug voor hun bijdrage aan het ontwikkelen, delen of borgen van kennis. Dat kan in de vorm van een materiële bijdrage, maar ook in de vorm van erkenning. Het is belangrijk dat een leidinggevende daar oog voor heeft. 

Agenda

Share
Tweet
Forward
+1
Read Later
Pin
Copyright © 2016 Odin Kennismanagement, Alle rechten voorbehouden.

Ons email-adres:
info@odinkennismanagement.nl

Onze telefoonnummers:
06-24405506 of 06-30894846

Actualiseren van voorkeuren of uitschrijven:
update your preferences or unsubscribe from this list
|