Copy
Et nyhetsbrev fra Tenk Træna.
View this email in your browser

God jul og godt nytt år fra Træna

Det har blitt kalle netter og mørkere dager ved polarsirkelen, men likevel er det full aktivitet. Dagene lyses opp av gode nyheter: kaffebrenneri som startet opp, innovasjonsmidler til flytebrygger, lysdesign-prosjekter og nye satsninger på destinasjonsutvikling. Og nattene lyser av meteorstormer og aurora borealis. Vi har en og annen lyspunkt å se frem til når det kommer til arrangementer også: Vinterfestivalen Ta Træna med Storm går av stabelen i februar. Våre nordiske naboland og øysamfunn har booket reisen, har du?
I dette nyhetsbrev kan du lese till av alt som skjedd på Træna i det siste. Det har vært et hendelsesrikt 2017, og vi kan nok regne med at 2018 fortsetter i samme ånd.

Med ønske om en riktig god jul og et godt avslutt på året!

/Moa Bjørnson, utviklingssjef Træna

Foto: Hans Petter Sørensen

En million til Træna - juveler i utkanten

Mens de unike opplevelsene ofte ligger langt ut i havet eller opp på fjeller, er det fortsatt så at de større investeringene innen opplevelsesnæring likevel skjer i sentrale strøk. Hva kreves for å få investeringer innen opplevelsesnæring å legges her? Det ønsket vi å jobbe videre med og i høst ble det klart att Træna fikk innvilget et 2 års prosjekt med satsning på attraktiv destinasjonsutvikling og samfunnsbygging. Det er Nordland Fylkeskommune som støtter prosjektet og tanken er å jobbe seg frem til konkrete scenarioer for Træna som attraktiv destinasjon, og som kan ha øverføring på andre småsamfunn i distriktsnorge. Med i arbeidet er lokale og regionale aktører, samt Innovative Opplevelser, Norsk Design og Arkitektur (DOGA) med flere.

Foto: Kathrine Sørgård

Investorer søkes - planer på spa, museum, opplevelsessted og hotell

Innen ovenstående prosjekt jobbes det på skisser for et nytt opplevelsessted på Træna. Det skal gå i tråd med Trænas naturverdier, historie, kulturverdier og lokale næringer og være med å legge neste puslebit i Trænas utvikling. Lokale aktører inngår, og aktører utefra ønskes velkommen. Det søkes etter interesserte partnere som har lyst å investere i en langsiktig utvikling av Træna! Tålmodig kapital og et hjerte for øyriket. Les mer om prosjektet her www.tenktraena.no/invest 

Illustrasjon: Vardehaugen Arkitekter

 

Ta Træna med Storm 2018

Nok en gang skjer det i havgapet! Vi tar Træna med storm og inviterer til Vinterfestival og Seminar på polarsirkelen. Temaet er stedsutvikling, opplevelsesnæring og Nordiske lyspunkter. Det blir et program fyllt av musikkopplevelser, kulturhappenings, mat og drikke, kunst, faglige diskusjoner, øyhopping og uventede oppdagelser. Vi ønsker velkommen til våre Nordatlantiske naboer, og ser frem til å få besøk fra både Island, Svalbard, Grønland og Færøyene. Sett en kryss i kalenderen og se frem til en stormfull helg i lag med havfolket!

Les mer om siste års festival her: www.tenktraena.no/vinterfest 
Book billetter her: https://tikkio.com/tickets/4205-ta-traena-med-storm 

Foto, plakat: Ole Brodersen

Træna Urban Lighting med Osram og Sinus

Træna er både lyst og mørkt for tiden. Mens det blir mørkere o mørkere om dagene, er Sinus og Osram i full gang å installere lys på utvalgte steder på Træna. Hvorfor? Jo, siden i sommer har Osram valgt ut Træna som pilotkommune for å teste løsninger for «urban belysning». Isteden for Oslo som de først tenkt, ble Træna plassen for å teste ut ny belysning - sammen med innbyggerne. Hilde Sofie Olaisen er prosjektlederen som koordinerer arbeidet. Med på laget er Sinus i Sandnessjøen som sponser all montering. Under høsten har det vært testlyssetting og workshops med barn og unge. Plassene som skal lyssettes er valgt ut og rett før jul er det tenkt at all montering skal være klar. Vi krysser fingrene for at innspurten skal gå bra og ser frem til en lysere tid! Til Vinterfestivalen er Osram også sponsorer og vil da arrangere både lys-seminar og bidra med lyssetting her og der.

