Copy
NVO2 Update april 2017

Verslag Algemene Ledenvergadering NVO2: 'Klein maar fijn'

Op 23 maart 2017 was de Algemene Ledenvergadering. In een klein (maar fijn) gezelschap hebben we de stand van zaken in de vereniging besproken.

Enkele highlights:

 • Yvette van Eenennaam is geëmigreerd naar Australië. We zijn blij en trots dat Dick Krikke per 3 april het stokje van haar heeft overgenomen.
 • Ook 2016 laat een financieel verlies zien, maar dat was een stuk lager dan de eerdere jaren. De Kascommissie heeft haar werk gedaan en vastgesteld dat de financiën onder controle zijn. Wel zijn er enkele zorgen. Lukt het om de nog steeds dalende trend in aantal leden te keren? Wat zijn mogelijk andere bronnen van inkomsten? Gaat de inning van de contributiegelden snel genoeg? De ALV heeft de penningmeester en het bestuur decharge gegeven voor 2016.
 • Een jaar lang heeft de Werkgroep gewerkt aan een vernieuwde Beroepscode. Deze is in de ALV vastgesteld. In 2017 worden een aantal momenten georganiseerd om met belangstellenden inhoud en impact van de beroepscode te bespreken aan de hand van (beroeps)dilemma’s en praktijkcases.
 • Vanuit ‘Verbinden en Vernieuwen’ staan in 2017 inmiddels al verschillende activiteiten op de rol en hebben een aantal evenementen al plaatsgevonden. Op de rol staan: Workshop van Bob Mosher, Werkplekleren met CSS Breda, Next Learning, Futures School Spotlight, ATD in Atlanta, Deell platform en festival, activiteiten van verschillende werkgroepen etc. Ook gaat het HRD register er nu echt komen. Laat je op de website verrassen en meld je aan om deel te nemen aan de voor jou interessante evenementen.

Binnenkort plaatsen we het concept verslag van de ALV op de website.                                  

En dan zit ik opeens in Huize Voordaan als de nieuwe directeur van NVO2!

Met alle nadruk op ‘opeens’. In februari heeft Yvette van Eenennaam de keuze gemaakt om met haar gezin te emigreren naar Australië. Ze gaan daar de carrière droom van haar man verwezenlijken. Dat was voor mij slecht nieuws en goed nieuws. Het slechte nieuws was dat Yvette dan haar functie bij NVO2 zou moeten gaan neerleggen. Zij was vorig jaar vol energie gestart en samen met het bestuur bezig met goede zaken om de vereniging richting te geven, te verbinden en te vernieuwen. Jammer dat ze NVO2 zo snel weer gaat verlaten.

Het goede nieuws voor mij was dat ik voor mijzelf een kans zag. Na een goed gesprek met Yvette nam mijn enthousiasme nog verder toe en zag ik een match tussen NVO2 en mij om het stokje van Yvette te gaan overnemen. Na 3 gesprekken met Yvette, Stephan en John waren we er allemaal over uit. Op 7 maart jl. heb ik het contract getekend om per 1 april de functie van Directeur te gaan vervullen. En om samen met het bestuur en de (toekomstige) leden, NVO2 nog meer op de kaart van HRD Nederland te zetten en het netwerk verder te verbinden en vernieuwen.

In maart, terwijl ik nog bij ABN AMRO werkte als Head of Development. was ik al regelmatig in Groenekan voor overdrachtsgesprekken met Yvette, die op 23 maart met haar gezin in het vliegtuig stapte richting Australië. Daarnaast heb ik de eerste bijeenkomsten van NVO2 al bezocht.

 • Een workshop in Groenekan over Implementeren van werkplekleren, verzorgd door Xprtise.
 • Een Post-meeting Learning Technologies In Breda over werkplekleren, verzorgd door CSS Breda.
 • Een workshop van DreamIT over de nieuwe website van NVO2.
 • Een meeting bij het UWV over het jaarplan en de uitdagingen van de UWV.
 • Een meeting bij Fontys over werkplekleren.

Daardoor heb ik kennis kunnen maken met een aantal leden, een goede indruk gekregen en de eerste learnings opgedaan. De maand april ga ik gebruiken om mijzelf in te lezen en in te leven.

Dus zo had ik op 3 april in de serre van Huize Voordaan mijn eerste werkdag. Ik ben door voorzitter Stephan warm welkom geheten met een mooie bos bloemen. De actielijst met onze virtueel assistent Jolanda doorgenomen. Via onze IT-ondersteuners mijn laptop geïnstalleerd, mijn mailadres geactiveerd én de netwerkprinter gekoppeld. Klaar voor de start!

