Copy
View this email in your browser
NIEUWSBRIEF Juni 2020
Foto Varkensstraat Arnhem

Gezocht: creatieve invulling voor panden in Arnhemse Varkensstraat
 
Ben je werkzaam in de creatieve industrie en heb je een geniaal idee voor een inspirerende werk- en/of verkoopplek in hartje Arnhem? Gemeente Arnhem heeft SLAK ateliers in de arm genomen om de Varkensstraat overdag nieuw leven in te blazen. SLAK ateliers stelt vanaf 1 juli twee interessante panden in deze straat beschikbaar voor creatieve makers met ondernemerszin.
 
Wie is er in de nacht niet doorheen gestruind voor een feestje of afzakkertje rondom de Korenmarkt? Als het aan de gemeente en SLAK ateliers ligt, wordt de Varkensstraat juist overdag meer levendig. Ondernemers uit de creatieve industrie gaan hierbij een belangrijke rol spelen en daarvoor zijn goede ideeën nodig. In de eerste plaats gaat het om vier panden, waarvan er twee al in gebruik zijn door creatieve ondernemers. Mogelijk worden dit er snel meer. Vanaf 1 juli 2020 beschikbaar:
 
Varkensstraat 2:
+- 50 m².
Voormalige bar met twee geveldeuren, achterkamer, toiletten en kelder voor opslag met keukenfaciliteiten.
 
Varkensstraat 47:
+- 100m².
Voormalig café met twee geveldeuren, keuken, toiletten en kleine opslagruimte.
 
Het zijn kluspanden. Ze worden veilig opgeleverd en drie jaar beschikbaar gesteld middels een bruikleenovereenkomst, tegen een gebruikersvergoeding van ca. 100-200 euro en servicekosten. Voortzetting van de projecten is op termijn bespreekbaar.
 
Van de gebruikers wordt een zekere slagkracht gevraagd om iets moois te maken van het interieur en de gevel/etalage. Gezien het toekomstperspectief zijn de panden de investering zeker waard. Daarnaast is het van belang dat de ondernemers onderling met elkaar samenwerken op het gebied van communicatie en het organiseren van activiteiten.
 
Heb jij zin om voor reuring te zorgen in dit deel van de Arnhemse binnenstad? Met een toffe werk- en verkoopplek in één, een bijzonder samenwerkingsproject, conceptstore of ander initiatief op het gebied van design, mode, kunst of media? We ontvangen graag voor maandag 29 juni je plan met beeldmateriaal en een korte omschrijving van jouw eventuele eerdere projecten (max . 1200 woorden) t.n.v. Charlie Guda, c.guda@slak.nl. Heb je je plan ingestuurd, dan plannen we groepsbezichtiging in op dinsdag 30 juni.
 
Tussentijds
De panden in de Varkensstraat maken deel uit van Tussentijds, een winkelketen van creatieve en culturele ondernemers die tijdelijk nieuwe projecten en concepten kunnen uitproberen op goede locaties die anders leeg zouden staan. Tussentijds is een initiatief van SLAK ateliers.

 
Foto Varkensstraat 2 Arnhem
Foto Varkensstraat 47 Arnhem
Foto Arnhemse Meisjes
Danscollectief Arnhemse Meisjes met zakelijk leider Linda Kokke. Foto © Edwin Smits

 
SLAKTalk │ Arnhemse Meisjes
 
In de nieuwe interviewreeks SLAKTalk maak je kennis met huurders van SLAK ateliers: makers met creativiteit in hun DNA. Anna Fransen (1987) maakt deel uit van het danscollectief Arnhemse Meisjes, winnaar van de Cultuurprijs Arnhem 2020. Sinds dit voorjaar huren ze een voormalige kerk tussen Arnhem en Velp, een studioruimte voor repetities, workshops, jamsessies, onderzoek en trainingen.
 
Anna: ‘Als danser voer je soms acrobatische toeren uit en in een kleine ruimte zit je dan meteen tegen het systeemplafond aan. Het was jarenlang lastig om een grote studio te vinden. Nu hebben we een superfijne plek, heel hoog en licht, met veel groen eromheen. Je beroep niet kunnen uitoefenen vanwege een pandemie is gekmakend. Hier kunnen we blijven trainen om in vorm te blijven en niet in de zorgen te zitten. Zo zijn we startklaar voor wanneer het wél weer kan.’
 
Aanraking
‘Onze voorstelling See me notice you ging heel erg over contact maken. De ongemakkelijkheid ervan. Geef je een knuffel of een hand? Het diepe verlangen naar aanraking is nu actueel. Dat zouden we wel willen laten zien op scholen of in verzorgingstehuizen. Aanraking is sowieso een supergroot aspect van ons werk. Onze nieuwe voorstelling Verlaten vrouwen is niet uitvoerbaar met 1,5 meter afstand. De ene danser wordt de hele tijd in beweging gezet door de andere twee. Maar we gaan het niet helemaal omgooien. We willen wel ons ding blijven doen en lichamelijk contact is daarbij heel belangrijk. Daarmee kunnen we verbinding maken, ook met het publiek.’
 
