Copy
Et nyhetsbrev helt på svorsk.
View this email in your browser

Tenk Træna 24 hour intensive

Helgen den 10-11 april gjennemførte vi TENK TRÆNA, en 24 timers treff med kjente og ukjente ansikter på Træna. Det var fylt av instressante foredragsholder, Trænavenner, lokale rock-stars, langreiste tangprodusenter, Hawaiihistoriker, journalister, visesangere og mange fler.  Her er en oppsummering av noet av alt som skjedde under workshophelgen. 

Tusen hjertli takk til alle dere som bidog både før, under og etter helgen! 
/Moa Bjørnson
Utviklingssjef Træna

Tangtiltak på Træna

Zoe Christensen fra foretaket Northern Company som utvikler produkter av tang og tare, besøkte Træna for at se på mulige samarbeider. Tang er fremtidens mat siger mange forskere, og på det hele tatt en uutnyttet potensiale som vi kunne bli meget mere flink til att bruke. Det skal vi nå prøve på Træna. Modolv Sjøseth sammen med Northern Company planerer att lage en pilot hvor de setter ut 2 kilometer liner for dyrkning av tang på to plasser utenfor Husøya. Ifølge initiativtakeren er det en rett enkel prosess, men man skal lære et håndverk. Den første høstningen blir til våren neste år og deretter følger en foredlingsprosess der ulike produkter av tang tilvirkes. Men allerede nå vil vi test tangen på Træna, så til sommeren er tanken at servere noen slags tang-ting på Trænafestivalen. Den som er interessert i att bli med i en tang-tester-gruppe, skal tilmelde seg allerede nå: moa.bjornson@trana.kommune.no 

Paal Mangerud med hjertet på Træna

Det blev mange applauder når Paal Mangerud holdt foredrag om hvordan Træna kan benytte seg av at tenke kvalitet og spissprosjekt. Paal har i syv år varet involvert i Trænafestivalen men aldri tidligere varet på Træna ‘off-season’. Han formidlede klart og tydelig at Træna har en kjempepotensiale til utvikling og at satsinger på feks mat, opplivelse og servicetilbud må kunne trekke folk fra nær og fjernt. Her er kvaliteten det man kan konkurrere på fremover. Man skal kunne komme til Træna og spise lokal sjømat i toppklasse, hentet direkte fra havet. 

 

Festivalpotensial

Anita Overelv holdt en presentasjon om Trænafestivalen så som ho ofte blir spurt om at gjøre rundt om i Norge. Selv om mange fra Træna er eksperter på at gå på festivalen, eller att involvere seg som frivillige, så var det mye kuriosa og nye tanker som kom frem. Det blev etterpå også diskutert hvordan man kan utvikle spin-offs av festivalen. Feks at satse på turisme i festivalens fotspor, at bygge noe (en kuppel!) opp på Sanna eller at skape suvenirer med Trænfjorden på flaske…
 

#trænahawaii

Under hele helgen var det ikke bare aktivitet i Trænahallen. Oppe i rådhuset satt Jann Sandøy, Hannele Fors, Maja Atterstig og Jorid Langskjær og sorterte fotografier fra Alma Sandøy. Nå er nesten 1000 bilder klare for digitalisering og oppbevaring i Arkiv i Nordland i Bodø. Prosjektet vil fortsette med neste fas, ny fotografering av alle som bor på Træna, så snart vi fått klart med finansiering. Inntil videre samler vi inn bilder under hashtaggen #traænahawaii. På Trænafestivalen vil det også bli litt aktivitet kring Træna-Hawaii prosjektet, bland annet med et område i havnen der det lages beach…
Mer info fra festivalen kommer etter hvert!
 