Ik ben een pragmaticus die graag verbindt en door vernieuwing samen doelen wil bereiken. Hierbij verlies ik zeker niet de visie en de missie uit het oog. Het gaat mij om samen winnen op de lange termijn boven eigen successen op korte termijn. Ik woon in Rotterdam samen met Maureen. Zij heeft in Rotterdam een eigen kapsalon. En als echte Rotterdammer ben ik natuurlijk ook een Feyenoord-fan. Iedere thuiswedstrijd zit ik in het stadion met mijn vader en neefjes. Dus van kinds af aan hoor ik al ‘Geen woorden, maar daden’.

Wellicht heb ik voor dit stukje al genoeg ‘woorden’ gebruikt en switch ik naar ‘daden’. Gisteren had ik mijn eerste bestuursvergadering en via dit bericht heb ik contact gemaakt met jou als lezer van de NVO2 nieuwsbrief.

Als je contact met mij wilt opnemen, kan dat via mijn mailadres dick.krikke@nvo2.nl of mijn telefoonnummer 06-53985248. Samen met jullie gaan we voor een netwerk met impact wat waarde toevoegt aan jou als HRD professional. En dat gaan we wat mij betreft samen doen. Heb je ideeën of feedback, dan nodig ik je uit om dat met mij te delen!

Tot snel, waar dan ook...

Groet, Dick Krikke        
                                                                                                  
                                                       

Sluit je aan bij de Nederlands-Belgische delegatie naar de ATD 2017!
 
Het jaarlijkse ATD (Association for Talent Development) event is een conferentie en expo waar meer dan 10.000 HRD-professionals uit zo’n 120 landen elkaar ontmoeten om kennis te vergaren en best practices en inzichten te delen. Met meer dan 400 sprekers, 300 workshops/sessies (content- en industry tracks) en 400 exposanten is dit het grootste en meest toonaangevende event op HRD-gebied.
De ATD 2017 vindt plaats van 21 - 24 mei in het Georgia World Congress Center in Atlanta.

Waarom kun je dit event niet missen? Het biedt:
 • De grootste conferentie op HRD-gebied met het grootste aanbod op het vlak van professionele ontwikkeling!
 • Werksessies van topkwaliteit!
 • Sprekers van wereldfaam!
 • Netwerken met sprekers, beroeps- en branchegenoten uit de hele wereld!
 • Een expo met gerenommeerde exposanten!
 • Deel je ervaringen en inzichten met topmensen uit de branche en laat je inspireren!
 • Beleef deze inspirerende conferentie samen met landgenoten en sluit je aan bij de Nederlands-Belgische delegatie, zodat je 4 dagen lang alles met elkaar kunt beleven en delen! 
Lees de Leaflet ATD 2017 voor alle informatie over programma, sprekers, locatie, kosten, aanmelding etc..

                                                         

Op weg naar de L&D Manager in 2010!

We zijn op 7 maart gestart met de 1e meeting over de L&D Manager in 2020. Met 24 deelnemers zijn we de dialoog aangegaan over de toekomst van Learning & Development. Bekijk de video voor het resultaat van deze dag en lees alles over het virtuele vervolgtraject! 

                                                    

De leer van Walt Disney: in de leer bij hun futurologen

“The Futures School verbindt, verlicht en geeft kracht aan managers die vooruit willen denken. Het programma rijkt methoden, strategieën en technieken aan om te leren anticiperen op de complexiteit van de globaliserende wereldmarkt, in een tijd waarin alle sectoren versneld veranderen.”

De strategieën waarmee we talent ontwikkelen, hebben we decennia geleden gebouwd tijdens de vorige industriële revolutie. Denk bijvoorbeeld eens aan de vlootschouwen waarmee we (half)jaarlijks talent de revue laten passeren. Als we hieraan koppig vast blijven houden, kiezen toptalenten en innovatieve denkers ervoor om zich bij onze concurrenten aan te sluiten: met alle risico’s voor onze continuïteit van dien.

Het succesvol werven van toptalenten vergt dat we een helder beeld hebben van de manier waarop de levenscyclus van een medewerker wordt beïnvloed door de nieuwe leefomgeving van de 21e eeuw en daarna. Hoe willen we talent werven, ontwikkelen en behouden? Hoe kunnen we aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden creëren? Strategische Voorzienigheid, ‘Strategic Foresight’, geeft ons de mogelijkheid onszelf te transporteren naar de toekomst om deze, en andere, vragen te kunnen beantwoorden.