Du kan lese mer om prosjektet på www.tenktraena.no/lys
og her kan du se filmen som ble laget under prøvingen
Følg prosjektet på Facebook: Træna Urban Lighting


Foto: Terje Koolas

AIR Træna - prosjekter for 2018 klare

Træna Artist in Residence har virkelig blitt populær. Søkerekord ble det dette året da 65 kunstnere, forskere, journalister, musikere og kokker ønsket å komme til Træna. Hele listen kan leses på www.airtraena.wordpress.com. Det er en fabelaktig samling av folk fra hele verden. Først ut er Gundega Graudina som nettopp kom til øya. Hun er musiker og komponist fra Latvia/Belgia og skal tolke Nordlands-trompet. Under året som kommer kan vi se frem til hav-poesi, 3D-print-artister med miljøinteresse, filmteam fra Russland, designere og fotografer. Alle ønskes velkommen til øya!

Følg AIR Træna på Facebook og les mer på bloggen 
 

Edvardsen Økonomiservice med kontor på Træna

Nå har Edvardsen Økonomiservice åpnet avdeling på Træna! Regnskapskontoret fra Sleneset, med Knut Edvardsen i spissen, har lenge tenkt på å utvide virksomheten over Trænfjorden. Deres første ansatte på Trænakontoret er Anja Antonsen som startet den 1.november. Kontoret ligger i Pelagia-bygget og alle ønskes velkommen opp på en prat. Vi gratulerer med oppstarten!
Les mer: http://www.edvardsenregnskap.no/ 

Innovativ flytebrygge og TBS Verksted i utvikling

TBS Verksted har i høst jobbet med et spenstig prosjekt. Det er en ny løsning for å kunne heise opp flytebrygger når de ikke blir brukt. En fullskala-test er sjøsatt og den skal ligge ute hele vinteren for å teste stabilitet og funksjon. Nysgjerrige kan gå ned til kaikanten ved Båtservice for å kike på løsningen. Innovasjon Norge har bevilget midler til testen og prosjektet skjer i samarbeide med Kunnskapsparken Helgeland. TBS Verksted setter også igang med et utviklingsprosjekt for å bygge en ny båtmodell. Tanken er å få til en modell som kan CE-godkjennes og begynne å produseres. Mer om disse prosjektene i vil følge!

TBS Verksted har forresten fått en hjemmeside: www.tenktraena.no/tbsverksted 


Foto: Johnny Eliassen

Kaffebrenneri På Træna

På Træna Kaffebrenneri er det nyeste foretaket på Træna. Det er Aleksey Virich som flyttet til øya i august som nå startet bedrift. Brenneriet er satt igang i samarbeide med Aloha Café. Allerede et par uker etter starten sendes kaffe ut i hele Helgeland. Bønnene er importert fra økologiske produsenter i Afrika, Asia og Søramerika, deretter brent på Træna. Kaffeelskere har gode sjanser til å trives på Træna. 
Mer info På Træna Kaffebrenneri 


Foto: Inna Kuzmenko 

Gamle rådhuset blir Holmens Overnatting

Gamle rådhuset er solgt og Izabela Holmen kan snart titulere seg "ordfører" på Holmens Overnatting! Huset skal pusses opp og til sommeren er det tenkt å åpne som overnattingssted. Med seg på laget har hun Jim Frode Holmen og flere lokale medhjelpere. Den første bookingen er allerede kommet. Fra New York kommer et gjeng studenter som skal holde kurs på Træna. Mer om det i neste nyhetsbrev. Vi gratulerer med ny bedrift og spreke planer!
 

-----
KONTAKT & MER INFO
Tenk Træna er et utviklingsprosjekt på Træna siden 2015. Det er vedtatt som et treårig utviklingsprosjekt med finansiering fra Nordland Fylkeskommune og organiseres gjennom Træna kommune. Følg mer av utviklingen på Træna her: www.tenktraena.no eller på Facebook: www.facebook.com/tenktraena 
moa@trana.kommune.no / 47478016
Share
Tweet
Forward
Moa Bjørnson, Utviklingssjef Træna
moa.bjornson@trana.kommune.no
(+47)47478016
unsubscribe from this list    update subscription preferences 
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Træna · Rådhuset · Træna, 8770 · Norway

Email Marketing Powered by Mailchimp