Copy
Et nyhetsbrev helt på svorsk.
View this email in your browser

Nyheter fra Træna

Sommeren er forbi, men for en nydelig høst vi fått! Høy temperatur i både luft og vann. Når det nå går mot kjøligere tider kan man få varme i Trænas nye badstue. Eller så tar man del i noen av alle arrangementer inne på Havfolkets Hus. Det skjer som altid masser av ting på Træna. Her nedenfor lan du lese om litt av alt. Aloha oi, venner av Træna!
/Moa Bjørnson
Utviklingssjef Træna

Badstue på kanten av Atlanten

I augusti var kunstneren Anders Jakobsen, fra Hede Institiute of Radicalsloyd gjest i Trænas Artist in Residence. Hans prosjekt var å bygge en badstue. Etter et intensivt arbeide med bygg, innsamling av gjenbrukt materiale og hjelp fra alle lokale, ble badstuen endelig plassert på sin rette plass. Lengst ute på kanten av storhavet står det nå en liten badstue med kamin, ved og mulighet å hoppe direkt i havet. Utsikt over Træna fyr, og med en elg som holder øye på deg når du bader. Åpent for alle at ta turen dit!

#airtræna http://www.airtraena.wordpress.com
AIR TRÆNA har støtte fra Nordlands Fylkeskommune

Træna i media

Træna vekker interesse litt her og der! Landsdekkende media har flere ganger rapportert om Træna,  og de som skjer her i havgapet. Blogger og nettaviser skriver stadig om øyene. Den 2 oktober ble det et reportage i Aftenpostens A-magasin på hele 13 sider. Reportaget var om TrænaHawaii-prosjektet og beskrev Theodor og Almas brev-og bildekorrespondens. Bilden oven viser et oppslag i den svenske avisen Land. 

Her noen link til lesning: A-magasinet 2oktPlacebrander.se  / Klassekampen - Miraklet på Træna / Ranablad

Er du journalist og vil skrive om Træna. Ta gjerne kontakt!

ALOHA TRÆNA!

Vi har gjort en søknad om å lage ett felles prosjekt for å utvikle Træna som opplevelsesdestinasjon. Det handler om å jobbe fremadrettet med nye målgrupper innenfor reiseliv, og spisse opplevelsestilbudene på øyene. Bedrifter lokalt og aktører utefra er med i søknaden. Svar ventes i november.

Vi har også laget en søknad hvor utgangspunktet er Træna-Hawaii-historien og å lage en utstilling med nye og gamle bilder, og i tillegg lage veggmaleri som helser besøkere velkommen til øyene. 
 

STEDSUTVIKLING

Hvordan kan øyenes utvikles, hva trenger vi å gi plass til?
Forbedret Hotell & andre overnatningskonsepter finnes det flere idéer om. Ett felles næringsbygg likeså. En bedre turistpaviljong eller et kulturbygg har også blitt diskutert. Og VINDKRAFT er en eksiterende plan. For å kunne utvikle slike ting må kommunens arealplan oppdateres. En planprosess vil starte og i vinter arrangeres en rekke FREMTIDSTREFFER for å samles kring våre øyers areal og tegne på kartet de idéer, behov og visjoner vi har. Invitasjon kommer!

 

ARCHITECTS IN RESIDENCE

Første helgen i oktober fikk Træna besøk av to arkitekter fra Sverige. Hilda og Maja Hallén skal være Architects in Residence neste sommer og kom til Træna for å forberede oppholdet deres. De så flere muligheter til å lage spennende arkitektur-prosjekt. Nå jobber de på idéen om en omvandling av Husøyas eldste naust som ligger ved siden av Havfolkets hus. Fasaden skal ivaretas mens de planerer å re-designe innredningen. Tema er folk, hav, bad, vær og uvær... Nå skal finansiering sikres og skisser lages før prosjektet kan fortsette. Mer info følger! Har du idéer om finansiering, vil du involvere deg eller har tanker om annet i forbindelse med prosjektet, ta kontakt. 
--> info@tenktraena.no

Fotograf som Artist in Residence

Fin Serck-Hanssen, anerkjent fotograf fra Oslo har tolket Træna gjennom kameralinset i september måned. Fin har tidligere arbeidet mye med portretter av mennesker. Men denne gangen har han valgt å fange annet. Resultatet er en rekke bilder og filmer som beskriver Træna set fra annerledes vinkler. Det forestiller fasader og kraftledninger og stille liv på øyene. På Havfolkets hus den 25 sept viste han arbeidsmaterialet for de lokale. Tanken er å lage en utstilling fremover. Plutselig ser vi Træna på et galleri i Oslo eller Bodø.

Nordlands Fylkeskommune finansierer Trænas Artist in Residence.

HAVFOLKETS HUS

Vi har fått en ny kulturell møteplass på Træna fra 1 sep. Det er gamle KROÆ som nå blitt Havfolkets Hus og som inviterer til arrangement, møter, pubkvelder, lørdagsquiz, ungdomskafé, foredrag og konserter. Alle som ønsker å arrengere noet er velkommen å ta kontakt. 
Under høsten er det meget som skjer. Ur programmet:
12 okt  konsert med Nora Konstanse
13 okt Foredrag om Trænas Historie
21 okt Bokbad med Tor Martin Leines Nordaas
31 okt Halloweenfest

Malerkurs  12-14 november - meld deg på til Monika Helgesen: helgesenmonika@gmail.com

 

Nominert til Arkitekturprisen 2015

Tillykke til Træna Kommune og arkitekturbyråene RAK og DRIV som ble nominert til Arkitekturprisen 2015.  Les mer på Norske Arkitekters Landsforbund. 


 

Trænafestivalen 2016

Takk alle som besøkte Træna under festivalen! Det er bare at starte nedtellingen til neste år. Samme sted, samme tid, men kanskje litt nytt vi har å vente? Følg med på den nye hjemmesiden til festivalen:  www.trena.net 

www.tenktraena.no

Den nye hjemmesiden til Træna har vært i bruk siden i sommer. Her finnes reiseinfo, aktuelle nyheter, og info om hvor man kan bo & spise, hva man kan oppleve og hva ellers som skjer i Træna. 
Snart kommer en kalenderfunksjon hvor alle aktøre skal kunne annonsere om events og annet. Siden er stadig under utvikling og feedback ønskes. Gå inn på www.tenktraena.no og se hva du synes.
Lik også Tenk Træna på Facebook så får du oppdateringer kontinuerlig.
www.facebook.com/tenktraena 
#tenktræna 
 

Fotografi i Alma Sandøys ånd

Prosjektet Træna-Hawaii fortsetter og nå er fotografen Maja Atterstig i full gang med å ta bilder av alle Trænas innbyggere. Det skjer i Alma Sandøys ånd, og innebærer at hun tar en eksponering med det gamle kamerat  fra 1925. I tillegg brukes digitalkamera. Inntil nå har ca 145 personer deltatt. I prosjektet har også alle gamle fotografier fra Alma Sandøy nå blitt digitalisert. I arkivet finnes 1200 bilder og ca 100 brev. Man kan se bildene og lese breven her. De nye bildene legges ut på Facebook eller hjemmesiden www.tenktraena.no/traenahawaii. Følg oppdateringene i prosjektet på facebook.
Den 8 okt hade vi Hawaiikafé på Havfolkets Hus og såg på bilder, leste brev og snakkete om hva mer prosjektet vil gjøre. Har du ikke allerede meldt deg på nyfotograferingen, så gør det her. Aloha!

Foto: Enny Matisen på Selvær fotografert av Maja Atterstig i 2015 og av Alma Sandøy i ca 1960. 

Fisk og fremtid

Fiskerianleggen på Træna er i full gang for sesongen. To nye fiskerbåter er også oppe å kjører, og leverer fisk til Modolv Sjøset daglig. Men hvordan kan vi som en av landets eldste fiskevær utvikle fiskeriet ennå mer? Nå tar vi initiativ til å samles for å tenke sammen kring hvilke innsatser et utviklingsprosjekt kan gjøre for fisket i Træna. Første samlingen er den 12 okt og vi vil møtes flere ganger for å se på hva som fungerer godt, og hva som kan bli bedre. Vi vil se på eksempler fra andre steder i landet og diskutere hva som er viktig for den yngre generasjonen fiskere. Velkommen å bidra!
Sted: Rådhuset 12 okt kl 17.30.

 

Kyrre Bostwick Bjerck til AIR TRÆNA

Kunstneren Kyrre Bostwick Bjerck fra Bodø/Tromsø bor og arbeider på Træna i oktober. Kyrre har tidligere arbeidet mye med store lerret, ibland under pseudonymen Bill Uminati. Han fikk veldig fine anmeldelser av morgenbladets Tommy Olsen hvor han ble sammenliknet med ingen mindre enn Andy Warhol. Kyrre er en kreativ menneske glad i samarbeide og i å prøve nye metoder i kunsten sin. Vi gleder vi os til å se hva det blir her!

#airtræna

Lokal tangfarm på Træna 

Geir Sjøset har ved samarbeide med Zoe Christiansen fra The Northern Company undersøkt mulighetene for en tangfarm på Træna. Tangfarmen blir et pilotprosjekt i vinter for å se om tangen trives i Trænfjorden. Ved et vellykket pilotprosjekt kan tangen brukes til foredling lokalt og/eller til eksport.Tang og tare har blitt en råvare som vokser i popularitet, både i Norge og som eksportvare til Asia.
The Northern Company planerer også fler innsatser på Træna. Tanken er å ta frem en høykvalitetsprodukt fra Træna. Handhøsted eller dyrket tang vil brukes. Det kan også bli aktuelt med spesialkurser i vår. Hold deg oppdatert med hva som skjer i via  The Northern Company hjemmeside her . Les også om Seaweed-seminar i Storinget her

Foto fra magasinet Feelgood i sept.

Skulpturlandskap Nordland fikk pris

Træna fikk Skulpturlandskap Nordlands siste skulptur og ingen mindre enn Dronning Sonja var det som innviet den. Nå har hele prosjektet blitt prisbelønt med Norsk Kulturråds Ærespris. Skulpturen som er skapt av kunstneren Anawana Haloba lyser i mørkret og spiller musik. Les mer om skulpturen her og om ærespriset her. 

Foto: Kent Sørvik

OPPLEV TRÆNA:
ÅRSMØTE 26 okt

Vi starter foreningen OPPLEV TRÆNA som er åpen for alle som vill. Det er de lokale innenfor turisme-og opplevelses- næringen som står bar dette nye felleskap. 
ÅRSMØTE den 26 OKT kl 19-21 (Åpent kafé fra kl 18).
Sted: Rådhuset, Husøya.
Velkommen!

Sommersesongen i Træna

Det nye turistkontoret har hatt en travel sommer. Sonja Langskjær var turistvert og har hjulpet besøkere å komme rundt på forskjellige aktiviteter på øyene hele sommeren. Vi kan se på statistiken at turismen til Træna har økt siden siste sommer. Træna museum har også hatt rekordmange besøk. En spørreundersøkelse om favorittplasser på Træna viser at mange setter pris på øy-hopping, og her får Sandøya særdeles mange 'likes'.

Turistkontoret er stengt i vinter, men du kan laste ned turkart og få andre tips om  hva man kan gjøre på øyen på egen hånd på tenktraena.no/opplev.

LURER DU PÅ HVA DU KAN GJØRE PÅ TRÆNA I HØST/VINTER? Her er noen forslag:

Fuglebingo
Kulturvandring
Badstubad
Øy-hopping

Pakkereiser eller konferenser kan ordnes, ta kontakt for mer info. 
Info@tenktraena.no


 
Share
Tweet
Forward
Ja takk, jeg vil abonnere på Nyheter fra Træna
Har du noe du vil formidle i vårt nyhetsbrev? Eller vil du vite mer om det som er igang? Ta kontakt. 

Kontakt
moa.bjornson@trana.kommune.no
(+47)47478016

unsubscribe from this list    update subscription preferences