Community
‘Op dit moment zijn we bezig met een korte dansfilm met bewegingen uit de voorstelling. Die filmen we met een drone. Het zou mooi zijn als we het kunnen gaan beamen op een gebouw of in een etalage, zodat het toch een ervaring wordt in de openbare ruimte. Het liefst gaan we ook zo snel mogelijk weer workshops geven. We nodigen steeds een vooraanstaande docent of choreograaf uit voor een tweedaagse workshop voor 15-25 professionele dansers. Zoiets is er weinig in Arnhem en zo bouwen we aan onze dance community, zodat meer dansers in de stad blijven.’
 
Voldoening
‘Deze zomer zouden we op een groot festival in Frankrijk staan. Zoiets geeft een enorme kick. Je krijgt meteen terug wat het publiek ervaart. Wat ook voldoening geeft is samenwerken. In een danscollectief zet ieder zijn eigen kwaliteiten in. Je leert van elkaar en alles gaat sneller, zoals het organiseren van workshops en voorstellingsavonden. Ik richt me vanaf het begin ook op het beeldmateriaal voor onze marketing. Daar kan ik lekker mijn ei in kwijt. We doen waar we blij van worden, in plaats van te denken: “zo hoort het”. We vinden het heerlijk om andere disciplines op te zoeken, zoals met Wout Kemkens, die livemuziek verzorgt bij onze voorstelling. Dat voegt echt iets toe aan de beleving en is altijd anders.’
 
Vooruit
‘Improviseren zit in ons, dat is ons geluk. Bij een locatievoorstelling kan er onverwacht een auto op je speelvlak belanden, of iemand wandelt erdoorheen. Bij Theater aan de Rijn stond opeens een hele grote vrachtwagen precies op de plek waar ons publiek zou staan. Dan kun je denken “shit, nu kunnen we niet spelen”, of je gaat kijken wat er nog wél kan, zodat je vooruit kunt.’
 

Arnhemse-meisjes.com
 
SLAK corona-enquête in het nieuws
 
‘Opdrachten vallen weg: kunstenaars in de regio in nood.’ Hiermee kopte De Gelderlander in mei 2020. Zes op de tien kunstenaars in Arnhem en Nijmegen staat het water aan de lippen door de corona-crisis. Ze hebben hun opdrachten zien wegvallen en de verkoop van hun werk zien opdrogen, waardoor ze geen inkomen hebben. Dit schrijft de krant n.a.v. een enquête van SLAK ateliers onder huurders en gebruikers van haar panden.

Lees hier het artikel terug en bekijk de reportage van Omroep Gelderland:
‘Onderzoek: creatieve sector zwaar getroffen door coronacrisis’.
 

Terugkijken: Ruimtemakers voor de kunst
 
Heb je de documentairefilm 'Ruimtemakers voor de kunst' al gezien? In opdracht van Landen Overleg Ateliers (LOA) brengt filmmaker Marjolein van Alfen vanuit verschillende invalshoeken in kaart waarom ruimte voor kunst zo belangrijk is en hoe onder meer atelierorganisaties zich hiervoor in zetten. Er wordt gesproken met kunstenaars, beleidsmakers, architecten en bestuurders van atelierorganisaties.
 
In de documentaire komt o.a. de Arnhemse kunstenares Janske Hombergen aan het woord over haar woon- en werkruimte op het terrein van de voormalige Saksen Weimar Kazerne. ‘Een heel mooi voorbeeld van hoe met name SLAK geholpen heeft om kunstenaars hier een permanente werkplek te geven, en een plek om te kunnen wonen. Kunstenaars zelf dragen daar ook behoorlijk aan bij. (…) Ze investeren fors in dit soort locaties. Daar zou wat mij betreft wat meer waardering voor mogen zijn’, zegt Addy de Boer, eigenaar van NEXIT Architecten over deze plek.

 
Foto Verzetsstrijderspark 16 Apeldoorn
Foto Verzetsstrijderspark 16 Apeldoorn
Beschikbare atelierruimte: Verzetsstrijderspark 16 in Apeldoorn
 
Voorheen werd dit monumentale gebouw gebruik door de plantsoenendienst van de Gemeente Apeldoorn en nog steeds is het een groene oase als je naar buiten kijkt door de oude stalramen. Vanaf 1 juli is er een rustige, lichte ruimte van 43 m² beschikbaar in deze voormalige boerderij in een mooi, groot park in Apeldoorn. De hoogte van de ruimte, het blakenplafond en het bijzonder prettige licht zijn de grote voordelen van dit atelier. Je kunt gebruik maken van een eigen keuken en een gedeeld toilet. In het pand werken voornamelijk kunstschilders. Beschikbaar tot 31 januari 2021, mogelijk langer.
 
Meer informatie en ander actueel ruimteaanbod is te vinden op de aanbiedingenlijst.

