Copy
view this email in your browser

Introductie

Na een korte zomerstop is de Opstap weer met frisse energie van start gegaan. De cursisten, het docententeam en de vrijwilligers staan klaar voor een jaar vol bruisende activiteiten. Zo komt het 35 jarige lustrum van 24 november dichterbij. Cursisten zoeken hun mooiste werk uit en het docententeam en de vrijwilligers scheppen de voorwaarden voor de publicatie van dit werk. Er komt een lustrum editie van de nieuwsbrief. Onder andere met verhalen en foto's uit de oude doos. Goed om even terug te kijken wat er allemaal veranderd is of juist niet. In deze nieuwsbrief een kort zomerverslag van de weer in ere herstelde zomerafsluiting, een aantal foto’s en een verslag van twee les opdrachten, de aankondiging van de participatiemarkt op 1 november, een verhaal van cursiste Liesbeth over de kunst van Origami en de vaste rubriek: het interview met een oud-cursist. Tot slot de Opstap agenda.

Veel leesplezier!
Een frisse start begint met een opgeruimde kast.
Met dank aan de vrijwilligers!

Zomerverslag

Half juli werd gestart met het zomerrooster. Dankzij de gespreide vakantie van het docententeam hoefde de Opstap deze zomer maar twee weken dicht. De eerste twee weken werden besteed aan de etslessen van Guus Glass met als onderwerp Jeroen Bosch. (Zie voor de beschrijving van de opdracht hieronder.) Op de maandagen waren er ook vrije werkplaatsen. Op 14 juli was de afsluiting van het cursusseizoen, de zomerafsluiting. De cursisten hadden weer heerlijke hapjes klaargemaakt die meteen ook onderwerp van gesprek waren. Ook de alcoholvrije sangria is niet meer weg te denken van het feest. De vakantie van de Opstap leek bijna verband te houden met het sombere weer!  Half augustus klaarde het weer meteen op met de laatste vier vrije werkplaatsen van het zomerrooster. Een rustig slot van de vakantie.

Lustrum

Deze maand is meteen begonnen met de organisatie van het 35-jarig lustrum. Er wordt werk van cursisten verzameld voor het drukken van kunstkaarten. Het Opstap archief is uit het stof gehaald om ideeën en materiaal voor de lustrumeditie van de nieuwsbrief te verzamelen. Deze lustrumeditie zal in de week voorafgaand aan het lustrum verstuurd worden. Op de dag zelf, donderdag 24 november, wordt een feest gehouden aan de Mauritskade, waarbij alle lezers van deze nieuwsbrief van harte zijn uitgenodigd. Sytske Tjeerdema, onze accounthouder bij de gemeente, zal het feest en de daarbij behorende expositie openen.

Opdracht Etsen

Als voorbereiding voor de etslessen hebben de cursisten tekeningen gemaakt en alvast het plaatje gekrast met als onderwerp de monstertjes van Jeroen Bosch. (Zie foto's) In de twee etslessen die de cursisten konden volgen, is gestart met de klassieke zwartwit afdruk om vervolgens als variant de achtergrond in zwarte inkt op het plaatje minder af te slaan (de plaat poetsen). Ook dit jaar werd er met kleur gewerkt, maar deze keer niet met aquarel, maar met drukinkt. Te beginnen met één kleur om in af te drukken en daarna met twee kleuren die deels vermengd waren. Ofwel: drie kleuren op de roller.
Een nieuwe vondst dit jaar van docent Guus Glass was om in de etsplaat te knippen. Bij het knippen werden de lijnen van de afbeelding gevolgd, waardoor een positief en een negatief sjabloon ontstond. Beide delen werden als nieuwe spannende compositie geschikt en afgedrukt.

Opdracht Totempaal

Men neme grove chamotteklei en een kleine draaischijf.

10 cm hoge plakken werden tot een ronde ring gevormd. Om er een totempaal van te kunnen maken werden de ringen op elkaar gestapeld. Bij het kleien was het veel gehoorde advies niet teveel te kneden om de rek in de klei te houden. Zoiets als elastiek. Het was een lastige klus om de ringen precies pas te maken (anders kan er niet gestapeld worden). De kunst was om uiteindelijk tot één gezamenlijk  kunstwerk te komen.
Vervolgens werden op de ringen versierselen aangebracht in de vorm van gezichten, dieren of een andere afbeelding. Om de decoraties goed vast te laten zitten, zodat ze er met het bakken niet afvallen, waren er de nodige trucs om de klei ruw te maken, zoals het snijden in de beide oppervlakken zodat het beter hecht. De natte klei werd met een beperkt kleurenpalet in engobe beschilderd zodat de uiteindelijke totempaal mooi organisch in de binnentuin van de Opstap zou staan. Na het drogen van de ringen werden deze gebakken en deze vormen nu vier kleine totempalen in de tuin. Alles op elkaar stapelen bleek helaas niet mogelijk gezien de zwaartekracht, maar nu kan iedereen genieten van vier totems!


Dinsdag 1 november wordt de jaarlijkse participatiemarkt van de Omslag  gehouden. De manifestatie vindt, net als vorig jaar, plaats  in De Hallen in Oud West. De participatiemarkt biedt informatie over vrijwilligerswerk en dagbesteding. De Opstap zal ook dit jaar een workshop geven in het atelier van Galerie Beeldend Gesproken.
Locatie: De Hallen, Hannie Dankbaarpassage, ingang Tollensstraat of TenKatemarkt.

