Copy

Inhoudsopgave:  Kennis gaat verloren bij inspectiediensten - Top 10 Duurzame inzetbaarheid werknemers: nr. 2 = zet ouderen flexibel in -  Generatiepact: goed voor jong en oud!  - Agenda

View this email in your browser

Odin kennisnieuws

In Duitsland, met name in deelstaat Beieren, hebben ze net de Oktoberfeesten achter de rug. Dit festijn, waarbij voornamelijk bier wordt gedronken, gaat terug tot 1810. In dat jaar vond  het  huwelijk van de toekomstige koning van Beieren, Ludwig, met prinses Therese van Beieren plaats en dat werd groots gevierd. De familie vond het zo'n succes dat de festiviteiten ieder jaar werden herhaald tot op de dag van vandaag. Bij al dat bier hoort een 'Odin's Heldenmaal' uit het Walhalla! Daarop willen wij u deze maand ook trakteren, zij het in figuurlijke zin met tips om ervoor te zorgen dat u gefocust blijft in deze wisselvallige tijden.Veel leesplezier!

 
Ans van Wijk en Annemiek Tubbing

Kennis gaat verloren bij inspectiediensten

Tjibbe Joustra en Pieter van Vollenhoven, resp. voorzitter en oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), hebben op basis van de onderzoeken door de OVV naar de oorzaken van rampen of bijna rampen hun zorgen geuit over het functioneren van de landelijke inspectiediensten, waaronder de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Zo zouden de inspectiediensten niet onafhankelijk genoeg zijn om hun werk goed te doen. Daarnaast wordt geconstateerd dat - als gevolg van de forse bezuinigingen van de laatste jaren op de inspectiediensten - veel kennis verloren is gegaan. Volgens Joustra en Van Vollenhoven is het duidelijk dat de politiek het belang van goed functionerende inspecties onderschat.

"We hebben geconstateerd, bijvoorbeeld bij ons onderzoek naar de vleesindustrie, dat de Voedsel- en Warenautoriteit financieel uitgekleed was. Wij zien bij andere inspecties ook vaak dat de deskundigheid aan het weglopen is. En dat terwijl deskundigheid de kurk is waar een goed inspectieapparaat op drijft. Dat is op dit moment duidelijk in gevaar", aldus Joustra.

Loopt uw organisatie dat gevaar ook? Lees meer via deze link. 

Top 10 Duurzame inzetbaarheid werknemers: nr. 2 = zet ouderen flexibel in

De vorige nieuwsbrief (nummer 7) zijn wij begonnen met de serie op welke manieren oudere werknemers tot hun pensioen duurzaam ingezet kunnen worden, waardoor zowel werknemer als werkgever plezier aan  elkaar blijven beleven. De eerste tip van ons was demotie. Naar aanleiding van onze oproep om uw ervaringen met ons en u te delen, hebben wij nog meer tips ontvangen. Een daarvan is flexibilisering. Ouderen zijn in veel gevallen flexibeler inzetbaar dan jongeren. Ze zitten niet meer vast aan strakke crèche- en schooltijden, schoolvakanties, afspraken met de kinderen bij arts of tandarts, etc etc. De werkweek kan bij ouderen vaak minder strak worden ingericht. Dat levert voor beide kanten meer flexibiliteit op. Ook ouderen die belast worden met de zorg voor hun ouders (mantelzorgers) zijn gebaat bij flexibiliteit. Die extra zorg voor kinderen of ouders is slecht te combineren met een strak werkschema. Ouderen en jongeren kunnen elkaar bij pieken en dalen vervangen, omdat die verschillen per generatie. Dat vereist goede werkafspraken waardoor de kennisoverdracht 'als vanzelf' plaatsvindt. Een win/win situatie. Wij danken de inzender voor deze waardevolle tip!

Heeft u er ook een? Laat het ons weten door een email te sturen (info@odinkennismanagement.nl). Wij zullen die dan in geanonimiseerde vorm opnemen in onze top 10 en zo kan iedere lezer van deze nieuwsbrief daarmee zijn voordeel doen en eventueel reageren.

Generatiepact: goed voor jong en oud!

De vakbeweging FNV zet dit najaar bij de CAO-onderhandelingen het Generatiepact in. Dat houdt in dat zestig-plussers een stapje terugdoen, waardoor werkgevers (financiële) ruimte krijgen om jongeren aan te nemen.  Dat 'stapje terugdoen' betekent 3 dagen werken voor 4 dagen loon met volledige opbouw van het pensioen. De jongeren krijgen de eerste jaren minder loon, waardoor de kosten (ongeveer) gelijk blijven. De gemeente Den Haag is er mee aan de slag gegaan en de eerste ervaringen zijn positief: minder ziekteverzuim bij ouderen en jongeren krijgen een 'echte' baan. En dat is niet het enige voordeel: de kennisoverdracht tussen de oude en nieuwe generatie werknemers kan gedurende de periode dat ze samenwerken plaatsvinden! Lees meer via deze link. Zie voor informatiebijeenkomsten voor gemeenten bij de agenda onderaan deze nieuwsbrief.

Agenda

Het A+O Fonds voor gemeenten organiseert informatiebijeenkomsten over het Generatiepact onder de noemer 'Samen voor vitaliteit en vakmanschap'. Op 3 november is er nog een in Heerlen

Herman Wijffels Innovatie Event.met als thema '15 jaar innovatiekracht': 3 november. Let op vóór 23 oktober aanmelden! Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Het grootste kennisfestival van Nederland vindt voor de tweede keer plaats op 15 juni 2017 in Deventer. Noteer de datum vast in uw agenda.

Als u een activiteit wilt aanmelden stuurt u ons dan een bericht.

Share
Tweet
Forward
+1
Read Later
Pin
Copyright © 2016 Odin Kennismanagement, Alle rechten voorbehouden.

Ons email-adres:
info@odinkennismanagement.nl

Onze telefoonnummers:
06-24405506 of 06-30894846

Actualiseren van voorkeuren of uitschrijven:
update your preferences or unsubscribe from this list
|


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Odin Kennismanagement · Aardbolhof 8 · Maarn, Utrecht 3951 EB · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp