Copy

Inhoudsopgave: Grootste kennisfestival van Nederland: een impressie - Familiecultuur bij politie belemmert het delen van kennis - Round-up van alle dammetjes in de kennisstroom - vakantietip: kennis delen op het strand tijdens de schoonmaak.

View this email in your browser

Odin kennisnieuws

We gaan al weer richting de zomervakantie. Dat betekent nog even buffelen voordat u van de (relatieve) stilte van de zomer kunt genieten. Daarom hebben wij een aantal items verzameld die u in de loop van de komende maanden rustig tot u kunt nemen. Zo kunt u de presentaties van gerenommeerde sprekers op het Grootste Kennisfestival van Nederland, waaronder Jan Rotmans, Martijn Aslander en Joris Luyendijk bekijken en beluisteren en heeft u alle tijd om de TOP 10 van de barrières van de kennisstromen nog eens door te nemen. Eén daarvan is het ontbreken van een cultuur, waarin kennis gedeeld wordt. Een voorbeeld daarvan treft u aan bij de politie. De politie-organisatie ligt al lange tijd onder het vergrootglas, maar wie zonder zonde is werpe de eerste steen! Alle tijd om het rapport eens door te nemen en er uw voordeel mee te doen. Tot slot hebben wij nog een duurzame vakantietip voor u. Wij gaan ook op vakantie en komen in september weer met de volgende nieuwsbrief. Veel leesplezier en een hele fijne vakantie!  Ans van Wijk en Annemiek Tubbing

Grootste kennisfestival van Nederland

25 mei jl. vond het Grootste Kennisfestival van Nederland in Deventer plaats. Daar sprak onder andere Jan Rotmans, de meest duurzame professor van Nederland, op groene schoenen! Het was ons inziens een geslaagd evenement. Eén ding is wel erg duidelijk geworden: we moeten kantelen. Wij ontkomen er niet aan: alles moet op zijn kop, want het systeem loopt vast op vele fronten. Wij zijn zelf het systeem dus we moeten ook zelf aan de bak om het roer om te gooien. Download hier onze impressies van de dag met handige links en op de website Jij en Overijssel vindt u (bijna) alle presentaties. Zeer de moeite waard om die van de zomer een keer te bekijken en te beluisteren.

 

Familiecultuur bij politie belemmert het delen van kennis

In nieuwsbrief nr. 4 van dit jaar berichtten wij u al over het te lage leervermogen bij de politie. De sterkte/zwakte analyse, die aan die conclusie ten grondslag lag,  is gevolgd door een grondige verdieping. Zo zijn er 150 mensen, afkomstig van politie, wetenschap en journalistiek, geïnterviewd en tientallen actuele rapporten bestudeerd. Het resultaat is bedroevend en de politietop is geschokt. Met uitzondering van de aanpak van de cybercrime presteert de politie in de opsporing ver onder de maat. De minister schrijft: de analyse wijst uit dat er veel achterstallig onderhoud in de opsporing is. Zo is het vakmanschap in de breedte onvoldoende geborgd en het elkaar daarop aanspreken strandt in een cultuur van vrijblijvendheid. Politiechef Stoffel Heijsman spreekt in het AD van 20 mei jl. van een 'sterke familiecultuur', die voor de collegialiteit belangrijk is, maar een enorme schaduwzijde heeft:  'We spreken elkaar te weinig aan op de manier waarop we dingen aanpakken. Dat maakt het heel lastig om beter te gaan werken, wat wel hard nodig is.'  Zou dat nu alleen bij de politie zo zijn of binnen meer organisaties? Doe uw voordeel met deze analyse zonder alle negatieve publiciteit er omheen. Het rapport 'Handelen naar waarheid. Sterkte- en zwakte-analyse van de opsporing'  kunt u hier downloaden.

Laat kennis stromen en ruim de TOP 10 op.

In de laatste 10 nieuwsbrieven hebben wij telkens 1 factor/omstandigheid behandeld die het stromen van kennis binnen een organisatie belemmerd. We hebben ook tips gegeven hoe u die barrières kunt wegnemen. Hieronder zetten we ze nog een keer op een rij. De toelichtingen kunt u vinden in het nummer van de nieuwsbrief die er achter iedere barrière is vermeld. Alle nieuwsbrieven kunt u hier vinden. Met dank aan Geert Willems: 20 jaar kennismanagement.

1. Kennis is macht (nr. 1 - 2015; pdf document)
2. Aanbieder en vrager van kennis hebben onvoldoende vertrouwen in elkaar (nr. 2 - 2015)
3. Ontbreken van een cultuur waarin kennis gedeeld wordt (nr. 3 - 2015)
4. Te grote macht van IT (nr. 4 - 2015)
5. Gestandaardiseerde processen (nr. 5 - 2015)
6. Onaangepaste (= te rigide) organisatiestructuur (nr. 1 - 2016)
7. Gebrek aan erkenning (nr. 2 - 2016)
8. Groot personeelsverloop  (nr. 3 - 2016)
9. Kennis(management) ontbreekt in uw missie, visie, strategie (nr. 4 - 2016)
10. Onvoldoende focus op de (interne) klant (nr. 5 - 2016)

 

Vakantietip: kennisdelen op het strand tijdens de schoonmaak

Wat is er nu mooier dan tijdens de vakantie een dagje mee te helpen bij het schoonmaken van onze stranden en kennis te delen met collega's, klanten, vrienden of mensen die je nog niet kent? Genieten én iets nuttigs doen in de periode tussen 1 en 14 augustus. Wij vragen graag uw aandacht voor deze sympathieke actie. lees meer

Agenda

Vakantie tot september.
Share
Tweet
Forward
+1
Read Later
Pin
Copyright © 2016 Odin Kennismanagement, Alle rechten voorbehouden.

Ons email-adres:
info@odinkennismanagement.nl

Onze telefoonnummers:
06-24405506 of 06-30894846

Actualiseren van voorkeuren of uitschrijven:
update your preferences or unsubscribe from this list
|


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Odin Kennismanagement · Aardbolhof 8 · Maarn, Utrecht 3951 EB · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp