Copy
Et nyhetsbrev fra Tenk Træna.
View this email in your browser

Sommer i havgapet!

Træna har nettopp vært gjennom den store urbaniseringsprosessen - Trænafestivalen - hvor havfolket blir et folkhav. Træanfestivalens betydning for øysamfunnet er tydelig disse dager. Øyene fylles av glade mennesker, av opplevelsesjegere fra nær og fjern og mennesker i alle aldre er i lag noen og nyter alt det stedet og festen gir. Etter festivalen reiser folk videre, men mange blir også igjen. Og noen kommer først etter at festivalkaoset er over. For visst skjer det ting også når det ikke er festival! Her er et nyhetsbrev med litt av hvert  fra det vi har igang her ute i havgapet. 

God lesing og glad sommer!

Bilder fra Trænafestivalen
 

Træna i nytt lys når Osram er Business in Residence

Osram er et internasjonalt foretak som jobber med belysning. Nå skal de teste ut nye metoder for brukermedvirkning og "Urban Lighting". Og hvor er det mer lempelig å gjøre det enn i vakre Træna? Træna er kanskje ikke kjent for å være det mest urbane stedet, men en god plass for å prøve ut hvordan lys kan skape romslighet og hyggelige plasser i den mørke årstiden. Med Hilde Sofie Noreld Olaisen i spissen søkte de til Trænas Business in Residence for et engasjement som strekker seg over 6 måneder. I løpet av høsten vil det bli satt opp armatur på utvalgte steder på Træna etter dialog med lokale folk, og deretter skal det lyse hele vinteren. Til Vinterfestivalen blir det seminar og sikkert noen sprakende lydinstallasjoner å vente. Osram har allerede vært her to ganger, de har blitt sponsorer til Trænafestivalen og de har lekt litt med lys i Trænas venterom på kaien. Så nå har Træna sin egen Hav-Metrostasjon. I sommer og høst ordner Osram fotokonkurranse og man kan vinne billetter til Vinterfestivalen.

Følg prosjektet på Facebook: Træna Urban Lighting
Intervju om prosjektet her Osram er Business in Residence
Delta i konkurranse ved å legge opp bilder med hasjtagg #TrænaUrbanLighting

Smak Træna

Træna Sjømat AS er et nystartet selskap på Træna som ønsker å starte salg av fisk og annen sjømat under varemerket Smak Træna, til nærområdet og regionen. Tanken er å levere kvalitetsfisk direkte fra Trænhavet til både privatpersoner og virksomheter på fastland. En abonnementsordning vil testes ut slik at man kan sikre seg god sjømat hele året. Det blir laget en markedsundersøkelse i løpet av høsten. Hvis du er interessert, følg med på Facebook og få løpende nyheter.

Smak Træna og Træna Sjømat AS på Facebook

Turistanlegg på Selvær åpnet

Overnattingsstedet Træna Arctic Fishing på Selvær er ferdig og utleiesesongen er i full gang. I mai ble det storstilt åpningsfest sammen med The Northern Seaweed Company. Booking for 2018 er godt i gang og nå reservers plasser for 2019. Det er åpenbart flere som lengtet etter dette stedet. 

Følg Træna Arctic Fishin på Facebook
Foto: Terje Kolaas

Tanghøsting i fullskala

Tang og tareforetaket The Northern Seaweed Company har startet i full fart. Det ble høstet 18 tonn tang og dyktige høstere og pakkere har stått på fra morgen til kveld i det ny-gamle produksjonslokalet på Selvær. Sesongen varte fra mitten av mars til mitten av juni og 10 personer fikk sesongjobb. Tangen distribueres nå til restauranter og kokker rundt omkring i den skandinaviske gourmetverden, men et utvalg finnes også til salg på Træna Museum, Selvær butikk, Træna turistkontor og i utvalgte småbutikker rundt omkring i landet.

Les mer  på The Northern Companys hjemmeside. 
Les Helgelands blad Tang gir jobb til unge
 

Arkitekturstudenter med fokus på Træna

Hele våren har Umeås arkitektstudenter jobbet med Træna som utgangspunkt. Nå er studentenes forslag klare og vi ser mange spennende løsninger på alt fra hotel til ombygget kai, spa og fiskehytter. Senere i høst blir det en utstilling på Træna med et utvalg av forslagene. Dette vil brukes som innspill i Træna kommunes Arealplan og er til god hjelp for nye prosjekt innen overnatting og destinasjonsutvikling.