 
Volgtip: Boekmanstichting
 
De corona-crisis treft ons allemaal. Weet je soms niet waar je het zoeken moet met problemen waar je tegenaan loopt? Op Slak.nl hebben we een samenvatting gemaakt van zoveel mogelijk corona-regelingen. Verder is het aan te raden om de website van de Boekmanstichting zo nu en dan te checken. Zij houden de ontwikkelingen van dag tot dag bij. De Boekmanstichting is een onafhankelijk kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid. Zij brengen de impact van de coronacrisis in de culturele sector in kaart met onder meer een eigen enquête. Hier vind je hun online platform voor het delen van kennis en ervaringen. ‘Op deze manier kunnen we samen zicht krijgen op de beste manier om de sector deze crisis niet alleen te laten overleven, maar er ook sterker uit te laten komen’, aldus de Boekmanstichting op hun website.
 

PERSONALIA
Afbeelding logo SLAK ateliers
Geert de Lange met pensioen
 
Geert de Lange werkte vijf jaar bij SLAK ateliers als Coördinator Onderhoud en Service, maar zal vanaf heden met pensioen gaan. Van een verstopte riolering tot een lekkage; huurders en beheerders van SLAK-panden konden bij hem terecht voor een oplossing. ‘Ik heb altijd met veel plezier voor SLAK gewerkt. Ik heb veel bewondering voor met name de zzp’ers waar ik mee te maken had in mijn werk. Voor zelfstandige kunstenaars is het toch lastig om het rond te kunnen breien, vooral in deze tijd. Ik wens hen veel succes en sterkte.’ Wat Geert gaat doen tijdens zijn pensioen? ‘Deze zomer ben ik veel te vinden op de camping in Oosterbeek. En in mijn garage. Ik ben aan het klussen aan mijn motoren en bootjes, daar beleef ik veel plezier aan.’
 
Voor alle reparatieverzoeken en onderhoudsvragen kun je contact opnemen met Bonne Beukema via onderhoud@slak.nl.
 
Foto Saskia de Kinkelder
Saskia de Kinkelder aan de slag als Hoofd Finance & Control
 
Ze woont al in een SLAK-pand op het Saksen Weimar-terrein in Arnhem. Met een voorliefde voor de culturele sector en twintig jaar ervaring op het gebied van Finance & Control is het niet gek dat Saskia de Kinkelder solliciteerde op de functie Hoofd Finance & Control. Saskia is medio mei aan de slag gegaan bij SLAK ateliers.
‘Ik ben een soort rechercheur, iemand die dingen graag uitpluist en helder maakt. Dat is wat ik hier kan inzetten. In mijn functie ondersteun ik het bedrijf met het rapporteren van financiële informatie aan de directie en het bestuur.’ Saskia heeft hiervoor gewerkt bij onder meer Deloitte Accountancy en Africa’s Eden (duurzame natuurbescherming in West-Afrika); altijd bezig met het verbeteren van processen en systemen. ‘Door middel van de administratie weet je eigenlijk precies wat er in een bedrijf omgaat, dat vind ik erg leuk.’
 
De financiële administratie wordt bemand door Nicky van Barneveld en Saskia de Kinkelder en is bereikbaar via financieel@slak.nl. Voor de service-afrekeningen is Bastiaan Budel bereikbaar via service@slak.nl.
 
Foto Lizanne Croonen
Deel je nieuws met de nieuwe SLAK-communicatiemanager
 
Met een nieuwe communicatiemedewerker in het team, zal er bij SLAK ateliers meer aandacht komen voor interessante initiatieven van huurders en gebruikers van panden. In deze nieuwsbrief plaatst Lizanne Croonen meteen een oproepje: ‘Deel al je nieuws en initiatieven per e-mail en tag ons via @SLAKateliers op Facebook en Instagram.’
 
Lizanne houdt zich bezig met de online content, persberichten, brochures en het opfrissen van beleidsteksten. Als freelance tekstschrijver en PR-manager heeft zij veel ervaring in de culturele sector, met name door te werken voor boekenuitgeverijen en festivals. ‘Aan mij de taak om SLAK ateliers zichtbaarder te maken in het culturele veld. Een van mijn doelen is om ook de mensen achter de panden in beeld te brengen en een community van creatieve en culturele makers tot stand te brengen. Breng me vooral op de hoogte van initiatieven, zoals een nieuwe expositie, lezing of samenwerkingsproject. Wanneer je @SLAKateliers tagt op Facebook en Instagram, kan ik je nieuws gemakkelijker delen.’
 
Persberichten en uitnodigingen mogen naar zowel algemeen@slak.nl als naar l.croonen@slak.nl.
SLAK ateliers Instagram
SLAK ateliers Facebook
SLAK ateliers website
© SLAK ateliers | Alle rechten voorbehouden 

SLAK ateliers
Utrechtsestraat 51
6811 LT Arnhem

slak.nl

Wil je geen e-mail meer van ons ontvangen?
Schrijf je dan hier uit.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
SLAK ateliers · Utrechtsestraat 51 · ARNHEM, Gelderland 6811 LT · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp