Copy

nieuwsbrief | maart 2019


Meet up studenten Docent Muziek | 9 april 2019

Meet up studenten Docent Muziek 

Op 9 april vindt een meet up plaats voor studenten van de opleiding Docent Muziek aan het Koninklijk Conservatorium (Den Haag) en Codarts (Rotterdam). De studenten wonen een muziekvoorstelling voor basisschoolleerlingen bij en gaan in gesprek met de maker over de totstandkoming van de voorstelling en het belang van kijken naar kunst voor de culturele ontwikkeling van leerlingen. Vervolgens werken de studenten onder begeleiding in kleine groepjes een lesopzet uit die aansluit bij de voorstelling. De meet up wordt georganiseerd door alle CMK-penvoerders in Zuid-Holland: Kunstgebouw, CKC Zoetermeer, CultuurSchakel, KCR, Parkvilla, DOK, Servicebureau Cultuur & Onderwijs, Cultuureducatiegroep en Cultuurweb Westland. Deze partners zijn van plan om vaker meet ups te organiseren en op deze manier bij te dragen aan de deskundigheid van toekomstige kunstvakdocenten.

Zuid-Hollands Cultuurdebat | 14 maart 2019

Cultuurdebat in verkiezingstijd | 14 maart

Een nieuwe cultuurbeleidsperiode staat voor de deur. Op 20 maart gaan we naar de stembus om statenleden te kiezen die de komende jaren het plan voor de provincie Zuid-Holland verder gaan ontwikkelen en uitvoeren. Nu is hét moment om met elkaar in gesprek te gaan. Op 14 maart van 16:00 – 18:00 uur organiseren zes provinciale instellingen in OPEN in Delft het Zuid-Hollands Cultuurdebat. Kandidaat-statenleden van onder meer VVD, CDA, PvdA, GroenLinks, D66, SGP, Code Oranje, NIDA en Partij voor de Dieren gaan een open gesprek aan met elkaar, het publiek en partijen uit de culturele sector. Hoe kunnen we samen werken aan een cultureel rijk Zuid-Holland waar iedereen meedoet en zich betrokken voelt? Wat zijn de kansen en wat de obstakels? Met een inspirerende inleiding door Eppo van Nispen tot Sevenaer (directeur Beeld & Geluid). Meld je aan voor het debat via pr@kunstgebouw.nl.

Uitnodiging focusgroep CMK en Muziek

Sardes nodigt CMK-penvoerders, medewerkers van culturele instellingen en schoolbesturen uit voor een focusgroep op maandag 1 april van 15.00 - 16.30 uur bij Sardes in Utrecht. Ze willen dan graag de voorlopige resultaten bespreken van een onderzoek naar de subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit en de Impuls Muziekonderwijs. Dit onderzoek voert Sardes uit in opdracht van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Het moet bouwstenen opleveren voor de komende beleidsperiode. In de afgelopen periode heeft Sardes interviews afgenomen bij penvoerders en gemeenten/provincies in 12 regio’s en bij scholen in de betreffende regio’s. Wil je deelnemen aan de focusgroep laat dit dan uiterlijk 8 maart weten aan onderzoeker Karin Hoogeveen: k.hoogeveen@sardes.nl.

Workshop procesgerichte didactiek | Hendrik Ido Ambacht

Workshop procesgerichte didactiek | Hendrik Ido Ambacht

Als aftrap van de aangepaste leerlijn beeldende kunst, heeft in Hendrik Ido Ambacht de workshop procesgerichte didactiek plaatsgevonden. 7 ICC’ers van verschillende scholen en een aantal van hun collega’s hebben de workshop met veel enthousiasme gevolgd. Er worden de komende periode een aantal pilotlessen gedraaid en aan de hand daarvan wordt komend schooljaar met de vernieuwde leerlijn beeldende kunst gestart.

Spelen met taal op IBS Ababil | Schiedam

"Taalles door te spelen is veel leuker dan zittend op een stoel!" Aldus leerlingen op Islamitische basisschool Ababil in Schiedam. De leerlingen krijgen om de week les in de methodiek Theater en Taal. De methodiek is onder begeleiding van Mooi Werk ontwikkeld in het kader van CMK Schiedam en door een dramadocent overgedragen op de leerkrachten. Voor meer informatie kun je mailen naar erik@stichtingmooiwerk.nl

Cultuurbad Leiden | 27 maart 2019

Cultuurbad 2019 | Leiden

Woensdag 27 maart organiseren BplusC en Cultuureducatiegroep de tweede editie van het Cultuurbad in het Leidse Volkshuis. Het thema is Creativiteit. Deelnemers gaan met elkaar in gesprek over curriculum vernieuwing, design thinking en hoe je op school creatieve vakken kunt integreren binnen het reguliere lesprogramma. In de middag zijn er verschillende praktische workshops. Ook is er een aanbiedersmarkt waar scholen in gesprek kunnen gaan met diverse culturele instellingen.

ICC-verdiepingscursus cultuurportfolio | Westland

ICC-verdiepingscursus cultuurportfolio | Westland

In februari en maart volgen ICC’ers en leerkrachten van vijf Westlandse scholen de ICC-verdiepingscursus Cultuurportfolio. In de cursus van drie bijeenkomsten bekijken de ICC’ers het concept cultuurportfolio uit alle invalshoeken. De cursus begint bij de beleidskeuzes, gaat dan naar het werkproces in de klas en eindigt bij een implementatieplan voor het portfolio in de eigen scholen van de deelnemers. Centraal in de cursus staat het uitwisselen van ideeën en elkaar inspireren.

