Copy
nieuwsbrief | september 2021 | bekijk online


Kunst en cultuur zijn nooit ver weg


De belangrijkste doelstelling van het landelijke programma Cultuureducatie met kwaliteit (CMK) is het duurzaam versterken van de kwaliteit van cultuureducatie. Bijvoorbeeld door intensieve samenwerking tussen scholen en de culturele omgeving. Kunstroute Katwijk is hier een mooi voorbeeld van. “We maken kunst en cultuur laagdrempelig door kinderen in hun eigen omgeving mee op pad te nemen”, zegt Claire Verhulst, regionaal CMK-projectleider van Katwijk.
Lees het interview

Afsluitende bijeenkomst CMK-2
 

Op donderdag 8 juli organiseerde Kunstgebouw in Cultureel Centrum Cascade in Hendrik-Ido-Ambacht de Slotbijeenkomst CMK-2 Zuid-Holland. Als penvoerder van de kleinere gemeenten in Zuid-Holland keken we samen met regionale projectleiders, gemeenten en collega’s van Kunstgebouw trots terug op vier jaar Cultuureducatie met kwaliteit, waarin we in 18 gemeenten 250 scholen en 60.000 leerlingen bereikten. Ook werd er alvast vooruitgekeken, naar de nieuwe periode Cultuureducatie met kwaliteit 2021-2024. Een dag vol speeddates, inspiratie door onderwijsprofessionals en het delen van kennis, ervaringen en uitdagingen.
Bekijk het filmpje

Kick-off CMK-3 | Wassenaar


De gemeente Wassenaar organiseert in samenwerking met Museum Voorlinden en de SchoolAdviesDienst op 29 september 2021 de kick-off van CMK-3 in deze regio. Tijdens deze bijeenkomst zullen alle genodigden geïnformeerd worden over de impuls die dit project zal geven aan cultuureducatie op de Wassenaarse basisscholen en scholen voor het voortgezet onderwijs. Onderdeel van het project is onder meer een bezoek aan Museum Voorlinden voor alle leerlingen van groep 4 op basisscholen in Wassenaar. Tijdens dit bezoek zullen twee kunstwerken centraal staan. Vooraf worden de leerkrachten door Kunstgebouw getraind in het kijken naar kunst met leerlingen volgens de methode Visual Thinking Strategies. Na het bezoek aan het museum gaan de leerlingen zelf creatief aan de slag.

Kansenongelijkheid beter begrijpen door kunst | Rotterdam


Je realiseert het je niet altijd als je als leerkracht aan je les begint: de kansenongelijkheid in de klas. Op de startdag van OBS De Schalm in Rotterdam wist iedere leerkracht wel een voorbeeld te noemen. Voorbeelden van eigen, persoonlijke eyeopeners waarbij zij zich realiseerden: "Oh, dat had ik beter niet zo kunnen vragen." Op donderdag 26 augustus gingen ze met het thema aan de slag onder begeleiding van de vakdocenten (theater, dans en beeldend) van Stel je voor. Het doel: ervaren en bewust worden.
Lees verder

Coronajaar verwerkt in de Ervaringscapsule | Molenlanden


Mirre van Dalen, beeldend kunstenaar, ontwikkelde de ‘ervaringscapsule’. Kinderen van de Rehobothschool in Groot-Ammers konden hierin hun herinneringen aan het coronajaar van woorden tot een beeld in een 3D-ruimte verwerken. Alle persoonlijke ervaringen werden samen één groot sculptuur, een flatgebouw aan verwerking! De installatie is tenslotte buiten, coronaproof, tentoongesteld en te bezichtigen geweest voor ouders, leerkrachten en medeleerlingen. De kinderen zelf, de leerkrachten maar zeker ook de ouders waren verbaasd over wat er op deze manier aan ervaringen en gevoelens naar boven kwamen! Zo is deze periode (hopelijk!) goed afgesloten en is iedereen na de vakantie met een schone lei opgestart.

Een terugblik op CMK-2 | Hendrik-Ido-Ambacht


Hi5Ambacht heeft ter afsluiting van CMK-2 een video gemaakt, waarin de behaalde resultaten worden getoond. Nieuwsgierig hoe ze CMK in Hendrik-Ido-Ambacht de afgelopen vier jaar hebben aangepakt? Wendy Dubois, cultuurmakelaar bij Hi5Ambacht, neemt je mee in de wereld van Cultuureducatie met kwaliteit.
Bekijk het filmpje

Subsidiekamp cultuurparticipatie


Je werkt voor of samen met een Zuid-Hollandse organisatie en hebt een geweldig idee voor een sociaal cultureel project. Hiervoor wil je subsidie aanvragen bij de regeling ‘Samen Cultuurmaken’ van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Hoe pak je dat aan? De experts van Kunstgebouw stomen je klaar voor een kansrijke aanvraag tijdens het Subsidiekamp Cultuurparticipatie van 11 tot en met 13 oktober 2021. Er zijn nog een paar plekken beschikbaar! Meer info

Bijeenkomst Zuid-Hollandse CMK-penvoerders


Op dinsdag 8 juni organiseerde Kunstgebouw een bijeenkomst voor de Zuid-Hollandse penvoerders. We spraken over het voortzetten en verder ontwikkelen van onze samenwerking met (kunstvak)hogescholen in de nieuwe periode Cultuureducatie met kwaliteit 2021-2024 én over de manier waarop wij als CMK-penvoerders een rol van betekenis kunnen spelen in het Nationaal Programma Onderwijs (NPO). Wil je meer weten over het NPO? Kunstgebouw heeft een overzicht gemaakt met handige informatie.
Informatie NPO

Vragen?


Neem contact op met projectleider Nienke van Olphen: nienke.van.olphen@kunstgebouw.nl,  015 215 4501
Je kunt ook lid worden van de LinkedIngroep Cultuureducatie met kwaliteit in Zuid-Holland.
Naar de website

Agenda


11 en 12 september 2021
Open Monumentendag

14 september 2021
Eerste hulp bij financiering

16 september 2021
LKCAtelier: Spel en creativiteit in het onderwijs

22 september 2021
Workshop Visual Thinking Strategies
Wassenaar

23 september 2021
LKCAtelier: Cultuur en Positieve gezondheid

27 september 2021
Workshop Kijken door een erfgoedwijze bril
Nieuwland

29 september 2021
Kick-off CMK-3 Wassenaar
Wassenaar

29 september 2021
Masterclass Draagvlak
Berkel en Rodenrijs
 
29 september 2021
Start Cursus Interne Cultuurcoördinator
Berkel en Rodenrijs

1 oktober 2021
Deadline subsidieregeling Creatief gebruik digitaal erfgoed

2 oktober 2021
Kunstbende Young Creators Festival

6 oktober 2021
LKCAtelier: Cultuur en eenzaamheid

6  - 17 oktober 2021
Kinderboekenweek

11 oktober 2021
Subsidiekamp Cultuurparticipatie | 11 t/m 13 oktober

3, 4 en 5 november 2021
Event Code Diversiteit & Inclusie – Zet stappen!

13 november 2021
My Music Ability

31 december 2021
Deadline subsidieregeling Erfgoededucatie

Regionale CMK-websites


Website Alblasserwaard-Vijfheerenlanden
Website Delft Cultuurhelden
Website Den Haag CultuurSchakel
Website Goeree-Overflakkee
Website Hoeksche Waard
Website Holland Rijnland Cultuureducatiegroep
Website Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp De Cultuurtrein
Website Rijswijk Stichting Trias
Website Rotterdam KCR
Website Vlaardingen en Schiedam
Website Voorne-Putten
Website Westland Cultuurweb

Stuur door


Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je betrokken bent bij Cultuureducatie met kwaliteit in Zuid-Holland. Ken je meer mensen die zich hiervoor sterk maken? Stuur deze nieuwsbrief dan door.
Volg CMK in Zuid-Holland op LinkedIn Volg CMK in Zuid-Holland op LinkedIn
Kunstgebouw
Broekmolenweg 20 
2289 BE Rijswijk 
015 215 4515 
info@kunstgebouw.nl
afmelden
mijn gegevens bijwerken 
bekijk deze nieuwsbrief online

Mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland

Email Marketing Powered by Mailchimp