Forzes haalt in samenwerking met NVO2 deze twee futurologen naar Nederland in de overtuiging dat wij ons binnen HRD de futurologie moeten toe-eigenen.

The Futures School Spotlight is een 1-daags programma dat de basisgedachten van Strategic Foresight introduceert, zodat je een begin kunt maken met het bouwen van nieuwe scenario’s voor het ontwikkelen van talent binnen jouw bedrijfstak en organisatie. De sessie wordt in het Engels verzorgd, maar het staat je vrij om vragen in het Nederlands te stellen. De Forzes Academy organiseert deze Spotlight in samenwerking met NVO2, het netwerk voor HRD-professionals.

NVO2-leden kunnen voor € 350,– (excl btw) deelnemen. Als deelnemer aan de Spotlight ontvang je een gedrukt werkboek met alle technieken die je die dag leert en, als bonus, nog enkele technieken die we die dag niet zullen behandelen. Ontbijt, lunch en borrel zijn bij de Spotlight inbegrepen.

Kijk hier voor meer informatie en aanmelding.

                                                     

Sessies Werkplekleren met Leertechnologie

NVO2 werkt samen met CSS Breda om Werkplekleren met Leertechnologie in Nederland op de kaart te zetten.

Daarom organiseren we een viertal sessies waarin je op interactieve wijze kunt kennismaken met Werkplekleren met Leertechnologie. Ben je benieuwd hoe deze manier van leren & ontwikkelen jouw organisatie helpt sterker te worden? Wil je nieuwe leerprincipes ervaren? Meld je dan snel aan voor één van deze vier sessies!

De sessies vinden plaats op 1 juni, 15 juni, 21 september en 2 november van 13.30 tot 17.00 uur op locatie Huize Voordaan in Groenekan.

Op onze evenementenpagina vind je meer informatie en kun je je aanmelden. Daar vind je ook informatie over de andere activiteiten die NVO2 met CSS Breda organiseert rondom het toekomstig vakgebied van Learning & Development.

We hopen je te mogen verwelkomen bij één van de sessies.

                                                     

In Memoriam: Robert van Noort

Onlangs bereikte ons het droevige bericht dat Robert van Noort, oud-bestuurslid en oud-voorzitter van NVO2, is overleden.

Robert is altijd een meer dan gerespecteerd vakgenoot geweest en heeft zich op verschillende manieren ingezet om ons vakgebied verder te ontwikkelen. In de periode 2000 – 2007 is hij bestuurslid geweest van NVO2 waarvan vier jaar als voorzitter.

We gaan Robert missen als vakgenoot, inspirator en mens en wensen zijn familie, vrienden en collega’s veel sterkte om dit verlies een plek te kunnen geven.

Stephan Obdeijn
Voorzitter
NVO2

                                                      

Uitgelicht artikel ProfessioneelBegeleiden.nl
 
Elke maand lichten we een artikel/vakblad van ProfessioneelBegeleiden.nl uit. Deze maand een artikel uit Positieve Psychologie, themanummer Onderwijs van januari 2017.

Focus op je sterke kanten
Auteur Djoerd Hiemstra

Het idee om te ‘focussen op je sterke kanten’ heeft de afgelopen jaren, onder de invloed van de positieve psychologie, veel weerklank gevonden in de praktijk van het onderwijs. Maar werkt het ook echt? Doen studenten meer hun best als ze leeractiviteiten ondernemen op het gebied van hun sterke in plaats van hun zwakke kanten? En zo ja, hoe kunnen we dit verklaren?

Gebruik je NVO2-accountgegevens om het artikel (of hele themanummer) hier te downloaden.

                                                              
                                                                                                             

NVO2-leden gaan kennis delen via Deell. Geef jij ook een workshop?

NVO2 staat voor verbinding (en vernieuwing) en daarom zijn we (voor onze leden) altijd op zoek naar nieuwe en inspirerende samenwerkingsverbanden.

Zo starten we binnenkort met een nieuw project in samenwerking met het Deell Platform: een community waarbij door het organiseren en kosteloos bijwonen van workshops kennis, inzichten en ideeën worden ‘gedeelld’.

Deell biedt de mogelijkheid om de kennis die binnen organisaties aanwezig is, op een laagdrempelige manier te delen en daardoor meer verbinding met vakgenoten en andere organisaties te krijgen!

Dit sluit uitstekend aan bij de doelstellingen van NVO2. Want zou het niet mooi zijn als ook wij als NVO2-leden onze kennis actief kunnen delen in korte workshops? 

