Copy
view this email in your browser

Introductie

Als je deze nieuwsbrief ontvangt is de langste dag alweer  voorbij en is het zomer. Tijd voor een terugblik op het afgelopen cursusjaar;  informatie over het Zomerrooster en de Zomerafsluiting, een kort verslag van de opdracht Pareltjes In Een Doosje. Ook inmiddels de vaste rubriek: het interview met een oud-cursist, waarin dit keer Manodj zijn verhaal vertelt. Er is een datum geprikt voor het Lustrumfeest en tot slot de expositie agenda. Veel leesplezier!

Opdracht doosjes

Men neme: een groot aantal doosjes van 10 bij 15 cm, een aantal voorbeelden zoals Rothko, Schoonhoven, een stukje boomschors  en benoemt de opdracht: doosje en deksel zijn twee formaten die je kan beplakken, beschilderen of van een drie- dimensionale vorm kan voorzien. De enige voorwaarde is dat het een tweeluik wordt.
Opnieuw zag het Opstapdocententeam een explosie van creativiteit en inventiviteit bij de cursisten. Soms werd er eerst een wat bescheiden  neus of mond gemaakt maar na aanmoedigingen van medecursisten werden deze al snel getransformeerd tot wulpse blikken, neusgaten met inhoud en een gigantisch decolleté. Er verschenen prachtige papierwerken en witgeschilderde puzzelstukjes vormden een gestolde beweging. Kleine voorwerpen werden in één  kleur geschilderd en in een strakke compositie opgeplakt. Landschappen en sieradendoosjes verschenen. Werkstukken leken soms bedrieglijk eenvoudig maar waren enorm goed bedacht. Of het lag aan het overzichtelijke formaat van de doosjes of toch weer de doorgegeven inspiratie in de groepen: het werd een top opdracht met topresultaten.

Nieuwsbrief van afgelopen maart

Het blijkt dat enthousiaste berichten in de nieuwsbrief niet altijd het gewenste effect hebben: zo stond het bericht in de vorige nieuwsbrief dat er door de grote aanmelding van nieuwe cursisten een wachtlijst was ontstaan. Voor de Opstap is die belangstelling voor de cursussen natuurlijk fijn maar bij sommige cursisten leverde dit bericht onrust op: zouden ze binnenkort plaats moeten maken voor de nieuwe instromers? Hopelijk is het duidelijk dat dat niet de bedoeling was van de tekst. Bij deze nog eens de inschrijfprocedure: Alle cursisten worden bij de start ingeschreven voor een jaar. Daarna is er, als het nodig is, altijd verlenging mogelijk.

Terugblik en de toekomst

Het jaar 2015 is succesvol afgerond. Het HKZ keurmerk werd verlengd, en de Opstap kon aan de opdracht van de gemeente voldoen. De contactpersoon van de gemeente Sytske Tjeerdema kwam op bezoek bij de Opstap en met haar werden een aantal gesprekken gevoerd over de toekomstige mogelijkheden van de Opstap. Op dit moment is de Opstap druk bezig met de nieuwe aanvraag voor de aanbesteding van 2017-2020. Wij hebben vertrouwen in een goede uitkomst. We hopen jullie in een volgende nieuwsbrief daarover meer te kunnen vertellen. 

Buiten tekenen

Het buitenleven lokt. De combinatie zon en plensbuien levert groen in alle tinten. In de  afgelopen weken werd de binnentuin niet alleen gebruikt om koffie te drinken, maar ook als locatie om te schetsen. Na een aantal keren deze op papier gezet te hebben verhuisde de groep naar de overkant van de Mauritskade en legde het gebouw van de Opstap & MK24 en omgeving vast.

Etsen en het zomerrooster

Guus Glass zal weer een aantal etslessen geven: deze worden gegeven in de laatste twee weken van juli. Omdat de dagdelen iets afwijken van het normale rooster wordt van een  intekenlijst gebruik gemaakt. Deze hangt vanaf 1 juli in het Opstaplokaal. Iedereen kan maximaal één dagdeel per week etsen. In totaal dus twee lessen per cursist. Onderwerp van de etsen: het werk van Jeroen Bosch.Hieronder het zomerrooster met chronologisch per dag en tijdstip wat er te doen is.
Maandag 18 juli:10-12 uur  etsen - Guus - etslokaal
Maandag 18 juli:10-15 uur vrije werkplaats - opstaplokaal
Maandag 18 juli:14-16 uur etsen - Guus - etslokaal
Dinsdag 19 juli:10-12 uur etsen
Dinsdag 19 juli:middag gesloten
Woensdag 20 juli:10-12 uur etsen
Woensdag 20 juli:14-16 uur etsen
Donderdag 21 juli:ochtend gesloten
Donderdag 21 juli:14-16 uur etsen

Maandag 25 juli:10-12 uur etsen
Maandag 25 juli:10-15 vrije werkplaats
Maandag 25 juli:14-16 uur etsen
Dinsdag 26 juli:10-12 uur etsen
Dinsdag 26 juli:middag gesloten
Woensdag 27 juli:10-12 uur etsen
Woensdag 27 juli:14-16 uur etsen
Donderdag 28 juli:ochtend gesloten
Donderdag 28 juli:14-16 uur etsen

Maandag 1 augustus tot en met donderdag 11 augustus is de Opstap gesloten

Maandag 15 augustus:10-15 uur vrije werkplaats
Dinsdag 16 augustus:10-15 vrije werkplaats
woensdag 17 augustus:Gesloten
Donderdag 18 augustus:Gesloten

Maandag 22 augustus:10-15 uur vrije werkplaats
Woensdag 24 augustus:10-15 uur vrije werkplaats
Woensdag 25 augustus:Gesloten
Donderdag 26 augustus:Gesloten

Maandag 29 augustus starten  de lessen weer.

Zomerafsluiting

Donderdag 14 juli is van 17.00 tot 19.00 uur de zomerafsluiting met alcoholvrije sangria en zelfgemaakte hapjes in het koffiehuis van MK24. We vragen iedere cursist om iets te maken of te kopen voor max. 6 personen. Een intekenlijst hangt in het lokaal vanaf 1 juli.

Lustrum

Op donderdag 24 november 2016 viert de Opstap haar 35 jarig bestaan. De voorbereidingen zijn in volle gang. Het plan is om een serie kunstkaarten van Opstapwerk te maken en een grote overzichtstentoonstelling te organiseren.
Zet deze datum alvast in je agenda!

Interview oud-cursist: Manodj 

Manodj kwam naar De Opstap om met een plezierige bezigheid zichzelf structuur en discipline bij te brengen. Iets geheel nieuws gaan doen is een belangrijk onderdeel van het herstel bij verslaving. Zijn doel was om uiteindelijk vrijwilliger te worden in de verslavingszorg.

Het beeldend werken was voor Manodj een stimulans om in goed gezelschap te zijn waar hij even niet geconfronteerd hoefde te worden met verslaving. Al was hij onervaren, het tekenen was leuk.  De focus van De Opstap op de  gezonde kanten  van de cursist, viel bij Manodj in goede aarde. Hij kon helemaal opgaan in zijn schilderwerk en daarmee "leeg"worden, even niet denken aan problemen.

Zijn tijd bij De Opstap had een overlap met het gewenste vrijwilligerswerk, hij werd vrijwilligerscoördinator bij de Jellinek. Hij deed dit al snel vier ochtenden per week, terwijl hij in het begin van de cursus bij De Opstap nog moeite had om te komen. Intussen hoorde hij van de opleiding tot ervaringsdeskundige en ging dat erbij doen. Het werk als ervaringsdeskundige hoopt Manodj uit te breiden om zo in zijn eigen onderhoud te kunnen voorzien.

In de opleiding tot ervaringsdeskundige van IGPB leer je te reflecteren op je eigen ervaringen en boven je problemen uit te stijgen. Met deze vaardigheden kun je vervolgens lotgenoten coachen om een moeilijke periode door te komen.  Binnenkort zal Manodj bij De Opstap een lezing houden over zijn nieuwe vak en de mogelijkheden op dit gebied.

Voor Manodj is zijn werk in de verslavingszorg ook een manier om bij de les te blijven wat zijn eigen problematiek betreft. Dankzij De Opstap heeft hij structuur gekregen en hij zal dan ook zeker zijn eigen cliënten attenderen op de prettige plek die De Opstap is.
De Opstap gaat duurzaam
De Opstap is gewend om van weinig geld rond te komen en ziet dan ook graag haar kans schoon als het om recyclen gaat. Onderling worden onder de cursisten boeken, dvd’s en cd’s uitgewisseld evenals kleding. Op deze betreffende voorjaarsdag zag een oplettende cursist onderweg naar De Opstap een aantal bijna nieuwe bureaustoelen op straat staan. Het plan was meteen geboren en een groepje cursisten ging van de Mauritskade op pad om de stoelen op te halen. De buit werd eerlijk verdeeld en zowel cursisten als De Opstap zijn een stoel rijker. Recyclen loont!

De Opstap Agenda

In september is er weer een expositie van kunstenaarsvereniging St. Lucas. Op zaterdag en zondag  17-18 september en zaterdag en zondag 24-25 september laat docent Cora nieuw werk zien in Loods 6 aan de KNSM Laan (bij het eindpunt van lijn 10).

Colofon

Eindredactie: Cornelie Bartlema
Tekst: Cornelie Bartlema, Willemijn Verhaar
Foto's: Cora, Cornelie en Willemijn
Opmaak en layout: Cornelie en Willemijn
Voor algemene informatie: kijk op onze website www.deopstap.nl
Voor contact via de mail of telefoon: info@deopstap.nl / 020-6656215.
’s Maandags is het telefonisch spreekuur van 08.00 tot 12.00 en van 14.00 tot 16.30 en op donderdagochtend van 10.00 tot 12.00. De rest van de week kun je altijd inspreken op ons antwoordapparaat en een bericht achterlaten.
Copyright © 2016 St. De Opstap, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by MailChimp