Illustrasjon: Elldin Mårtensson & Maja Malmcrona Wrangstadh

 

Un-Urban Experiments: New York, Umeå og Oslo til Træna

Kan design, arkitektur og kunst gi verdifulle svar på samfunnsutfordringer vi møter i dag? Oansett om det er i storbyen eller lengst ut i distriktet?  Træna har startet et prosjekt med støtte av Kulturrådet og i samarbeide med Design og Arkitektursenter, New York School of Visual Arts, Umeå Arkitekturskole og Høyskolen for Arkitektur og Design i Oslo. Det blir en  tverrfaglig workshop med designere og arkitekter som i 3-4 uker arbeider  omkring en lokal problemstilling i det ikke-urbane norske landskapet. Formålet er å utveksle perspektiver og kunnskap mellom unge profesjonelle med internasjonalt perspektiv, fra storbyen, og omsette dette til praktiske og konkrete løsninger i et lokalt miljø i Træna. Planlegging skjer i løpet av høsten og gjennomføring blir i juni/juli 2018. 

Øysamarbeide i ytre skjær

Samarbeidsprosjektet mellom Træna, Vega og Røst har hatt en intensiv vår med tre treffer og kreative idélaboratorier. Deltakerne i prosjektet har både lært av hverandre og jobbet frem nye satsningsområder som vi ønsker utvikle videre. Det siste møtet landet i en ønske å sats på tre prosjekter: 1) Nye sommer-ruter i ytre skjær 2) Prøv-en-øy ordning for familjer som vil teste øy-livet 3) Ungdoms-samarbeide i kopling festivalstafett. En prosjektrapport skrives og nye søknader for å starte  hovedprosjekt legges fram til høsten. 
 

Ta Træna med Storm 2018

Rett etter sommerens Trænafestival er det tid å planlegge vinterens seminar og festival. Ta Træna med Storm gjennomføres den 15.18. februar. 
Programpunkter vil oppdateres etter hvert men vi kan allerede nå avsløre at det blir Nordisk Tema og at det blir lys på agendaen. Denne gangen kommer  vi også til å søke samarbeidspartners, så hvis du eller din virksomhet går i planer om å ha en fellesaktivitet - hvorfor ikke legge det til Træna og gjøre det i lag med festivalen? 

Les mer om siste års festival her: www.tenktraena.no/vinterfest 
Kontakt for samarbeide: moa@trana.kommune.no 

En amerikaner på leting etter produksjonssted...

Vårens Business in Residence-gjest Jamie Ramsay er fra Chicago og dro til Træna for å  utarbeidet en metod for å lage lær fra fiskeskinn. Etter tre ukers research på øyene er hun tilbake i USA for å utvikle på konseptet. Da Trænas fiskefabrikk Modolv Sjøset AS har råvarene hun trenger og er positive til å samarbeide om en testproduksjon er det høyst sannsynlig at vi ser Jamie på øyen igjen. Kanskje resulterer det i nye spenstige foretak på øyen? Ut-testingen får vise hva dette kan gi. Følg med i hennes reise og les noen av de fantastiske beskrivelsene om hvordan det er å komme til Træna som amerikan. 

Les mer her: www.jamieramsayphoto.com
Foto: Jamie Ramsay

Ny rådmann i Træna

Liv-Hege Martinussen (43) fra Trondheim starter som ny rådmann i Træna i august. Hun har tidligere jobbet som personalkonsulent og selvstendig næringsdrivende, men også vært engasjert i Trænafestivalen som transportsjef. Vi ønsker Liv-Hege med 2 barn velkommen til Træna!
Foto: Privat

Træna med ny app

Træna har fått en app som gjør det mulig å sende meldinger til innbyggere og besøkere,  om alt fra endringer i båtruter, meldinger fra skolen, forestående valg, eller siste nytt om Trænafestivalen. Appen er ledd i kommunens satsing på smarte løsninger og digitalisering – en satsing som er i tråd med Kommuneplanen.

Kan lastes ned her: Android / Apple

Andre utsikter

  • Træna Kommunes Samfunnsplan er vedtatt og kan lastes ned her
  • Træna Snekkerservice AS starter verksted i gamle Teknisk lager
  • Træna Båtservice planlegger nye prosjekter med båtbygging
  • Prosjekt for nytt overnattings-/kultur-museum og flerfunksjonshus er i startgropene
  • Et samarbeide med Grønland, Færøyene og Island planlegges
  • Træna holder innlegg i konferensen Drivkraft Helgeland i Mosjøen i august
  • Træna holder innlegg i kulturkonferensen som arrangeres av Nordland Fylkeskommune i august

Mer info kan man alltid få via TENK TRÆNA på Facebook

-----
KONTAKT & MERE INFO
Tenk Træna er et utviklingsprosjekt på Træna siden 2015. Det er vedtatt som et treårig utviklingsprosjekt med finansiering fra Nordland Fylkeskommune og organiseres gjennom Træna kommune. Følg mer av utviklingen på Træna her: www.tenktraena.no eller på Facebook: www.facebook.com/tenktraena 
moa@trana.kommune.no / 47478016
Share
Tweet
Forward
Moa Bjørnson, Utviklingssjef Træna
moa.bjornson@trana.kommune.no
(+47)47478016
unsubscribe from this list    update subscription preferences 
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Træna · Rådhuset · Træna, 8770 · Norway

Email Marketing Powered by Mailchimp