Voormalig NVO2-directeur Yvette van Eenennaam legt in dit filmpje (klik op het plaatje) uit hoe het werkt…

                                     

Geef jij ook een workshop? 

Ook jij hebt vast kennis te delen die interessant is voor andere NVO2-leden. We nodigen je uit om een workshop van een uur te geven. Het onderwerp kies je zelf. 

Je kunt denken aan: 

 • een nieuwe leerinterventie
 • hoe je omgaat met talentontwikkeling
 • hoe automatisering invloed heeft op je medewerkers
 • de 10 do's en don't’s van e-learning
 • etc….

We gaan dit doen in Huize Voordaan te Groenekan op donderdag 18 mei 2017. Dit sluit dan mooi aan op het Deell Festival van 8 t/m 19 mei, wanneer er ook bij andere organisaties workshops plaatsvinden.

Deze workshops staan al op het programma:

 • De Analyst Worksheet: Zichtbaar resultaat van leren en ontwikkelen
 • De Angelsaksische Valkuilen: Hoe beïnvloedt cultuur de organisatieontwikkeling?
 • Moeilijke, maar cruciale gesprekken voeren
 • Vitaal stemgebruik en presentatie
 • De laatste trends in Leertechnologie
Bekijk hier het instructie filmpje over het aanmelden van je workshop.

Je kunt daarna je workshop hier aanmelden en starten met de werving!

Heb je geen behoefte om een workshop te geven, maar wil je wel graag workshops bezoeken? Binnenkort informeren we jou hierover, dus houd je mailbox in de gaten!

Oproep aan HRD Professionals: Bijdrage aan onderzoek gericht op de invloed die internationale beleidsvoering heeft op HRD-activiteiten op lokaal niveau

Ik ben Roger Steijger, 25 jaar, en ik volg momenteel de master Opleidings - en Onderwijsweten-schappen. Binnen deze opleiding focus ik mij op Human Resource Development (HRD) en Learning & Development (L&D). Ik ben erg geïnteresseerd in het ontwikkelen van mensen en organisaties.

In dit kader werk ik aan mijn scriptie, die gericht is op de invloed die internationale beleidsvoering heeft op HRD-activiteiten die op lokaal niveau ingezet worden. Deze exploratieve studie tracht inzicht te krijgen in de ervaringen die HRD-professionals hebben opgedaan omtrent dit onderwerp. Hiervoor ben ik voornamelijk in contact met HRD- en L&D-professionals van één organisatie. Om met mijn scriptie meer generaliserende uitspraken te kunnen doen probeer ik de onderzoekscontext enigszins te vergroten. Dit wil ik doen door middel van een aantal interviews of skype-gesprekken met HRD-professionals uit andere organisaties.

Daarom mijn vraag: ben je een HRD-professional met kennis over of ervaring met de implementatie van internationaal beleid? Wil je bijdragen aan een onderzoek om tot meer generaliserende uitkomsten te komen, waardoor je zelf hier ook lering uit kunt trekken? Dan zou je mij erg helpen door contact met mij op te nemen op één van de onderstaande manieren.

E-mail: r.a.a.steijger@gmail.com
Mobiel: 06 230 64 866
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/roger-steijger-319542106

Alvast hartelijk dank!

Highlights NVO2 agenda 2017

 
Dinsdag 18 april Den Bosch
Next Learning -  Voor slechts € 599,- ipv € 799,- naar Next Learning met als thema: Agile Leren & Innoveren!

Woensdag 10 mei Groenekan
The Futures School Spotlight - In de leer bij de futurologen van Walt Disney. NVO2-leden profiteren van een flinke korting!

Zondag 21 t/m woensdag 24 mei Atlanta VS
ATD Conferentie -  Sluit je aan bij de Nederlands-Belgische delegatie!

Donderdag 1 juni Groenekan
Sessie 1 Werkplekleren met leertechnologie -  De volgende sessies vinden plaats op 15 juni, 21 september en 2 november!

Donderdag 8 juni Ede
De Dag van de Coach -  Met € 30,- korting naar De Dag van de Coach met  als thema Floreren. Voorgaande edities waren snel uitverkocht, dus wacht niet te lang met aanmelden!

Donderdag 8 en vrijdag 9 juni Reykjavik
oebMidSummit  -  Shaping the future of learning
Share
Tweet
Share
Forward

Copyright © 2017 NVO2, beroepsvereniging voor HRD professionals van de toekomst, All rights reserved.


uitschrijven van deze lijst    update mijn gegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp