Copy
View this email in your browser
Nieuwsupdate
Good News ZA
September 2022
Bezoek, politiek, concerten, plannen, geduld en nog veel meer…
Hieronder weer een update van ons,
veel leesplezier.
“We laten het licht aan…”
Soms heb je van die uitspraken die je raken. Een aantal jaren geleden had een van de studenten van Creare Bijbelschool uit Bloemfontein de uitspraak: “Het is omdat mijn adoptieouders mij hebben opgenomen in hun gezin, anders was ik in de statistieken beland”. Deze uitspraak heb ik vaak gebruikt bij presentaties en gesprekken met mensen om het doel van ons werk aan te geven; de kinderen en jongeren uit de statistieken houden van misbruik, verslaving, vroegtijdig schoolverlating et cetera. Een tijdje geleden had een andere voormalig deelnemer van de Creare Bijbelschool het volgende op Facebook gezet (naar het Nederlands vertaald):
“Als je in de verte kijkt dan is daar een huis op een heuvel, die je de weg wijst zoals een vuurtoren.
Het is een plek waar je veilig bent en genade/vergeving voelt.
Want we hebben allemaal verkeerde keuzes gemaakt.
Als je de weg kwijt bent
… ik zal het licht aanlaten.”
Dit raakte me. We hadden net daarvoor een paar gesprekken gevoerd met een jongen die van ons had gestolen en een tienermoeder die haar lichaam had verkocht voor drugs en nu haar leven weer op de rit wilde krijgen. Wij kunnen mensen die verkeerde keuzes maken afschrijven, maar wij geloven dat we, net als Jezus, mensen een kans moeten geven om hun leven te beteren en hen moeten helpen. Ons doel is natuurlijk om kinderen en jongeren de juiste keuzes voor een goede toekomst te laten maken. Daar zijn al onze programma’s op ingesteld. Maar als mensen dan toch “de fout” ingaan moeten we, net als een vuurtoren voor schepen in moeilijkheid, een veilige haven zijn voor mensen, “het licht aanlaten”, en er voor hen zijn.
Mensen, mensen wat een mensen.
De vakantie in Nederland is weer voorbij en we hopen dat de meeste lezers van deze nieuwsbrief goed uitgerust zijn. Voor ons was het een extra drukke periode met veel hulp en bezoek vanuit Nederland en Zuid-Afrika. Het waren fantastische maanden waarin erg veel is gebeurd. Zo heeft een groep jongeren uit Kaapstad een week programma’s voor de kinderen en jongeren uitgevoerd. World Servants uit Nederland is met een groep van 26 mensen gekomen en hebben, samen met vroegtijdig schoolverlaters uit Karatara, hard gewerkt om muren te bouwen en programma’s uit te voeren. We hebben een aantal Nederlandse korte termijn-vrijwilligers gehad en we zijn natuurlijk ook doorgegaan met het voedselprogramma. Op een gegeven moment waren er vijftig(!) mensen in en om het Light House aan het werk. Om alle ballen dan in de lucht te houden is wel een uitdaging.
Nu het stof van alle bouwwerkzaamheden weer een beetje is gaan liggen, pakken we de normale draad weer op. Nou ja, normaal… Francois, onze Zuid-Afrikaanse kinder- en jongerenwerker is voor twee maanden in Europa, en Laureen en Ronald verwachten in november hun eerste kindje. Gelukkig hebben we hulp van Corinne Geschiere en komt Jerom de Visser ons team voor drie maanden versterken. Zowel Corinne als Jerom komen beiden uit Zeeland. We vinden het bijzonder hoe mensen via via getipt worden om bij ons te komen werken. Hier zijn we erg dankbaar voor.
Wil jij ook bij ons vrijwilligerswerk doen? Meer informatie kun je vinden op de website of klik op de button "Werken bij Good News ZA".
 
Werken bij Good News ZA
En onze focus?
Door deze zaken hierboven genoemd, kan het lijken alsof we meer bezig zijn met regelen dan met ons daadwerkelijke werk om de kinderen en jongeren én hun families te begeleiden naar een goede toekomst. Gelukkig verliezen we dat niet uit het oog, want het mooiste van ons werk is natuurlijk het werken met de kinderen en jongeren. De kinderclubs worden goed bezocht en we zijn ook nog steeds iedere week op scholen om te vertellen dat het “soooo lekker is om die Here te dien”😊. Verder zijn we nog actief met een voedselprogramma en helpen we mensen in crisis.
Uitgelicht
De jongerenavonden willen we er deze keer even uitlichten. Deze worden op zaterdag erg goed bezocht, we mogen iedere week tussen de 35 en 70 jongeren begroeten. We beginnen rond drie uur in de middag door de jongeren op te halen vanuit woongebieden tot 17 kilometer van het Light House. Wanneer de jongeren binnenkomen, hebben ze eerst vrije tijd bij het poolbiljart, de voetbaltafel of kunnen ze gewoon lekker chillen. Vervolgens krijgen ze een maaltijd en beginnen we met ons programma met muziek, icebreakers en een praktische Bijbelse boodschap. Daarna zitten we nog even lekker bij het vuur met warme chocolademelk of marshmallows. Rond acht uur ’s avonds brengen we ze in het donker weer naar huis. Meestal zijn we dan rond tien uur ’s avonds moe, maar voldaan klaar met het werk. We kunnen in woorden niet overbrengen hoe geweldig de jongerenavonden zijn. Het kost veel energie, maar het is het waard om een goede relatie op te bouwen met deze prachtmeiden en -jongens.
EO-Metterdaad
EO-Metterdaad is een tijdje terug komen filmen in een gebied in Pretoria en ook bij het Light House in Karatara. Er zijn drie afleveringen over het project in Pretoria gemaakt en de laatste aflevering speelt zich af in Karatara. Ze volgen met de camera Raquel, een meid die regelmatig bij de jongerenavonden in het Light House komt. 
Komende zaterdagavond, 17 september, rond 18.25 wordt het uitgezonden op NPO2. Verder kunt u de aflevering nog terugkijken via: https://www.npostart.nl/eo-metterdaad/17-09-2022/VPWON_1342659
Wat een feest!
Na uitstel door de coronasituaties waren ze 27 juli dan toch écht in Light House Karatara: Marcel en Lydia Zimmer, all the way from The Netherlands!!!
Wat hebben de kinderen, ouders, én leiding genoten van hun optreden.
Zo uniek met zang, dans, creativiteit en humor.
Light House-update
We hebben weer een Light House update gemaakt over politieke stroperigheid, beweging, budget, donaties, Lego en Mens Erger Je Niet.
Benieuwd wat we te melden hebben? Klik dan op de button hieronder om de Light House-update van september te lezen.
 
Light House update september 2022
World Servants 2023
Naar aanleiding van het grote succes van de World Servants reizen naar Zuid-Afrika in 2019 en in 2022 hebben wij, in samenwerking met World Servants, weer plannen gemaakt om een reis in de zomer van 2023 te organiseren. Ook zin om mee te gaan of weet je iemand die eventueel mee wil gaan? Klik dan voor meer informatie op de foto of kijk op de website: World Servants goes South Africa – Goodnewsza
Alle kleine beetjes helpen…
Een uitspraak van Desmond Tutu, een Zuid-Afrikaanse Anglicaanse bisschop, was, in het Nederlands vertaald: “Doe je kleine beetje goed waar je bent; Het zijn die kleine beetjes goed bij elkaar die de wereld overweldigen.”

Wij zoeken mensen die, naast alle eenmalige donaties voor bijvoorbeeld Project Light House, ook structureel willen gaan geven.
Wanneer veel mensen €5 per maand geven, helpt ons dit om onze lopende kosten te dekken en bijvoorbeeld nieuwe medewerkers aan te nemen. Zo krijgen wij de kans om onze werkomgeving te “overspoelen met het goede” en meer impact te maken in de levens van de kinderen en jongeren met wie wij werken.
 
Doet u mee voor €5 (of meer 😊) per maand?
U kunt een machtigingskaart downloaden via de volgende link: SEPA machtiging GNZA-LH 04-2022 of u kunt zelf een periodieke overboeking doen via uw eigen bankrekening. Alle informatie over overboekingen kunt u vinden op de donatiepagina van onze website.
 
In Zuid-Afrika zeggen ze dan ook: ”Saam maak ons die verskil.”
Baie dankie!
Dagelijks nieuws
Om mensen op de hoogte te houden van ons werk en wat wij privé meemaken, zetten we regelmatig wat op onze Facebook-pagina’s: Theo de Jong en Good News ZA. Geen Facebook? Geen probleem. U kunt de nieuwsberichten van de Good News ZA Facebook-pagina lezen in de rechterkolom op de nieuwspagina van onze website.
Die son kom op,
Dis ‘n nuwe dagbreek
Die tyd is hier om weer te sing
Wat my mag tref en wat ook al voorlê
Mag ek steeds sing wanneer skemer kom
(10.000 redes, Retief Burger)


Zonsopkomst over Karatara
Twitter
Facebook
Website

Our mailing address is:
info@goodnewsza.com


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Good News ZA · 24 Akkerlaan (Cnr Bosbouweg) · Karatara, Western Cape 6580 · South Africa

Email Marketing Powered by Mailchimp