COH Expert | Den Haag

COH Expert | Den Haag

Cultuuronderwijs op zijn Haags gaat de deskundigheid van leerkrachten op de Haagse basisscholen duurzaam bevorderen met het plan COH Expert. De basisscholen krijgen de kans om 40 werkdagen een kunstvakdocent op school in te zetten. Het plan werkt volgens het Voordoen-Samen doen-Zelf doen-model. De expert werkt op school met alle leerlingen en tegelijkertijd wordt de groepsleerkracht meegenomen in het kunstvak. In maart start COH met vijf pilots.

Maand van Cultuuronderwijs | Rotterdam

In het kader van de Rotterdamse Maand van Cultuuronderwijs organiseert KCR op 27 maart in Kantine Walhalla Debatmeester. In deze talkshow worden met o.a. wethouder Said Kasmi de ambities voor cultuuronderwijs besproken, met name die op Rotterdam Zuid. 

Lang Leve de Muziek Wedstrijd 2019

Vanaf nu kunnen basisschoolklassen zich weer inschrijven voor Lang Leve de Muziek Wedstrijd 2019. Ga jij met je klas het muzikale avontuur aan? Bedenk een verrassende muzikale act van anderhalve minuut. Alles mag: van rap tot jodelen en van bodypercussie tot orkest, zolang de hele klas maar meedoet en het plezier er vanaf spat! Stuur uiterlijk woensdag 20 maart een filmpje van de act in. 

Nieuwe ICC-trainer

Het team met ICC-trainers voor Kunstgebouw is uitgebreid met Désirée Monsantofils. Désirée is opgeleid als leerkracht basisonderwijs en heeft daarna Kunst- en Cultuurwetenschappen gestudeerd met als specialisatie Jeugdliteratuur. Ze werkt op de pabo Dordrecht als docent taalonderwijs en is daar sinds twee jaar met veel plezier ook docent van de post-hbo opleiding Cultuurbegeleider. (In de kalender hieronder zie je wanneer de opleiding weer begint!) “Ik vind het mooi om een bijdrage te kunnen leveren aan goed cultuuronderwijs in het basisonderwijs als trainer van de ICC-cursus voor Kunstgebouw.”

Kalender


7 maart 2019
Netwerkbijeenkomst: Maak het (mee)!
Delft

11 maart 2019
Workshop Hoe kijk je met kinderen naar kunst?
Alblasserwaard-Vijfheerenlanden

13 maart 2019
Verdiepingstraining dans
Westland

14 maart 2019 
Zuid-Hollands Cultuurdebat
Delft

20 maart 2019
Deadline Lang Leve de Muziek Wedstrijd 2019

26 maart 2019
Workshop Didactiek van een creatieve les
Lansingerland/ Pijnacker-Nootdorp

26 maart 2019
Cursus Methode muziek kiezen en invoeren
Voorne

27 maart 2019
Debatmeester
Rotterdam

27 maart 2019
Verdiepingstraining erfgoed
Westland

27 maart 2019 
Cultuurbad 
Leiden

1 april 2019
Workshop Hoe kijk je met kinderen naar kunst?
Lansingerland/ Pijnacker-Nootdorp

1 april 2019
Workshop Hoe kijk je met kinderen naar kunst?
Teylingen

4 april 2019
Cursus Methode beeldende vorming kiezen en invoeren
Waddinxveen

4 april 2019
Workshop Didactiek van een creatieve les
Waddinxveen

5 april 2019
Workshop Hoe kijk je met kinderen naar kunst?
Goeree-Overflakkee

9 april 2019 
Meet up voor studenten Docent Muziek 
Zoetermeer

10 april 2019
Verdiepingstraining literatuur & filosofie
Westland

13 mei 2019
Workshop Hoe kijk je met kinderen naar kunst?
Zwijndrecht

18 september 2019
Post-hbo opleiding Vakspecialist Muziek
Den Haag

2 oktober 2019
Post-hbo opleiding Specialist jeugdliteratuur in het PO
Rotterdam en Dordrecht

9 oktober 2019
Post-hbo opleiding Specialist jeugdliteratuur in het PO
Den Haag

30 oktober 2019
Post-hbo opleiding Cultuurbegeleider
Den Haag, Rotterdam en Dordrecht

30 oktober 2019
Post-hbo opleiding Vakspecialist drama
Rotterdam

31 oktober 2019
Post-hbo opleiding Vakspecialist drama
Den Haag

Regionale CMK nieuwsbrieven en websites


Nieuwsbrief Cultuurhelden Delft – februari 2019
Nieuwsbrief CultuurSchakel Den Haag – februari 2019
Nieuwsbrief KCR Rotterdam – februari 2019
Nieuwsbrief Alblasserwaard/Vijfheerenlanden – januari 2019

 

Website Alblasserwaard-Vijfheerenlanden
Website Delft Cultuurhelden
Website Den Haag
Website Goeree-Overflakkee
Website Hoeksche Waard
Website Holland Rijnland Cultuureducatiegroep
Website Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp
Website Rotterdam
Website Vlaardingen en Schiedam
Website Voorne Putten
Website Westland Cultuurweb

Volg CMK in Zuid-Holland op LinkedIn
Volg CMK in Zuid-Holland op LinkedIn
afmelden | aanmelden | mijn gegevens bijwerken | bekijk deze nieuwsbrief online

Kunstgebouw | Broekmolenweg 20 | 2289 BE Rijswijk | 015 215 45 15 | kunstgebouw@kunstgebouw.nl

 


Mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland

Email Marketing Powered by Mailchimp