'Dropp berlin dra heller til Træna'

Det blev klart at vi starter Artists in Residence på Træna i en av de nye leilighetene på Fløholmen.  Vi er i gang med at lage klart for at åpne for søknader. Så vet du noen som har lyst at test at bo på Træna og lage noe kreativt her, tips om at man snart kan søka til residenset. Ranablad skrev også en flott artikel med rubrikken 'Dropp Berlin, dra heller til Træna’. Enig:)

Myken + Træna = sant

Roar Larsen fra Myken har oppstartet et whiskydestilleri på den lille øya Myken i havgapet, ikke så langt fra Træna. Roar fortalte om hele prosessen kring hvordan han og hans familie forelsket seg i øyen og seden funnet på at bruke de gamle fiskerimottaket til en ny virksomhet. Det er en lang prosess at lage et godt whisky, men selv om whiskyen ennå ikke er moden at smakes, er det mange som fått opp øyne for tiltaket. Så nå er det ikke bare ett whisky der er i gang, også en café- og restaurant åpner i sommer. Myken og Træna har meget felles, og det finnes flere ting att samarbeide kring. Vi diskuterte utveksling av øl mot whisky, og en idé om at lage spesialbrygg med hverandres fat kom opp. Også samarbeide med øy-hopping og pakkereiser. Træna-Myken, Myken-Træna vil forhåpentlig bli en ny ‘lokalrute’. Vi siger hei til lillebrorøya i nord!

 

Spis Træna, Drikk Træna, Smak Træna

Det blev presentert og faktisk spist en hel del ting fra Træna under helgen. Prøvesmaker fra Trænas paradisøl, skikkelig godt flatbrød, vektlegg og fiskesuppe. Og så var det premiere for Trænas nye røykeri. Jari Sander som er i gang med at starte røykeri tilbydde smaksprøvebuffe med røkt ost, røkt reker og flere forskjellige sorters røkt fisk. Med det kunne vi også konstatere at det er en god grund til at starte ett felles varemerke slik at Trænaprodukter kan lanseres i en produktfamilie. Vi vill gjøre en søknad om Designstøtte til profilering av Træna, sig fra hvis din virksomhet vill vare med.

Turismeforening 

Flere bedrifter på Træna har sedan mars deltatt i en kurs som Innovasjon Norge og kunnskapsparken Helgeland holdt. Kursen hade avslutting under Tenk Træna helgen og det har resultert i at vi laget reisepakker som snart skal vare tilgjengelige for att kunne bookes. Et annet resultat av kurs og felles diskusjoner er at vi går sammen og starter en turisme- og besøksforening. Efter et bra foredrag med Torbjørn Aag fra Kunnskapsparken Helgeland fikk vi også høre om muligheten i at starta bedriftsnettverk. Felles møte planeres nu i mai, forhåpentlig på Selvær, hvor vi kan starte foreningen. Alle som vil bli med er velkomne. Se oppdateringer på Facebook eller kontakt moa.bjornson@trana.kommune.no

Skulpturlandskap med besøk av Dronningen

Så blev det offisielt at Dronningen kommer til Træna den 25 juni. Det er ikke den første gang vi får kongelig besøk, og forhåpentlig ikke den siste heller. Men denne gang er det for att avduke en ny skulptur som oppføres på Svensholmen på Husøya. Thore Hopperstad fortalte om prosjektet som er den 35:e skulpturen i Nordland Fylkes satsning på slike tiltak rundt om. 

Annet tenkt i helgen:

Lill-Maria Hansen presenterte et saunaprosjekt som kunne ge inspiration til at bygge noet her på Træna.Thore Hopperstad fortalte om en fotoforetning for hobbyfotografer på øyen. Åsta Børte tok initativ til et friviligsenter på Træna. Asbjørn Gaasø fortalte om ledige stillinger i skolen. Iselin Breirem, masterstudent fra Tromsø informerede om en studie om Havfolket. Mats Fors, journalist fra Stockholm intervjuede Trænfolk til artikel i svenske magasinet Land. Camilla Dahn serverede prøvsmaker fra Bodins bryggeri i Bodø. Bjarne holdt podradio-show med Erling og Moa. Och hele workshopen avsluttedes med et bonusnummer fra Trænarevyen. Allt på tema innovasjon, eller var det invasjon?
En veldig koselig visefestival blev avslutningen på hele helgen. Ingeborg Oktober og Æ,  Randi Skjerstad og Philip Fritz levererde på scenen! 

TAKK ALLE SAMMEN FOR EN FLOTT HELG!
 
Share
Tweet
Forward
Ja takk, jeg vil abonnere på Nyheter fra Træna
Kontakt
moa.bjornson@trana.kommune.no
(+47)47478016

unsubscribe from this list    update subscription preferences