Origami: Liesbeth

Origami vouwen: uit het platte papier een vorm halen
Diertjes, bloemen, mensenfiguren, abstracte patronen, het kan allemaal bij origami vouwen. Ik heb mateloze bewondering voor degenen die in de eerste eeuw van de gebruikelijke jaartelling in China het origami vouwen hebben uitgevonden, kort na de uitvinding van het maken van papier. Later werd de kunst hiervan doorgegeven aan Japan, waar het tot bloei kwam en uitzonderlijke hoogtes bereikte (Wikipedia).
Het wonderlijke van origami vouwen is dat je van een plat, vierkant stukje papier een driedimensionale vorm krijgt die iets voorstelt: een vogel, een mannetje, een vis, een zoogdier, een bloem. Door onze creatieve vermogens ‘zien’ we ook het dier in de vorm die we met alleen maar vouwen tevoorschijn hebben getoverd. Dit abstracte en tegelijk concrete denken is de kracht van origami vouwen. En dan geeft het niet als je een kikker ziet in wat bedoeld was een kattenkop te zijn…
Ik heb op een Opstapochtend een paar origami figuurtjes gemaakt vanuit verschillende basisvormen. De beroemdste is de Japanse kraanvogel (duizendmaal gevouwen geeft het geluk bij een huwelijk en geeft het gezondheid bij een ziek persoon). Daarnaast vind ik de tropische vis erg koddig om te zien. Het konijntje staat symbool voor het spelen en is bedoeld als verjaardagskaart. De kattenkop staat voor het kattenkwaad dat wij allen uithalen…

Interview oud-cursist: Anna

Ik was uitgeput na een burnout. Ik kon niet veel en startte met één activiteit per week om te herstellen na mijn behandeling. Zo kwam ik bij De Opstap.
 
Een groep was in die tijd te zwaar voor me. Ook was ik bang dat het op dat moment te veel informatie voor me zou zijn om mee te doen met lessen in een groep. Ik moest langzaam wennen aan geluiden en mensen om me heen. Ik begon voor mezelf met het werken met klei in de vrije werkplaats. Dat was fijn omdat ik vaker met klei had gewerkt.
 
Ik had het idee dat er bij De Opstap alleen maar geschilderd werd en dat kon ik niet, want daar moest je bij nadenken. Na een aantal maanden ben ik gestart bij een middaggroep. Ik weet nog dat ik startte met een landschap in aquarel. Ik wilde leren tekenen en schilderen en daar ben ik mee aan de slag gegaan.
Ik heb heel veel geschilderd en merk dat ik nu niet meer zo hoef na te denken en dat het veel meer vanzelf gaat. Ik heb er heel veel plezier in.
 
Wat ik bij De Opstap heb geleerd? Het was goed om met verschillende materialen en technieken te experimenteren en zo te ontdekken waar mijn voorkeur lag. Het was wennen om in een groep te werken. Het was vooral fijn op dat moment te herkennen dat er veel cursisten net als ik op een laag energieniveau zaten. Er werd naar me geluisterd. Het voelde als een warm bad.
Ik ben een hele tijd onzeker geweest, maar nu is dat helemaal weg. Ik kon er experimenteren met hoe ik zelf ben.
Gezelligheid was vooral belangrijk voor me, evenals humor. We hebben heel wat met elkaar kunnen lachen. Ik heb nieuwe mensen leren kennen en we ondernamen dingen buiten De Opstap. Ik heb er heel veel aan gehad.
Ik heb afscheid genomen bij De Opstap. Nu heb ik elke dag bezigheden, schilder veel, heb vrijwilligerswerk en doe leuke cursussen en hoop op een gegeven moment een eigen atelier te hebben.
 
Mijn advies:
Bij de dag leven en zorgen dat je de dag goed doorkomt, mild naar jezelf zijn door losjes met jezelf om te gaan en vooral te accepteren dat je niet perfect hoeft te zijn.

Chiquita en recycle oost vrijwilligerswerk

In de Opstap nieuwsbrief van maart stond een interview met een oud-cursist, Chiquita die een Reparette heeft opgezet in Oud West. Zij laat weten nu ook een winkel aan de Dappermarkt in Oost te openen.  Het is een organisatie die  kunst, ambacht, recycling en reparatie combineert waarbij de focus komt te liggen op textiel, kleding en mode accessoires. Spullen worden ingenomen en er wordt gekeken of ze voor reparatie of recycling (hergebruik of grondstoffen) geschikt zijn. De spullen die (ingenomen) geschikt zijn voor hergebruik worden gegeven aan mensen met een laag inkomen.  De winkel heet  Zero Waste Lab. Het wordt een plek waar buurtbewoners, in het kader van meer recycling voor een circulaire economie, afval kunnen inleveren tegen een beloning. Het is nog niet helemaal rond maar ze zijn druk bezig om in November een start te kunnen maken.

De Opstap Agenda

Herfstvakantie 17 t/m 21 oktober

Doksalon, expositie docent Cora Mulder
za-zo 29-30 oktober 12.00-18.00 uur, Plantage Doklaan 11-12

Participatiemarkt dinsdag 1 november

Lustrum donderdag 24 november 17-21 uur, Mauritskade 24
 

Colofon

Eindredactie: Cornelie Bartlema
Tekst: Opstapteam en Liesbeth
Foto's: Opstapteam
Opmaak en layout: Cornelie en Willemijn
Voor algemene informatie: kijk op onze website www.deopstap.nl
Voor contact via de mail of telefoon: info@deopstap.nl / 020-6656215.
’s Maandags is het telefonisch spreekuur van 08.00 tot 12.00 en van 14.00 tot 16.30 en op donderdagochtend van 10.00 tot 12.00. De rest van de week kun je altijd inspreken op ons antwoordapparaat en een bericht achterlaten.
Copyright © 2016 De Opstap, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp